Welcome Back Log In Create Account

Rasnita Mahlkonig Vario

Totusi ,dincolo de aceste puncte de vedere ,ramane o nedumerire.De ce in cazul unui produs destul de scump si performant apar chestiuni de reglaj ce apartin fabricantului,chestiuni destul de serioase ce pot determina defectiuni serioase?
LELIT Bianca black V3, Bentwood, Vst 18, 20,25.

Reply
Era sa uit piesa nr.12 cred ca rezolva problema antistatica si a bulgarilor la Vario.[Image: c96cceabdfd849374f065cb6c4b53d63.jpeg]

Reply
(28-12-2014, 13:21)organon Wrote: Totusi ,dincolo de aceste puncte de vedere ,ramane o nedumerire.De ce in cazul unui produs destul de scump si performant apar chestiuni de reglaj ce apartin fabricantului,chestiuni destul de serioase ce pot determina defectiuni serioase?

Daaaa? ? ? Si inca nu a abordat nimeni subiectul cu privire la parghia de reglaj. Eu il stiu pe de rost dar inca n-am tupeu sa-l deschid de unul singur pentru ca vreau sa dau bine cu vario de pamant dupa ce-am ridicat-o in slavi.
Lelit PL41TEM + Mahlkonig Vario + Hario Mini Mill +  tamper full inox, prajitor GeneCafe

Reply
Te referi la 15-16,eu nu ma prind de ce au facut-o asa.Poate ne ajuti :s

Reply
Ei bine, sa-ncepem! Asa, ca tot omu' gospodar, odata la ceva timp sucesc rasnita cu roatele-n sus pentru o putzurloiala de casa. Si m-apuc serios si dau cu pensonica si raschii cu rascheta la retentii mai vechi si uleioase bine prinse prin cele unghere si mai zghihui la ea si-i mai dau cate-un dupac, asa, parinteste si iar cu pensonica ... asta pret de vre-o ora, cu spalat, clatit,uscat una-alta de prin maruntaie si ce mai are ea pe-acolo. Desigur, toata aceasta manopera presupune desfacerea in bucatele a agregatului, mai putin parghia vietii, 15-16 din schita de mai sus. Aceasta parghie are locul sau bine conceput , sa nu iasa si sa nu pricepi mare lucru doar trecand cu privirea peste ea. A avut mare grija producatorul sa-i faca o chichita care sa-ti faca viata amara, de aceea am numit-o mai sus ''parghia vietii'' . Dar sa revenim. Activitate frumoasa si placuta asta cu intretinerea , drept pentru care , cu multa placere adun gramajoara si pun la loc instalatia. Si mai mare e bucuria daca incap la loc toate piesele . Asaaaa!!! Vine proba cu macinatura, sa vad si eu ce-am facut! Macin o tura, macin doua, dau la manivele, sus-jos, A-Z, le ghidonez in toate pozitiile, iar macinatura, dar sufletu' reglaje! Desfac din nou instalatia, o fac bucatele, iar pensonel, iar montaj si tot asa de vre-o 3 ori de s-a trecut juma' de zi tot facand si desfacand de-a chioara la vario. Era evident ca bubuta durea la parghia vietii si pana n-am pus mintea la contributie si vre-o 35 de ani de mecanica fina la treaba nu mi-a iesit pasienta . Nu va spun cum am convins parghia sa stea la locul ei si alta data cand intorc masinaria cu susu-n jos pentru curatat dar va spun ca daca nu va mai merge reglajul si ghidonelele dau din piciorise fara efect, apoi parghia vietii va face figura! Si de aceasta distractie nu scapati, oricat v-ati feri. Stiu cel putin o persoana care va confirma.
O chichita care face placere celor cu ateliere de service.
Lelit PL41TEM + Mahlkonig Vario + Hario Mini Mill +  tamper full inox, prajitor GeneCafe

Reply
Uite ca au pus si alti o clapeta de silicon ca la Vario.

Reply
Astazi intru in posesia ei, modelul 2015, dupa ce mi-am vandut Lelit-ul PL043MM. Multumesc pe aceasta cale pentru discountul de care am beneficiat prin Espressoman.

Am Panama de la Papa Jacques, imi puteti indica, va rog, o treapta de la care sa incep?

Multumesc,
Alin
La Marzocco GS/3 AV, Mahlkonig E65S, Kinu M47

Reply
Nu exista, nu se face calibrare identica la 2 rasnite. Daca ai mila de cafea incearca la 7g si cu L2. Apoi A2 daca curge repede rau. E posibil sa trebuiasca sa mergi chiar spre un L1. Mai mult de 7, 14 g nu cred ca strici. Sa ai spor si apoi sa ne faci pofta!
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Eu as spune sa incepi direct cu 1-S sa zicem, la 15g in Lelit. Si de acolo vezi ce si cum.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Mai am o intrebare legata de ajustare. In manual scrie asa: "When the coffee grinder is switched off, partially ground coffee beans may remain between the grinding discs. The grind adjustment in the FINE direction (upwards) should always be made with the grinder in operation, since this may otherwise result in damage to the adjustment mechanism."

Ce inseamna asta? Cum ar trebui sa procedez?

Reply
Sa ajustezi rasnita spre fin doar cand e in functiune altfel cutitele strang pe boabele ramase intre ele su fortezi in bucsele motorului. Daca vrei sa rasnesti mai grunjos nu e priblema pt ca departezi cutitele.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II

Reply
Cum adica cand e in functiune? Adica fac ajustarea in timp ce macina?

Reply
Da. In functiune adica atunci cand nu doar e in priza ci cand motorul se invarte.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II

Reply
Multumesc Stefan.

Reply
Cu placere.

Reply
Ne ajutam unii pe altii din placere si pasiune. Deci multumirile se subinteleg :)
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Si placerea se subintelege :)

Reply
Primele impresii:

- fata de Lelit PL043MM, nu se fac deloc bulgarasi. Eu obisnuiesc sa rasnesc intr-un pahar si apoi sa torn in portafiltru, cu ajutorul unei palnii. La Lelit cand turnam, observam bulgarasii, in plus imi si ramanea cafea lipita de pahar. Cu Vario curge fin.
- retentia e foarte mica spre deloc
- este mai silentioasa
- reglajul se face mult mai usor, e mult mai clar cu panoul de Macro si Micro

Per total sunt foarte multumit de ea, nu imi pare rau ca am luat-o. Ca sa va zic si ceva amuzant, cand am fost sa o ridic dintr-un Coffee Shop (am ales varianta asta ca sa imi ajunga mai rapid), domnisoara de acolo m-a intrebat daca o iau pentru cafenea. Cand i-am zis ca nu, ci pentru acasa: "Si cum de v-ati indurat sa dati atatia bani pe o rasnita?"

Ei, pasiunea asta... [emoji2]

Ca o nota de final, Lelit-ul PL043MM este foarte buna pentru categoria sa de pret si pentru initiere in espresso. Sa nu uitam ca Vario este de 2.2 ori mai scumpa.

Reply
(28-12-2014, 16:29)scientist Wrote: Ei bine, sa-ncepem!
Astazi, de fapt ieri am facut si eu cunostiinta cu parghia vietii. Chiar e normal sa faca asa? 
La mine era ramas un semn negru (vasilina cred) pe pana de cupru din capul axului, asa ca am pozitionat-o repede.
As mai aminti aici ca desi e rasnita cu retentie minima, dupa circa 20 kg de cafea arata cam asa:
[Image: 8PsUhkV.jpg] [Image: Y7E9P10.jpg] [Image: at98vS8.jpg]
Aici e cafeaua dumneavoastra!
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Eu am fixat parghia vietii cu plastic topit (bara de gluegan) la capatul care se sprijina pe partea dinspre exteriorul carcasei. De obicei desfac aproape toate maruntaiele pentru curatat si asa lipita, parghia isi pastreaza pozitia. Lipitura nu influenteaza cu nimic reglajul macinarurii, ba chiar pot suci masinaria pe toate partile, pot sa-i dau si cateva blande atentii (cu dreapta) ca nu mai am emotii. Asadar, parghia zglobie se simte acum implinita, asezata la locul ei, buna la casa omului. Si asa va fi multi ani fericiti, ceea ce va recomand si voua!

Reply
(24-02-2015, 01:53)baloozzy Wrote:
(28-12-2014, 16:29)scientist Wrote: Ei bine, sa-ncepem!
Astazi, de fapt ieri am facut si eu cunostiinta cu parghia vietii. Chiar e normal sa faca asa?

Asa face si la mine.

Reply
Cum spunea si Lyvyoo pe undeva ca a auzit multe Vario galagioase, DA, dupa mine, sunt din cauza prinderii bucsei 19 pe axul motorului 20 din schema de pe pagina anterioara. Ea este "fixata" cu un surub cu cap torx (la mine) si am vazut si cu cap drept plus threadlocker. La mine acolo era un joc minunat si chiar am scos-o fara sa desurubez nimic. E posibil sa nu fi avut threadlocker, dar nici acum nu are.
Pe viitor cand mai o curat, voi fi pregatit si cu o sarja de decaff sa fie pentru reglaje. Cele 6 shot-uri de azi dimineata de la ora 1 puteau fi fara cofeina, dar am zis ca oricum nu dorm, daca nu o stiu gata de atac pentru micul dejun.

Reply
"unele" nu multe :)

Intr-adevar, multa cafea prin interior, deci trebuie tinut cont sa ne curatam rasnitele la doi macar.

M-am jucat ieri la cineva pe un Vario 2015 si acel nou suport de portafiltru din inox isi face toti banii. Nu stiu cat costa separat ca momentan nu se aduce in Ro dar e mult mai ok decat vechiul panoul de plastic cu furca de inox. Omul avea o Bezzera BB005 de doi ani care i s-a stricat si l-am ajutat sa intre in paine cu Vario. Desi bea de ceva vreme doar Kenya de la PJ, de la primele shot-uri facute cu Vario s- a jurat ca are alta cafea (mai buna) in ceasca, diferita clar de ce bea pana atunci. Mi-ar fi placut sa le pun in paralel dar cealalta era nefunctionala.

Reply
Daca "doi" te referi laani, cred ca e cam mult - eu ma raportez la consumul meu. Mai bine vorbim in cafea, unde as zice eu 15-20kg dupa care desfacuta toata si intre curatata la cutite, cat mai des.

Reply
Cam asa estimasem si eu, 800-1000g lunar. Cutitele evident, la 3 luni maxim. Dar acolo e simplu, poate orice muritor.

Reply
Fraaaatilor de pe plantatie,cum ati reglat rasnita cand era noua ca sa nu mai iasa bors de cafea?!Eu am lasat-o la inceput pe 2 (de 2 ori pana m-am convins ca sunt in zona supelor lungi de zarzavat-60 ml in 10 secunde )Am mai incercat la 1 cu f apoi g,desigur in timpul macinarii asa cum s-a scris pe aici pentru a nu"rani" cutitele.E putin mai bine,asa spre 14 secunde cei 60 d eml.Sper ca nu o sa fiu nevoit sa o trimit pentru calibrare,ca de umblat dupa macelul de duminica cu lelitul,nu mai umblu.Maine dimineata sa incerc un e sau un d?Voi ce ziceti?
LELIT Bianca black V3, Bentwood, Vst 18, 20,25.

Reply
Cu incredere, inainte spre zona 1 b-d, cu dozaj 15 sau chiar 16g as spune in sita vst de 15 sau 18-19g cu sita de 18g. In cazul doi vei cobori pe la 1M probabil.

Reply
Nu stiu cum este calibrata rasnita dvs , eu cu brazilia de la hotspot si 16 gr am blocat pompa pe la 2 - e sau chiar mai jos , nu imi aduc aminte.
60 ml am facut cu 2 -N si 15 gr
                                                                                   Ceado E37s | Expobar Office Leva (HX)                                                                                                                Tidaka Epico | IMS | VST | ONA OCD | Motta & Rhinowares  | Cafelat | ACME, D'Ancap & Inker  | Hario scale

Reply
(24-02-2015, 10:47)Lyvyoo Wrote: Omul avea o Bezzera BB005 de doi ani care i s-a stricat si l-am ajutat sa intre in paine cu Vario.  Desi bea de ceva vreme doar Kenya de la PJ, de la primele shot-uri facute cu Vario  s- a jurat ca are alta cafea (mai buna) in ceasca, diferita clar de ce bea pana atunci. Mi-ar fi placut sa le pun in paralel dar cealalta era nefunctionala.

2 mentiuni din off - adica, nu cunosc vario, am doar informatii si... pareri:

- ce s-a stricat la acea BB005? tot dupa 2 ani si eu, sunt inca tare convins ca masina e in primul rand, robusta...

- sunt convins de buna intentie si sinceritatea parerilor despre probarea calitatii macinaturii unei rasnite;
dar sunt la fel de convins ca orice asemenea parere emisa in conditii de sursa descoperita e profund subiectiva, pana la irelevanta! suntem facuti sa credem orice, in conditii adecvate :)

sigur, cu ceva consum de cafea, mergand "in orb" pe 3 cani, 2 de-un fel si una de altul, mai multe randuri la fel, rezultatele incep sa aiba consistenta...
un profesionist al cupping-ului ar putea probabil sa aiba o parerea mai putin subiectiva, chiar daca stie sursele; dar si el, tot om...

nu-mi apar unealta, despre ale carei limite sunt primul care a scris in acest forum, dar si eu, in subiectivitatea mea, am ramas la ideea ca rezultatele rasnirii sunt asemanatoare la cele 2 rasnite;
alung uneori o idee prea... subiectiva: oare succesul acesta, cvasiunanimitatea aceasta de pareri favorabile (nu numai la noi, in forum), nu se datoreaza in primul rand unei foarte eficiente si subtile politici de marketing? Swiss made?
Vario ocupa confortabil o nisa destul de putin populata: 50+ mm si 400€, in timp ce BB005 cu 48 mm conice, este cu peste 100€ mai jos, intr-o formula mecanica clasica si nu are un look modern cu afisaje, butoane, cursoare...mai are si retentie...

fiecare sortiment de cafea, are pe fiecare rasnita, un sweet spot, un anume punct de reglaj care corespunde - pentru caracteristica de distributie a particulelor rasnitei si pentru forma lor - unui randament de extractie (extraction yield) maxim; motiv pentru care, un Jim Schulman recomanda sa gasim acest reglaj prin degustari comparative si apoi, sa umblam la doza, pastrand neschimbat reglajul rasnitei; cand facem mai multe shot-uri...
e foarte posibil ca 2 rasnite, sa dea maximum de calitate, la granulatii diferite si deci, la doze diferite (inclusiv rata de extractie diferita); ce mai, o comparatie corecta e chiar greu de facut! si intotdeauna discutabila; si daca n-ai o motivatie deosebita, nici nu prea merita;
probabil, daca am ajuns cu performantele rasnitei la nivelul capacitatii noastre de discernere, nu o sa ne dorim altceva; daca nu...  apar simptomele de upgraditis :)
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Nu stia exact ce s-a stricat la BB005 si n-am stat sa o desfac. Mi-a spus ca nu mai macina fin, blocandu-se cumva. Ca simptome, in ultima vreme observa din ce in ce mai multe particule albe de plastic in portafiltru, exact proiectarea defectuoasa a acelei rotite ce se toceste in mers, la care faceai referire intr-un post de anul trecut.  

Eu am reprodus ce mi-a spus omul legat de o cafea pe care o bea constant de mult timp. Sunt de acord, subiectivitate avem majoritatea atunci cand vine vorba de sculele noastre.  Apropo de asta, omul avea acolo un BZ07 si mi-am adus aminte de vechiul meu BZ10 pe care mult timp l-am crezut supertare. Dar dupa aproape un an de E61, reintalnirea cu BZ-ul a fost destul de ciudata si oarecum dezamagitoare, astazi nemaiconcepand sa nu iau E61 din prima. La fel am vazut multi useri atasati de semnatura. Dar trebuie sa trecem peste aceste sentimente si oricand avem de zis ceva despre aparatele noastre, pro sau contra, sa o facem, caci este un forum liber. 

Stiu acea postare de pe home-barista dar mereu m-am intrebat de ce nu se gasesc 3-4 macar la fel. Asa, daca tot vorbim de Jim Schulman / Vario / comparatii am si eu exemplul versus-ului sau cu Mazzer Mini  , care m-a determinat la acea vreme sa grabesc achizitia lui Vario.

Daca amicul meu repara BB005 as fi incantat sa o iau la niste teste in paralel, daca mai am Vario in casa. Daca nu, la urmatorul eveniment in Brasov, o bag la portbagaj  si te sun, ca tot nu s-a facut nicio intalnire acolo :)    Iar posibilitatea de a ramane cu Vario pana un a alta nu este chiar mica, azi fiind extrem de surprins sa aflu ca un om al domeniului, pe care il apreciez, colegul nostru Ernest de la Origo, are acasa tot Vario Home pe motiv de retentie si calitate a macinaturii. Dar saptamana aceasta imi ajunge in teste un K30 Vario si voi vedea lucrurile mai clar.  E si aici o paranteza de deschis, K30 e cotata in majoritatea "testelor" / review-urilor de pe HB peste Super Jolly, desi au ambele aceeasi marime la cutite.  Deci e de studiat dincolo de niste marimi de cutite, lucru valabil si pentru mine in cautarile legate de "rasnita suprema".

Reply

Forum Jump:

Browsing: 4 Guest(s)