Welcome Back Log In Create Account

Prajire prin convectie in curent de aer cald turbo oven

Deci asta este soluția. Pot confirma și eu că la180 grame iese cea mai bună prăjire și la 15 minute deja e FullCity++. 14 min iese și la mine cam la fel. Iată o Brazilia Santos. Am și semn de al doilea crack pe una din boabe. Totuși, ușor neuniform.[Image: 0940f58a0081d5617bc5a9df83b050f9.jpg]
Prajirea ta deenman este superbă. Gustul cred ca e pe măsură.
WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO

Reply
cu uniformitatea... ca gabarit, delimano nu te lasa odata la 1-2-3 minute sa inclini toata masinaria macar la 45 grade, ca sa se mai plimbe boabele ?

Reply
Ba da. Poate fi o variantă.
WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO

Reply
il pui pe un balansoar :)

Reply
Papua Noua Guinee- cumparata verde la Ecuator.

Prajita dupa reteta clasica:

5 min uscare-160-165 gr C
de la 5 la min 10- urcare treptat pana la 220-225 gr C
de la minutul 10 full power la capac - ating 230-235 gr C
la minutul 12:30 incepe SC
scazut temperatura pana la 225-230gr C si pastrat aici pana la 15:00 evacuat si racit rapid cu agitare sa elimin pleava.

Asa arata, gustul peste 1-2 zile.

[Image: BWrGjpt.jpg][Image: 7T6cOw4.jpg]

Reply
Mi-am facut cateva tabele de echivalenta intre temperaturile setate pe butonul capacului si evolutia BT, si in curand cred ca voi renunta la utilizarea controlerului de temperatura, operand exclusiv din butonul de pe capac.
Astfel, preincalzind la 200 grade si mentinand butonul la aceasta temperatura, la alimentare cu boabe am TP la 70-80 grade, temperatura urcand apoi cam in 5 minute pana la 150 grade (BT).
De acolo, cresc cu cate 10 grade pe minut pana la maxim disponibil pe capac, adica 250 grade, unde ajung cam la minutul 10.
BT creste mai lent, si pe la minutul 12 la 195 grade, apare FC.
In acest moment inchid temperatura din buton de tot, urmeaza dezvoltarea, oala ramanand totusi alimentata la jumatate de putere, printr-o imbunatatire simpla de care voi vorbi mai jos.

Ea este valabila pentru cei care abordeaza aceasta metoda folosind capacul, ca mine si deenman, nu se aplica la oala Delimano !
Modarea consta in este plasarea unei diode in paralel pe termostatul bimetalic.
Efectul acestei diode este ca atunci cand bimetalul decupleaza, nu se taie alimentarea rezistentei complet, ci numai pe jumatate, ea continuand sa furnizeze caldura substantial, astfel ca la decuplare nu are loc o scadere a temperaturii, cam de 10 grade, ci temperatura ramane aproximativ constanta, ba chiar cu o foarte usoara crestere, depinde unde ne situam cu punctul de reglaj.
Cateva valori concrete in cazul cuptorului meu, pentru a se intelege mai bine fenomenul.
Daca nu am dioda instalata si reglez aproximativ 200 grade, termostatul va decupla la 198 grade, temperatura va scadea pana la 188 grade, dupa care termostatul va cupla, samd. Aceasta temperatura este masurata la nivelul tavii in care se invarte agitatorul, fara boabe, cu cuptorul gol.
Cu dioda instalata, dupa decuplarea termostatului la 198 grade, temperatura nu mai coboara, ci urca extrem de lent, cam 1-2 grade pe minut, stabilizandu-se undeva pe la 218 grade dupa 10-15 minute. Deci termostatul nu se va mai cupla decat daca voi comanda cresterea temperaturii, sa zicem 210, 220 grade, conform profilului urmarit.
La nivelul elementului de incalzire efectul diodei este atunci cand termostatul este cuplat aerul cald care paraseste halogneul are aproximativ 280 grade la 1 cm de tub, iar cu termostatul decuplat, alimentat prin dioda, are 240 grade.

Un efect colateral foarte apreciat al acestei imbunatatiri este ca acum avem lumina in cuptor/oala permanent, putand observa boabele destul de bine si la lumina slaba data de puterea redusa la jumatate.

Aceasta dioda ar trebui sa aiba posibilitatea de a fi "activata" printr-un intrerupator, altfel capacul nu se va mai raci niciodata, ramanand cald pana cand expira timerul sau este scos din priza.

Dioda folosita este de 8A 600V, http://www.adelaida.ro/mur860.html, sau similara

Acest mod nu este necesar la oala Delimano, unde controlul halogenului se face electronic, nu cu bimetal, substantial mai precis, dar din pacate limitat la 230 grade.

Reply
Papua Noua guinee de la Ecuator.

Prajita aseara, city.

Note de ciocolata, aftertaste cu o aciditate peste medie. Am crescut temperatura de extractie de la 91 pe PID (cu atat extrag Columbia, daca o extrag la mai mult devine amara, gust intens de biter si nu-mi place) la 95 grade pt PNG.

Nu e cafeaua mea preferata, este buna, insa are o aciditate care mie nu-mi place, cred ca i s-ar potrivi lui Mihnea.

Reply
:)), inca 3 ture de prajire, adunam kilograme experienta.

Plec intr-o delegatie 2 saptamani, mi-am luat rasnita manuala dienes (cutite conice) , si cafea prajita azi (400grame) aceasi PNG, prajita putin mai tare decat prima sarja, sunt in cautarea ciocolatii.

[Image: GHekzcO.jpg]

Reply
(22-02-2017, 16:07)deenman Wrote: Papua Noua guinee de la Ecuator.

Prajita aseara, city.

Note de ciocolata, aftertaste cu o aciditate peste medie. Am crescut temperatura de extractie de la 91 pe PID (cu atat extrag Columbia, daca o extrag la mai mult devine amara, gust intens de biter si nu-mi place) la 95 grade pt PNG.

Nu e cafeaua mea preferata, este buna, insa are o aciditate care mie nu-mi place, cred ca i s-ar potrivi lui Mihnea.
Am prăjit și eu. Putin cam acidă chiar și pentru mine. Am bagat-o într-o combinație cu Brazilia și a mai ,,muiat-o". Merge bine in amestec. Și după cum vezi nu am prajit-o light. A ta e clar mai light. [Image: 6877b45b06a13ad764e6a2ac2951c37f.jpg]

Reply
Salut,
https://youtu.be/Xd_69jCkg14
as face si eu asa ceva, daca as sti de unde sa cumpar piesele,
Oala nu se pune problema,
Capacul e usor de gasit,
​Sita nu stiu de unde si cat face?
Si ce motoras, de unde?
Multumesc frumos.

La capac 1000 w sau 1400 w?

Tambur:
https://m.aliexpress.com/s/item/32692056...l#autostay
Daca vă uitați in interior tamburului are un despărțitor ca la Gene.
Așa aș vrea, pentru 500 grame odată.
Mulțumesc frumos.
Cafflano Kompresso, Clever Dripper, Kinu M47, Brewista Kettle.

Reply
Nu ai de ce sa dai 135$ doar transport la aia de pe Aliexpress, si motorul si tamburul sunt sub 20$ fiecare, le gasesti pe ebay, chiar si in EU.

500g cu 1000W cam imposibil... ca sa nu zic la limita si cu 1400W.
Dar 333g am prajit eu, a iesit neuniform ca era tamburul prea mic.
Am in vama acum un tambur ca cel de mai sus, de 14 cm diam, si daca se misca repede poate chiar we asta vom stii ce se poate.

Oricat ma uit in interior, nu vad despartitorul...
Si daca l-ar avea, nu ar functiona daca tamburul este montat centrat, este necesara miscarea de pendulare ca sa aiba efect.
Pentru ca la gene nu doar mesteca, ci plimba boabele de la un cap la altul ;)

Reply
Selectezi ITEM DESCRIPTION și pe la final unde se vad imagini cu piesele separat, se vede in tambur o bucata de tabla pusa câș, pentru a plimba boabele de la un capăt la altul.
La Gene boabele se aduna in coltu de jos și au pus despărțitorul ala serios pentru o amestecare optima.
Gene - tambur înclinat și despărțitor centart pin tambur.
Chinezi - tambur centrat și despartitor oblic pus in interior. ( Mic, discret) :)
Cafflano Kompresso, Clever Dripper, Kinu M47, Brewista Kettle.

Reply
Daca e vorba de asta...

[Image: HTB16fHyKFXXXXc.XVXXq6xXFXXXb.jpg]

Pai vad doar una, trebuie sa fie pereche, ca sa faca si miscarea inversa, dute-vino
Doar cu una se vor aduna boabele in dreapta, si circulatia invers va fi mai lenta.
Dar ideea merita dezvoltata :)
Asa au de fapt tamburii celor comerciale, vane mult mai sofisticate, cu o spirala si in centru am vazut la unele.

Daca totusi te pasioneaza solutia asta, ca fiind destul de functionala fara sa mai mesteresti, ideea e ca se poate lua mult mai ieftin, incluzand si un termometru ;)

http://www.ebay.co.uk/itm/Home-Kitchen-C...2029732377

Reply
Blend de 50/50 Columbia Hotspot si Guatemalla ( Renatoa).

In pozele comparative una langa alta, in stanga aveti Guatemala iar in dreapta Columbia. Poza cu multe boabe e cu Columbia imediat dupa racire.

De abia astept sa se degazeze sa vad ce-am ispravit. Guatemala e o cafea foarte buna, pt gusturile mele, ii lipseste doar putina aroma fructata, in rest este exact ce caut.

[Image: n1ytmIq.jpg][Image: 97kbfSR.jpg][Image: rVV5T76.jpg][Image: 9mlwfDl.jpg][Image: 4GKojt0.jpg][Image: 1RvUS1T.jpg]

Reply
Ceva pareri? legat de aspect, boabe, defecte, crapaturi, cam ce prajire este?

Reply
vezi aici, dar e destul de greu sa zici din poza, sunt niste limite destul de imperceptibile la anumite cafele.
http://legacy.sweetmarias.com/library/co...gree-roast
Cuptoare | La Marzocco-uri | Rasnite | Acareturi multe multe

Reply
Pare City, nu ne-ai spus daca FC s-a terminat.
Nu pare sa fi intrat in City+, e prea alba in despicatura.
Cam asa o opresc si eu.
Guatemala imi place si mie cel mai mult din ce am adus in prima transa, decat Honduras, are mai mult fructat, prea mult ciocolatiu in Hoduras.

Reply
1st crack e pe la minutul 12. Le scot pe la minutul 14:30-15:00. Inca mai pocneau putin inainte sa le scot, deci nu s-a terminat 1st crack.

Chestia e ca dupa ce incepe 1st crack, incep sa reduc temperatura ridicand putin de capac cat sa iasa fumul, a.i reusesc sa scad cam 15-20 grade, ajungand de la 235-240grade pe la 215-220grade, le tin la temperatura aia de la minutul 12 pana pe la minutul 15.

Reply
Le tii acolo gradele din ce ? din termostat ?
Daca am retinut bine... temperatura asta este foarte aproape de tambur dar totusi in aer, nu ?
Nu incerci sa atingi tamburul cu termometrul, ca un palpator ? Ar fi mai relevant, parerea mea...
Eu am scos senzorul din teaca total, boabele ating chiar jonctiunea termosensibila.

Reply
Pai, aia e temperatura aerurului, la 0.5 cm de tambur si boabe, la tambur si boabe ajunge putin mai mult, le tin acolo gradele din modul manual, las putin aer sa iasa, pun capacul la loc.

Reply
Aparent, treaba este asa de simpla cand e povestita de Jim S... :) ar merge de minune si numai cu temperatura aerului.

Quote:"If there is one thing that somewhat works for all roasters, it's that a good roast requires that the ET follow a certain profile, and stay within certain limits, so the beans don't under dry, over dry, bake, scorch or tip.
Basically, this magic profile is a starting temperature of around 325F(163C) to 400F(204C), and a ramp up to around 450F(232C) to 480F(250C) in around 6 to 8 minutes, and holding it steady there to the end of the roast, whenever that may occur.

This ET part is basic roasting chemistry, and the same for all roasters and coffees.
But the heat inputs required moment by moment to achieve this ET curve is based on the roaster's thermal characteristics, and is different for every roaster design. "
http://www.home-barista.com/home-roastin...ml#p127194

Si culmea, la aceeasi concluzie am ajuns si eu, ca mai bine monitorizez aerul, dupa nenumarate incercari de a masura temperatura bobelelor intr-un mod predictibil... care nu este ;)

Am dat peste aceasta postare tocmai azi, si confirma ca am descoperit noi aici empiric, adica o incarcare la 175-200 grade si apoi crestere graduala pana la 250 grade, este procedura corecta de urmat.
Cei cu Gene cred ca au descoperit si ei acest adevar de mult timp :)

Reply
Am primit saptamana trecuta tamburul cel mai mare care se gaseste in momentul asta pe piata de chinezarii ieftine, de 14x23 cm, adica 3,5l. E vorba de asta: http://www.ebay.co.uk/itm/192069667429

A fost gazduit intr-un cuptor/oala de 12l, de 32 cm, adica exact marimea capacului.
Tamburul nu poate intra intr-o oala mai mica, de 28 cm, pentru ca intre colturi si perete este distanta doar cat sa bagi palma.
Inaltimea minima a oalei trebuie sa fie de 16 cm, tamburul are cateva excrescente care il fac aproape sa atinga in ambele parti, si sus si jos, desi diametrul lui util este de 14 cm.

In aceeasi oala, anterior in tamburul de 18x12 cm 333 grame de abia s-au copt in 14-16 minute.
Numai ca intre timp oala respectiva a capatat o captuseala ca la carte, adica asta, de care v-am mai spus
http://www.seminee-bucuresti.ro/material..._2196.html
... invelita la exterior in banda de aluminiu, si care isi face treaba impecabil, dupa 10 minute pot lua oala in maini fara sa ma ard, deci la exterior temperatura este sub 50 grade !

Izolatia, impreuna cu distributia mult mai aerisita a boabelor in noul tambur, au creat un ansamblu perfect, ieri am avut primele cele mai reusite prajiri la capacitatea de 500g, mult mai uniforme si cu o evolutia mult mai naturala decat la "tigaia" cu agitator.
S-a simtit in toata evolutia ca intr-adevar este un acord perfect intre volumul cuptorului, al tamburului, cantitatea de cafea si puterea injectata in sistem, rezultatul fiind o curba naturala perfecta fara nici o variatie a puterii de la incarcarea la 175 grade, pana la FC la 9 minute.
Am rezerve pentru chiar mai mult, poate voi incerca odata 650-700 grame, pentru ca la final a trebuit sa reduc temperatura la prajirile 2 si 3, pentru ca la prima prajire, dupa 2 minute de la FC era aproape sa imi intre in SC, semn intrase in FC cu o panta care nu am domolit-o suficient.
Luand de pe net niste socoteli/relatii intre volumul tamburului si cantitatea de verde, un tambur de 3.5l rezulta ca ar fi capabil sa duca pana la 600 grame, deci presupunerile mele sunt corect, ca am o rezerva pentru experimente viitoare.

Tamburul a fost rotit cu 10 RPM, si uniformitatea rezultatului arata ca nu are nevoie de inclinari sau alte artificii, isi face treaba suficient de bine asa cum vine de la mama lui.

Setupul e practic cam acelasi lucru cu ce a postat mai sus SIM78, vezi #370, alta componente capac, oala, motor, tambur, dar in rest 100% identic :)
Dupa cum sta in video capacul lui pe oala aceea, arata ca este mai mica, probabil de 28 cm, si deci tamburul cred ca este cel intermediar, de 13x21 cm, cu care probabil s-ar face bine 400g.
Ca proportii, cam la fel arata si tamburul meu in oala de 32cm.

De la un timp ma cam bate Fane sa revin in tabara celor cu "felinare", dar dupa succesul de zilele astea... m-a pierdut... :) e mult mai greu sa construiesti o fantana de aer cald capabila sa prajeasca 5-600g, decat un cuptor incalzit pe asemenea principiu. Iar consumul de curent este dublu ;)
Apropo de consumul de curent, fundul oalei l-am lasat neizolat, tocmai in ideea ca in viitor sa incerc sa pun oala pe aragaz, si sa fac o prajire cu sursa de caldura hibrida, gaz/electric ;) dar pentru asta mai trebuie sa studiez cum e cu caloriile astea gazoase :)

Reply
Am revenit asupra unei cafele incapatanate, Papua Noua Guinee- Ecuator.

Problema cu cafeaua asta era ca avea un gust fad si de pamant, fara note care sa se evidentieze, crema are, insa arome nu prea. Evident, inainte sa dam vina pe cafea sa incercam diverse metode de prajire, poate, poate.

Sortarea am facut-o minutios, si am eliminat aproximativ 5 grame din 180 grame. Prima prajire cea cu un timp mai scurt de prajire (rosu pe grafic) este mai neuniforma prajita, mai multa diferente intre boabe, probabil timpul de uscare neajuns sau cu temperatura prea sus.

Asupra gustului o sa ne pronuntam peste cateva zile.

Asa arata cafeaua prajita, sub lumina naturala:

ATENTIE- sonda de temperatura nu masoara temperatura din boabe, ci la 0.5 cm distanta de boabe!!!! foarte important.

[Image: bLuZ1u3.jpg][Image: dBrMhvo.jpg]

[Image: nG0R3MF.jpg]

Pt a vizualiza pozele la rezolutie mare dati click drept open in new tab.

Reply
renatoa, racirea cum o faci? scoti tamburul cu manusi de gospodina din aparat?
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
Iei capacul de pe oala de manerul lui de plastic. Desfaci usa la tambur cu ceva (patent, lingura de lemn, surubelnita). In cazul meu oala e prinsa pe o bucata de placaj, il prind cu mainile si il rastorn, dureaza 3-4 secunde intreaga operatiune, dureaza mai mult pana face o rotatie completa sa vina usa in partea de sus sa pot avea acces la ea.

Reply
Si cu pleava din oala ce faci, deenman ? Pica si ea jos odata cu boabele ?

La mine scot axul, nu e asa rapida operatia cum a descris-o deenman, dar nu m-as risca sa intorc oala cu capacul de la tambur desfacut, boabele sar in directii imprevizibile.
Odata scos axul, iau tamburul cu manusi de gospodina, il pun in sita de racire, care il cuprinde in intregime, si acolo il pot desface linistit si rasturna, totul petrecandu-se deasupra unui ventilator de juma de metru, pe balcon.

Reply
Pai ce are pleava?! rastorn tot intr-un vas de inox mare gaurit, suflu aer pe vas, invart boabele (180 grame) si in 10 secunde dispare toata pleava.

Reply
scosul boabelor dupa prajire imi pare o operatiune mai delicata la tipul asta de prajitor.
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
Pai ai avut si tu tambur similar la imitatia aia de behmor, ar trebui sa stii cum e... :s Huh

Reply
tocmai. :)

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)