Welcome Back Log In Create Account

Pâinea, preparata acasă

Poate s-a scos ceva si adaugat "altceva"... Confused Huh

Oricum proteina nu mai reprezinta un indiciu valid, mai ales cand e prea multa.
Boromir-ul albastru "all-purpose", de 12% cica, nu inghite nici 70% apa, fara sa devina o mazga lipicioasa.
La orice faina noua suspicios de strong iau doar 1 kg si vad personal cata apa inghite si cum se comporta aluatul.
Asa am aflat si de cea de mai sus ca e buna cel mult de... covrigi.

Boromir a ajuns cu erzatz-urile lor pe niste culmi de-a dreptul ridicole...
https://www.boromirmarket.ro/faina-alba-...a-5kg.html
Din ce iese W-ul acela fenomenal la 10.3% proteina, imi explica cineva ?
Adauga elastan, ca in ciorapii de dama, sau ce fac ?

Reply
Eu evit fainurile 650 din comert pentru ca tot timpul am avut rezultate dezamagitoare. Chiar pe net vasusem un experiment cu 000, 650 si faina grau dur si cea mai proasta paine a fost surprinzator cea facuta cu faina 650 care teoretic pentru asta e facuta. Cand nu am faina de calitate folosesc dobrogea 000. O faina de evitat din punctul meu de vedere este grania desi pentru prajituri si cu drojdie e ok. Despre lidl ce sa zic din punctul meu de vedere alaturi de alte fantome de market-uri ar putea fi inchis ca nu o sa calc pe acolo vreodata ... din pacate carefour care aducea si altfel de produse se retrage .. dar na management-ul rau si preferinta romanului de a lua mult si prost si-a spus cuvantul.

Edit: Si daca are cineva drum in zona harghita sau covasna puteti lua faina harmopan, parca aveau un magazin si in Brasov. Am luat din intamplare 650 de la ei si a fost super faina la ce pret are. Din pacate nu se comercializeaza si online.
Lelit Bianca || Eureka Atom 65

Reply
Sau Panimon, Onesti, pe langa Bacau, care cica ar fi inceput sa bage si la Selgros, dar n-am ajuns inca sa verific.

De Lidl... m-am umplut de uimire... chiar as vrea sa imi prezinte cineva un comparativ cu ce as putea lua superior din alte retele... la preturi competitive.
Ce pot spune este ca ce iau eu este numai din surse verificate. Lidl este doar locul unde sunt stranse toate, nu am afinitati cu brandul in sine... ce conteaza este producatorul primar, daca nu e trasabil nu iau marfa respectiva.
Carrefour? In afara de ciocolata oferta lor e jalnica... nu regret plecarea lor o clipa.

Reply
Nu are nici o importanta cine o produce ci unde o distribuie. In momentul in care un produs se vinde cu 5 lei si lidl il vinde cu 3 lei sub marca proprie sau ce au ei diferenta inseamna laturi in produsul final. Strategia lidl este foarte agresiva fata de producatori care sunt nevoiti sa faca compromisuri la calitate ca profiturile sunt la fel. Eu chiar nu inteleg ce poti cumpara de la lidl cu mici exceptii. Dau un exemplu simplu iaurt: la lidl gasesti laturi, aracet si alte siropuri de la 1 sau 2 firme dubioase la supermarket serios gasesti artesana, laptaria cu caimac etc, producatori locali care au aceleasi preturi in magazin si la carefour de exemplu.
Lelit Bianca || Eureka Atom 65

Reply
Daca v-ati pus vreodata intrebarea asta...

Reply
[Image: UN3mm2x.jpeg]
Painea incepatorului, realizata cu ajutorul colegului @Florin16 care mi-a dat reteta si sfaturi practice detaliate.
Rancilio Silvia E,  PID Toho Electronics Inc., Rancilio naked PF, IMS RA 200 IM Flat Shower Screen, IMS & VST Filter Baskets, motorized Kinu Classic M47 + Pour-Over Burr, motorized Kinu M47 Simplicity, Hario V60, Hario Cold Brew, Bodum French Press.

Reply
Ce frumoasa este!
Sa o mananci sanatos!
Lelit PL41E, Macap MC4, PL100,  masina de paine si heatgun Dewalt D26414

Reply
(14-11-2025, 22:46)vidax Wrote: [Image: UN3mm2x.jpeg]
Painea incepatorului, realizata cu ajutorul colegului @Florin16 care mi-a dat reteta si sfaturi practice detaliate.

Da, arata destul de bine, mai trebuie ca in timpul shaping-ului sa o tensionezi o idee mai mult, dar cu mare atentie, sa nu o degazezi. Si cand o crestezi, incearca sa tii lama la aprox. 30 de grade.
Una proaspat scoasa din cuptor:    

Reply
(07-11-2025, 11:57)renatoa Wrote: Prefer doar 11%, decat albirea cu clor la care sunt supuse fainile trei nule.

De evitat noul Boromir 650 "de paine", are amelioratori, scrie explicit pe punga... enzime & co.
De zeci de ani in UE este interzisa albirea chimica a fainii, in SUA este inca permisa.

Despre enzime, care pe de-o parte nu sunt asa de rele pe cat ai putea crede, pe de alta parte le-ai putea gasi in fainuri pe a caror punga nu scrie nimic in acest sens:

"Enzimele sunt proteine care catalizează reacțiile biochimice. Ele sunt prezente în mod natural în ingrediente brute, cum ar fi făina de grâu, dar pot fi și adăugate pentru a îmbunătăți proprietăți specifice ale produselor de panificație. Spre deosebire de aditivii sintetici, enzimele funcționează cu precizie, descompunând substraturi complexe pentru a îmbunătăți textura, structura și durata de viață a produselor.
Majoritatea enzimelor utilizate în industria de panificație sunt produse prin fermentație. Acest proces implică utilizarea microorganismelor, pentru a produce enzime într-un mediu controlat.
Tipuri de Enzime Utilizate în Panificație
  1. Amilaze: Îmbunătățesc fermentația, asigură obținerea unui volum specific optim al produselor finite și o colorație intensă a cojii prin descompunerea amidonului în zaharuri simple.
  2. Lipaze: Acționează ca emulgatori naturali, putând înlocui emulgatorii sintetici, precum DATEM-ul și SSL-ul (Stearoil 2- Lactilat de Sodiu). Asigură o bună stabilitate a aluatului pe durata procesului, un volum specific optim al produselor de panificație și o textură îmbunătățită a miezului.
  3. Xilanaze: Ajută la obținerea unor aluaturi ușor prelucrabile, un volum specific îmbunătățit și o porozitate uniformă a miezului produselor de panificație
  4. Glucozoxidază: Îmbunătățește elasticitatea aluatului având un rol puternic oxidant. Acționează sinergic cu oxidanții de sinteză chimică precum acidul ascorbic.
Cerințe de Etichetare
Spre deosebire de alți aditivi alimentari, conform Regulamentului (UE) nr. 1169/2011, enzimele sunt incluse in categoria compușilor unui produs alimentar care nu sunt obligatoriu  de inclus în lista ingredientelor produselor de panificație. Acest lucru se datorează faptului că enzimele sunt considerate adjuvanți tehnologici, fiind utilizate în timpul procesului de fabricație, dar nefiind prezente în cantități semnificative în produsul finit. Prin urmare, deși enzimele joacă un rol crucial în îmbunătățirea calității produselor de panificație, includerea lor pe etichete nu este obligatorie conform reglementărilor actuale ale UE."
https://pakmaya.ro/rolul-enzimelor-in-in...tichetare/

Reply
Bravos... nu stiam eu de ce nu mai suport sa mananc aproape nici un fel de paine comerciala, de cate bunataturi au bagat in ele...
Si ma incurajati sa revin pe calea cea dreapta... dupa ce mi-am castigat cu greu independenta.

Si cine ne invata despre enzime si regulamente EU... o firma turceasca, maestrii pufoseniilor care se fac clei in gura...

Reply
Daca mai era nevoie...

Reply
(25-11-2025, 13:36)Mitica_brutarie Wrote:
(07-11-2025, 11:57)renatoa Wrote: Prefer doar 11%, decat albirea cu clor la care sunt supuse fainile trei nule.

De evitat noul Boromir 650 "de paine", are amelioratori, scrie explicit pe punga... enzime & co.
De zeci de ani in UE este interzisa albirea chimica a fainii, in SUA este inca permisa.

Despre enzime, care pe de-o parte nu sunt asa de rele pe cat ai putea crede, pe de alta parte le-ai putea gasi in fainuri pe a caror punga nu scrie nimic in acest sens:

"Enzimele sunt proteine care catalizează reacțiile biochimice. Ele sunt prezente în mod natural în ingrediente brute, cum ar fi făina de grâu, dar pot fi și adăugate pentru a îmbunătăți proprietăți specifice ale produselor de panificație. Spre deosebire de aditivii sintetici, enzimele funcționează cu precizie, descompunând substraturi complexe pentru a îmbunătăți textura, structura și durata de viață a produselor.
Majoritatea enzimelor utilizate în industria de panificație sunt produse prin fermentație. Acest proces implică utilizarea microorganismelor, pentru a produce enzime într-un mediu controlat.
Tipuri de Enzime Utilizate în Panificație
  1. Amilaze: Îmbunătățesc fermentația, asigură obținerea unui volum specific optim al produselor finite și o colorație intensă a cojii prin descompunerea amidonului în zaharuri simple.
  2. Lipaze: Acționează ca emulgatori naturali, putând înlocui emulgatorii sintetici, precum DATEM-ul și SSL-ul (Stearoil 2- Lactilat de Sodiu). Asigură o bună stabilitate a aluatului pe durata procesului, un volum specific optim al produselor de panificație și o textură îmbunătățită a miezului.
  3. Xilanaze: Ajută la obținerea unor aluaturi ușor prelucrabile, un volum specific îmbunătățit și o porozitate uniformă a miezului produselor de panificație
  4. Glucozoxidază: Îmbunătățește elasticitatea aluatului având un rol puternic oxidant. Acționează sinergic cu oxidanții de sinteză chimică precum acidul ascorbic.
Cerințe de Etichetare
Spre deosebire de alți aditivi alimentari, conform Regulamentului (UE) nr. 1169/2011, enzimele sunt incluse in categoria compușilor unui produs alimentar care nu sunt obligatoriu  de inclus în lista ingredientelor produselor de panificație. Acest lucru se datorează faptului că enzimele sunt considerate adjuvanți tehnologici, fiind utilizate în timpul procesului de fabricație, dar nefiind prezente în cantități semnificative în produsul finit. Prin urmare, deși enzimele joacă un rol crucial în îmbunătățirea calității produselor de panificație, includerea lor pe etichete nu este obligatorie conform reglementărilor actuale ale UE."
https://pakmaya.ro/rolul-enzimelor-in-in...tichetare/

Asta e la categoria "2 wrongs don't make a right"....

Dupa ce cultivam cel mai prost grau posibil, il mai reglam din prafuri. E jale cat de jos a ajuns industria alimentara si cat de bine functioneaza marketingul "raului cel mai mic".

Reply
Baghete proaspat scoase din cuptor:     

Reply
Salut, ai o reteta pentru baghete sau tine doar de final shape? Merci
Starseeker (AK74 & Edge Plus) + Rocket R58 + Hottop

Reply
Buna!  Fiecare produs trebuie sa aibe gustul lui, painea gustul ei, bagheta gustul ei si ciabatta gustul ei. La aluatul de baghete si ciabatta folosesc biga 100%. Difera grasimea pe care o adaug in aluat, la baghete unt si la ciabatta ulei de germeni de grau sau de masline si hidratarea, la baghete 70% si la ciabatta 80-82%. Din momentul de cand fac biga si pana le bag la cuptor dureaza aprox. 2 zile si vreo 2 ore.

Reply
Altii ar zice ca bagheta frantuzeasca autentica se face cu poolish, si fara ulei... dar nu vreau sa intru in polemici.
Doar sa nu ne mire faptul ca pe net gasim fiecare cu reteta lui.

Quote:By law in France, the long loaves and boules (round loaves) cannot have added oil or fat.

Reply
Pai eu nu fac baghete frantuzesti, eu fac baghete hunedorene. Smile Eu obtin un gust mai bun folosind biga decat daca as folosi poolish. E parerea mea. Am incercat si cu poolish dar am ramas la biga.

Reply
Cum incorporezi apa in biga, cu mixer si "bassinage"?
Cu mana mi-a fost imposibil sa fac asta, de asta sunt omul poolishului... Confused

Reply
Da, cu mixer si bassinage, la baghete dureaza aprox. 10 minute si la ciabatta aprox. 14 minute.

Reply
(03-12-2025, 16:42)dev Wrote: Dupa ce cultivam cel mai prost grau posibil, [...]

Am clienţi care cultivă grâu. Nu este cel mai prost posibil, dimpotrivă, de la ei cumpără 7Spice deoarece are proteină ceva mai multă. Problema în cazul lor e umiditatea solului, deoarece autorităţile nu reuşeşc să operaţionalizeze canalele mari necesare pentru apa de irigaţii.
BPlus Apollo şi La Pavoni Europiccola, Outin Nano / Cafelat Robot şi Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso şi Porlex Mini

Reply
Nu exista grau cu proteina "ceva mai multa", decat daca vorbim de anume specii gen grano duro.
In rest, graul soft Triticum aestivum produce atata proteina cat il hranesti, adica infamele fertilizatoare nitrogen(azot) - sulfur/fosfor - Kalium(potasiu), care pentru multi inseamna pesticide, cand de fapt nu sunt decat nutrienti care sunt inapoiati solului saracit de agricultura intensiva.
Exista tabele care arata clar agricultorilor... vrei 11% proteina, adica standardul de faina de paine, ... xx kg la hectar de "prafuri".
Nu fertilizezi, iese grau de 9-10%, bun de furajat animale sau biscuiti/grisine.
Si manitoba la fel se face, nu exista un soi de grau anume care da faina aia strong, este scoasa din eprubeta.
Ce este critic si adevarata arta, este cantitatea si momentul aplicarii... ca sa ajunga la boaba fix in momentul incoltirii si ulterior cand are nevoie, nici mai devreme nici mai tarziu...
Si aici intervine partea cea mai tragica, cu modificarile climatice... pentru bunici era simplu, imprastii pe camp "in mustul zapezii" , adica la topirea ei, ceeace asigura dizolvarea si impregnarea in sol optima.
La vremurile actuale... si la cati Doreli mai fac agricultura, aruncand pe camp alandala cand isi aduc ei aminte... ca poate unii nici nu au vazut vreodata zapada... mare minune ca mai avem grau si de dat la gaini.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 22 Guest(s)