Welcome Back Log In Create Account

Pizza facuta acasa

Caputo Nuvola, direct dough, 65% hidratare, fermentare cam 48h.

Attached Files Thumbnail(s)

Lelit PL92T, Timemore Sculptor 064S
MyPressi Twist V2 Moded, Kinu M47 Phoenix

Reply
Cum este cuptorul Ooni? Mi se pare cam neizolat. In cat timp coci o pizza?
Vreau sa-mi iau si eu un cuptor pentru curte si oscilez intre gaz si electric.
Brewtus, Honne, Mazzer Major, Kinu M47 Classic

Reply
(10-02-2023, 13:59)dannib Wrote: Caputo Nuvola, direct dough, 65% hidratare, fermentare cam 48h.

Wow, ce bine arata, ma apuc de framantat!

Cata drojdie si de care ai folosit?
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s

Reply
(10-02-2023, 16:36)Pascalau Wrote: Cum este cuptorul Ooni? Mi se pare cam neizolat. In cat timp coci o pizza?
Vreau sa-mi iau si eu un cuptor pentru curte si oscilez intre gaz si electric.

Cuptorul e foarte ok. Il am de aproximativ 3 ani. In ceea ce priveste partea de izolatie pentru mine e suficienta pentru simplul fapt ca il pun destul de des in portbagaj si merg la prieteni cu el si faptul ca se raceste relativ repede dupa ce il opresc, sa-l pot lua acasa e un plus. De copt o pizza intre 60-120 secunde depinde de ce are pe ea.

(10-02-2023, 16:52)tecsi78 Wrote:  
(10-02-2023, 13:59)dannib Wrote: Caputo Nuvola, direct dough, 65% hidratare, fermentare cam 48h.

Wow, ce bine arata, ma apuc de framantat!

Cata drojdie si de care ai folosit?
Drojdie 0.1% vara si cam 0.2% in anotimpul rece. Proaspata sa-i spunem ca o am de 2 ani in congelator si tot fac pizza cu ea.

Reply
Nu e nevoie sa fie foarte izolat, functioneaza un pic diferit de unul "pe vatra".
La Ooni placa de sus reflecta caldura flacarii in jos spre pizza, pe cand la unul de caramida o absoarbe si apoi radiaza. 

Poti lua ceva similar ca principiu, care il poti pune pe orice gratar care banui ca il ai deja.
https://www.casapractica.ro/cumpara/cupt...uni-275371

Reply
(10-02-2023, 16:58)dannib Wrote: .
Cuptorul e foarte ok. Il am de aproximativ 3 ani. In ceea ce priveste partea de izolatie pentru mine e suficienta pentru simplul fapt ca il pun destul de des in portbagaj si merg la prieteni cu el si faptul ca se raceste relativ repede dupa ce il opresc, sa-l pot lua acasa e un plus. De copt o pizza intre 60-120 ses.
Este ooni 16 sau 12 (pe gaz) ?!

(10-02-2023, 17:56)renatoa Wrote: Poti lua ceva similar ca principiu, care il poti pune pe orice gratar care banui ca il ai deja.
Daca ar avea aceeasi coacere cu Ooni, acum as cumpara-o. Din pacate caldura emanata de gratar nu este sificienta pentru a avea rezultate similare.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.

Reply
In sfarsit mi-a iesit ceva fain, cam 36ore dospire la rece cu 1.5g de drojdie, caputo pizzeria, 60% hidratare. La 280 gr pe al doilea raft de sus cu grill
Cea de jos e intinsa cu facaletul, stilul subtire gasit mai prin toata Italia, cealalta e napoletan.
Am copt in 3 etape: Doar aluat 2 min, scoasa, intoarsa si pus sos de rosii mai mult ca de obicei, la inca 2 min toppinguri. Cam 7 min in total ținută. A iesit mult mai bine ca nu s-a uscat asa tare sosul
[Image: FuKzBCZ.jpg][Image: Lxv82X8.jpg][Image: CYJskKL.jpg]
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 

Reply
(12-02-2023, 12:24)Dan_R Wrote:
(10-02-2023, 16:58)dannib Wrote: .
Cuptorul e foarte ok. Il am de aproximativ 3 ani. In ceea ce priveste partea de izolatie pentru mine e suficienta pentru simplul fapt ca il pun destul de des in portbagaj si merg la prieteni cu el si faptul ca se raceste relativ repede dupa ce il opresc, sa-l pot lua acasa e un plus. De copt o pizza intre 60-120 ses.
Este ooni 16 sau 12 (pe gaz) ?!

(10-02-2023, 17:56)renatoa Wrote: Poti lua ceva similar ca principiu, care il poti pune pe orice gratar care banui ca il ai deja.
Daca ar avea aceeasi coacere cu Ooni, acum as cumpara-o. Din pacate caldura emanata de gratar nu este sificienta pentru a avea rezultate similare.
Koda 16 gaz

Reply
(12-02-2023, 20:18)dannib Wrote: ...
Daca ar avea aceeasi coacere cu Ooni, acum as cumpara-o.
Din pacate caldura emanata de gratar nu este sificienta pentru a avea rezultate similare.

Imaginile creeaza senzatia ca ar fi posibil doar cu caldura de la jar, dar sunt inselatoare.
Mi se pare evident ca necesita un foc cel putin de aceasi nivel ca un alt cuptor.

Reply
(12-02-2023, 20:54)renatoa Wrote: Mi se pare evident ca necesita un foc cel putin de aceasi nivel ca un alt cuptor.
Pe langa o flacara care sa fie undeva la nivelul pietrei ar trebui sa aiba o acoperire cu material refractar ca sa poata rumeni deasupra. Nu stiu daca ai vazut, dar o firma din Italia, Fiesoli.Arte a creat un kit pizza, de modificat gratare cu lemn si carbune Weber. Am vazut rezultatul, si am fost surprins placut, aici este filmuletul : https://youtu.be/H64TlwLTO6A. Costa 180Eur kitul dar nu stiu daca respectivii fac vanzari cu expedieri in afara Italiei.

Reply
Am scris mai sus, ooni nu are in interior ceva refractar, tabla este cea care reflecta radiatia IR in interior.
Nu e singurul conceput pe ideea asta, atat cel prezentat de tine, cat si cel din linkul de mai jos... la asa ceva lucrez acum sa imi fac pentru cuptorul de aragaz:
https://eur.vevor.com/commercial-pizza-o...0429780698

Reply
Nu m-am referit la Ooni cand am spus de acoperire cu material refractar. M-am referit la modificarea gratarelor traditionale, unde flacara este sub piatra (gratar). Ca sa avem suficienta temperatura deasupra pentru a putea rumeni pizza, ar fi bine sa existe o "caciula" refractara, la fel cum au facut italienii pentru gratarele Weber. Eu am incercat la un gratar traditional pe gaz, dotat si cu capac, sa fac un sistem deflector de circulatie a aerului cald deasupra pietrei. Totusi nu am reusit sa obtin aceea rumenire frumoasa pe care o dorim. Ar trebui ca pozitia arzatorului sa fie modificata, astfel incat sa fie la nivelul pietrei si cu un deflector sa trimita caldura catre capacul gratarului iar distanta dintre capac si piatra sa fie cat mai mica posibil. Tu cum te--ai gandit sa adaptezi acel capac din link? Doar acel capac deasupra aragazului nu va fi suficient.

Reply
Poate e cineva interesat, au si o promotie acum:

https://glowen.si/
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s

Reply
(12-02-2023, 23:56)Dan_R Wrote: Tu cum te--ai gandit sa adaptezi acel capac din link? Doar acel capac deasupra aragazului nu va fi suficient.

Nu deasupra aragazului, ci in cuptor.
Musai cu gaz, electricul nu are jos rezistenta capabila de asa ceva, iar unele electrice nici nu au jos rezistenta, ci pe laterale.
Facuta fix de marime tavii, sa gliseze pe santuri ca o tava.
Pe primul nivel gratar cu piatra rotunde de 31 cm (68 lei pe emag), pe al doilea nivel va glisa capacul.
Este musai sa mearga din perete in perete, lateral si in spate, ca sa izoleze complet partea de jos, ideea fiind  sa nu ajunga caldura la senzor, care e in tavan, pentru ca atunci va inchide gazul in pozitia de mentinere, nu vom depasi 250 grade niciodata.
Daca gazul merge la maxim 15 minute sper sa am peste 400 grade pe placa. Vom vedea...

Reply
Avand in vedere cu ai cuptor cu flacara la partea inferioara, ideea nu este rea si poti atinge temperaturi mai mari decat la cuptoarele electrice. Iti ofer o sugestie care merita incercata. Pe aceeasi sina pe care glisezi capacul, incearca sa pui si un gratar al cuptorului sau orice altceva pe post de suport suplimentar. Pe acest gratar pune o piatra de pizza cat mai mare (eventual dreptunghiulara), cu rol de capac si care sa ajute la refractia caldurii in jos catre partea superioara a pizzei. Asteptam primele rezultate cu pizzele frumos rumenite.

Reply
Cred ca daca se doreste rumenire, musai sa fie incalzire activa si in partea de sus. Nu?
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
(12-02-2023, 16:08)dragos.stoian Wrote: In sfarsit mi-a iesit ceva fain,...
Am copt in 3 etape: Doar aluat 2 min, scoasa, intoarsa si pus sos de rosii mai mult ca de obicei, la inca 2 min toppinguri. Cam 7 min in total ținută. A iesit mult mai bine ca nu s-a uscat asa tare sosul

Mi-ai atras atentia cu modul asta de coacere, poti detalia ?
- cuptor electric/gaz ?
- coacere pe placa ? la ce nivel ?
- durata incalzire, pana la ce temperatura ?

Reply
Cuptor electric la temp max, 280grade, dar nemasurate (nu am termometru cu laser), incalzit cam o ora
Coacere pe placa de otel de 0.8cm, nivelul 2 de sus (1 ar fi fost asa aproape de tavan incat nu puteam baga pizza), grill plus convectie

A iesit f fain, dar tot un aparat de pizza ar fi mai ok pt temp mai mari, am citit ca nici ferrari, nici ariete nu prea sunt ok pt ca nu au otel in cupola (nu mai stiu ce metal) si in timp se arde si iti cad particule toxice pe pizza, singurul in otel e unul Spice, cam identic ca si constructie si pret, doar ca nu se gaseste la noi. Acel Diavolo Pro nou care duce aproape 500 gr, 1800w, e produs tot de ei, dar nu as da 230eur plus transport totusi (abia ce mi-am luat rasnita SH de aproape 400 eur :D )

Plus ca nu mai faci atatia pasi, de la Dan parca m-am inspirat cu cei 3 pasi, dar la 400grade bagi direct si in 4 min iese tot facut si suculent :)
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)

Reply
Elementele de incalzire sunt din otel inox la Ferarri: “Two stainless steel heating elements”.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Dragos, iti mai fac o sugestie (daca o consideri buna, incerci). Ultimile 3 minute ar fi bine sa fie cu rezistenta de sus in functiune. Ca sa nu ai surprize (termostatul poate sa dea comanda de oprire fiindca temperatura a fost atinsa), scade temperatura cu 10grC cand bagi pizza, cuptorul si placa vor avea inertia necesara pentru coacere, iar cand ajungi la ultimile 3min mareste temperatura la maxim, astfel incat rezistenta sa intre in functiune si sa rumeneasca pizza deasupra.

Reply
Eu am incercat ceva similar si nu mi-a mers. Aluatul nu a crescut cum trebuie din cauza ingredientelor puse peste el. Chiar daca rezistenta de sus se vedea ca este incinsa.

Cred ca ai nevoie de caldura suficienta si de jos, altfel parleste doar mozarella si o fierbe.

Reply
Mersi Dan, voi incerca!

(13-02-2023, 18:16)Mihai L Wrote: Elementele de incalzire sunt din otel inox la Ferarri: “Two stainless steel heating elements”.

Elelentele da, dar cred ca cupola nu e. Eu am citit asta pe un forum italian, ca ariete si ferrari nu au cupola din otel, ci doar spice caliente. Tu ce crezi? Cum e la al tau, te poti prinde?

The " Spice Caliente " pizza oven has a diameter of 32cm and reaches 400 ° of temperature, 1200w with circular resistance for the whole base. It has a hob in non-stick refractory stone and a SUS 430 stainless steel cover

Reply
Spice e o firma, are pagina Amazon.it, iar Caliente numele cuptorului ca produs, cum e Delizia la Ferrafri... apare pe multe site-uri in combinatia asta.
Deci modelul asta are cupola de inox... si celelalte ? Tabla emailata ?
Emailul vad ca este cotat pana la maxim 260 grade... ar avea sens sa inceapa sa crape... :s

Reply
Deci e vb de tipul otelului...

Sursa aici: 

https://laconfraternitadellapizza.forumf...t=76606658

[Image: uWpB073.jpg]

Reply
Emailul este pe afara. Nu se fac 200 grade, exclus.
Intern… mi-e greu sa cred ca in UE se face de zeci de ani cu probleme de genul asta. Si mai ales in Italia, unde cred ca au vandut ceva cuptoare.

Reply
Quote:Grades 430 and 304 are the two most common grades of stainless steel.
Both offer a durable iron alloy that can resist rust and corrosion.
Typically, however, grade 304 provides more corrosion resistance and thus greater longevity than grade 430, which is a more budget-friendly option.
...
Notably, 304 contains between 8 – 10.5% nickel whereas 430 contains 0%.
The inclusion of nickel in 304 makes the metal more corrosion resistant than 430 however it is an expensive element which is one of the main reasons for the difference in cost between the 2.

iar italienii, dupa ce se lauda ca ei l-au ales pe ala ieftin, ca fiind superior... mai pretind si ca...
Quote:The chromed steel of the other ovens first undergoes a browning to then lose with use even the galvanic film present in the domes precisely produced in chromed steel. 

Poate cineva sa spune din ce metal e cupola de la Ferrari ? Ca sa nu vorbim la modul general, cu "the other ovens..."
Eu nu vad in imagini ca acolo sa fie cromat... Confused e inox sau altceva ?

Reply
Intrebarea ar fi de ce ai nevoie de protectie anticoroziva la acest gen de cuptor… [emoji23]
La 400 grade nu cred ca se atinge vreo picatura de lichid de el si ramane asa fara sa treaca instant in stare de abur[emoji4]

Cred ca este inox, nu vad de ce l-ar croma…
Cand il dau jos verific si eu materialul si fac poze.

Reply
(13-02-2023, 22:06)Mihai L Wrote: Intrebarea ar fi de ce ai nevoie de protectie anticoroziva la acest gen de cuptor… [emoji23]
La 400 grade nu cred ca se atinge vreo picatura de lichid de el si ramane asa fara sa treaca instant in stare de abur[emoji4]

Quote:...Questo fenomeno sara' ancor piu' rapido cuocendo il pomodoro delle pizze (sostanza acida).

... cica...

Reply
Adica in tigaile de tabla neagra e mai OK sa faci sos de rosii…? [emoji23]

Reply
Salutare,

Ce parere aveti de cuptorul Ariete? Merita cumparat la 300 lei?
Lelit PL91T, Niche Duo, 1zpresso ZP6, Timemore C3s ESP pro. Aeropress, V60

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)