Welcome Back Log In Create Account

Pizza facuta acasa

Nu stiai ce sa faci cu 5kg asa ca ai luat 8. [emoji23][emoji23][emoji23]
Sau 10?
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
:)))
Pai oricum nu mai aveam făina de pizza asa ca am luat 5 de Pizzeria la 30 RON , chiar am fost mirat de preț , și 5 de nuvola pe care o pot folosi și la Foccacia sau pâine cu Maia de ceva
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
Salut @d2florin,
Am folosit ambele tipuri de faina dar nu am facut o comparatie directa intre cele doua. Iti pot spune insa ca cu ambele poti obtine o pizza super buna. Pizzeria o poti cumpara si la sac de 20kg (cum fac eu); Nuvola doar la 5kg
Home: Strietman CT2 & Honne
Travel: Cafflano Kompresso / Aeropress / Staresso Mirage & Kinu Simplicity
Past: Gaggia Classic PRO PID & Lelit PL43MMI

Reply
Salut ,
Unul din inconvenientele locuirii la bloc este ca nu pot lua cantitate mai mare sau sa iau un cuptor de pizza :( , dar ma descurc ai cu o piatra .

Reply
Am avut si eu un mic progres cu caputo pizzeria, dar mi-am dat seama ce faceam gresit: supradospire, adica bilele se tripleaza ca marime in loc sa se dubleze si se rup la intindere. Ori prea multa drojide, ori tinute prea mult.
Cata drojdie folositi la un poolish pt 4 pizza tinut la frigider vreo 18h si cate ore mai tineti dupa ce scoateti de la frigider si amestecati cu restul de faina si apa?

[Image: ZVlyxEQ.jpg][Image: 7CUAT80.jpg]
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 

Reply
In momentul in care dospeste, glutenul este tocat. De aia nu mai creste nici aluatul supradospit, de aia nu se mai intinde frumos nici aluatul de pizza.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
(29-01-2023, 23:31)dragos.stoian Wrote: Am avut si eu un mic progres cu caputo pizzeria, dar mi-am dat seama ce faceam gresit: supradospire, adica bilele se tripleaza ca marime in loc sa se dubleze si se rup la intindere. Ori prea multa drojide, ori tinute prea mult.
Cata drojdie folositi la un poolish pt 4 pizza tinut la frigider vreo 18h si cate ore mai tineti dupa ce scoateti de la frigider si amestecati cu restul de faina si apa?

[Image: ZVlyxEQ.jpg][Image: 7CUAT80.jpg]

Incearca aplicatia Pizzapp.
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s

Reply
(29-01-2023, 23:31)dragos.stoian Wrote: Am avut si eu un mic progres cu caputo pizzeria, dar mi-am dat seama ce faceam gresit: supradospire, adica bilele se tripleaza ca marime in loc sa se dubleze si se rup la intindere. Ori prea multa drojide, ori tinute prea mult.

Conteaza ENORM temperatura la frigider, asa ca e mai safe sa faci poolish-ul afara.
4 grade inseamna dublare timp.
Cu 1% drojdie proaspata ai nevoie de 30 ore la 6 grade sau 15 ore la 10 grade.
In cele 18 ore ai umblat la frigider asa ca nu poti stii nici macar cu aproximatie cat aveai in frigider in medie. 
O deschidere de usa de 10 secunde creste temperatura cu 2 grade si necesita 15 minute de repaus pentru revenire.

Nu in ultimul rand, pusul la frigider nu e ca si cu ai da de un comutator, on-off, scade instant temperatura aluatului.
In frigider nu ai o temperatura a aluatului, ci o infinitate, vezi graficul atasat. 
Practic in prima ora fermentarea e ca si afara, apoi de abia dupa 4 ore poti zice ca s-a domolit.
Si atentie ca graficul a fost scos pentru un frigider setat la 1.7 grade, care in criza actuala este crima energetica.
Pentru unul setat la 6 grade totul se intampla de 2x mai lent, ar trebui sa tii frigiderul netins 24 ore ca sa se deruleze macar prima jumatate din grafic...

Asa ca mai bine identifica un loc in casa cu temperatura cat mai stabila si fa poolish-ul acolo.
La 23 grade 18 ore cere 0.08% drojdie proaspata.

Reply
E interesanta aplicatia (apropo, e Pizzapp+). Tine cont de timp in stabilirea cantitatii de drojdie/maia (si stie de variante aici). Nu stie de frigider (minim e 10 grade), ceea ce ma incurca. Insa daca vreau sa fac cu drojdie si mai repede, e OK.

Reply
(30-01-2023, 12:17)renatoa Wrote: ... vezi graficul atasat. 
...

In loc de app uite un tabel care acopera o plaja mult mai mare.
In capul de tabel avem prescurtari tipuri de drojdii: Active Dry Yeast, Instand Dry, Compressed (fresh) Yeast

Attached Files Thumbnail(s)

Reply
(30-01-2023, 13:59)Mihai L Wrote: E interesanta aplicatia (apropo, e Pizzapp+). Tine cont de timp in stabilirea cantitatii de drojdie/maia (si stie de variante aici). Nu stie de frigider (minim e 10 grade), ceea ce ma incurca. Insa daca vreau sa fac cu drojdie si mai repede, e OK.

Stie si frigider:

[Image: dhK0Hn4.jpg]
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s

Reply
Deci ce zice in Pizzaapp+ e timpul de dospire a bilelor dupa framantare si imediat dupa acea dospire se formeaza pizza si se baga in cuptor?
Adica sa zicem ca daca nu fac poolish, ci pur si simplu amestec toate ingredientele pt aluat, apoi las 30min sa se odihbeasca, apoi framant, mai las 30min, formez bilele, las la dospit cat scrie acolo si apoi fac pizza?
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)

Reply
E o chestie informativa. Ar trebui sa te uiti si la aluat, cel putin la prima incercare.
Ai drojdie, faina, temperatura, apa… multe variabile.

Reply
Intrebati chatGPT, la naiba... daca am ajuns sa ne faca pizza un app ...

Quote:how much time is recommended for pizza dough leavening?
The amount of time recommended for pizza dough leavening will depend on the type of yeast used and the hydration level of the dough. Generally, pizza dough should be allowed to rise until it has doubled in size, which typically takes between 2 and 4 hours. In some cases, longer fermentation times may be beneficial, such as with naturally-leavened pizza doughs, which can benefit from fermenting for 8 to 12 hours or even longer.

Reply
Care e scopul sa intrebi pe cineva care nu are habar…? Si doar “asambleaza” un raspuns.
Sa te vad vara la 30 grade cum tii aluatul intre 8 si 24 ore afara, pentru ca a “omis” sa zica de frigider. [emoji23]

Reply
Pai si ce iti da butonand o app in ce categorie intra ?
Pentru majoritatea vad ca frigider e tot una, la gramada, nu intereseaza pe nimeni cand demonstrez ca e o loterie.

Reply
Important e sa inveti sa cunosti cand aluatul este gata si ca sa ajungi acolo, iti va trebui experienta, nu o aplicatie sau un tabel/grafic.
Eu personal, verific daca este gata, apasand usor pe el cu degetul. Daca ramane apasat si nu revine, inseamna ca nu e gata.
Si o poza din seara asta:
[Image: 9rTLVmz.jpg]

Reply
@nick326, este acelasi Alfa Forni de acum doi ani, ca asta din poza pare mai mare, sau unghiul de fotografiere ma induce in eroare ? Imbietoare imaginea, dar, "noi seara nu mancam"!
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.

Reply
Nu mâncam , dar in schimb m a motivat sa frământ mâine dimineața la 7 și mâine seara sa o pun la cuptor :))) .

Reply
@Dan_R Este acelasi. Pot incapea doua pizza cand folosesti lemne sau trei cand folosesti gaz. 
O singura data totusi am bagat doua in acelasi timp. Timpul de coacere este intre 70-90 secunde si daca pui doua in acelasi timp le faci mai repede decat pot fi mancate. Chiar si atunci cand am facut 50 de pizza intr-o dupa amiaza, am pus cate una. Eram doua persoane, eu pregateam pizza si un prieten se ocupa de cuptor.

Reply
Testul cu degetul e valabil doar la drojidie si daca nu a stat la frigider.
Daca e cu maia sau a ajuns sub 10 grade nu iti mai spune nimic, ba chiar te inseala.

Reply
Nu ar trebui niciodata sa testezi un aluat din frigider sa vezi daca e gata.
Cand prepari aluatul trebuie sa fie la temperatura camerei. Daca este rece nu vei reusi sa il intinzi bine fara sa il rupi

Reply
Pizza romana cu 75% hidratare (data viitoare merg pe 80), Caputo pizzeria albastru, fara framantare, doar fold de cateva ori, dospire scurta, cam 3 ore cu vreo 2g de drojdie uscata. A iesit de grosimi diferite pt ca asa l-am apasat cu mana, cum zicea in reteta (nu intins ca napoletana), dar fain la gust :) 20min la 260gr
Voi cum faceti pizza romana?

[Image: FPTogCg.jpg][Image: C14zoui.jpg][Image: E8hTKlY.jpg]

Reply
De ce mergi cu hidratari asa de mari ?

Reply
Am citit ca asa se face pizza romana al taglio:

https://thepizzaheaven.com/pizza-al-taglio

Si in pizzaapp procentul implicit pt romana e tot 80%

Cica pt ca nu o mai intinzi, ci doar o presezi pana ia forma tavii..idk

Reply
Ms de info :) nu am făcut romană , fac doar napoletană

Reply
Nu am făcut pentru ca imi aduce aminte de pizza făcută de bunica cu brânza de oaie pe post de cașcaval , 2 , 3 oua plus ceva salam :) . Era buna :)

Reply
Pecorino, adica. [emoji12]

Reply
Va spun o blasfemie: am facut pizza napoletana cu slanina + carnaciorci uscati de porc si a iesit incredibil de buna. Pacat ca nu am facut poza cu pizza dar bausem mult prea mult vin. De fapt acesta a fost si motivul pentru care am incercat asa ceva Smile

Reply
Greseala recunoscuta e pe jumatate iertata. Tongue
Dar ingredientele nu sunt departe de cele standard, sa zicem. Oleaca adaptate, dar in limitele bunului simt.

Mai ciudate mi se pare variantele cu sarmale sau cu mici.  :D

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)