Eu știam de Apollo și citisem review-ul de ceva vreme. Aveam impresia că aici pe forum am aflat despre ea, dar s-ar putea să mă înșel(probabil de la
acest post citit săptămâna trecută mi se trage acum impresia greșită că aș fi aflat despre râșniță tot de aici). În ultima vreme numai râșnițe manuale visez.

Dar văd că se știa de copie din aprilie-mai:
aici (tot
rdumitrescu e autorul) și
aici.
Trecând peste, chiar dacă poate fi o copie care poate răni ceva orgolii, mie îmi place cum arată și ce îmbunătățiri sau modificări are față de Kinu M47(menționate în acel review). Bine, spre exemplu nu mi-a plăcut că a scos în evidență problema de la primul pahar cu magneți de la Kinu, deși parcă din primăvară există deja versiunea mai nouă, îmbunătățită. Și nu e ca și cum nu s-ar rezolva pe garanție.
Ar fi bine și dacă ar fi mai ușor de cumpărat, cu livrare din Europa. Din ce înțeleg BPlus este din Taiwan și de acolo se fac livrările.
Și dacă sunt aici, să nu țin doar pentru mine, vă mai arăt 2 râșnițe manuale de la Helor. Deși nu știu pe cine ar ajuta pentru că se pot cumpăra doar în/din China.
- Helor 108 - Link
Taobao (puteți încerca și
google translate) iar la comentarii se găsesc mai multe poze reale de la cumpărători. Pe acest site sunt 2 filmulețe cu asamblarea și utilizarea ei:
1 și
2(pot apărea reclame video în chineză vreo 15 secunde, nu vă speriați).
Helor 108 seamănă foarte mult cu Helor 101 care se găsește internațional. Dar a apărut mai recent, este puțin mai scumpă, recipientul pentru cafea e cu prindere pe magneți, are ~ 45mm diametru, are aceleași cuțite(conventional pentru brew și/sau contemporary pentru espresso). Fixarea cuțitului exterior nu se mai face cu 3 șuruburi, ci se înfiletează un "inel" pe corpul râșniței peste cuțit. Este mai ușor de montat/demontat(cu mâna "goală"), dar din ce am înțeles cu timpul se desfiletează mai greu acel inel.
Însă m-a intrigat o chestie... modul în care au gândit blocarea cuțitului exterior să nu se învârtă în corpul râșniței(un bolț subțirel și mic are contact cu partea oblică de pe cuțit, într-un singur punct, perpendicular pe el). La Helor 101 era o piesă metalică mai lată care după părerea mea era mai sigură deoarece avea contact pe aproape toată porțiunea oblică de pe cuțit. În primul filmuleț de mai sus se poate vedea cum se asamblează râșnița Helor 108, dar am adăugat și o imagine cu câteva explicații aici:

iar pentru comparație
aici se poate vedea ce piesă blochează cuțitul la Helor 101.
- Helor 163 - Link
Taobao (
google translate) tot așa la comentarii se găsesc poze reale, dar mai puține, e o râșniță scumpă totuși. Este destul de apropiată de Helor 106 (Helor Flux), după care s-a lansat, dar o idee mai ieftină. Oricum ambele sunt Science Fiction, ca preț mai ales. :D
S-ar putea să iau cumva o Helor 108 sau 101, dacă reușesc să mă hotărăsc.