(10-04-2025, 19:12)edri Wrote: (06-03-2025, 17:03)DropshotTeam Wrote: ..........................
Filtru ( 0 picaturi din 3)
Omniroast (prajire usoara, potrivita pentru espresso si filtru, 1 picatura din 3)
Espresso Modern ( prajire medie usoara, doar espresso, 2 picaturi din 3)
Espresso Traditional ( prajire medie inchisa, doar espresso, 3 picaturi din 3)
Am intrat acum pe site si apar numai doua tipuri de prajire, Omniroast si Espresso Modern. Am mai incercat si alta data sa gasesc o cafea Filtru ( 0 picaturi din 3), dar nu am reusit. 
Daca esti un mare fan al prepararii la filtru a cafelei si apreciezi claritatea, rafinamentul si complexitatea, recomand colectia PEARLS, din ce in ce mai dinamica, cu cafele extrem de sofisticate, procesari inovative, varietaluri calitative crescute de fermieri de renume international. Toate vor fi potrivite pentru filtru. Mai exista si in colectiile inferioare prajiri Omni, gama Revelations. Paradoxul este ca avem nu putini clienti care prepara la filtru si microloturi din colectia Discovery, mai accesibila, cu prajirea Espresso Modern. Nu neaparat recomandam pentru puristi insa intelegem de ce se intampla, pentru ca stilul nostru de prajire este extrem de lejer si pentru espresso, este multa complexitate si dulceata si por rezulta filtre gustoase, doar ca mai corporlente si poate nu atat de "clean finish" cum se face "la carte"
Am mare incredere ca Omniroast urile actuale sunt foarte reusite pentru filtru dupa cele mai inalte exigente, le testam lunar in comparatie cu selectii de la cele mai reputate prajitorii europene si suntem foarte critici cu evaluarea.
Altfel, categoria "Filter Only" este un subiect care provoaca ocazional discutii interesante in cadrul echipei. Momentan nu avem cafele prajite exclusiv pentru filtru datorita unui motiv simplu : nu avem inca o strategie si resurse alocate pentru a le promova cum se cuvine, intr-o piata unde acest segment este minimal. Ar trebui sa investim timp si resurse ca sa contribuim la cresterea acestei categorii, ceea ce inca este pe un to do list, doar ca nu a sosit momentul inca.
Am sa explic. Filtrul nu este inca cea mai populara metoda de preparare pe piata locala, desi in crestere ca interes, ponderea in achizitii este foarte mica. Mereu am un feeling ca "buzz"ul sau "hype" ul generat de cafelele deosebite preparate la filtru nu se materializeaza in decizii de cumparare, pentru acasa cel putin. Din cand in cand ne mai rasfatam cu un filtru preparat manual, este considerat un mic ritual, se aloca timp in weekend uri sau perioade mai putin agitate, dar nu este un obicei adanc implementat in cultura noastra de consum. La modul real, majoritatea consumatorilor casnici abia incearca sa se convinga sa elimine convenienta capsulelor si sa si faca curaj sa redescopere boabele de calitate, prin espressoarele automate sau manuale.
Cafeaua la filtru a ratat o sansa mare in anii 90' 00' cand cafetierele erau populare pe piata insa calitatea cafelei si a prajirii era dezastruoasa, imposibil sa convingi consumatorii locali sa adere la acest tip de preparat in acele conditii. Espressoarele plus preparatele cu lapte au "indulcit" semnificativ lucrurile si treptat odata cu aparitia prajitoriilor de cafea de specialitate au intrat pe piata si materii prime super calitative, compatibile cu prajirea mai delicata pentru filtru.
Revening la subiect, singurul mod prin care sa putem aloca mai multa atentie prajirii exclusive pentru filtru ar fi daca consumul domestic si office s-ar orienta din ce in ce mai mult catre cafetiere automate, ceea ce momentan nu se intampla. Eu cred ca peste 5-10 ani am putea fi in aceasta situatie insa totul incepe in cafenele, acolo se creeaza trendul si apoi se transmite acasa.
Pana atunci, noi prajim din ce in ce mai multe cafele Omniroast, o prajire hibrida, compatibila si filtru si espresso. Teoretic, o cafea prajita astfel nu va putea fi niciodata perfecta pentru ambele metode, vor fi mereu compromisuri dar in realitate lucrurile sunt un pic diferite. Cu cat este mai calitativa cafeaua, cu cat sunt mai performante cuptoarele folosite si cu cat skill ul si atentia la detalii ale echipei de prajire si Qc sunt mai mari, cu atat creste posibilitatea de a avea o experienta foarte buna preparand o cafea prajita Omniroast la filtru manual sau automat.
Ramane valid planul ca odata de piata incepe sa ceara mai mult in aceasta directie, sa incercam sa avem o selectie Filter Only. In acelasi timp, exista posibilitatea ca Omni sa inceapa sa fie atat de dominant, incat sa fie good enough si sa nu mai ajungem niciodata la just Filter.