⛵ Espressomanˍierat
Cluj
10-09-2018, 15:07
(Edited 10-09-2018, 15:08 by N3cks.)
Fie magneţi, O-Ring sau filet...
doresc să vă împărtăşesc o modalitate de utilizare, respectiv cum ajunge cafeaua din recipient în portafiltru. Nu ştiu dacă cineva a mai descris acest amănunt sau dacă are acelaşi obicei.
Înainte să deşurubez recipientul, bat dedesubt cu palma râşniţa să minimezez retenţia. (de altfel cred că mulţi fac le fel).
Pun recipientul in portafiltru, cu o mişcare relaitiv repidă dar fără a da cafelei un impuls (extra) ca să cadă în portafiltru.
Astfel avem un portafiltru şi un recipient cu capul în jos - fără vedea pic de cafea.
Încep să rotesc rapid, un fel de centrifugă, recipientul pe marginile interioare ale sitei şi în acelaşi timp ridic încet recipientul. Astfel obţin o împrăştiere "echilibrată" a cafelei - cel puţin asta am observat eu.
Sper să fi descris inteligibil şi să fie de folos.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47 ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche ► 2019.09 Dalla Corte S + u ⋑ ı o, Niche
Espressoman infocat
Bucuresti
(08-09-2018, 11:46)flaviusone Wrote: (06-07-2018, 12:10)kirov Wrote: Am trimis mail catre aceeasi adresa care mi-a trimis si factura.
Au trimis prin curier noul recipient si l-am dat la schimb pe cel cu probleme.
Sper sa nu gresesc, dar pare ca au pus pe fundul capacului si un alt material antiderapare
![[Image: IMG_20180706_115847.jpg]](https://thumb.ibb.co/hMJBey/IMG_20180706_115847.jpg)
![[Image: IMG_20180706_115823.jpg]](https://thumb.ibb.co/dASF6d/IMG_20180706_115823.jpg)
Astazi mi-a cedat si mie sistemul cu 4 magneti (cafea pe jos etc), dar am vazut postul asta si am trimis imediat un mail la Kinu. Acum asteptam
Cei de la Kinu s-au miscat exemplar. Luni la prima ora au trimis paharul imbunatatit si astazi a ajuns.
Pare ca nu doar sistemul de magneti este schimbat ci si fundul paharului este acum bombat spre interior, probabil pentru a mai reduce din retentia care ramanea pe muchia interioara. Trecerea de la peretele interior la muchia cercului cu magneti este si ea imbunatatita probabil tot pentru a reduce retentia de cafea din momentul golririi de la paharul vechi.
Cercul de plastic care incastreaza magnetii pare la randul lui incastrat in aluminiul paharului, probabil pentru a evita scufundarea in interior a acestuia (problema mea initiala ce a cauzat slabirea fortei de atractie). Magnetii, desi sunt 8 acum, par a fi de dimensiuni mai mici, dar probabil au o suprafata de contact mai uniforma.
Lelit Bianca | Eureka Mignon Specialita | Kinu M47 + brew upgrade | IMS Competition
espressoman amator
TIMISOARA
Cata retenție aveți la rasnita? Dacă aveți...
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.
Espressoman infocat
Deva
12-09-2018, 20:41
(Edited 12-09-2018, 20:42 by adiszep.)
Nu se poate măsura retenția.
Le:bănuiesc ca te refereai la ultima varianta de pahar caz in care postarea mea e cam pe lângă subiect :)
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60
espressoman amator
TIMISOARA
Nu scuze, am paharul cu o-ring, problema e ca nu în pahar rămâne cafeaua ci undeva în rasnita... Nu e mult 0.5g,chestia e ca dacă o suflu sau bat în ea nu prea iasă cafea...
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.
⛵ Espressomanˍierat
Cluj
(10-09-2018, 15:07)N3cks Wrote: Fie magneţi, O-Ring sau filet...
doresc să vă împărtăşesc o modalitate de utilizare, respectiv cum ajunge cafeaua din recipient în portafiltru. Nu ştiu dacă cineva a mai descris acest amănunt sau dacă are acelaşi obicei.
Înainte să deşurubez recipientul, bat dedesubt cu palma râşniţa să minimezez retenţia. (de altfel cred că mulţi fac le fel).
Pun recipientul in portafiltru, cu o mişcare relaitiv repidă dar fără a da cafelei un impuls (extra) ca să cadă în portafiltru.
Astfel avem un portafiltru şi un recipient cu capul în jos - fără vedea pic de cafea.
Încep să rotesc rapid, un fel de centrifugă, recipientul pe marginile interioare ale sitei şi în acelaşi timp ridic încet recipientul. Astfel obţin o împrăştiere "echilibrată" a cafelei - cel puţin asta am observat eu.
Sper să fi descris inteligibil şi să fie de folos.
Update: la modelul nou cu magneți, buza e mai lată, respectiv gura paharului mai mică (dimensiunea exterioară a rămas aceeași). Modalitatea de a dispersa cafeaua în portafiltru descrisă anterior funcționează la ambele, dar are un efect mai mare/bun la cele cu gura mai largă. „Pe probate.”
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47 ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche ► 2019.09 Dalla Corte S + u ⋑ ı o, Niche
Espressoman infocat
Lyon
(12-09-2018, 21:18)orwo Wrote: Nu scuze, am paharul cu o-ring, problema e ca nu în pahar rămâne cafeaua ci undeva în rasnita... Nu e mult 0.5g,chestia e ca dacă o suflu sau bat în ea nu prea iasă cafea...
Cantarul e cu precizie 0.1? Mie rareori îmi rămân pe traseu 0.5g.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
Aero...
Bucuresti
(13-09-2018, 08:04)Laddu Wrote: Cantarul e cu precizie 0.1? Mie rareori îmi rămân pe traseu 0.5g.
Atentie si la zona de cantarire, Hario are precizia de 0.1g pana in 200g, dupa care are 0.5g.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
E dificil sa apreciezi zecime de gram cand e macinata, ca idee un bob are cam 0.15 g in medie, 6 boabe la gram.
Puneti un singur bob in rasnita si o sa vedeti ce rezulta, o sa fi se para foarte mult, vizual, pe o farfurie sau foaie alba de hartie.
Experienta mea cu M38 este ca fara RDT Kinu retine electrostatic enorm, peste tot, de la cutite pana la pahar.
Am facut
aici comparatia, derulati la sfarsitul postului pentru retentie.
La cele noi acoperirea cu oxid ar fi trebuit sa schimbe situatia, sa reduca mult pana la eliminare acumularea electrostatica in cutite.
Espressoman in foc@
Iasi
Cu Kinu M38, cu acelasi reglaj (1,2), cafele diferite -> rezultate diferite.
1. RightSideCoffee, Ethiopia - Guji Highland: retentie aproape zero, cutitele curate, incarcare electrostatica zero pe cutite si in paharul colector,
2. Maison du Cafe, Columbia Supremo: retentie mai mare decat zero (nu am cantarit), cutitele acoperite de un strat "pufos" de cafea macinata, incarcare electrostatica mare si pe cutite si in paharul colector.
Diferente intre cele doua cafele:
- Ethiopia prajita cu 2-3 saptamani in urma,
- Columbia prajita cu mai putin de o saptamana.
Probabil conteaza si soiul si umiditatea din boabe, gradul de prajire ...
■ ARCO230V ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■ ARCO1MP_ ► Brewista Stout Spout ► AeroPress / Hario V60 / Timemore French Press ■
■ Retired but functional: ■ Kinu M47PH ■ Kinu M38 ■ Porlex Tall ■ Tefal KI140D ■
Espressoman infocat
Lyon
(13-09-2018, 19:09)lracu Wrote: cutitele acoperite de un strat "pufos" de cafea macinata
Nu e cumva mai multa pleava decat cafea? Asa patesc si eu la cele prajite mai light si mai ales proaspat prajite.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
Espressoman infocat
Bucuresti
azi am primit rasnita comandata marti, are 11 magneti si porlexul meu deja pare din desene animate...
ps. D-na Ioana B. mi-a scris in mailul de confirmare ca a fost suplimentata comanda espressoman datorita cererii mari, asa ca ar mai fi loc de cativa doritori (din ce am inteles..)
Gaggia Classic Pro PID | Kinu M47 | Sette 270 | Arco
Espressoman infocat
Constanța
Salut, confirm că s-a suplimentat cu +50 comandă grup, aștept să primesc și eu o râșniță săptămâna viitoare.
Espressoman infocat
IASI
Salutare
Am citit cam tot ce s-a scris despre Kinu M47, inclusiv despre timpii mari de livrare. Am trimis duminica (14.10.2018) cererea de comanda si luni dimineata am primit raspuns ca rasnita este disponibila. Am achitat 1000 lei si marti dimineata a ajuns la Iasi, miercuri a avut curierul bunavointa sa o livreze. Am fost eu mai norocos sau a scazut cererea ?
Lelit Victoria PL91T, Kinu M47, Eureka Mignon Specialita 17NX - Red
Espressoman Administrator
Bucuresti
Deocamdata nu au optimizata productia ca sa faca fata cererii mondiale, nici vorba de scadere. Faptul ca sunt serviabili si mai rup din stocul pentru afara, tine de relatia speciala pe care au avut-o si o au cu espressomanii...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Espressoman infocat
IASI
Multumesc "espressoman.ro" !
In curand ma pregatesc si pentru un Lelit Grace PL81T. Sper sa am acelasi noroc.
Lelit Victoria PL91T, Kinu M47, Eureka Mignon Specialita 17NX - Red
Espressoman de import
București
Un video promotional foarte reușit de la Kinu:
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
Espressoman fresh
Bucuresti
De aproximativ o luna, rasnesc si eu cu Kinu. Nu am folosit optiunea de comanda pentru grup - nerelevant acum.
Cafeaua pe care o cumpar de obicei e Costa Rica, de la Sarkis, pe care initial o luam macinata de ibric. E prajita mediu, nu light.
Ideea cu care am plecat initial era sa obtin aceeasi granulatie, dar am renuntat intre timp.
Teoretic, granulatia de ibric e cam la 0.75 ture (150 de microni maxim, considerand un raport de 0.4 fata de deplasarea axiala).
Problema e ca randamentul la reglajul asta e groaznic. Abia pe la 0.9 ture incep cutitele sa “muste” ca lumea din boabe, daca nu chiar la peste o tura.
Personal, m-am “asezat” la 1.14. Compromisul nu vine din “curgere”, ca la espresso, ci din limita auto-impusa de a macina o cupa plina in 10 minute, numai buna pentru un ibric de doua persoane.
Concluzia e ca inca ne place, mie si sotiei, cafeaua de ibric chiar si cu o astfel de macinatura grosiera (230 de microni teoretic), mai mult fata de cea gata macinata in magazin, care probabil ca isi pierde 40% din arome pe drum.
Nedumerirea care inca persista este cum au putut obtine altii timpi de macinare mici la setari compatabile (1.4 sa zicem). OK, eu macin o doza dubla (probabil 40g) si sunt mai putin energic, dar, pastrand proportia si luand in calcul si diferenta ramasa intre setari, tot imi ia de doua ori mai mult. Pentru o cafea prajita mediu, dupa cum spuneam.
Espressoman infocat
Piatra Neamt
24-10-2018, 11:47
(Edited 24-10-2018, 11:48 by dev.)
Eu folosesc rasnita intre 1 si 1.3 ture. Nu cred ca am depasit niciodata 50 de secunde la 20 de grame chiar si cu cafea extrem de light. Cred ca la tine e o problema de tehnica fiindca 10 minute e enorm.
Nu stiu de ce dar aveam senzatia ca pentru ibric se recomanda prajiri light.
Craiova
Da, in bazarurile arabe ai doua sortimente de cafea la oferta, la ei nu exista "origini" sau "blenduri".
Fie una ca scortisoara, pentru ibric, fie carbuni uleiosi pentru espresso.
Nu stiu ce este acel factor 0.4... eu stiu ca la o deplasare de o tura la kinu, adica 0.75 mm axial, ai cam 0.2 mm intre cutite, perpendicular pe ele, poate din cauza de cos(75 grade) = 0.26... 75 grade fiind conicitatea lor medie, ca si aia variaza de la baza catre varf.
Un bun motiv de a explora alte moduri de extractie...
Incepator avansat
Bucuresti
Lelit Bianca, Bentwood, Macap MXD Xtreme Chrome, Niche Zero, Comandante C40 MK4 Nitro Blade, Aergrind, Aeropress, V60 02
Aillio Bullet R1 V2, Ikawa Home v1
Espressoman Administrator
Bucuresti
N-au fonduri la fabrica pentru endorsement :) Cred ca e opinia sincera a omului.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Incepator avansat
Bucuresti
Da, nici nu ma gandeam ca au platit, de asta si zic ca e impresionant.
Lelit Bianca, Bentwood, Macap MXD Xtreme Chrome, Niche Zero, Comandante C40 MK4 Nitro Blade, Aergrind, Aeropress, V60 02
Aillio Bullet R1 V2, Ikawa Home v1
Espressoman infocat
Suceava
E normal ca clickurile auditive sa apara in sens descrescator al gradatiei si nu crescator?
La Marzocco Linea Micra | Fiorenzato AllGround Sense
Espressoman infocat
Bucuresti
03-11-2018, 18:38
(Edited 03-11-2018, 18:40 by mihneasusan.)
Am o întrebare. Nu ar fi o idee buna acest stand pentru Kinu m47? Poate Kamasi ne poate ajuta cu o printare dacă suntem mai mulți interesați.
https://evermorethee.nl/product/crushgrind-brazil/
WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO
Craiova
Printat la marimea asta iese cam multicel... si nu foarte aspectuos... mai curand l-as vedea din lemn, taiat laser

Sau alt plastic, prelucrat CNC...
Espressoman infocat
Bucuresti
Îmi place mult ideea de râșnire de pe stand dar nu știu dacă este indicată. Câteodată te mai opintești când râșnești o cafea mai light dar astfel s-ar putea eficientiza râșniță mai ales pentru doamne. Cred că poate fi construit și un sistem cu mai puțin material dar cu o talpă solidă.
WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO
Espressoman infocat
Bucuresti
(24-10-2018, 10:25)seherezada Wrote: ... probabil ca isi pierde 40% din arome pe drum.
Nu neaparat, s-ar putea insa sa aiba gust diferit, este o legatura directa intre gust si granulatie desigur temperatura de preparare - se gasesc aici pe forum mai multe articole in acest sens
Ibric conic marca "Emailul", rasnita manuala[s] din alama mostenita de la bunica [/s]Commandante, aragaz...
Espressoman infocat
Bucuresti
Ok. A venit Kinu m47! L-am pus la treabă și am rămas impresionat! Ambele shooturi trase dintr-o Guatemala Natural au avut aciditate mai intensă dar extrem de diferită de tot ce am gustat până acum îmbinate cu o dulceață cu note florale. In comparatie, pe râșniță Lelit William PL72 extracțiile au fost mai șterse, vârfurile tăiate iar aciditatea aflată într-o altă zonă mai mult spre un acrișor nedefinit. Corp mai bogat pe Lelit dar și nuanțe fine de amărui. Rezultatul este clar în favoarea Kinu și la prima vedere cauza ar fi cantitatea de finess neglijabilă pe care o oferă această râșniță. Tot ce era în cafea plăcut la râșnirea cu William explodează acum cu Kinu. Revin cu mai multe rezultate săptămâna viitoare.
Espressoman infocat
Bucuresti
Rectificare! Cafeaua nu era Guatemala. Am prăjit azi Guatemala și am realizat că aceea era o sarjă de Ethiopia pusă într-un borcan fara eticheta. Mă miram eu pentru că nici la gust nici la mărime nu dădea a G. Am continuat și azi testarea pe curgeri identice ca timp și cantitate din aceeasi cafea(Ethiopia așadar) și în continuare Kinu îmi oferă o aciditate mai pronunțată. Cu Lelit William am obținut aceeași combinație de acrișor+amărui care a avut farmecul ei după cele două cești cu amprenta Kinu.