Espresso Man
Rosu
10-03-2019, 21:05
(Edited 10-03-2019, 21:31 by RaduCarutasu.)
Mai pe sarite, am urmarit acest thread.
Se discuta, se dezbate, se combate,se prezinta modele, totul pe tema acestei rasnite supreme.
Ce mi se pare mie ca lipseste este tocmai obiectul concret al acestor discutii, obiect definit clar, in termeni de caracteristici constructive, de exploatare si de rezultate dorite a fi livrate.
Mai departe, rezultatele livrate, macinatura, ce ar trebui sa produca in ceasca?
Din ce tipuri de cafele (naturale, spalate, honey...)?
Din ce grade de prajire?
Ce expresor se va folosi la extractii? SBDU, HX, DB, GS, cu sau fara profilare, Levere, samd...
Deci se cauta o rasnita, una singura, care sa livreze o macinatura perfecte, care sa performeze maxim in extractii, utilizand o multitudine de echipamente, de principii de extractie, retete de preparare,samd...
Iar peste toate astea mai intervine si subiectivismul, preferinta utilizatorului, a consumatorului, samd...
Ca unul care a avut posibilitatea sa testeze o multime de rasnite, din zone superioare ale topurilor si o multime de expresoare, alaturi de multitudini de cafele prajite, mai ales a aceleleiasi cafele diferit abordate termic, nu am reusit sa ajung la o concluzie categorica, macar pentru mine.
Cand, dupa o sesiune de testari de zile sau chiar saptamani, o rasnita mi se parea cea mai buna, dupa ce schimbam cafeaua ierarhia suferea modificari.
Cand, pe o cafea prajita intr-un fel, un model mi se parea mai bun, cu aceeasi cafea dar prajita diferit o alta ma multumea mai tare.
Niciodata insa o singura rasnita nu a performat maxim si pe espresso si pe combinatii cu lapte si nici nu se dovedea a fi cea mai potrivita a fi utilizata acasa.
Este si motivul pentru care am decis sa pastrez K30 si sa lucrez cu doua rasnite, care livreaza rezultate diferite cu care acopar o plaja mare de preferinte personale.
In concluzie, cine si-ar putea asuma atribuirea calificativului de "rasnita suprema" unei anume rasnite, unei singure rasnite?
Cum ar putea fi indeplinite laolalta toate cerintele pe care le-am prezentat (fara pretentia de a le fi inclus pe toate) mai sus.
Ca sa complic si mai mult, o rasnita suprema nu poate performa decat avand alaturi, expresorul suprem, cafeaua suprema, operatorul suprem samd...
Lipsa a orice din aceasta insiruire este de natura sa anuleze calificativul de "suprem" si pentru ranita.
In opinia mea, am mai spus-o, rasnita suprema poate fi orice rasnita capabila care, pentru cel ce o detine si o utilizeaza, are capacitatea de a-i satisface cele mai multe dintre dorinte, asteptari si exigente, in functie de restul de echipamente si de experienta practica si senzoriala la care a ajuns.
BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
(Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)