Welcome Back Log In Create Account

Rasnita suprema, upgrade final :)

(17-11-2020, 10:46)CatalinH Wrote:
(16-11-2020, 20:06)renatoa Wrote: Daca e pe favoritisme... ma mir doar ca nu a fost comentata deloc acum cateva luni la prima prezentare...

https://manument.com/en/preorder

... probabil ca pretul nu se ridica la inaltimea asteptarilor

Eu stiu ca Manumet e un espressor fancy cu lever.

Cred ca la Host 2019 am avut ocazia sa l testez personal. Pentru cei interesati, desi nu cred ca sunt multi, acel lever functioneaza ca un regulator de debit manual, are 5 pasi predefiniti. Debitul minim era foarte mic, mergea foarte bine, pare foarte ofertant. Si tehnologia de incalzire a apei, fara boilere, este foarte inovativa, stiu ca se regaseste deja pe alte echipamente alte altei marci elvetiene de care sigur vom mai auzi. 

Designerul Thomas Liebe face parte din "familia" Dalla Corte. El este responsabil pentru designul DC PRO ului, un espresso extrem de frumos pentru vremea lui ( a fost lansat in 2007) , care inca rezista excelent testului timpului. A lucrat si la designul Studio si Mina.

Chiar si grupul este de 54 mm, cumva probabil le- a fost la indemana sa foloseasca ceva piese de la DC, desi e un proiect independent. Ce se va intampla cu espressorul, greu de spus, nu va fi usor sa se impuna in acest pret, dar este superb in realitate.
Certified Arabica Q Grader
Espresso : Espressor WPM Primus, Rasnita WPM ZP-1 SSP Sweet Lab V3
Brew : Origami, Timemore Sculptor 078 ( brew only) 

Reply
(17-11-2020, 11:55)cradun Wrote:
(17-11-2020, 11:34)renatoa Wrote: sigur nu vor cumpara niciodata o rasnita de banii astia, dar le place sa comenteze...

@renatoa, s-ar putea sa gresesti aici. Unii vor cumpara sigur de banii astia si adevarata ironie e ca vor fi extrem de multumiti de ce au cumparat. Ba, chiar vor sublinia faptul ca altii nu au dreptul sa isi exprime opinia pentru ca acestia din urma au echipamente mai ieftine, un argument foarte puternic, evident. Unii sunt plini de certitudini dupa cateva ore petrecute cu un echipament, in timp ce altii descopera lucruri noi dupa ani de experienta cu echipamentul respectiv (pt ca cei din urma nu sunt open minded, de aia, evident).

Opiniile ar trebui sa aibe la baza ceva palpabil sa fie luate in seama, doar ca ai citit sau ca, crezi , nu ti ofera credibilitate ci doar  o alta opinie .... si nimeni nu ti va lua acest drept, sa vorbesti mai mult sau mai putin... gratuit.
Experienta se dobandeste in urma unor expuneri la situatii, echipamente etc. Daca cateva ore petrecute in prezenta unei masinarii te face "expert" .... felicitari!
Da, userii vor fi tentati sa cumpere echipamente scumpe, dar cum spunea si @CatalinH e greu sa alegi in lumina atator opinii, mai mult sau mai putin fondate... si atunci faci un leap of faith sau daca ai suficienta experienta sa studiezi si sa intelegi ce ti se ofera la banii aceia incerci sa alegi.

Sunt curios cati colegi au desfacut complet si au strans la loc un EK numai zic sa-l modifice sau sa-l masoare si sa-l modifice. Sau macar sa fi vazut ce implica prcesul cap coada.
Sunt curios cati au masurat un carrier de la Titus... sa vada ce primesc la banii dati.
Genul asta de experienta este f greu de gasit. Ek ul sa functioneze in single dose si sa livreze ce trebuie, va trebui investit f mult timp si bani si cunostinte in el, altfel el ramane o rasnita de tocat cantitati sa citez.

Eu sunt fericitul posesor al MK Guatemala si am 3 bucati pe stoc una modificata obsesiv si altele doua care stau pe banca de rezerva. Si da, merge cot la cot cu ek-ul in testele facute pana acum si da e mare si da toaca de nu se vede (2450 rot/min) si motor de 1.1kw.... . Mie personal, mi-a luat un an de zile sa finalizez proiectul.(inclusiv construirea unui nou carrier de la 0)

Nu am facut niciodata pasul spre EK si nu-l voi face niciodata deoarece cunosc foarte bine ce implica si dupa cum incerca si Catalin sa va spuna, este prea mare bataia de cap... cand exista si alte variante :), si se pare ca exista si asta ar trebui sa i bucure pe cei care vor ceva high end fara sa fie necesar abilitatile de modificare tehnice.
Ek ul este one of the greatest dar are un pret, pentru ca nu a fost facut si gandit pentru ceea ce vrem noi si cum spunea si Liviu, au mai corectat din erori dar tot mai ramane mult de lucru la el.

Opiniile e multe alegeti cu grija.

BR
MK Brasilia ■ MK K22S SSP ■ MK K32SB & Aeropress 

Reply
Mie mi se pare ok sa fim soacre, si sa vorbim despre avioane,pe care poate nu le cumparam. E un hobby,  normal ca e sanatos sa visezi la echipamente cool. Nu mi se pare normala atitudinea de aplaudaci in cor la lobby sau discount.
Si cautatul nodului din papura ajuta,nu exista device fara defecte si ele trebuie stiute,fara sa te acuze vreunul incordat ca "defaimezi".

Reply
(17-11-2020, 16:17)CatalinH Wrote: Nu mi se pare normala atitudinea de aplaudaci in cor la lobby sau discount.

Nu sunt foarte de acord cu tine. Suntem cu toti gata sa sărim pe gatul producătorilor când ei fac ceva greșit, dar nu sa spunem 'bravo' când fac ceva bine sau ne oferă niște disconturi reale sau sa ne ajute împărțind din experienta lor.

Eu de obicei, nu prea sunt cu black friday sau alte campanii de reduceri. Black Friday (sau alte perioade de disconturi care de obicei se întâmpla in luna februarie) ar trebui, de fapt, sa fie o ocazia in care unele producători/vânzători sa își elibereze stoc-urilor pentru a face loc pentru noile modele. Sau decide sa vinde unele produse cu un profit foarte redus (sau negativ, după caz) si acceptând acest minus ca un cost de marketing, pentru a aduce clienți noi sau a premia cei existenți.

Daca te uiți la emag sau la elefant.ro sau la orice supermarket, iți dai seama ca nu asta se întâmpla.

Motivațiile sunt mai multe: in Romania nu este foarte regulamentara si, daca la fiecare 2 săptămâni propui final sales, asta înseamnă ca nu sunt reducere ci doar un marketing fara sens (dar care merge).

In schimb, pe espressoman, se întâmplă exact opusul. Poate pentru ca suntem o comunitate activa si implicata, dar acest black friday, din punctul meu de vedere, a fost chiar reușit, luând de vedere situația actuala.

Si, pentru a numi lucruri pe nume, eu personal cred ca promoție de la Hedone si de la Della Corte au fost promoții bune, adevărate. Pentru pentru Honne, din părerea mea a fost unul super, si pentru multi asta a fost un impuls pentru a trece pe o râșnița electrica cu cuțite plane gândita pentru single-dose. La fel cu prețul pentru Lelit Bianca. Sau Dalla Corte Studio si Mina, in oferta km 0, mai ales daca ai un buget la limita.

Personal, m-a bucurat mult ca au participat si uni prăjitori de cafea, in același spirit. De exemplu, oferta de la Mabo a fost una foarte buna, fiind ca cunosc cafele lor si merita si chiar prețul plin, fiind focusati pe calitate si pe cafele care se pot extrage destul de ușor, fără dureri de cap. Si, reducerile oferite au fost si la cafele mai scumpe (Geisha sau Costa Rica), care de obicei te gândești de doi ori înainte sa le cumperi.

Alți prăjitori, gen Claro sau Yume, nu prea au făcut reduceri de black friday, dar nu trebuie sa pierdem de vedere faptul ca ei ne oferă unele reduceri constante tot anul si ca oricum 2020 este un an mai "special", unde ei trebuie si sa suporte pierderile cauzat de faptul ca cafenelele lucrează la un regim mult mai redus, din motive evidente.

Acum, on thread: despre EK43. Eu nu am aceasta râșnița, si nu este in vizorul pentru upgrade, datorita costului. Însa, am văzut doua cafenele care au făcut upgrade la EK43 (Claro si Mabo) si pot sa spun ca aceasta râșnița poate face diferența. Si pe espresso si pe brew. Acum, este ok sa spui ca exista mult hype si ca trebuie sa muncești la ea pentru a alinea cuțitele chiar când îl cumperi de noua, însa, pot sa spun ca, o dată ca este pusa la punct, exista o diferență si este substanțială.

Asta nu înseamnă ca daca folosești EK43, imediat începi sa scoți flori, miere si portocale din orice cafea, râșnița este doar un element, dar, daca intenționezi sa faci ceva de calitate, poate fi un bun punct de plecare. Exista alte râșnite de aceeași nivel, probabil. Însa pana acum nu prea am avut posibilitatea de a le vedea la lucru.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Reply
Observ din nou tendinta care din pacate, este destul de raspandita pe forumul nostru - comentarii care nu au prea mult in comun cu topicul initial. Vorbim despre rasnite supreme si discutam despre Black Friday.
Un coleg a spus foarte bine mai devreme ca in loc sa vanam aceste reduceri, sau sa incercam sa economisim ultinul penny la o transactie the 50 euro pastrand banii in conturi care pot fi blocate la un moment dat, ar trebui sa ne concentram pe a munci mai bine, mai eficient si a face mai multi bani. 

Ca sa nu mai vorbesc de ton si de interventii ironice. Nimeni nu are cunostiinta de puterea de cumparare a unui alt coleg, deci orice comentariu de acest gen este complet deplasat. Plus ca puterea de cumparare , sau lipsa ei, nu ar trebui sa decida ce echipamente putem aduce in discutie. 

Si inca un lucru, am mai spus exista viata si dupa EK43 si Honne. Hai sa incercam sa  le lasam pe ele deoparte, s-a discutat suficient de mult despre partile lor bune si rele. Sa vedem ce se mai intampla in lume! In felul asta forumul va deveni mai interesant....

Reply
Da, este mea culpa pentru off topic. Cer lui @Lyvyyo sa șteargă sau sa mute postarea mea.

Reply
(18-11-2020, 10:44)Yon Wrote:  puterea de cumparare , sau lipsa ei, nu ar trebui sa decida ce echipamente putem aduce in discutie. 

Atunci am interpretat eu gresit afirmatia ta "Ciudat ca ironia vine de la posesor de Gagia si Feldring..." din postul tau de aici. (nu ar fi prima data cand interpretez gresit ce spune un user, din vina mea sau din lipsa de claritate a exprimarii acelui user). Ma bucur ca nu a fost cazul de "discriminare in legatura cu valoarea echipamentelor folosite", pentru ca cred ca ar fi fost prima data cand as fi citit pe forum asa ceva.

Inca ceva: avand in vedere ca experienta ta cu Honne consta in cateva shot-uri trase cu o cafea prajita medium, consider indemnul tau de a o "lasa deoparte" este profund neintemeiat.

Nu ne-ai spus nimic despre echipamentele pe care le folosesti, nu le ai la semnatura, nu stim daca ai folosit vreodata o rasnita cu cutite plate si daca ai trecut prin chinul rasnirii single dose cu ea. Probabil ca nu, pentru ca, daca ai fi facut asta, ai fi apreciat in alt fel rasnita Honne, designul si usurinta utilizarii.

Am lucrat cu Honne 2 ani si am schimbat-o numai pentru neastamparul de a incerca altceva. Pentru ca nu am lucrat niciodata cu EK, ci numai cu rasnite cu cutite plate facute sa rasneasca cu hopper (vreo 3) , cu Kinu, Sette si Niche, inclusiv cu Mazzerul de acum cu cutite de brew (si am lucrat cu toate cel putin cateva saptamani, cu cafele diferite (cazul Niche, restul cel putin 3 luni) nu am tras doar cateva shot-uri dupa care sa trag concluzii, cum ai facut tu cu Honne), parerea mea dupa ce am lucrat cu Honne ramane ca e rasnita suprema pentru acasa, pentru majoritatea userilor.

Faptul ca e laudata pe forum nu vine din cine stie ce investitie in marketing, sau din lipsa unei minti deschise, cum scrii tu, ci din faptul ca cei de la Hedone au reusit sa fabrice Honne la un pret foarte bun.

Asa ca, te rog, motiveaza-ti afirmatiile cand scrii despre Honne, ce nu ti-a placut, pe ce te bazezi cand afirmi ce afirmi, altfel vad afirmatiile tale doar ca incercare neintemeiata de defaimare si nu imi place asta, mi se pare nedrept fata de o rasnita foarte bine facuta.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
(18-11-2020, 12:51)cradun Wrote:
(18-11-2020, 10:44)Yon Wrote:  puterea de cumparare , sau lipsa ei, nu ar trebui sa decida ce echipamente putem aduce in discutie. 

Atunci am interpretat eu gresit afirmatia ta "Ciudat ca ironia vine de la posesor de Gagia si Feldring..." din postul tau de aici. (nu ar fi prima data cand interpretez gresit ce spune un user, din vina mea sau din lipsa de claritate a exprimarii acelui user). Ma bucur ca nu a fost cazul de "discriminare in legatura cu valoarea echipamentelor folosite", pentru ca cred ca ar fi fost prima data cand as fi citit pe forum asa ceva.

Inca ceva: avand in vedere ca experienta ta cu Honne consta in cateva shot-uri trase cu o cafea prajita medium, consider indemnul tau de a o "lasa deoparte" este profund neintemeiat.

Nu ne-ai spus nimic despre echipamentele pe care le folosesti, nu le ai la semnatura, nu stim daca ai folosit vreodata o rasnita cu cutite plate si daca ai trecut prin chinul rasnirii single dose cu ea. Probabil ca nu, pentru ca, daca ai fi facut asta, ai fi apreciat in alt fel rasnita Honne, designul si usurinta utilizarii.

Am lucrat cu Honne 2 ani si am schimbat-o numai pentru neastamparul de a incerca altceva. Pentru ca nu am lucrat niciodata cu EK, ci numai cu rasnite cu cutite plate facute sa rasneasca cu hopper (vreo 3) , cu Kinu, Sette si Niche, inclusiv cu Mazzerul de acum cu cutite de brew (si am lucrat cu toate cel putin cateva saptamani, cu cafele diferite (cazul Niche, restul cel putin 3 luni) nu am tras doar cateva shot-uri dupa care sa trag concluzii, cum ai facut tu cu Honne), parerea mea dupa ce am lucrat cu Honne ramane ca e rasnita suprema pentru acasa, pentru majoritatea userilor.

Faptul ca e laudata pe forum nu vine din cine stie ce investitie in marketing, sau din lipsa unei minti deschise, cum scrii tu, ci din faptul ca cei de la Hedone au reusit sa fabrice Honne la un pret foarte bun.

Asa ca, te rog, motiveaza-ti afirmatiile cand scrii despre Honne, ce nu ti-a placut, pe ce te bazezi cand afirmi ce afirmi, altfel vad afirmatiile tale doar ca incercare neintemeiata de defaimare si nu imi place asta, mi se pare nedrept fata de o rasnita foarte bine facuta.
Cred ca afirmatia mea " puterea de cumparare , sau lipsa ei, nu ar trebui sa decida ce echipamente putem aduce in discutie. " este lcat se pote de generala, iar tu treci la atacuri directe...

Pentru a lamuri lucrurile, apreciez foarte mult ceea ce fac cei de la Hedone, nu am nimic cu Honne, numai ca nu cred ca-si are locul pe acest topic.

Ca sa-ti sasfac curiorizitatea rasnita mea are cutite plate, un pret de lista de 1900 de euro si sunt foarte multumit de ea, dar asta nu ma impiedica sa incerc sa fiu la current cu ce mai e nou in materie de rasnite.
Credeam ca asta era intentia la deschidereaa topicului asta, dar ca de multe ori pe forum se ajunge la ironii, atacuri directe sau chestii de genul "copilul meu e mai destept"...

Astea fiind spuse, asta e ultimul meu post pe acest topic. - just a waste of time....

Reply
Dar de ce Homer nu și-ar avea locul pe acest topic, sau Niche sau poate alta râșnița mai ieftină?
Râșnița suprema nu poate fi și sub 2000 de euro?
Eu am dat comanda pentru Honne care in cazul meu este upgrade final.
Credeam ca topicul asta este despre ce râșnița considera fiecare membru ca este upgrade final in cazul lui.
Bugster+Honne, Kinu

Reply
(18-11-2020, 15:32)Cosminchir Wrote: Dar de ce Homer nu și-ar avea locul pe acest topic, sau Niche sau poate alta râșnița mai ieftină?
Credeam ca topicul asta este despre ce râșnița considera fiecare membru ca este upgrade final in cazul lui.

...pfff, in ce te-ai bagat :)))
Lelit Bianca V2, Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc, VST baskets

Reply
(18-11-2020, 19:22)alchemist Wrote:
(18-11-2020, 15:32)Cosminchir Wrote: Dar de ce Homer nu și-ar avea locul pe acest topic, sau Niche sau poate alta râșnița mai ieftină?

...pfff, in ce te-ai bagat :)))
Acum am văzut ca autocorectul a dat-o in Iliada :)))
Bugster+Honne, Kinu

Reply
(18-11-2020, 15:06)Yon Wrote: Cred ca afirmatia mea " puterea de cumparare , sau lipsa ei, nu ar trebui sa decida ce echipamente putem aduce in discutie. " este lcat se pote de generala, iar tu treci la atacuri directe...
+1

(18-11-2020, 15:06)Yon Wrote: Pentru a lamuri lucrurile, apreciez foarte mult ceea ce fac cei de la Hedone, nu am nimic cu Honne, numai ca nu cred ca-si are locul pe acest topic.
++1

(18-11-2020, 15:06)Yon Wrote: Credeam ca asta era intentia la deschidereaa topicului asta, dar ca de multe ori pe forum se ajunge la ironii, atacuri directe sau chestii de genul "copilul meu e mai destept"...
++++++++1
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press

Reply
(17-11-2020, 10:16)Yon Wrote: Ciudat ca ironia vine de la posesor de Gagia si Feldring...

Cred ca exprimări de genul asta nu ajuta prea mult sa avem o discuția civilizata.

(18-11-2020, 20:12)KrisssKros Wrote: numai ca nu cred ca-si are locul pe acest topic

Pe baza de ce spui asta? Nu o sa fie un ek43... dar nici nu mi se pare Honne o rasnita entry level. Pentru uni, poate fi o rasnita suprema.

Reply
Baieti, acest topic nu a avut o regula ca trebuie sa fii in posesia respectivei rasnite supreme. Poate ar fi trebuit sa existe. De aici probabil unele opinii...  Ma uit la mine ce credeam inainte de EK si ce cred acum, cu plusuri si minusuri. La fel si despre Honne. Foarte probabil ar trebui un topic gen "Rasnita suprema pe care ti-ai dori-o" in care sa vorbim pe baza de filme, review-uri si opinii personale, iar acesta sa ramana pentru posesorii de "supreme". Ambele ipostaze sunt ok si pot genera multe discutii tehnice doar ca in topicuri diferite. Atat ca si termenul de "suprema" e la randul sau subiectiv, astfel ca trebuie acceptata subiectivitatea fiecaruia. Doar nu credeti ca cineva din forum va da 3000E pe un Ceado E37Z-NAKED (Hero fara statie) ca sa iau un exemplu de rasnita de care s-a mai vorbit, si va scrie aici ca nu e "suprema", desi m-as bucura sa o faca daca e cazul.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Discutia cu colegul @Yon, mi-a dat ceva idei si normal ca nu puteam sa va lipsesc de intelepciunea mea abtinandu-ma sa scriu aici. E vorba despre Honne vs Lagom P64.

Din multe puncte de vedere, Honne mi se pare mult mai adecvata pentru espresso-ul din cafeaua prajita pe care o stiu de la prajitorii de pe forum decat Lagom.

Honne pare ca are un management al fines-urilor superior fata de Lagom care, cu toata alinierea, asezarea inclinata a cutitelor si cu rpm-ul variabil, e o rasnita cu cutite plate de 64 folosita single dose. Principalul dezavantaj care provine din asta este ca te forteaza sa rasnesti mai fin. Minunat pentru cafele prajite de filtru extrase in espresso cu profilare, dar inutil, ba chiar contraproductiv pentru cafelele prajite cu profil de espresso.

Honne iti permite sa rasnesti ceva mai grosier, datorita plusului de fines generat de cutitele conice, rezultatul fiind mai mult corp si mai mult echilibru decat ce rezulta din macinatura unei rasnite cu cutite plate folosita single dose (fie ea si cu cutite inclinate, tot single dose e - ne referim la marimea 64, la EK sunt cutitele mai mari si se schimba datele problemei). Nu stiu daca Honne reuseste sa rasneasca chiar ca o rasnita cu cutite plate si cu boabe in hopper, aceasta fiind situatia ideala, dar oricum, ajunge foarte aproape si face asta single dose.

Spun asta neavand nici un interes (am vandut Honne) si dupa ce am folosit cutitele SSP de espresso pe ECM (ce numesc ei "high uniformity) si pe cele SSP de brew de 64 pe Mazzer in prezent.

Intrebarea esentiala pe care o vad ar fi urmatoarea: alinierea superioara a cutitelor de la Lagom (cu siguranta mai buna decat ce am avut pe ECM sau pe Mazzer) reprezinta un beneficiu suficient care sa compenseze dezavantajele faptului ca o rasnita cu cutite plate de 64, folosita single dose, te obliga sa rasnesti mai fin, cu dezavantajele care deriva de aici? Sau sa ne obisnuim cu ideea ca, oricat de bine aliniate ar fi niste cutite de 64 de felul celor folosite pana acum (inteleg ca rasnita lui Catalin ofera alt tip de macinatura), faptul ca ne obliga sa rasnim mai fin ne strica gustul cand e vorba de corp si de echilibru la prajirile pt espresso?

Reply
Am și eu o întrebare mai basic.
Care este rasnita suprema pt cafea prăjită Medium to high pt espresso/ristretto :) și cu ce este diferita fata de sette 270?
Nu neapărat sa fie single dose.

Ms
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
(18-11-2020, 22:29)d2florin Wrote: Am și eu o întrebare mai basic.
Care este rasnita suprema pt cafea prăjită Medium to high pt espresso/ristretto :) și cu ce este diferita fata de sette 270?
Nu neapărat sa fie single dose.

Ms

Ramai cu Sette, dc e sa ai incredere in ce zice Jim Schulman: "If all the coffees you use for espresso are in the medium-light to medium-dark roast range, the Sette's extraction is near perfect. For these coffees, the Sette (quite shockingly) beat my K10 in blind tests more often than not, for the simple reason that the K10 needed to be very precisely dialed in to do better. However, for very light or very dark coffees, the Sette is only mediocre in taste. People who regularly use these roasts should not buy the Sette."

Reply
Are dreptate, acolo sunt cele mai bune rezultate cu Sette.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply
So I am in safe area with my sette :)
Ms
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
Quote:Intrebarea esentiala pe care o vad ar fi urmatoarea: alinierea superioara a cutitelor de la Lagom (cu siguranta mai buna decat ce am avut pe ECM sau pe Mazzer) reprezinta un beneficiu suficient care sa compenseze dezavantajele faptului ca o rasnita cu cutite plate de 64, folosita single dose, te obliga sa rasnesti mai fin, cu dezavantajele care deriva de aici? Sau sa ne obisnuim cu ideea ca, oricat de bine aliniate ar fi niste cutite de 64 de felul celor folosite pana acum (inteleg ca rasnita lui Catalin ofera alt tip de macinatura), faptul ca ne obliga sa rasnim mai fin ne strica gustul cand e vorba de corp si de echilibru la prajirile pt espresso?

Nu stiu daca ajuta observatiile mele dar detin o Wilfa Uniform care din fabrica vine aliniata foarte bine si are cutite daca nu ma insel de 58mm. Eu o consider o rasnita foarte buna si pentru espresso daca esti dispus sa gasesti din gramaj doza optima. Acum o foloseste sotia mea la birou pentru V60 si espresso pe lelit dar am avut tot timpul shoturi bune cu Robot pe cafele light. Am vazut ca s-au pus si SSP pe ea cu rezultate bune dar pe macinare espresso se blocheza datorita puterii mici si nu s-ar merita pasul asta.

Acum sa revenim la "supreme" care suna ca armurile "purple" din jocuri. Marimea cutitelor conteaza pentru claritate si spun asta ca posesor de ek43 aliniata care dupa aliniere cum spunea si Liviu nu mai poate rasni atat de fin pentru profilare espresso, ma refer la cutitele originale, nu SSP.
Am gasit pe forumul englezesc un citat dintr-o postare facuta de creatorul Monolith care spune asta cu referire la marimea cutitelor si a noile lor cutite Shuriken:
Quote:Build burrs that are specifically designed for Monolith and low speed grinding.
Use different burr cutting geometries to extended grind path and evaluate impact on the taste of extracted coffee. Flat burrs today are all using straight lines cutting surfaces, I wanted to experiment with curved surfaces to extend grind path.

Expectation is that longer grind path is gentler on the beans as they pass gradually through smaller and smaller opening. We also observed that larger burrs in general tend to extract more out of coffee even with geometries that appear the same as the ones on the smaller burr which likely is indicator that longer grind path is responsible.

I think that longer grind path is gentler on the bean and among other things reduces the number of fines created as beans are crushed and ground which causes you to grind finer which in turn extracts more out of coffee.

Reduce fines created by the burr surface finish and coating because this is not something that can be easily controlled. Instead use high end materials to minimize fines from burr surface finish and control them instead using burr cutting geometry.

Reply
Sorinetta ai facut testul de abatere in dinamica la EK?
Size matters when is stiff! Otherwise it just hangs in there!

Reply
Daca te referi la tehnica propusa de Denis ( si cu aceasta ocazie tin sa ii multumesc pentru asta) pe forumul german cu masurarea diferentelor dintre cutite cu rasnita oprita si apoi pornita, da. Masurat pe cadranul de 22 cu care vine ek43s cutitle s-au atins la 0.4 -0.3 ceea ce parca calculat insemna .012 mm ish din cate imi amintesc cu cutitele originale si carrierul Titus.

Reply
(18-11-2020, 22:21)cradun Wrote: Discutia cu colegul @Yon, mi-a dat ceva idei si normal ca nu puteam sa va lipsesc de intelepciunea mea abtinandu-ma sa scriu aici. E vorba despre Honne vs Lagom P64.

Din multe puncte de vedere, Honne mi se pare mult mai adecvata pentru espresso-ul din cafeaua prajita pe care o stiu de la prajitorii de pe forum decat Lagom.

Honne pare ca are un management al fines-urilor superior fata de Lagom care, cu toata alinierea, asezarea inclinata a cutitelor si cu rpm-ul variabil, e o rasnita cu cutite plate de 64 folosita single dose. Principalul dezavantaj care provine din asta este ca te forteaza sa rasnesti mai fin. Minunat pentru cafele prajite de filtru extrase in espresso cu profilare, dar inutil, ba chiar contraproductiv pentru cafelele prajite cu profil de espresso.

Honne iti permite sa rasnesti ceva mai grosier, datorita plusului de fines generat de cutitele conice, rezultatul fiind mai mult corp si mai mult echilibru decat ce rezulta din macinatura unei rasnite cu cutite plate folosita single dose (fie ea si cu cutite inclinate, tot single dose e - ne referim la marimea 64, la EK sunt cutitele mai mari si se schimba datele problemei). Nu stiu daca Honne reuseste sa rasneasca chiar ca o rasnita cu cutite plate si cu boabe in hopper, aceasta fiind situatia ideala, dar oricum, ajunge foarte aproape si face asta single dose.

Spun asta neavand nici un interes (am vandut Honne) si dupa ce am folosit cutitele SSP de espresso pe ECM (ce numesc ei "high uniformity) si pe cele SSP de brew de 64 pe Mazzer in prezent.

Intrebarea esentiala pe care o vad ar fi urmatoarea: alinierea superioara a cutitelor de la Lagom (cu siguranta mai buna decat ce am avut pe ECM sau pe Mazzer) reprezinta un beneficiu suficient care sa compenseze dezavantajele faptului ca o rasnita cu cutite plate de 64, folosita single dose, te obliga sa rasnesti mai fin, cu dezavantajele care deriva de aici? Sau sa ne obisnuim cu ideea ca, oricat de bine aliniate ar fi niste cutite de 64 de felul celor folosite pana acum (inteleg ca rasnita lui Catalin ofera alt tip de macinatura), faptul ca ne obliga sa rasnim mai fin ne strica gustul cand e vorba de corp si de echilibru la prajirile pt espresso?

Pentru mine, ce a spus @CatalinH este cel putin interesant ... o pereche de cutite de 64 (nu cred ca sunt ssp) scot mai bine, acelasi ey dar mai dulce decat ssp urile de 98... asta ar trebui sa dea mult de gandit. Ambele super aliniate , ambele au cutite verticale... secretul se pare ca este in alta parte... poate in feed ? viteza este tot la 1400rpm daca nu ma insel, ce altceva ar mai ramane... N am idee, dar ma intriga la maxim.

Personal, nu cochetez deloc cu ideea cutitelor pozitionate orizontal sau inclinat... indiferent de nume.

Br
MK Brasilia ■ MK K22S SSP ■ MK K32SB & Aeropress 

Reply
Nice,asta era.Cu o mica mentione 1 liniuta de cadran corespunde unui gap intre cutite de 3,8-3,9 miconi asa ca 4 liniute vin undeva sub 0.016mm. Ajuta placutele alea de la Titus, sau a ta originala pilita sa stea sub carrier.
Sincer sa fiu eu nu mai sunt asa convins de size matters.Daca  e match intre feed si cut/crush cred ca are impact mai mare. Din experienta mea speculez ca avantajul rasnitelor cu burrs plasate vertical il reprezinata feed-ul constant cu boabe, daca e bazat pe gravitatie e haos, chaos in chaos out.?
Am renuntat sa judec rasnite dupa aspectul sau marimea cutitelor. 
Multe din rasnitele SD noi mi se par in ansamblu de piese mai degraba decat un efort concentrat de R&D. Celebrele SSP de 98mm ma indoiesc ca fac pereche buna pe orice proiect de rasnita SD alta decat EK.

Reply
Quote:Din experienta mea speculez ca avantajul rasnitelor cu burrs plasate vertical il reprezinata feed-ul constant cu boabe, daca e bazat pe gravitatie e haos, chaos in chaos out.?

Si eu speculez asta si cred ca "size matters" asta si in cazul rasnitei tale la care lipsesc gaurile in cutite si compenseaza la "marime", cumva asta pare sa se alinieze cu ce se spune aici:
Quote:Expectation is that longer grind path is gentler on the beans as they pass gradually through smaller and smaller opening. We also observed that larger burrs in general tend to extract more out of coffee even with geometries that appear the same as the ones on the smaller burr which likely is indicator that longer grind path is responsible.
Acelasi lucru pare sa se intample si in cazul rasnitelor cu cutite mici (corectare) care nu au gauri, na doar o observatie de a mea in legatura cu cutitele mai mici care produc rezultate bune in extractii.

Reply
Hai ca e gata si nea Frank (Titus) sa arunce suprema la apa: 2990E, Nautilius.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
O intrebare, poate fara raspuns si pentru voi, cati din cei care au(aveti ) rasnite supreme sa zicem le.folositi cu cafea de peste 90 de puncte SCA certficata?

Reply
Întrebarea, mai corectă, ar fi cât de relevant este scorul cu care cafeaua pleacă de la fermă, dacă este prăjită peste luni sau chiar ani...

Oricum, pe forumul care nu "bea" cifre, e mai important să fie cafeaua prăjită "corect", whatever that means...

Reply
https://youtu.be/DuJV2KLwrDI
Sistemul hibrid Versalab/Honne îmbunătățit de cei de la Kafatek.
Bugster+Honne, Kinu

Reply
(24-01-2021, 14:32)Cosminchir Wrote: https://youtu.be/DuJV2KLwrDI
Sistemul hibrid Versalab/Honne îmbunătățit de cei de la Kafatek.

Interesant link-ul, multumim. Dar nu cred ca putem spune ca au imbunatatit sistemul hibrid, pt ca la Honne avem cutite DRM conice + plate, iar aici, la MC4, avem doua conice. Total diferite.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)