Salut aceasta comunitate efervescenta dintr-o noua perspectiva, cea de investitor, brand manager, prajitor si curator de cafele verzi. Probabil majoritatea celor ce m au cunoscut la diverse evenimente sunt mai degraba la curent cu afinitatile mele din zona tehnologiilor espressoarelor, profilare avansata si asa mai departe.
Am sa trec usor in revista “istoria devenirii” mele in cafeaua de specialitate pentru cei oarecum interesati de cum “se apuca unii si de prajit cafea”
Oportunitatea de a importa si distribui brandul de espressoare Dalla Corte m-a “obligat” intr-un mare fel sa experimentez mult in zona de extractie espresso, datorita reticientei cu care au fost primite aspecte neconventionale ale tehnologiilor DC ( boilere de capacitate mica, profilarea debitului de apa). Am reusit treptat sa-mi formez un bagaj de cunostinte variat, atat despre tehnologia espressoarelor, stabilitatea/ repetabilitatea termica cat si despre corelatiile intre gradele de prajire ale cafelelor, metodele de procesare, temperaturi si profile de extractie. Am fost pus in multe situatii in fata unor solicitari imperative de genul “ scoate o extractie buna din cafeaua asta ca am tras-o pe alta marca si era foarte buna” si atunci am inteles ca nu doar tehnologia de extractie e importanta, ci si calitatea materiei prime, metoda de procesare si stilul de prajire. Evident a trebuit sa studiez prajirea, am inceput prin informatiile gasite pe internet, apoi diverse carti, pentru ca apoi sa fac o vizita de cateva zile la Coffee Mind in Danemarca, la Morten Munchow is Ida Steen, unde am parcurs modulele initiatice SCA de prajire si senzorial. Anterior trecusem si prin alte cursuri locale SCA de green coffee si barista basic, primul trainer al meu fiind Sebi Farcas. Au fost experiente care mi-au placut insa pot spune tuturor interesati ca progresul adevarat l-am resimtit in modul autodidact, testand, masurand, gustand si cerand feedback.
Prajirea am inceput-o acum 2 ani ( 2018) pe un Stronghold S7 Pro, un prajitor de maxim 850 g capacitate cafea verde per sarja, electric, automatizat, cu posibilitatea de reproducere a profilelor de prajire salvate dar si control manual. Surselele de incalzire sunt un “blast heater” de 2 kW si o sursa de halogen de 1.5 kW. Este oarecum mai simplu de prajit pe el decat pe un prajitor cu tambur conventional datorita lipsei parametrului Airflow, care este o sursa de mari esecuri dar si de mari satisfactii, atunci cand este stapanit corespunzator. La Stronghold practic volumul de aer care intra si iese este ajustat proportional de algoritmul programat, corelat evident la intensitatea sursei de caldura. Sunt totusi variatii semnificative si posibilitati de profilare multiple prin jonglarea intre sursa de caldura convectiva ( aerul incalzit de blast heater), viteza de rotatie a paletei de la baza “turnului” si intensitatea sursei de halogen. Exista 20 de pasi incrementali pe sursele de caldura si 10 pasi pe viteza de agitatie a boabelor verzi. Cafelele rezultate pe Stronghold au fost foarte bune in majoritatea cazurilor ( asta dupa ce a trecut perioada de acomodare) insa in ultimele luni nu am mai avut timp sa prajim pe el.
Prajitorul “principal” este un Coffeetool de 18 kg, automatizat si el, cu incarcare automata de cafea verde in tambur ( din palnie, fara a avea aspirator de transport in palnie), cu descarcare hidraulica actionata prin aer comprimat. Avem controlul procentual ( incremente de 5%) pe viteza de rotatie a tamburului, pe intensitatea gazului si pe airflow. Exista si posibilitatea de prajire automatizata insa aproape deloc nu am apelat la aceasta optiune, prajind “artizanal” pana acum, din varii motive obiective.
Pentru sample roasting folosim binecunoscutul Ikawa Pro iar pentru controlul calitatii folosim umidometru - densiometrul MD-500 de la Lightells si colorimetrul profesional CM-100 de la aceeasi firma.
Filozofia noastra de prajire este legata foarte mult de viziunea si misiunea noastra. Probabil ca pare corporatist insa inainte sa definim un stil de prajire am incercat sa ne dam seama cine suntem, ce vrem sa facem si cui ne adresam. In plus, a fost foarte important sa fim noi insine impacati si fericiti cu ceea ce livram.
Viziunea “Coffee in Progress” : Progresul cafelei pentru noi inseamna sa folosim materie prima de inalta calitate, cafea verde grad de specialitate pe care sa o prajim astfel incat sa fie delicioasa si usor de preparat. Nu conteaza punctajul SCA, conteaza calitatea, echilibrul si dulceata.
Misiunea DROPSHOT : Suntem creatori de experiente senzoriale in cafea. Exploram continuu combinatii noi de
gusturi si arome la nivelul cel mai inalt al cafelelor de specialitate. Incercam sa aducem aceste
experiente senzoriale in ceasca de cafea a cator mai multi oameni. Dropshot este un brand progresist insa este focusat pe calitate si consumator, punandu-l pe acesta pe primul loc.
Relationship Trading : Incercam sa cunoastem personal cat mai multe din persoanele implicate in productia, procesarea si distributia cafelelor pe care le cumparam. Toate persoanele din acest lant sunt importante pentru ca toti impacteaza calitatea cafelei pe care o cumparam. Incercam sa vizitam anual originile de unde cumparam cafea, sa intelegem oamenii, cultura, clima. Degustam si alegem microloturile care ne plac de la oamenii care ne plac. Nu vanam punctajele de scor, ci favorizam relatiile umane, transparenta, respectul si cultura calitatii.
Avem 3 grade de prajire, semnalizate vizual pe etichetele pungilor : prajire medie deschisa, medie si medie inchisa. Gradele de prajire sunt dublate intern de intervale de culoare dar si corelatii legate de profilul de prajire aplicat, pentru ca am remarcat din experienta ca aceeasi culoare poate fi obtinuta prin profile de prajire foarte diferite si rezultatele pe cupping sa fie foarte diferite. Nu este relevant sa dam intervalele de culoare Agtron deoarece ele difera la noi datorita protocolului intern. Noi am ales alta macinatura la care sa masuram culorile fata de protocolul SCA deoarece ne ajuta in procesele interne, astfel incat comparatiile doar ar incurca eventuali pasionati care au posibilitatea sa masoare.
Apoi alegerea gradului de prajire si stilul de prajire abordat depinde foarte tare de complexitatea aromatica a boabelor verzi, de profilul aromatic urmarit post prajire dar si de metoda vizata pentru extractie.
In mare si oarecum pe intelesul cator mai multi stilurile de prajire le catalogam dupa agresivitatea aplicarii caldurii si dupa gradientul penetrarii boabelor de cafea. In functie de rezultatele din cupping pe sample roasting, alegem sa prajim si sa dezvoltam cat mai uniform boabele “inside out” sau alegem in mod deliberat sa prajim “neuniform”, intr-un gradient cromatic menit sa compuna un profil aromatic complex pe extractii. Incercam sa “culegem” cat mai multe date, prajim in Cropster insa ne ajustam profilele de prajire din inputuri senzoriale, cupping-uri, cifrele le lasam pentru Quality Control.
Avem momentan 3 pungi colorate diferit: - cu negru sunt blendurile de cafea, unde avem o oferta “bogata”, fiind una din marile mele placeri sa experimentez cu diverse proportii si grade de prajire. Urmarim echilibrul, dulceata insa absolut toate au o personalitate distincta si o aciditate dulceaga perceptibila mai mult sau mai usor. Abordăm atat o prajire medie inchisa cat si medie pe aceasta categorie.
- cu verde sunt mono originile care au grade diferite de aciditate si complexitate Prajjirea este medie in general insa detaliile cele mai clare sunt mentionate individual, pe etichete.
- Albe sunt cafelele de inalta complexitate, de regula microloturi. Prajirea este medie deschisa iar uneori mai alunecam inspre medie Aceasta prajire inseamna un atac cu o aciditate evidenta iar finalul poate fi mai mult sau mai putin amarui, in functie de cafea.
A nu se face abstractie totusi de descrierea destul de detaliata de pe eticheta in alegerea cafelelei, indiferent de culoarea pungii
Despre stilul de prajre va invit sa lecturati la link-ul de aici :
https://dropshot.coffee/pages/meet-our-roast-style
De asemenea, avem introdus conceptul de Creator si Curator. Creatorii sunt cei care aleg originile, profilele de prajire si le amesteca in proportii alese pentru a crea un blend. Curatorii sunt cei care aleg originile si microloturile, definesc profilul aromatic care va trebui atins prin prajire si urmaresc sa fie livrata “viziunea” lor in ceasca, in mare masura. Vezi gasi pe fiecare eticheta aceste informatii. Pentru noi este mai putin important cine prajeste ci mai mult conteaza in ce masura rezultatul in ceasca este aliniat viziunii noastre pentru acea cafea.
Pentru ca discutam despre pasionati adevarati pe forum, amintesc si
dotarea tehnica de la laboratorul prajitoriei, care serveste pentru cupping, cursuri si in curand, reluarea “espresso technology workshop” :
1 x espressor Vibiemme Technique TS ( tehnologia de preincalzire instanta a apei pentru extractie, setat pe portafiltru de 58 mm)
1 x espressor Dalla Corte MINA ( tehnologia de profilare a debitului, este setata cu portafiltru de 58 mm)
1 x Dalla Corte Studio ( grup independent, este setat cu portafiltru de 54 mm)
1 x Compak PK100 pentru single dose espresso, metode alternative si cupping ( cutite de 100 mm PK high extraction yield)
1 x Compak E8 pentru simulare teste espresso in regim cafenea
1 x Compak F8 pentru training si cursuri
1 x Compak R140 ( “monstrul” cu cutite de 140 mm care functioneaza la 380V si cu care macinam cafeaua pentru retail)
Evident aceasta dotare tehnica nu era necesara doar pentru prajirea cafelei, tocmai din acest motiv in interiorul prajitoriei avem un mic coffeeshop ( cu terasa afara, functionala chiar si in sezonul rece) unde de luni pana vineri 8:00- 17:00 puteti degusta microlotul saptamanii sau blendul saptamanii
Dotarea acestui mic shop este :
1 x espressor Dalla Corte XT cu 2 grupuri, dotat cu noile grupuri independente Dalla Corte ( o tehnologie diferita de cele de pe Mina, cu 750 ml volum in loc de 500 ml la Mina), cu functia de preselectare manuala a debitului per grup ( o folosim pentru retetele diferite la Microlot si Blend)
1 x rasnita Dalla Corte DC One, cutite de 64mm, reglaj stepped cu motoras electric pentru modificarea pasului macinaturii, o folosim pentru blend
1 x rasnita Compak PKE, cutite High Extraction Yield, o folosim pentru microloturi.
In final, as vrea sa termin poate cu ce ar fi trebuit sa incep. Ne place complexitatea cu conditia sa fie delicioasa. Ne place aciditatea dulceaga dar ne place si amaruiul pozitiv. Consider ca prajim mediu, integrand aici si prajirea medie deschisa pentru cafelele complexe si medie inchisa pentru cafelele unde ne concentram pe echilibru, corpolenta si dulceata. In general cam toate cafelele noastre ar trebui sa fie gustoase in espresso si cu lapte, indiferent ca espressorul este manual sau automat. In categoria Microloturi ( pungile albe) si Single Origins ( pungile verzi) pot fi cafele deosebit de florale sau fructate, ce se preteaza si pe filtru insa momentan nu facem un scop in sine in a praji pentru filtru, desi este o metoda care ne place foarte tare. Veti gasi din pictograme daca noi consideram ca o prajire este potrivita si pentru filtru, doar trebuie sa alocati un pic de timp sa cititi descrierile complete. Si daca tot nu e clar, scrieti un mesaj din cand in cand.
Prajim cafea de specialitate dar nu suntem perfecti. Din fericire nici cafeaua nu este, nu exista doua boabe verzi identice.. Ne place sa lucram cu cele mai performante echipamente, dar nici ele nu sunt perfecte, oricat ne-am autosugestiona. Uneori veti gasi la noi cafele care va vor incanta simturile, alteori poate veti fi dorit altceva. Singura promisiune pe care o facem este ca vom fi aici, si cand va va placea si cand nu. Impreuna progresam.