Welcome Back Log In Create Account

La Pavoni Europicolla - Zen in espresso

Mi s-a intamplat azi o chestie foarte interesanta cu Pavoni, in atentia si a celor care sunt interesati de preinfuziile "lente".

Am avut rezultate pline de aciditate neplacuta (i.e. acreala), chiar cu cafele care erau recomandate pentru lipsa aciditatii - nu le numesc pentru ca nu ele sunt in cauza, erau de la prajitori consacrati si respectabili si prajite aproximativ acum o luna.

Incercam sa ridic levierul cat de lent puteam, ca debitul initial sa fie cat mai scazut si sa fac o preinfuzie cat mai lenta.

Deci nu era vorba ca stateam cu levierul ridicat pentru a face preinfuzie la presiunea boilerului, ci ridicam foarte incet levierul astfel incat cursa pana in punctul cel mai de sus dura cam 10 secunde, dupa care incepeam extractia.

Chiar si cu temperatura grupului pe la 95 de grade, cu o astfel de preinfuzie, chiar cu extractii de 1 minut, toate shot-urile au avut gust acru.

Cand am revenit la ridicarea levierului ceva mai rapida, acreala a disparut si am revenit la gustul cu care eram obisnuit.

Ceea ce, pentru mine, inseamna ca la grupul lui Millenium de 51 de mm, cam cu 13 g in sita dubla, un debit foarte scazut in debutul preinfuziei (am citit ca intra cam 45 de ml in grup, ar insemna aproximativ 4.5 ml pe secunda in medie, insa practic debitul e mult mai scazut la inceput, cand deschiderea prin care intra apa e f mica si creste pe masura ce levierul se ridica) face ca pucul de cafea sa raceasca destul de mult apa din grup, cu consecinte corespunzatoare asupra gustului.

Fac espresso cu Pavoni de ceva timp, dar nu m-as fi gandit ca viteza cu care ridic levierul inainte de extractie poate avea asa un impact asupra temperaturii si a gustului.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
ceva mai demult atrageam si eu atentia ca un debit mic, sub cel de 'sweet spot' pentru sistemul termic al grupului (ca sa-i zic asa...) inseamna ca la contactul apa-metal grup, apa in debit mai mic - purtatoare a unei cantitati mai mici de caldura - se raceste mai usor prin transferul spre peretii metalici care sunt oricum, mult mai reci;

pe de alta parte, Pavoni-ul meu s-a nimerit sa-l iau in plina 'febra' a preinfuziilor soft pe Strega... si unul din primele lucruri ce mi le-am dorit, a fost sa experimentez preinfuziile lungi prin debit mic la 0 bar (umplerea lenta a camerei cilindrului);
solutia cu ridicatul pistonului pana imediat dupa deschiderea usoara a orificiului, mi se pare inconsistenta la lipsa mea de experienta cu Pavoni;
exista cel putin 2 solutii relativ simple: (1) un jicleur insurubat (filetul interior se face usor...) pe tubul de sifonare, la capatul din boiler, sau - mult mai bine, (2) micsorarea gaurii de admisie apa, din camasa de plastic in interiorul cilindrului; cea de-a doua solutie poate fi imbunatatita mai departe prin darea mai multor gauri mai subtiri (4?) la acelasi nivel cu gaura existenta, micsorata si ea;
oricare din solutiile de mai sus se loveste de o usoara dificultate: surprinderea momentului de inceput presurizare (manometrul Pro-ului are ceva 'tresariri'?) si apoi, cand incinta pistonului s-a umplut la presiunea cilindrului!

prima solutie de mai sus ne invata ca pistonul are apa din boiler deasupra lui; cand ridicam pistonul trebuie sa impingem apa respectiva prin jicleur; solutia e buna pentru lurul mai rece in general, dar ergonomic se apropie de dezastru...
cea de-a doua n-am experimentat-o: imi trebuia o camasa noua ca s-o am de rezerva si intre timp am dat Pavoni-ul mai departe, urmand sa-mi cumpar cand oi putea, unul nou; tot pro si cu cilindrul metalic...

asa ca, luati cele de mai sus cu sare si piper...
dar ideea de soft preinfusion ramane! nu la toate cafelele, nu la toate prajelile, nu la orice doza...

si sigur, fiind vorba de un regim mai rece al grupului, se poate corecta (?) mergand mai sus cu presiunea din boiler pe zona... verde;

si totul, sub o monitorizare de temperatura pe grup in partea de jos;  
aici eu vad ideala folosirea unui gen de datalogger (Arduino Uno cu MAX6675, slave ca Artisan Modbus RTU), pentru ca mi se pare relevanta dinamica procesului termic, gata inregistrata, comparativ cu valorile instantanee si memoria vizuala...
(aceeasi poveste ca si grupurile E61 cu termometrul lui Eric vs. proba de temperatura in punctul...Eric)
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Pe Pavoni azi, cu o Kenya Nyeri de la Claro, am obtinut un espresso extrem de dulce si de spicy.

Cu alt gust, dar ca eveniment e ceva echivalent (ca placere a gustului si ca eveniment), daca nu chiar mai bun decat notele de martipan pe care le obtineam tot cu cafea de la Claro cu Magica.

Scriu aici pentru ca tipul asta de shot, extrem de dulce si de aromat, nu l-am intalnit decat la Pavoni. Sigur, pe alte espressoare am baut alte shot-uri excelente sau mai echilibrate, dar exact acest gust nu l-am mai intalnit nicaieri.

Acum vine partea dificila, reproductibilitatea, am idee de ce am facut (preinfuzie foarte scurta, 13 in 30 out, aprox 40 de sec, presiune constanta 9 bar, rampa rapida la 9 bar), cu temperatura grupului pe la 88 de grade, ridicare de levier oarecum rapida.

Reply
Am avut aparatul, este fun, este mic, este portabil, usor de curatat.

Nu este greu de invatat, dar necesita atentie si repetitie, multa multa multa repetitie. Dupa o vreme il stapanesti (nu vorbesc de tine ci de cei care vor sa incerce Pavoni) si scoti shoturi bune.

Totusi, poti sa citesti primul comentariu al lui Frans ca sa intelegi ca ce cauti tu este aproape impracticabil pe pavoni.

Daca doriti shoturi foarte bune pe Pavoni sau aparate care extrag 25-35 sec per shot cautati o rasnita conica electrica, nu manuala.

https://www.youtube.com/watch?v=hnFnEcKWlXg

Reply
Eu sunt la al treilea Pavoni in doi ani. M-am intors mereu la el, chiar daca am avut si altceva. Replicarea e intr-adevar dificila. Pe mine ma ajuta si un manometru de grup de la Gabor si un termometru IR pt a masura temp grupului (am scapat in sfarsit de firul sondei K). Nu il mai folosisem de mult, am vrut si sa il vand, insa azi a fost o experienta foarte faina. Daca reusesc sa repet, ar fi un mare lucru.

Nu am inteles insa chestia cu conica, daca poti sa dai detalii sau link-uri, ar fi fain. Pe facebook cineva recomanda acum cateva zile macinaturi unimodale pentru shot-uri lungi...

Reply
Despre rasnire unimodala discutam aici
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
O intrebare pentru colegii care si-au instalat radiator tije:

Cam cat de rapid reuseste sa raceasca grupul? Pentru mine temperatura ideala de brew e undeva la 75-80 grade pe temp strip. Dupa ce trag un shot, deja al-2-lea duce grupul la 90 grade+ si sunt nevoit sa folosesc tot felul de trucuri care nu sunt tocmai comode sa il aduc inapoi la temperatura de care am nevoie.

Deci mai concret, cu un radiator montat, in cat timp scade temperatura de la 90 grade la 75 cu aproximatie?
Decent DE1Pro, Strietman CT2, Mazzer Philos, Kinu M47

Reply
Depinde de cata vaselina termoconductoare pui intre radiator si grup. La mine statea la 87.5 aproape constant. Lua foarte putin timp sa isi revina grupul la o temperatura mai scazuta. Dar ce era fain era ca faceam half pumps pana la 90, 95, dupa care puteam sa astept comod sa scada temperatura la 87.5, adica procesul e rapid. Si mai jos daca doream puteam opri elementul de incalzire. 

Dar ce trebuie sa stii este ca grupul cald are si el un rol intra-shot, intr-o incinta cu un volum de apa atat de mic. Adica apa la intrarea in grup il va incalzi pe acesta, insa acesta la randul sau, cu radiatorul, va contribui mai putin la pastrarea unui mediu fierbinte care sa ajute la o oarecare stabilitate termica. E doar parerea mea, e posibil ca acest fenomen sa fie chiar benefic, sa ajute o apa ceva mai putin fierbinte. Insa da, dpdv al comoditatii, e mare chestie radiatorul. Si vezi ca daca tot il pui si il scoti, exista posibilitatea sa apara niste zgarieturi extrem de fine pe grup (contactul e metal pe metal), dar foarte putin vizibile.

Reply
Multumesc mult pentru informatii. Cred ca imi voi monta si eu unul. Daca as scoate un singur shot pe el nu mi-as bate capul dar avand in vedere ca in 90% din timp scot doua shot-uri unul dupa altul, chiar mi se pare util.

Reply
Stiti cumva daca e posibil ca pe Pavoni sa se faca vreo modare in asa fel incat sa scurtezi cursa steam release valve-ului ? Stiu ca Pavoni nu e masina ideala pentru steaming, dar sincer m-am invatat cu pozitia ciudata a tevii. Acum mai mult ma deranjeaza faptul ca trebuie sa invart atat de mult pana la pozitia maxima si inapoi. Ma invatasem cu acea rotatie de ~180 grade de pe vechiul Classic care era mult mai comoda.

Reply
(23-09-2018, 20:42)fmmirel Wrote: Stiti cumva daca e posibil ca pe Pavoni sa se faca vreo modare in asa fel incat sa scurtezi cursa steam release valve-ului ?

... Pana acum n-am gasit nimic in acest sens , insa ( ... daca permiteti o sugestie ) , ... eu si acum frotez cel mai bine cu Pavoni ... din cauza timpului lung in care reusesc sa plimb vortexul cum am chef ( ... din pacate am pus-o la pastrare ) ... ma obisnuisem bine , cand la inceput , am numarat de cate ori rotesc robinetul pana cand obtin aburul max. ( ... cu proba in gol  / la liber , fara lapte si cana ) ... si nu pana la terminarea  filetului / cursei robinetului - era undeva la 3 1/2 ( jumatati de cursa , nu rotatii complete ) ... asa era parca la mine , acum - e k ca soferie ... din reflex ... Smile ... insa timpul este mai mult decat suficient , iar miscarea lattierei este doar pe verticala de cca. 1-2 cm ... Cool ... extrem de comod , toata treaba rezida ,  in gasirea pozitiei convenabile fiecarui utilizator si memorarea ei ...

P.S . - Poate maestrul @cradun ne poate spune cate ceva , avand o experientza vasta cu jucariile astea ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Singura varianta pe care am gasit-o care pare sa faca tot release-ul mai rapid e ceva in genul asta:
https://www.youtube.com/watch?v=n8Drc064TvQ&t=1m40s

Cursa e la fel de lunga dar e mai rapid/comod de invartit:
https://www.youtube.com/watch?v=n8Drc064TvQ&t=3m25s

Din ce zice tipul se pare ca foloseste un Campagnolo Quick Release Skewer similar cu acesta

Reply
... Excelenta idea lui Che Guevara ... insa el a modat / particularizat toata jucaria in sensul asta ... Cool ... ( adica ma gandesc numai , ... sa nu arate nasol dupa modificare ... Cool ... inlocuind numai robinetul , cu ceva ce-mi aminteste de ciclism si prinderea rotilor ... :D ... )
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Multumesc pt mentiune, @Levo, dar eu sunt atat de incepator in arta laptelui frotat ca daca imi iese o frunza de ficus ii fac poza din trei unghiuri diferite :)

Eu personal as merge pe un varf cu un singur orificiu, nu ca ar frota mai bine, dar cu un singur orificiu devine mai putin stresanta perioada de rotatie a robinetului pt abur.

Reply
Eu cu duza standard de 3 găuri scot spuma ok problema e mâna :) e potent aparatul deci puțin exercițiu si rezultatele sunt garantate.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
Salut tututor Smile

Am auzit un zvon despre faptul ca La Pavoni ar lansa curand un nou model cu profilare de presiunea (cred ceva similar cu kit de la naked, dar mai ieftin).

Stiti ceva despre asta?

PS. pe situl lor oficial a aparut o sectione "PRESSURE PROFILING LA PAVONI EUROPICCOLA AND PROFESSIONAL MODELS" dar trimite doar la un articol despre profilare de presiune.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Reply
(16-10-2018, 16:40)micrenda Wrote: Salut tututor Smile

Am auzit un zvon despre faptul ca La Pavoni ar lansa curand un nou model cu profilare de presiunea (cred ceva similar cu kit de la naked, dar mai ieftin).

Stiti ceva despre asta?

PS. pe situl lor oficial a aparut o sectione "PRESSURE PROFILING LA PAVONI EUROPICCOLA AND PROFESSIONAL MODELS" dar trimite doar la un articol despre profilare de presiune.

Nu e un zvon. Îi zice La Pavoni Esperto. Au copiat cu nesimțire (probabil la sfatul lui Arthur Yang) kitul lui Gabor. Arthur Yang care produce o clonă de Kinu M47.

Urât...
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
Disclaimer: randurile de mai jos sunt extram de subiective ...

Era interesant daca se focusau mai degraba sa scoata o solutie pentru overheating (sau eventual o teava de spumat ceva mai....mobila). Partea cu profilarea de presiune cel putin pe mine unu nu ma incanta asa tare.

Initial cand am cumparat Pavoni ma simteam pierdut ca nu am nici un indicator vizual ca sa-mi dau seama cat de tare sa apas pe levier sau nu, dar in timp mi-am dat seama ca nu este absolut necesar (desi clar, e nice to have). Acum "simt" la mana daca am rasnit prea fin sau nu, si asta cumva face parte din farmecul aparatului, si placerea de a-l folosi.

Nu credeam ca o sa ajung sa-mi placa atat de mult, e genul de aparat pe care abia astept sa trag shot-uri... cand plec in concediu chiar ajung sa-mi fie dor de el :D Cumva imi aduce aminte de ce spunea Jeremy Clarkson despre un Alfa Romeo. O masina rudimentara, dar care are suflet, si care te face sa te indragostesti de ea (atunci cand nu se strica) :D

Reply
Nou posesor de Pavoni, ex Gaggia Classic. Nu stapanesc încă bestia, dar începem sa ne împrietenim.
My 2 cents: e ca și cum ai trece de la Logan la Lancia Delta Integrale. Fără mecanic, doar tu și bestia.
Enjoy the ride!
I certainly do.

PS: @cradun mi-a împrumutat kitul de profilare de la Gabor. Încă am rețineri sa îl instalez, de teama sa nu nărui magia. Plus ca s-ar putea sa îmi placa.... Si ca și cum as angaja un mecanic part time...
Păreri?

Sent from my iPhone using Tapatalk
La Pavoni Europiccola 2006 | NAKED Profiling Kit | IMS all the way | Arco (de vanzare) | Baratza Sette 270 v2 | Brewista Smart Scale 1 | Concept-Art tampers | To be continued...

Reply
(19-10-2018, 01:17)tzucky Wrote: Nou posesor de Pavoni, ex Gaggia Classic. Nu stapanesc încă bestia, dar începem sa ne împrietenim.
My 2 cents: e ca și cum ai trece de la Logan la Lancia Delta Integrale. Fără mecanic, doar tu și bestia.
Enjoy the ride!
I certainly do.

PS: @cradun mi-a împrumutat kitul de profilare de la Gabor. Încă am rețineri sa îl instalez, de teama sa nu nărui magia. Plus ca s-ar putea sa îmi placa.... Si ca și cum as angaja un mecanic part time...
Păreri?

Eu zic sa îl instalezi după ce in prealabil ți-ai făcut o rutina și așa poți sa ne spui și noua “blind” la ce presiune ai setat mâna.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
Personal nu cred ca este o idea urata. Kit-ul de la Gabor este prea scump (costa mai mult de un M47).

Motivul pentru ca era asa de scumpa cred vine de la faptul ca este singurul kit de acest tip (in afara de DIY). Dacă cei de La Pavoni o sa vina cu ceva similar la un preț mai accesibil, cu atât mai bine. Sper doar sa fie retro-compatibil.

Personal cred ca are utilitatea sa. Eu am tendința sa macin prea fin și un feedback m-ar ajuta foarte mult. În plus, mai poți sa experimentezi cu profile descrescătoare.

Despre control de temperatura se poate face ceva în casa (am un coleg care acum încerca asa ceva) doar ca este mai complicat.

Reply
Cand l-am luat prima data, o idee care m-a facut sa mai scap de buyer's remorse era ca oricum piesele nemodificate ar sari de 100 de euro.

Manometrul de pe La Strada  (din cate am citit pe HB, alte manometre nu au facut fata la temperaturi ridicate, fiind facute sa lucreze cu apa rece), un piston si tija pistonului

Nu stiu cat ar valora ideea + manopera.

Pe de o parte, mi se pare foarte fain ca Pavoni a preluat ideea cu kit-ul de profilare a presiunii, eu ma intrebam de mult timp de ce nu au avut interes sa faca schimbarea, nu pot decat sa presupun in mod pripit ca, atata vreme cat vanzarile erau ok, nu au avut nici o motivatie sa inoveze sau sa schimbe ceva.

Insa mi se pare foarte nedrept ca a facut Gabor prospectarea de piata pentru ei si s-au miscat numai dupa ce au vazut ca exista interes.

Din pacate, nici in varianta Esperto vad ca nu au scapat de manometrul de boiler cu capacul din spate din plastic, mie mi se pare foarte urat, dar asta se poate remedia. Si capacul/dopul de la boiler arata putin ciudat, dar poate m-am obisnuit eu cu cel vechi.

Acum, despre kit nu pot sa spun mare lucru daca merita sau nu, fiind in conflict de interese, daca tot il am la vanzare, rezerv opiniile pt mai tarziu.

Reply
Dragi colegi,
Tocmai mi am construit o duza de abur cu o gaura pentru Europiccola.
Am văzut mai demult pe net un tutorial, e necesar doar o piuliță înfundată și un burghiu de 1mm.
Mai devreme am găsit întâmplator o astfel de piuliță printre miile de șuruburi din balcon.
Iată rezultatul:[Image: 7215b08924e53d9948ea2b74d8da8fa7.jpg]

In alta ordine de idei, am făcut aparatul bucăți, sa rezolv problema cu “rotating base”.
Ma gândesc ca ar fi util sa schimb garnitura dintre boiler și baza, odata ce îl desfac (încă nu am reușit, piuliță e oarecum blocată).
@micrenda parca aveai niște garnituri dyi, am citit acum niște luni pe topic?

L.E.: am izbutit sa desfac piulița, aviz amatorilor, keep calm and use WD40. Nu era oxidată, intrase cafea...
Sunt doua inele dintr un material mai degrabă termoizolant decât hidroizolant, un gen de azbest. Nu le-as înlocui. Numai sa reușesc sa strâng inapoi suficient cât sa blochez boilerul de bază...
Între timp, toate elementele calde merg la decalcifiat, iar eu merg la somn. Revin mâine, sper, cu verdictul.

La Pavoni Europiccola 2006 | NAKED Profiling Kit | IMS all the way | Arco (de vanzare) | Baratza Sette 270 v2 | Brewista Smart Scale 1 | Concept-Art tampers | To be continued...

Reply
Salut @tzucky

Da, am câteva garnituri diy pentru baza. Nu sunt perfecte dar le folosesc pe europiccola de 6 luni și au mers fără probleme (sunt de lemn de balsa). Dacă le dorești poți sa treci pe la mine și te le dau cu placere.

Cele originale sunt făcut de un material termoizolante destul de fragil. În linea generala nu este nevoie sa le schimbi: ele doar țin corpul legat de baza și nu întra în contact cu apa.

Desurebarea poate fi grea și în anumite cazuri, foarte grea: exista o cheie care ajuta foarte mult (se poate face diy, poate un coleg de pe forum are asa ceva).

Felicitări pentru duza cu o gaura: cred ca voi fave și eu ceva similar pt a îmbunătăți frotarea laptelui.

Reply
Mulțumesc @micrenda!
Mâine dimineața plec din Bucuresti, incerc sa trec săptămâna viitoare, pe final.

După demontare, curățare și remontare, folosind aceleași garnituri, jocul se păstrează. Am impresia ca piulița de strângere ajunge cumva la capătul filetului. Mi-as imagina mai degrabă ceva din silicon, cel puțin între baza și boiler, in exterior, unde suprafața de contact e mai mare, asa încât sa facă și izolare termică, dar și anti-alunecare.

Reply
Problema, cred, este ca nu este strâns bine pana la capăt. Din păcate fără cheia este foarte greu sa îl strângi la loc :-(

Sunt doua garnituri, corect? (una peste baza si una sub baza)

Reply
Daca asa arata piulita de strange la voi, cel mai simplu e sa infiletati 2 suruburi in 2 din cele 3 gauri, M4 sau ce filet e acolo. Dupa care sa faceti parghie cu o surubelnita sau altceva intre cele doua suruburi si sa strangeti.

https://www.theespressoshop.co.uk/en/La-...-2159.aspx

Reply
Am cheie de filtre, e magica, strânge foarte bine. Fără ea ma chinuiam enorm.

Da, doua Garnituri, una la suprafața, cealaltă in interiorul bazei, imediat la piuliță.

Tuningul s-a încheiat, am strâns mai vitejește, momentan e blocat.
Instalat kit-ul de presiune, prima proba mâine dimineața.
Revin cu impresii.

O săptămâna frumoasa tuturor!

[Image: 78615ca4c2edb4a4e5beb0b4dda72037.jpg]

Reply
(20-10-2018, 21:17)tzucky Wrote: L.E.: am izbutit sa desfac piulița, aviz amatorilor, keep calm and use WD40. Nu era oxidată, intrase cafea...

A intrat cafea in piulita de la steam wand? Ai cumparat cumva Pavoni-ul lui James Bond? :))
https://youtu.be/J3UQmKiVH9E

LE: scuze, am vazut cu intarziere ca e vb de alta piulita :)

Reply
Haha, foarte fain clipul Smile 

Am fost pe drumuri zilele astea si nu am avut vreme sa scriu despre experienta de luni dimineata, singura pana acum dupa upgrade. Iaca, astern mai jos: 

1. Rotating base: nu mai am, nici dupa ce i-am dat caldura. La prima incercare, statea fix la rece, dar incepea sa se miste dupa ce aparatul ajungea spre temperatura de exploatare. E adevarat, am strans "barbateste" piulita de la baza, asa tare ca m-a durut palma toata seara... Reiterez, cheia de filtru de ulei e esentiala...

2. Duza de frotare hand-made: am lucrat pe graba luni dimineata, si am obtinut doar lapte si niste spuma :(( Nu am obtinut presiunea necesara, cu greu am facut laptele sa se roteasca, tarziu, cand era deja cald. Deci... n-am avut noroc de latte, am baut espresso. Cred ca gaura e cumva prea mare, desi am folosit burghiu de 1mm, care intra lejer prin cele 3 gauri din duza originala. sau, posibil sa iasa aer pe la filet. Mai investighez. De back-up, am trecut pe seara prin Hornbach si am mai cumparat 3 piulite infundate, si un burghiu de 0,8. 

3. Last but not least, kit-ul de profilare: Adevarat, creste controlul extractiei, la fel de adevarat, naruie magia. Dar imi place. Ce m-a surprins, vizavi de ce imi recomanda mai sus @adiszep, e ca am impresia ca eu extrageam pe la 8-9 bari si in blind, si cumva tineam presiunea constanta instinctiv, pana spre final. Citind tone de review-uri, asa mi s-a parut mie ca trebuie sa se simta "la mana" levierul, pentru a aplica presiunea corecta. Plus ca am evaluat permanent curgerea... Posibil sa fiu mai prieten cu bestia decat credeam. La sugestia lui @cradun, am facut o preinfuzie scurta.
Gustul a fost corect, balansat, aciditatea aia moale, de piersica din compotul bunica-mii, am simtit-o imediat (am preparat o Ethiopia Gesha Village), deci inclin sa cred ca a fost o extractie reusita.
Pana la discuta de constanta in extractie, ca n-am decat O extractie la activ, Kit-ul de la Naked iti ofera in primul rand control si incredere ca extragi asa cum trebuie. 
Pucul a iesit perfect, fara acele "gaurele" de care s-a mai scris pe forum, si pe care le-am patit "in blind" aproape de fiecare data.  Posibil problema sa fi fost de la piston?
Crema a fost ceva mai multa decat inainte, insa tot nu se compara (inca) cu ce scoteam pe Gaggia, cu atat mai putin cu ce iese dintr-un E61. Cu siguranta e departe de ce vad prin filmele cu Pavoni de pe net. Are cineva sugestii?
Am nevoie de crema, ca maine-poimaine reusesc sa frotez si laptele corect, si ma reapuc sa exersez latte art-uri. A, un amanunt, am folosit portafiltru fara fund de data asta... 

Cam atat pana acum. Povestea continua, revin cu un update dupa ce imi fac cat-decat mana pe noul setup. O sa incerc sa filmez o extractie, zilele-saptamanile urmatoare.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 4 Guest(s)