(24-02-2015, 10:47)Lyvyoo Wrote: Omul avea o Bezzera BB005 de doi ani care i s-a stricat si l-am ajutat sa intre in paine cu Vario. Desi bea de ceva vreme doar Kenya de la PJ, de la primele shot-uri facute cu Vario s- a jurat ca are alta cafea (mai buna) in ceasca, diferita clar de ce bea pana atunci. Mi-ar fi placut sa le pun in paralel dar cealalta era nefunctionala.
2 mentiuni din off - adica, nu cunosc vario, am doar informatii si... pareri:
- ce s-a stricat la acea BB005? tot dupa 2 ani si eu, sunt inca tare convins ca masina e in primul rand, robusta...
- sunt convins de buna intentie si sinceritatea parerilor despre probarea calitatii macinaturii unei rasnite;
dar sunt la fel de convins ca orice asemenea parere emisa in conditii de sursa descoperita e profund subiectiva, pana la irelevanta! suntem facuti sa credem orice, in conditii adecvate :)
sigur, cu ceva consum de cafea, mergand "in orb" pe 3 cani, 2 de-un fel si una de altul, mai multe randuri la fel, rezultatele incep sa aiba consistenta...
un profesionist al cupping-ului ar putea probabil sa aiba o parerea mai putin subiectiva, chiar daca stie sursele; dar si el, tot om...
nu-mi apar unealta, despre ale carei limite sunt primul care a scris in acest forum, dar si eu, in subiectivitatea mea, am ramas la ideea ca rezultatele rasnirii
sunt asemanatoare la cele 2 rasnite;
alung uneori o idee prea... subiectiva: oare succesul acesta, cvasiunanimitatea aceasta de pareri favorabile (nu numai la noi, in forum), nu se datoreaza in primul rand unei foarte eficiente si subtile politici de marketing? Swiss made?
Vario ocupa confortabil o nisa destul de putin populata: 50+ mm si 400€, in timp ce BB005 cu 48 mm conice, este cu peste 100€ mai jos, intr-o formula mecanica clasica si nu are un look modern cu afisaje, butoane, cursoare...mai are si retentie...
fiecare sortiment de cafea, are pe fiecare rasnita, un
sweet spot, un anume punct de reglaj care corespunde - pentru caracteristica de distributie a particulelor rasnitei si pentru forma lor - unui randament de extractie (
extraction yield) maxim; motiv pentru care, un Jim Schulman recomanda sa gasim acest reglaj prin degustari comparative si apoi, sa umblam la doza, pastrand neschimbat reglajul rasnitei; cand facem mai multe shot-uri...
e foarte posibil ca 2 rasnite, sa dea maximum de calitate, la granulatii diferite si deci, la doze diferite (inclusiv rata de extractie diferita); ce mai, o comparatie corecta e chiar greu de facut! si intotdeauna discutabila; si daca n-ai o motivatie deosebita, nici nu prea merita;
probabil, daca am ajuns cu performantele rasnitei la nivelul capacitatii noastre de discernere, nu o sa ne dorim altceva; daca nu... apar simptomele de
upgraditis :)
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)