Welcome Back Log In Create Account

Prajire prin convectie in curent de aer cald turbo oven

(02-04-2017, 23:12)Fane Wrote: tocmai. :)

Cu siguranta nu e un criteriu care sa ne strice chefu... si nu pare mai putin delicat decat sa iei o coloana de juma de metru de metal si sticla, peste un kg, la fel de fierbinte si ea ca tamburul, legata cu vreo 3-4 cabluri, si sa o inclini ca sa iasa boabele.
Si la gene tot cu manusi de bucatareasa... numai la deickmann scot tamburul cu mana goala :)

Reply
coloana de metal si sticla n-are jumatate de metru, e facuta sa se desfaca bucati si cand scot cafeaua din ea e rece (un avantaj al prajitoarelor pe aer cald e ca poti face racirea boabelor foarte bine doar taind caldura - citat renatoa [Image: smile.gif] ). la gene scot tamburul cu mainile goale. trebuie doar un pic de antrenament sa sti cum sa-l prinzi. chestia aia cu manusile e pt consumatorii americani care sunt in stare sa te dea in judecata ca au facut buba la degetel.

da' eu n-am scris asta ca sa va piara cheful! mai fiecare tip de prajitor care le construim noi acasa are avantaje si dezavantaje. avantajele acestui tip de prajitor le-ai prezentat tu foarte bine (ieftin si simplu de construit, realizeaza relativ natural curba de temperatura a cafelei, prajeste si sarje mari), eu m-am gandit ca asta ar fi un mic dezavantaj. si poate aveti o rezolvare care eu n-am intuit-o.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
I-am facut sotiei un dublu din Papua Noua guinee prajita ieri, aia de nu iesea nimic din ea. Tot ce pot sa remarc, cand am rasnit-o m-a lovit in nas un miros foarte puternic de fructe, din care primul care mi-a venit in minte au fost capsuni. :P Mi-am dat seama instant, pt ca eu nu suport capsunile, sunt usor alergic la ele.

Urmeaza sa fac 2 duble sa duc la munca, o sa revin si cu info asupra gustului. Curgerea a fost wow.

Reply
Continuam de aici :)
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-a...6#pid67706

Nu trebuie sa fiu eu multumit, dar folosind aparate similare, nu cred ca masori bine... :s
La al meu temperatura aerului ajunge la 200 grade dupa incarcare in mai putin de 2 minute.

225 grade la FC nu este o temperatura care sa aiba vreo relevanta, nu e nici a boabelor, care intra in FC la sub 200 grade prin toate metodele, nici ambianta, care ar trebui sa fie peste 230 grade ca sa ajungi la FC sub 12 minute.
E o medie intre boabe si aer cald care nu poti stii cat de consistenta este.
Ce sa iti fi zis la vremea respectiva, ce ti-am zis si acum... si sa iti stric entuziasmul ? :)

Am la tambur un ax gaurit cu care vin cu sonda pana in mijlocul tamburului, cam pe acolo inregistrez genul astea de temperaturi, dar nu mi-as baza prajirea pe citirea aia.

Printre postarile matale in topicul respectiv am avut la un moment dat una care se pare ca ai sarit-o, crede-ma ca este mai importanta decat tot ce s-a scris acolo... ;)
Mai bine iti bazezi procesul pe o temperatura a aerului masurata si variata corect, cam pe unde pun si fabricantii de capace termostatul ;) parerea mea...
Sau sonda trasa prin ax, si masori chiar in boabe, dar si atunci ai dilema cat sa dai de tare aerul ca sa urmaresti curba corect.

Reply
Pentru ce sa-mi strici entuziasmul ca nu inteleg? metoda prin care prajesc functioneaza pentru mine.

Tu nu intelegi ca temperatura mea creste exponential din cauza ca folosesc pe post de oala un bol de salate foarte subtire si prost izolat? am pierderi de caldura destul de mari si nu am de gand sa le rezolv, pentru ca functioneaza asa. Daca as rezolva pierderile de caldura, ar insemna ca as putea avea intreg procesul de prajire sub 10 minute, ceea ce inseamna carbonizare.

Apoi, ti-am mai explicat eu de vreo doua ori, ca-ti place tie sa te tot invarti in jurul cozii cu temperatura boabelor, a aerului, ba ambientala.

Temperatura masurata de mine, este in interiorul recipientului de prajit, la 0.5 cm distanga de boabe, nu atinge nimic si sta in aer, nu preia caldura direct nici de la boabe si nici de la vasul de inox. Bineinteles, senzorul nu este plasat imediat sub jetul ce iese din capacul de convectie, asta ar fi o prostie pt ca ai avea o temperatura mutl prea mare care defapt nu e cea care ajunge la boabe.

Eu unul nu-mi bat capul momentan, pentru ca prajesc strict doar pt mine, si momentan sunt mai mult decat multumit de ceea ce rezulta. Nu am nici o intentie sa prajesc pt altcineva, nici sa comercializez asa ceva, deci nu vad de ce as vrea sa modific ceva. + nu dispun deloc de timp ca sa fac asta. Prajitorul este exact asa cum era acum 8-10 luni de zile, fara nici o imbunatatire in plus, asta ca sa vezi cat timp am.

Daca as avea timp (ca scule am acum si materie prima) mi-as face un alt fel de prajitor, un fel de bullet, insa facut mai bine, ideea de capac convectie cred ca nu merita mai multa atentie decat i-am acordat.

Reply
Preluat din alt topic, ca sa discutam aici...

(25-06-2017, 20:55)deenman Wrote: O prajire dureaza 10-12 minute, nu e capat de tara, prajesc doar 1 data pe saptamana, ar fi ok. Ma interes dinainte sa cumpar toate piesele ca sa stiu ce alternative am. Oricum vreau si trebuie sa ma apuc de acest proiect pt ca nu ma mai multumeste prajirea actuala si e cam dead end, se pot imbunatatii unele chestii, insa metoda cu aer cald iti permite foarte multe upgrade-uri pe parcurs, inclusiv pe partea de software/logging, ceea ce ma atrage.

Ce te nemultumeste la prajirea actuala?

Dead-end... ce gluma buna, este cel mai perfect mod de a praji o jumatate de kg, si crede-ma ca le-am incercat pe toate... si de fapt ma autolimitez la 500g din cauza consumului, am reusit pana la 750g cu tamburul actual de 3l si 1400W, iar prin amplasarea oalei/cuptor pe un foc de aragaz pot ataca 1 kg fara emotii.
Am experimentat deja metoda asta hibrida, aragazul este capabil sa aduca temperatura in interior pana la 150 grade, diferenta pana la 240 grade, ca si controlul procesului pe final facandu-se electric. Pana in aprilie, cand am avut peste 20 grade stabil afara numai asa am prajit, hibrid, gaz/electric, chiar si 500g, doar ca sa fac economie de curent.

Singurul avantaj la "metoda cu aer" (parca asta ar fi cu aer conditionat... :) ) este ca poti face racirea in aparat, si gestionezi mai usor pleava. Dar cu ce costuri... o instalatie care iti va ocupa un sfert de bucatarie, nu, merci.

De softat se poate softa si ce ai acum, daca crezi ca graficele iti vor aduce gust in plus.

Reply
Costa Rica Tarrazu- 3 sarje de 180grame. Absolut dementiala.

[Image: CFcpr6V.jpg]

Reply
Bestcoffee?
E de pe Probat, nu?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Da e de la bestcoffee, e pe aparatul facut de mine.

Reply
(16-08-2017, 23:57)baloozzy Wrote: Bestcoffee?
E de pe Probat, nu?

(17-08-2017, 06:54)deenman Wrote: Da e de la bestcoffee, e pe aparatul facut de mine.

Cred ca nu ai inteles subtilitatea. Baloozzy s-a gandit ca langa Slayer si Monolith sigur sta un Probat :D

Reply
Am simtit aroganta, insa nu i am dat curs. Cum as putea sa urc un probat la etajul 7? Daca tot suntem la capitolul arogante.

Reply
Daca zicea Bullet, sau Hottop, nu mai aveai ce sa ii raspunzi :)

baloozzy, ai fost off topic, ai un glonte turtit de la mine :P

Reply
Aroganța este cea din semnătura lui deenman, dar deh, acu îmi ciuruiți și fesu, că așa se obișnuiește la Târgoviște.  :41:
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Eu ma indoiesc ca ce e in semnatura e si in casa
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
Vladoooooooooo nu inteleg ce vrei sa spui, poti detalia?

Baloozy lumea intra de pe telefon si nu vede semnatura ( semnatura = zero) poate iti trebuie mai putin timp cu arogante si mai mult timp sa ti folosesti partea superioara.

Si un sfat, sa ti pui poza cu aparatul si pe masina sa te asiguri ca intelege lumea ce aparatura ai, nu era suficient in semnatura, trebuia si la avatar. Pt unii nu conteaza cafeaua ci sculele, imi pare rau sa ti spun dar aici nu ne masuram lungimea organului genital, nici caij putere si nici cat costa aparatura din dotare. Aici vorbim de cafea, cred ca ti a ramas deschisa o pagina de pe alt forum si ai postat gresit. Ce sa faci, ma scobesc intre dinti cu trolli.

Reply
Sa stapanesti sanatos super espressorul si super rasnita, sa-ti faca cele mai cremoase, gustoase si delicoase espressouri!
Espressor: Bezzera Magica MN, Rasnita: Ceado E5P; Tamper: Custom Made 58.5mm si Lelit 58mm; Sita VST 18grame Rigidless; Distribuitor - Macaron 58.5mm; Tamper - Macaron 58.5mm; Tamp stand - Silicon + Stainless Steel; ABS Coffee Knockbox
Exes: Gaggia Evolution; Gaggia MDF.

Reply
copii, de la o gluma se ajunge la chestii serioase... hai sa ne comportam ca niste oameni maturi.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
Salut, imi trebuie un motor la 220V AC care sa roteasca 30-60 rpm, nu neaparat controlabil. Cel de acum are doar 2.5 rpm si e prea lent.

Alte variante am? asta nu prea are feedback:

https://www.aliexpress.com/item/NEW-50KT...st=ae803_1

Reply
Nu stiu daca face fata 8W, mie initial 6W mi se opintea, si avea opriri invartind tamburul care e la tine, incarcat cu 330g.
Asta si pentru ca la RPM mai mare cuplul este proportional mai mic ;)
Asa ca am luat unul mai puternic, de 14 W si 10 RPM. Cod A60KTYZ pe ebay.
Dupa ce am vazut ca merge uniform, mi-am facut stoc, asa ca te pot servi :)
Doar ca a fost 20 E-uri, iau din UK, sunt grabit cand ma apuca :)

Atentie ca sa nu ai problemele care le-am avut eu... motoarele astea au axul de 7, nu de 6 cum probabil ai acum... asa ca gandeste in avans cum il vei prinde ;)

Reply
Nu e cam putin 10 RPM? eu prajesc doar 180 grame, si nu as vrea sa plusez exagerat de mult.

Daca mai adaug cantitate in mod cert imi c reste si punctul de FC, si nu vreau sa trec de 12 min FC + 1-2 minute extra. Deja ce e peste 15-16 minute de prajit mi se pare ca iese din grafic.

Reply
Eu prajesc 500g cu FC la 11-12 min, in tambur de 23Lx14D, 1400W, si cazan de 12l izolat.
Merge si 600g cu drop la 16 min, se vede ca am rezerva de putere, dupa FC puterea este modulata sub 50% PWM, si am 260 grade ET.

Crescand RPM-ul iti va scadea un pic FC-ul, poate un minut.
Cred ca ai putea creste la 250g si sa pastrezi FC la 12 min, dar fa un efort si izoleaza oala, iti trimit si material de izolare daca vrei, doar sa imi spui dimensiuni.

Nu am ceva mai turat sa pot compara daca se schimba ceva, dar nu vad ce, boabele danseaza destul de viguros, ce iese e uniform... :s

Reply
Am material de izolare - banda de fibra de sticla (din aia pt rigips) 1 rola intreaga si 1 rola mare de 100m de folie de aluminiu autoadeziva, fundul oalei mele nici nu e izolat, ci e asezat direct pe lemn, iti dai seama ca pierde caldura.

Izolarea ma trage in jos, insa tot aman sa imbunatatesc acest proiect deoarece vreau sa ma orientez spre altul. Vedem.

Sa-mi vina sculele saptamana viitoare si apoi o sa vreau si alta cafea.

Reply
Eu am din asta: https://www.pefoc.ro/produs/patura-fibra...-25mm_2202

... are aproape un cm, e un pic mai altceva decat banda aia, de care am avut si eu.

Nici eu nu am fundul izolat, pentru ca iarna prajesc hibrid gaz/electric, cu ea pusa pe aragaz ;)
Dar pierderea mai mare e pe laterala, este prima portiune pe care se prelinge aerul dupa ce paraseste capacul si o ia in jos.
Ajuns jos nu zaboveste prea mult acolo, pentru ca este absorbit in centru de catre vartejul ascendent tras de elice.

Reply
Izolat oala, inca odata, peste vechea izolatie, i-am dat multa izolatie, vata rezistenta la temp inalte si banda adeziva de aluminiu, vorbim de izolatie pe exterior, nu intra in contact cu cafeaua.

Am castigat cateva grade bune, si pot praji acum 240-250grame lejer:

Costa Rica Tarrazu- o extragem peste 5 zile.

[Image: sDDcouy.jpg]

Reply
Ca sa mai castigi niste grade / minute, un trick nou, dar ma tem ca asta cere sonda in boabe...

Manevra e simpla: data jos tabla care acopera halogenul, si apare astfel si o componenta IR masiva, care aproape egaleaza partea de convectie...
Numai din manevra asta FC se muta de la min 11 la min 8 !

Doar ca in contextul asta temperatura aerului nu mai spune asa mult ca pana acum, pentru ca IR incalzeste boabele direct, si aportul este cel mai mare pe final, pe masura ce boabele se inchid la culoare si absorb si mai multa radiatie IR.
De exemplu inainte aveam 238-245 in aer la inceputul FC, si il coboram la 232 ca sa reduc ROR-ul, acum am in aer 220-225 cand incepe FC si nu trebuie redus de loc.

Reply
No, hai ca am dat jos capacul de metal de pe incalzitor. M-am cam speriat putin ca a inceput sa iasa mai mult fum decat inainte, fiind o prajire mult mai agresiva, direct pe boabe. Am crezut ca mi-a luat foc izolatia de pe oala :D .

Am avu FC la 9 minute jumate, am incarcat 260 grame in loc de 220 grame uzual, insa am lasat cu 20 secunde mai mult boabele ca nu mi-am dat seama de ce forta de prajire are acum.

Temperatura maxima a ajuns la 250grade undeva pe la minutul 10-11, iar la minutul 12 am dat boabele afara.

Le-am tinut 5 minute la 155-160 grade, spre finalul celor 5 minute aveam deja 170 grade, iar apoi dupa 5 minute i-am dat blana cat poate duce, iar la minutul 9:30 a inceput FC.

Nu stiu cat de exacte sunt masuratorile de temperatura din moment ce termometrul e sub boabe si nu e in curentul de aer cald care loveste boabele, cred ca acolo sunt 15-20 grad peste ce indica la fundul oalei.

Reply
Cred ca ti-a ars uleiurile acumulate pe tambur, care acum ajunge la 2-3 cm de halogen, fara ca sa mai existe capacul, care pana acum bloca radiatia IR sa atinga direct tamburul :)

Am facut teste si cu 3 probe, si pot sa iti zic ca aerul din interiorul tamburului este cu 10-20 grade pe minut in urma exteriorului, atata timp cat boabele inca mai absorb caldura, adica spre 180-190 grade. De abia de pe la 200 in sus grade incep sa se egalizeze temperaturile. Ma refer la temperaturi aer in interior si exterior tambur, nu la BT.
Temperaturile au fost masurate 1: sub tambur, cam la 1 cm, in centru pe fundul oalei, 2: in centrul tamburului, si 3: in boabe, ultimele cu probe bagate prin teava care a servit si drept ax tambur.

Reply
Vin si eu cu o intrebare desi nu sunt prajitor si nici nu voi fi, asa ca nu aruncati cu pietre, cat de buna este metoda de prajire cu pistolul de aer cald (era un filmulet pe undeva pe aici prin forum) ?
Mi s-a parut, ca si necunoscator, cea mai inovativa metoda prin care toate boabele se coc atat de uniform si atat de frumos.
Espressor: Bezzera Magica MN, Rasnita: Ceado E5P; Tamper: Custom Made 58.5mm si Lelit 58mm; Sita VST 18grame Rigidless; Distribuitor - Macaron 58.5mm; Tamper - Macaron 58.5mm; Tamp stand - Silicon + Stainless Steel; ABS Coffee Knockbox

Reply
Cea mai uniforma si buna solutie e cu pistol de aer cald+ pompa saltea+ sticla unde pui boabele+ horn de evacuare cu captare a hoaspelor in ceva. Adica prajire pat aer cald, parca asa ii zice la topic. Este putin mai costisitor decat varianta cu capac, insa poti ajunge la calitate exceptionala.

Si la varianta cu capac poti ajunge la prajiri bune, insa nu e nimic sigur aici, totul e la stagiul de testare, de la izolatii, la rotatii, la multe altele.

Momentan pot sa-mi prajesc 270 grame in 11 minute, cafea pe care o las la degazat pt 5-6 zile, dupa care o incerc.

Reply
(05-09-2017, 21:52)deenman Wrote: Cea mai uniforma si buna solutie e cu pistol de aer cald+ pompa saltea+ sticla unde pui boabele+ horn de evacuare cu captare a hoaspelor in ceva. Adica prajire pat aer cald, parca asa ii zice la topic. Este putin mai costisitor decat varianta cu capac, insa poti ajunge la calitate exceptionala.

Si la varianta cu capac poti ajunge la prajiri bune, insa nu e nimic sigur aici, totul e la stagiul de testare, de la izolatii, la rotatii, la multe altele.

Momentan pot sa-mi prajesc 270 grame in 11 minute, cafea pe care o las la degazat pt 5-6 zile, dupa care o incerc.

In regula, asta vroiam sa stiu daca am intuitia calibrata si in cazul prajirii. Merci.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)