Ocaziile acestea cand prind mai multe cafele la teste de la o singura prajitorie imi plac in mod deosebit pentru ca pot sa imi fac un refresh asupra evolutiei stilului de prajire si colectiei de cafele reprezentative, plus ca raspund din start la o mie de intrebari puse si nepuse

Mi-as dori pe bere artizanala romaneasca sa gasesc astfel de treceri in revista.
Lotul acesta de cafele incercate l-am gasit cel mai indraznet ever din partea Dropshot, simtindu-se avansul tehnologic (Loring) si "tupeul" vizibil capatat cu experienta, de a se juca in fel si chip cu procesari din cele mai diverse. Practic eu nu vad o linie stabila ci o pofta de joaca nebuna, un fel de sete de explorare a mai multor directii, ceea ce ii plaseaza cam in cea mai buna perioada a lor de pana acum. Spun asta pe evidente si teste, pentru ca am tot baut si in trecut.
Prima degustata mi-a ramas cel mai mult la suflet, Kenya Tetu, o procesare naturala care vine sa completeze o Kenya fructata si o imbraca intr-un fel de ciocolata foarte fina cu fructe de padure. Livstory din Brasov au o asemenea ciocolata artizanala, printre cele mai bune de pe la noi. O Kenya memorabila, cu un corp foarte bine evidentiat, departe de sucul de rosii pe care il mai regasesti in alte asemenea origini, poate mai mult spre Ethiopia naturala ca directie. Extractiile au fost 1:2, 7 bar, 90 de grade, 25s
Ethiopia Hambella - pentru cei (sper multi) care inca mai cauta o Ethiopia spalata cinstita florala

, gen cumva mai greu de gasit azi cu atatea tentatii si pentru prajitorii in a-si adauga in portofoliu tot felul de avioane.
Hambella am tras-o cel mai bine cam in parametrii Kenyei de mai sus, si te prinzi foarte usor ca este o cafea usor de extras, solubila, gustul fiind spre caise coapte dupa parerea mea, corp fin, fara intepaturi de aciditate. Aici cred ca Loring-ul si-a spus cuvantul pentru ca am dus gradul de rasnire ceva mai grosier dar cafeaua in sine nu are pic de bitter, dorinta fiind probabil o caramelizare care sa o faca usor de preparat. Mai ales la inceput de drum o consider un start perfect, considerand si pretul dar si pentru momentele cand vrei un "flush" dupa atatea procesari experimentale si cauti un strop de realitate
Ca apoi sa revii la anaerobe

Dar intr-o abordare diferita caci dupa prima rasnire iti dai seama ca s-a dorit atenuarea impactului de procesare anaerobica printr-o prajire mai light, trebuind sa muncesti ceva pentru o solubilitate foarte buna. Asta a facut ca acel ferment sa se simta ca o atingere, adica prezent dar nu pe primul plan, dominantele fiind altele. Le-am tras la 93 de grade, 1:2, chiar cu putintica preinfuzie caci am vrut macinatura fina.
Columbia Guava Banana este printre cele mai indraznete anaerobe baute, primul impact fiind de ciocolata cu capsuni, urmat de o aciditate de mar verde zemos. Un fel ucidere a caracterului de anaerobica, un contrast foarte interesant!
Surata ei este Columbia Pink Punch, de asemenea anaerobica, chiar extinsa la 105 ore din cate scrie pe ambalaj, de asemenea prajita neasteptat pt o asa procesare, lucru care lasa in urma accentul de ferment si scoate mai in fata fructele uscate, rom, struguri negri, iar finalul este chiar cu ceva aciditate.
Din gama Pearl am vrut sa "disec" mai bine acasa o cafea bauta la Slow Coffee Festival, Columbia Juicy Grape Experimental, pentru ca am zis de atunci ca asta nu e cafea. Atunci ce e? Nu stiu, dar senzatia este in genul cafelelor Dak daca ati baut, o explozie de ceva nou, un fel de cocktail de struguri parfumati cu espresso. Nu e ceva care sa cumparati un kg sau 3 pungi la fel dar e o intruziune fantastica in viitor, un fel de cafea creata de AI dupa ce s-a jucat cu boabele si le-a tinut in must de struguri parfumati. Macar odata trebuie sa testati asa ceva, nu e mereu pe site.
Avionul final este tot Pearl, dar o Columbia Geisha de la producatorul Wilder Lasso, unul dintre experimentalistii columbieni, care iese din sfera de SF a celei de mai sus si se duce in liliac ca miros, chiar usor de recunoscut as spune, gustul fiind in zona fructelor exotice si a citricelor. Din nou, un stil de procesare care te zdruncina din temelii si care merita incercat pentru cultura generala si delectarea personala cu astfel de cafele rare
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper