Welcome Back Log In Create Account

Rasnita Kinu M47 Classic (ex. prototip Che) - impresii in utilizare

Deci good bye lelit... Fa un preț bună la lelit:)

rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.

Reply
Sau altfel spus, momentul acela cand iti dai seama ca intre Kinu si Honne nu prea ai alternative, mai ales daca ai alergie la plasticul din Sette.  Smile

Reply
Am observat o mică problemă. Șurubul de strângere al pârghiei este ușor descentrat iar când ajunge la capăt se strânge total numai pe o parte. Se vede mai clar când râșnița este pusă pe masa și este rotita în gol. Am văzut asta in prima zi dar nu i-am dat o atenție specială pentru că determinanta este în final consistenta macinaturii. Acum, la o analiză mai atentă văd că diferența de presiune la strângere exercitată neuniform poate duce la o uzura mai rapidă a garniturii. Parcă am mai văzut de curând menționată această problemă la un utilizator. Ar trebui solicitată înlocuirea șurubului? Mulțumesc!
WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO

Reply
Trimite un mail la fabrica si mai mult ca sigur iti vor da o solutie.

Reply
Da, asta am facut. Mulțumesc!

(08-11-2018, 19:28)dev Wrote: Sau altfel spus, momentul acela cand iti dai seama ca intre Kinu si Honne nu prea ai alternative, mai ales daca ai alergie la plasticul din Sette.  [emoji2]
(08-11-2018, 19:16)orwo Wrote: Deci good bye lelit... Fa un preț bună la lelit:)

Nu chiar! Adică sunt multe momente in care Lelit este potrivit mai ales că sunt diferențe subtile între ea și alte râșnițe de top din zona 64mm. Pe de altă parte, asta nu face din Kinu decat o râșniță cu adevărat fascinantă! Totuși, când am de făcut 4 cafele dimineață nu aș folosi Kinu și nici Honne. Numai timpul cu cântarul și celelalte manevre ar lungi mult prea mult întreaga operațiune. Nu mai vorbim despre momentul în care ai invitați și trebuie să scoți 5-10 cafele in timp record. Deci Lelit nu va pleca de pe blat prea curând, nici măcar dacă Honne își va face loc lângă. Până acum am folosit Lelitul pentru single dosing și a funcționat ireproșabil. Acum Lelitul sta cu cafeaua în el și e folosit on demand. Comoditatea are costurile ei[emoji16].

(24-10-2018, 10:25)seherezada Wrote: De aproximativ o luna, rasnesc si eu cu Kinu. Nu am folosit optiunea de comanda pentru grup - nerelevant acum.

Cafeaua pe care o cumpar de obicei e Costa Rica, de la Sarkis, pe care initial o luam macinata de ibric. E prajita mediu, nu light.

Ideea cu care am plecat initial era sa obtin aceeasi granulatie, dar am renuntat intre timp.

Teoretic, granulatia de ibric e cam la 0.75 ture (150 de microni maxim, considerand un raport de 0.4 fata de deplasarea axiala).

Problema e ca randamentul la reglajul asta e groaznic. Abia pe la 0.9 ture incep cutitele sa “muste” ca lumea din boabe, daca nu chiar la peste o tura.

Personal, m-am “asezat” la 1.14. Compromisul nu vine din “curgere”, ca la espresso, ci din limita auto-impusa de a macina o cupa plina in 10 minute, numai buna pentru un ibric de doua persoane.

Concluzia e ca inca ne place, mie si sotiei, cafeaua de ibric chiar si cu o astfel de macinatura grosiera (230 de microni teoretic), mai mult fata de cea gata macinata in magazin, care probabil ca isi pierde 40% din arome pe drum.

Nedumerirea care inca persista este cum au putut obtine altii timpi de macinare mici la setari compatabile (1.4 sa zicem). OK, eu macin o doza dubla (probabil 40g) si sunt mai putin energic, dar, pastrand proportia si luand in calcul si diferenta ramasa intre setari, tot imi ia de doua ori mai mult. Pentru o cafea prajita mediu, dupa cum spuneam.
Am sesizat exact același comportament. Abia la 2 ture complete și 5 - 7 diviziuni am o curgere perfectă pentru un espresso de 19-21 grame. Dacă folosești o cafea stătută pe raft degazata și prăjită în zona SC este nevoie de 2 ture și o diviziune și poate chiar mai puțin la o comercială. Pe de altă parte, la o tura și 2 diviziuni am o rasnire fină și abia acolo începe propriu-zis sa rasneasca suficient de fin pentru ibric după părerea mea. Timpul de rasnire este foarte lung la acea setare, nu m-am străduit prea mult sa vad cât durează râșnirea pentru 20 grame. După părerea mea este o râșniță perfecta pentru râșnirea de la espresso în sus.
WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO

Reply
(24-10-2018, 11:47)dev Wrote: Eu folosesc rasnita intre 1 si 1.3 ture. Nu cred ca am depasit niciodata 50 de secunde la 20 de grame chiar si cu cafea extrem de light. Cred ca la tine e o problema de tehnica fiindca 10 minute e enorm.

Nu stiu de ce dar aveam senzatia ca pentru ibric se recomanda prajiri light.

Am descoperit intamplator ce faceam gresit. Nu e chestie de tehnica, ci stransesem prea tare surubul de fixare. Acum a crescut efortul de macinare (e constant aceeasi rezistenta pe care initial o simteam doar la primele 2-3 “manivele”), dar timpul s-a redus drastic. Nu ma pricep la mecanica, dar ma gandesc ca o strangere mai slaba permite o oarecare “elasticitate” a distantei intre conuri, ceea ce in schimb permite rasnitei sa “muste” mai bine boabele.

(24-10-2018, 12:20)renatoa Wrote: Da, in bazarurile arabe ai doua sortimente de cafea la oferta, la ei nu exista "origini" sau "blenduri".
Fie una ca scortisoara, pentru ibric, fie carbuni uleiosi pentru espresso.

Nu stiu ce este acel factor 0.4... eu stiu ca la o deplasare de o tura la kinu, adica 0.75 mm axial, ai cam 0.2 mm intre cutite, perpendicular pe ele, poate din cauza de cos(75 grade) = 0.26... 75 grade fiind conicitatea lor medie, ca si aia variaza de la baza catre varf.

Un bun motiv de a explora alte moduri de extractie...

Foarte corect calculul. Aproape ca mi-e ciuda ca eram bun la matematica. Nici nu m-am gandit.

Mai adaug observatia ca m-am “setat” pe 25 de grame de cafea la 475 ml de apa, cu reglajul neschimbat (1.14). Pare foarte mare proportia (1:19), dar cafeaua e gustoasa. Asa cum o prepar, iau ibricul de pe foc chiar inainte de a da in clocot - si nu revin.

Reply
Am avut impresia ca nu se mai termina topicul asta...de la care am ramas cu niste nelamuriri:
1. care-i treaba intre firma germana(?) si marca Kinu? Proprietarii sunt germani si lucreaza in lohn la Reghin sau cum? E inginerie romaneasca sau e un proiect adus?
2. A venit vreodata in discutie echiparea cu un multiplicator manual compact de turatie? Ceva in genul unei sistem epiciclic sau planetar? Stau asa si ma gandesc ca nu s-ar supara nimeni sa reduca cele 35-40 secunde la 10 sau in cazul macinaturilor foarte fine la 1-2 minute

Reply
S-a mai discutat in forum, fabrica Humi Reghin este o afacere de familie de cateva zeci de ani, a unei familii germane (cetateni) intoarse in Romania, timp in care au facut diverse scule si unelte de precizie sau nu, pentru industria medicala, subansamble pentru case, prelucrari de metale (titan, inox, aluminiu), rasnite pentru alte brand-uri.
Proiectul Kinu s-a nascut dintr-o colaborare cu o firma de proiectare din Germania, acolo unde se afla si depozitul international actual. De ceva timp actionariatul este si american, existand la ora actuala si o reprezentanta Kinu in State.

Pentru punctul doi, ceea ce spui este implementat intr-o forma sau alta pe M68. Pe M47 nu va fi, dar poate  Edison, Tesla, Westinghouse, Volta etc. vor aduce ceva inspiratie pentru 2019 Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Adica, cu alte cuvinte, urmeaza marea electrificare a lui Kinu. Liviu stie sigur ceva mai mult dar nu vrea sa dea din casa :) Asteptam nerabdatori
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic

Reply
(16-11-2018, 11:28)seherezada Wrote: Mai adaug observatia ca m-am “setat” pe 25 de grame de cafea la 475 ml de apa, cu reglajul neschimbat (1.14). Pare foarte mare proportia (1:19), dar cafeaua e gustoasa. Asa cum o prepar, iau ibricul de pe foc chiar inainte de a da in clocot - si nu revin. 
La ibric suna cam mic raportul, e in jur de 80-90g/l apa. La 475ml apa eu as pune catre 38g.

(21-11-2018, 01:28)SCatalin Wrote: ...
2. A venit vreodata in discutie echiparea cu un multiplicator manual compact de turatie? Ceva in genul unei sistem epiciclic sau planetar? Stau asa si ma gandesc ca nu s-ar supara nimeni sa reduca cele 35-40 secunde la 10 sau in cazul macinaturilor foarte fine la 1-2 minute
Nu cred ca e de interes. Mai ales la actionare manuala, forta e finita Tongue . Interesul este sa poti macina o cafea, nu sa o macini repede. Nu este o solutie de bar (acolo pui o rasnita electrica si ai rezolvat simplu).
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
(21-11-2018, 01:48)Lyvyoo Wrote: Pentru punctul doi, ceea ce spui este implementat intr-o forma sau alta pe M68. Pe M47 nu va fi, dar poate  Edison, Tesla, Westinghouse, Volta etc. vor aduce ceva inspiratie pentru 2019 Smile

Sunt cateva video de prezentare si utilizare alr M68 si din timpii care se pot citi ma indoiesc ca M68 are asa ceva: 25 - 35 secunde pentru o masura de cafea - cu un mutiplicator adecvat, 4-5x operatiunea ar fi trebuit sa dureze 7-10 secunde...
Iar eu ma refeream la membrii acestui forum, incercam sa aflu daca nu s-a gandit cineva de aici sa faca o adaptare pentru ca in fond si la "electrificarea" cu bormasina fabrica nu da decat partea de prindere.

Asadar, Edisonii forumului ce parere au?

(21-11-2018, 09:15)Mihai L Wrote: La ibric suna cam mic raportul, e in jur de 80-90g/l apa. La 475ml apa eu as pune catre 38g.
Subscriu pentru cantitatea de 38 grame la 476 ml apa dar pana la urma e vorba de gustul omului;

(21-11-2018, 09:15)Mihai L Wrote: Nu cred ca e de interes. Interesul este sa poti macina o cafea, nu sa o macini repede. Nu este o solutie de bar
Eu nu vad cine n-ar fi interesat de asta, atat pentru utilizarea zilnica sau pentru situatia in care trebuie sa dai simultan la 4 - 6 - 8 - ... musafiri sau in deplasare cu prieteniii

Reply
Edisonii care au incercat au ajuns la concluzia ca nu merita...
Strica tot feelingul de manuela, plus ca motorizarea ar trebui sa fie maricica, peste potenta unei surubelnite electrice.

Reply
Pentru situatiile cu musafiri exista Sette sau Niche. Ma indoiesc ca un Kinu electric se va putea apropia ca pret de cele doua. 

Chiar si rasnitele single dose high end, Kafatek sau Lynn Webber, rasnesc in zona 1g pe secunda din varii motive.

Reply
(21-11-2018, 15:44)renatoa Wrote: Edisonii care au incercat au ajuns la concluzia ca nu merita...
Strica tot feelingul de manuela, plus ca motorizarea ar trebui sa fie maricica, peste potenta unei surubelnite electrice.

Eu am intrebat de ceva asemenator unei cutii de viteze care sa multiplice numarul de ture si forta necesara, arata cam ASA, nimic electric ci pur mecanic, cu tot cu feeling.
In practica ar fi un "ceva"  care se aplica peste maneta de rasnire si se scoate dupe terminarea operatiunii,

Reply
Nu cred că ai de ce să multiplici turația. Timpul de râșnire este oricum mic, iar problema motoarelor este cuplul, nu turația.

M68 are un reductor, nu un multiplicator. E ceva de genul 3:1.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
Daca vrei mai rapid va trebui forta de care nu dispui.
Si invers... 
Nu poti avea turatie mai mare la ax cu aceasi forta aplicata la manivela.
Imaginea la care ai pus link este dintr-un articol unde ai si formulele unui reductor.

Reply
(21-11-2018, 16:50)SCatalin Wrote: Eu am intrebat de ceva asemenator unei cutii de viteze care sa multiplice numarul de ture si forta necesara, arata cam ASA, nimic electric ci pur mecanic, cu tot cu feeling.
In practica ar fi un "ceva"  care se aplica peste maneta de rasnire si se scoate dupe terminarea operatiunii, 

Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
mie imi pare mai mult un multiplicator de forta, ptr reductor ai nevoie de minim 2 roti,de genul schimbatorului de viteze de la bicicleta ,una mica si una mare...roata mare invarte pe roata mica....crescand nr de rotatii...
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.

Reply
Orice reductor este un (de)multiplicator de cuplu, si implicit de forta, caci cuplul este forta x bratul = lungimea manivelei, care ramane aceeasi.

Reply
ai dreptate, ideea e ca vrem sa dam mai usor la manivela si sa terminam in  mai putin timp rasnirea.

Reply
Nu poti, mai usor = demultiplicare = mai multe ture = mai mult timp
Asta daca presupunem ca pastrezi tempo-ul... dar mai usor ti-ar permite si sa dai mai repede la manivela, si sa iesi cu un timp rezonabil.

Reply
problema e forta cu care tii rasnita,acolo esti limitat.trebuie sa opui rezistenta egala cu forta care o pui pe bratul rasnitei,facut un suport la o inclinatie ce iti permite sa invarti bratul si poate atunci nu mai sunt problemele aparute la prajirea light.

Reply
(22-11-2018, 21:26)orwo Wrote: problema e forta cu care tii rasnita,acolo esti limitat.

M68urile noi au o pompă de vacuum care fixează talpa pe masă. Până și pe blatul meu de lemn masiv stă bine. Pe un blat lucios nu cred că o poți desprinde accidental.

Reply
Ceva sfaturi despre "pusul la pastrare" a unei M47, exceptand curatarea temeinica?
Mi-e teama sa nu oxideze cutitele daca nu sunt folosite o perioada mai lunga.
DE1Pro, Bentwood Vertical 63
Hario Switch 

Reply
Pune ceva săculeți de silicagel în cutia în care o ții, dacă ți-e frică să nu fie umiditate prea mare. Ai model cu cuțite negre?

Reply
Întrebare: oare un WD40 se poate îndepărta ulterior ușor?
Sigur cu WD40 nu prinde rugina...dar va trebui și îndepărtat uleiul ulterior...
Nu dați cu pietre, e doar un gând...
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 

Reply
(01-12-2018, 19:54)Honoriu Wrote: Întrebare: oare un WD40 se poate îndepărta ulterior ușor?
Sigur cu WD40 nu prinde rugina...dar va trebui și îndepărtat uleiul ulterior...
Nu dați cu pietre, e doar un gând...

No way! Nu e deloc food safe. Dar unde vrei s-o depozitezi?

Reply
Pai o bag in cutia originala si apoi intr-un sertar.
Nu, nu am varianta cu cutite negre.
Probabil ca 2-3 saculeti de silicagel isi vor face treaba.
Umiditatea sper ca nu va mai fi o problema ca fix de azi am pus in functiune un dezumidificator electric ;)
DE1Pro, Bentwood Vertical 63
Hario Switch 

Reply
Salutare! A folosit cineva kinu M47 pentru brew? Cum vi se pare?
Bianca V2, DF64 SSP cast, 078 sculptor,  Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60

Reply
Ca orice alta rasnita cu cutite "optimizate" pentru espresso, va produce ceva mai multa fractie fina la setari de brew.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)