Welcome Back Log In Create Account

Rasnita Mahlkonig Vario

(24-02-2015, 23:23)Lyvyoo Wrote: ... Stiu acea postare de pe home-barista dar mereu m-am intrebat de ce nu se gasesc 3-4 macar la fel. Asa, daca tot vorbim de Jim Schulman / Vario / comparatii am si eu exemplul versusului sau cu Mazzer mini  , care m-a determinat la acea vreme sa grabesc achizitia lui Vario.

mult timp, nu stiu daca si acum, BB005 nu era cunoscuta in State, deci... nu exista;

altfel, testele comparative tehnice sunt ok pentru mine; e ceva ce se poate argumenta obiectiv si dezbate chiar stiintific; tiparul si dimensiunea danturii, modul de reglaj al granulatiei, robustetetea si precizia mecanismului,
distributia particulelor; aici lucreaza acel "quality is not subjective ";
daca o anume rasnita in sweet spot-ul ei de macinatura, imi da un maxim de extractie, ceva peste 20%, atunci probabil, acea rasnita e o buna imperechiere cu espressorul;
dar mereu ramane incertitudinea din afara propriei experiente subiective: genul de espresso rezultat e sau nu din categoria celor care imi plac mie...

faptul ca Baraza Vario e scoasa ca miraculos de buna in competitie pana si cu Mazzer Robur, imi aminteste de stradaniile lui Mat Perger, care a scos tot un Mahlkonig, EK 43, mai bun decat acelasi Robur...
testele sunt totusi confuze, facute pe anumite masini espresso, insasi subiectii degustatori esueaza in fata intregului tablou de variabile si necunoscute: mie-mi place mai ascutit, tie-ti place mai moale, tipul acesta de macinatura e favorizata de un profil de presiune cazator, celalalt de unul liniar, sau de o prajire mai light etc.

probabil se va ajunge odata ca gusturile sa fie (re)"educate", potrivit unor tipare stiintifice si atunci cu siguranta cel mai puternic pe piata va fi si cel mai bun :)

Quote:...saptamana aceasta imi ajunge in teste un K30 Vario si voi vedea lucrurile mai clar.  

in link-ul ce-l dai cu testele Baraza Vario, apare si un K30 din vremea respectiva, si care cedeaza 1 la 3 in fata lui MACAP M7K; ce-i drept, si-acela tot de-atunci :)
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Slabe sperante cu gustul "standard"... Mie mi se pare apropiata situatia cu cea de la parfumuri, de exemplu. Unde nu exista "cel mai bun" parfum.  :D

Putem spera insa la o educare a gustului in sensul in care sa fie eliminate cafelele proaste.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
(25-02-2015, 01:41)radudani Wrote: probabil se va ajunge odata ca gusturile sa fie (re)"educate", potrivit unor tipare stiintifice si atunci cu siguranta cel mai puternic pe piata va fi si cel mai bun :)

Sper sa nu prind vreodata acele vremuri. Am fost re-educat suficient pe vremea odiosului :) .

Reply
(25-02-2015, 12:47)coffeesnob Wrote: Sper sa nu prind vreodata acele vremuri. Am fost re-educat suficient pe vremea odiosului :) .

tot e bine ca n-ai fost in Cambodia, pe vremea khmerilor; sau Doamne fereste, la Pitesti...
oricum, la asa ceva ma refeream, mai precis, la agresivitatea mijloacelor de piata si la pierderea valorilor naturale, mai mult, la perceptia lor distorsionata;
dar se vorbea de rasnite :) 
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Da,rasnita merge perfect ,e bine reglata ,a dat rezultate chiar si peste o cafea cam"trezita"de peste o luna.Da ,sevede ca este alta clasa.Sper sa o folosesc cat mai mult,mai ales ca in afara de perie nu o sa vada altceva de la mine.
LELIT Bianca black V3, Bentwood, Vst 18, 20,25.

Reply
(25-02-2015, 21:34)organon Wrote: Da,rasnita merge perfect ,e bine reglata ,a dat rezultate chiar si peste o cafea cam"trezita"de peste o luna.Da ,sevede ca este alta clasa.Sper sa o folosesc cat mai mult,mai ales ca in afara de perie nu o sa vada altceva de la mine.

Felicitari si sa o stapanesti sanatos!

Reply
Multumesc.

Reply
Revin cu impresii cu multe semne +++++++.Adica ce sa zic?Am coborat la 1d,de unde la inceput ma speriasem ca va trebui calibrare.Dar am crescut forta de tampare spre 12 sau 14 kg.Pe vechea rasnita ,cafeaua o tampam mai usor si din cauza asta cred ca am avut acele probleme la inceput.Pucul arata perfect(chiar ma gandeam sa vorbesc cu o firma de constructii cand vor schimba dalele lui Videanu,care evident ca s-au spart dupa 5 ani,sa puna pucuri de la mine).La cum arata de solidesi uniforme finisate perfect,sigur am economisi ceva bani labugetul local.Da,tot raul a fost spre bine.Timpii ies ca la carte.Bulgarasii au plecat acasa pentru ca nu-i asa,cu rasnita asta (desi elvetienii nu-s in UE,dar fratii lor mari si tari ,nemtii ,sunt)am intrat in Schengen.O zi buna!

Reply
Sa o stapanesti sanatos! Mai are sigiliul pe reglaj?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
(27-02-2015, 12:22)organon Wrote:
Revin cu impresii cu multe semne +++++++.Adica ce sa zic?Am coborat la 1d,de unde la inceput ma speriasem ca va trebui calibrare.Dar am crescut forta de tampare spre 12 sau 14 kg.Pe vechea rasnita ,cafeaua o tampam mai usor si din cauza asta cred ca am avut acele probleme la inceput [...]

Observ ca avem reglaje asemanatoare. Folosesc 1D, 1E, 1F. 
La mersul in gol, cursorul de "coarse" pe 1 si glisarea cursorului de reglaj fin de jos in sus, sunetul se schimba la 1G in cazul meu. 
La 1D si 1E consider ca motorul este deja putin fortat (oprirea rasnirii aduce a oprire cu frana electromagnetica) si simt ca motorul merge greu. Asta e zona timpilor deja clasici insa. 
Una din marile mele retineri in ce priveste modelul asta de rasnita este incapacitatea ei de a fi consecventa unui reglaj in cazul schimbarii mai ample a gradului de macinare, urmat de revenire la setarile initiale. Au trecut vreo doua zile pana am reusit sa obtin aceleasi rezultate dupa o incercare de rasnire pentru presa franceza (oricum prea fin, nepotrivit, mai grunjos nefiind posibil). Desi revenisem exact de unde am plecat, nici vorba de gradul de macinare potrivit pentru espresso.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"

Reply
Ar putea fi vorba de un joc aici...? Caz in care ar trebui sa revii initial mai jos decat setarea de unde ai plecat pentru a-l anula...
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Nu am umblat la nici un sigiliu,tot ce am facut a fost sa cobor rasnirea fina de la 1f la 1w si sa revin la 1b la inceput apoi la 1b si 1c tampand mai puternic insa.Am facut asta la sfatul lui Livio(cu ocazia asta ii multumesc inca odata).Revenirea am facut-o evident"in mers"asa cum este indicat a se face pentru a nu bloca cutitele.Asta a fost tot.Este o rasnita la care intr-adevar reglarea se face altfel; fata de cele simp[le cu roata zimtata steaples "pur sange"sa zic asa.Acolo invarti din instinct la cat te-a obisnuit rasnitoiul si cam atat.Asa faceam cu lelitul si cat a fost in viata a prestat corespunzator.

Reply
, Da intelesesem asta, eu intrebam daca in spatele gaurii patrate pe unde iese cafeaua in pf, unde este o gaurica, mai este pus sigiliu (o bucata mica de ceva hartie adeziva). Intreb asta deoarece esti cam la limita. Te poti trezi ca schimbi cafeaua si nu iti mai ajunge forta de tampare, ca sa scoti spre 25 sec. Acel reglaj, este un imbus care rotit cu 180 grade te-ar cobora cu circa o diviziune pe brut. Oricum, daca ai drum spre capitala, fa o vizita la service sa ti-o calibreze. E pacat sa dai de o cafea care sa-ti pape si banii si nervii.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
(27-02-2015, 13:28)Adrian T Wrote:
Una din marile mele retineri in ce priveste modelul asta de rasnita este incapacitatea ei de a fi consecventa unui reglaj in cazul schimbarii mai ample a gradului de macinare, urmat de revenire la setarile initiale. Au trecut vreo doua zile pana am reusit sa obtin aceleasi rezultate dupa o incercare de rasnire pentru presa franceza (oricum prea fin, nepotrivit, mai grunjos nefiind posibil). Desi revenisem exact de unde am plecat, nici vorba de gradul de macinare potrivit pentru espresso.

Asa se intampla si la mine si am inteles ca si la altii. Pe langa alte "hibe" putem sa o adauga si asta.
Bezzera Unica,  Mahlkoning Vario, VST18, prajitor tip coretto

Reply
(27-02-2015, 13:35)Mihai L Wrote:
Ar putea fi vorba de un joc aici...? Caz in care ar trebui sa revii initial mai jos decat setarea de unde ai plecat pentru a-l anula...

Nu am abordat asa problema dar ar putea fi o solutie. Se comporta intr-adevar ca si cum ar avea un fel de inertie la revenire. Oricum insa, tot ceva imprecis, nenatural si destul de empiric ar fi.

"Jocul", asa cum l-ai denumit, pare a semana cu o revenire elastica a unui mecanism intr-un mediu vascos. Ce anume ii da comportamentul asta, nu stiu. Inca nu am desfacut-o, deci nu cunosc in amanuntime sistemul. 
Deocamdata merge, asa cum stie ea si am inteles ca nu vrea prea multe schimbari de reglaje. Ma obisnuiesc cu asta. In cele din urma, aleg sa modific usor cantitatea de cafea. Forta de tampare, mai exact o variatie de 3-4 kgf, dupa mine nu ar trebui sa influenteze decisiv parametri extractiei.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"

Reply
Au mai tras si altii aceeasi concluzie aici pe topic - E greu spre foarte greu de folosit Vario in mod dual espresso/brew.

Organon, daca pe o cafea prajita medium, cum e cea de la HotSpot, cu vechime de o luna din cate spuneai, ai reusit totusi curgerea ok, nu te gandi la recalibrare momentan, mai ales ca ce ai mai testat pana acum nu a fost o problema. In recentul test facut pe un Vario 2015, am avut o Kenya de la PJ prajita destul de light care s-a comportat asa cum trebuie pe zona 1-M - 1G. Sigiliul era la locul lui, cu avertizare scrisa din fabrica elvetiana. 
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Nu nici vorba.Ziceam doar ca la inceput m-am speriat ca ar fi nevoie de o recalibrare.Acum sunt perfect linistit.Singura chestie este ca am crescut ,de fapt cred ca am ajuns sa folosesc corect forta de tampare intre 12 si 14 kg.

Reply
Mi-am luat si eu acum un Mahlkonig Vario, este o bijuterie!

Super silentioasa si bine facuta, este peste asteptari (ma gandeam sa iau Lelit-ul la jumatate de pret dar sunt foarte fericit ca nu m-am zgarcit).

Va multumesc tuturor pentru postari ca m-ati convins :)

Reply
E vreun risc de dereglare / pierdere ordine piese la desfacere? As fi vrut sa o curat putin (in afara cutitelor) si cum stiti, nu sunt prea tehnic :)
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(03-03-2015, 02:18)Lyvyoo Wrote: E vreun risc de dereglare / pierdere ordine piese la desfacere? As fi vrut sa o curat putin (in afara cutitelor) si cum stiti, nu sunt prea tehnic  :)
E bine sa vezi acest clip (www.youtube.com/watch?v=JhoMt84jxXs ) inainte, ca sa iti faci idee de ordinea demontarii. Banuiesc ca nu vrei decat sa scoti in plus fata de cafeaua dintre cutite, pe cea din carcasa, de sub cutite. Daca ai nevoie de calibrari la final, ai calibrarea primara (se trage spre fata rasnitei, de surubul ce se afla sub dopul dreptunghiular de cauciuc din spatele reglarii sigilate) si apoi calibrarea din gaura sigilata. Gasesti la acelasi user (Baratza Grinders) clipuri. E bine sa verifici si daca ai joc la roata dintata din capul rotorului - "pulley", din ce am vazut cam o dau si cu threadlocker si tot mai se slabeste in timp, provocand acel zornait pe care l-ai mai auzit.
Pupu pupu, spor la lucru ! :P

Reply
I-am scos doar capacul spate, e suficient :)

Reply
Pai de aceea am zis de clip, sa nu desfaci mai mult de cele 2 suruburi si sa vezi ca trebuie glisat in spate.

Reply
Util, merci!

Reply
https://vimeo.com/121166174

A prins ceva acolo , sau au inceput sa se atings cutitele din senin?

Nu facea asa , o tin pe 2 D de ceva timp

Parca la 2 E si F face cel mai urat si la 2 B se calmeaza.

:/
                                                                                   Ceado E37s | Expobar Office Leva (HX)                                                                                                                Tidaka Epico | IMS | VST | ONA OCD | Motta & Rhinowares  | Cafelat | ACME, D'Ancap & Inker  | Hario scale

Reply
Mai degraba s-a desfacut surubul care blocheaza pinionul de pe motor
Nici nu este de mirare la ce joc are pinionul pe ax.

Reply
rasnita nu are luna , si nu a rasnit nici 500 gr cafea 
Huh
                                                                                   Ceado E37s | Expobar Office Leva (HX)                                                                                                                Tidaka Epico | IMS | VST | ONA OCD | Motta & Rhinowares  | Cafelat | ACME, D'Ancap & Inker  | Hario scale

Reply
(03-03-2015, 21:53)hhanu Wrote: Mai degraba s-a desfacut surubul care blocheaza pinionul de pe motor
Nici nu este de mirare la ce joc are pinionul pe ax.
Tu ai umblat la el? L-ai dat apoi cu ceva "lipici", de care? Altfel nu tine prea mult.

Reply
Am umblat ca era slabit,nu am pus nimic pentru ca vreau sa il schimb cu surub ca in videoclip,al meu este cu imbus si mi-e frica ca daca pun loctite nu il mai desfac.

Reply
(03-03-2015, 22:59)hhanu Wrote: Am umblat ca era slabit,nu am pus nimic pentru ca vreau sa il schimb cu surub ca in videoclip,al meu este cu imbus si mi-e frica ca daca pun loctite nu il mai desfac.
Tot imbus am si eu si am cam stors cheia cand am strans.

Reply
Eu nu ma pricep si nu as vrea sa desfac nimic .
Are ceva daca o las asa?
Parca se ating totusi si cutitele , are ceva daca ma folosesc de setarea asta ?

Se strica cutitele?

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)