(18-07-2020, 12:05)gorexxx Wrote: Intradevar EK ul livreaza, dar cu cepret?
dupa cum multi utilizatori observa sau vor observa acesta va scoate in evidenta cea mai mica greseala , care apartine utilizatorului ca tehnica, ca echipament sau celui care a prajit cafeaua.
Sa aduci EK ul la nivelul maxim de performanta nu este pentru toata lumea, cea mai mica eroare de instalare sau manipulare literalmente va rezulta in damage.
Toate cele mai de sus conduc de multe ori la dezamagiri profunde iar cauzele acestor dezamagiri stau ascunse in cele mai mici detalii si pentru a le identifica si corecta... pai deja este alta poveste
Este rasnita SUPREMA ? nici pe departe, o vei iubi sau nu, astai cert, dar cu siguranta este una dintre cele mai capabile si cu mai multa siguranta va evidentia mediocritatea si limitele tuturor componentelor acestei ecuatii care se numeste espresso.
Eu nu fac referiri la experientele altor posesori de Ek43 si vorbesc doar pe baza propriilor experiente.
Sunt doua directii de abordare:
1. cafele cu prajiri usoare si solubilitate redusa
2. cafele cu prajiri peste aceasta zona si solubilitate buna
Primele cafele creaza, intr-adevar, dificultati in preparare iar greselile de manopera sunt taxate in orice alta combinatie de echipamente.
In aceasta zona se situeaza cafelele prajite, de obicei, pentru alte metode de preparare dar nu espresso.
Shoturile extrase sunt mai lipsite de corp, de complexitate in gust dar scot in evidenta zonele acide, fructate sau florale ale soiurilor. Acest gen de extractie mie mi se pare saraca in gusturi si arome si este menita sa scoata in fata doar o parte din complexitatea de care este capabil soiul respectiv.
Mereu am asemanat cafeaua astfel obtinuta cu o muzica buna, ascultata doar pe frecvente inalte si medii dar fara basi; mie imi plac basii.
Eu nici nu rezonez foarte mult cu aceasta zona de prajire, deoarece mi se pare ca extrag doar partial solubilele pe care acel soi le poate dezvolta printr-o prajire mai avansata si nu ajung la complexitatea maxima de care sunt capabile acele boabe de cafea.
La aceste cafele inteleg preocuparea de a obtine TDS uri cat mai mari, in EY mici, cafelele fiind mai insolubile si greu de extras, cu tendinte de a livra shoturi apoase, lipsite de corp.
La asemenea cafele finess-urile si macinaturile neuniforme ajuta la mentinerea unui puc mai rezistent, din cauza solubilizarii si extractiei neuniforme in timp.
La EK43, profilarea ajuta, de fapt preinfuzia usoara aplicata pucului.
Pentru cafelele pe care eu le prefer, pot sa folosesc EK43 si pe extractii normale dar si pe extractii profilate. De asta avem posibilitatea sa creem retete, ca sa se potriveasca cu ce avem la dispozitie.
Aici experienta personala a fiecaruia dintre noi si disponibilitatea de a testa si incerca, pot sa faca diferenta intre a aprecia sau nu aceasta rasnita.
La a doua categorie de cafele, aceste probleme se estompeaza si ajung sa dispara odata cu avansarea in drad a prajirii, cu dezvoltari mai avansate de solubile.
In concluzie, ca cineva sa doreasca sa lucreze cu EK43, trebuie sa fie pregatit pentru asta, sa stie ce comportament are in functie de cafeaua folosita si metoda de extractie; deci rebuie sa fie constient in ce se baga.
Odata ce ajungi sa o cunosti si sa o stapanesti este greu sa vrei sa bei espresso preparat cu alta macinatura.
Cat despre problemele cu care se confrunta unii sau altii, legare de carrier, de share plate, de cutite, de aliniere de calibrare nu doresc sa discut sau sa comentez. Fiecare face ce vrea cu rasnita lui.
Eu pot sa spun ce experiente am eu. In afara de o calibrare stransa, nu am facut nimic altceva si astfel am reusit sa extrag, in conditii identice cu alti utilizatori, aceleasi cafele provenite de la acelasi prajitor.
Deci nu am avut si nu am nevoie de nicio modificare.
Inainte de a cumpara o EK43, am folosit acasa rasnita lui Bogdan Georgescu (Mabo) si am fost absolut impresionat de diferentele de gust pe care le-am simtit, comparand atunci cu K30 si Honne.
Desi am avut probleme de acomodare, am ajuns rapid la rezultate foarte bune. A fost momentul in care am zis ca daca astrele se vor alinia in favoarea mea si voi avea oportunitatea sa cumpar o asemenea rasnita o voi face.
Inainte de orice midificare, inlocuire sau adaptare la rasnita eu mi-am propus sa scot maximul de la aceasta, in varianta stoc, asa cum o livreaza fabrica. Am avut in vedere ca modelul nou este deja echipat cu carrier, share plate si cutite reproiectate, menite sa rezilve mukte dintre problemele semnalate de o multime de utilizatori casnici.
Initial rasnita a fost destinata uzului industrial si, relativ recent, dupa ce a inceput sa fie folosita pe scara larga in cafenele si acasa, a fost adaptata acestor destinatii de utilzare.