(08-09-2025, 19:58)sebastiangrg Wrote: (08-09-2025, 19:26)renatoa Wrote: Si nici nu ar strica povestit mai mult cum faci o paine sa nu se lase cand o scoti din baneton... ca e usor sa ne certi ca nu ne iese fara forme care sa tina fundu painii... 
As fi si eu curios de asta, ca niciodata nu mi-a iesit chiar cum trebuie sau cum mai vad pe net la experti. Am tot dat vina pe supradospire si aluat prea moale...
Dupa ce am urmarit zeci de filmulete si m-am fustrat ca nu am reusit sa urmez pasii "expertilor" am inceput sa experimentez si sa adaptez retetele la ceea ce a functionat la mine.
Lucrez cu starter solid, hidratare intre 50 - 75%. Nu am reusit niciodata sa folosesc un starter cu hidratare 100% in momentul lui optim, chiar daca am stat cu ochii pe el.
Starterul il pregatesc seara, cu aprox. 8-10 ore inainte de autoliza. Daca dimineata nu este crescut suficient il pun in cuptor cu becul aprins pentru inca 1-2 ore.
- autoliza - 1 ora
- adaug starterul si mixez pana la omogenizare - 30min odihna
- adaug sarea si 20-25ml ulei de masline - face coaja putin mai subtire - mixez si transfer tot aluatul intr-un alt recipient unde pot sa fac SF uri
- dupa 30-45 min fac primul set de SF-uri - nu fac laminare pentru ca nu am reusit niciodata si ma fustreaza :)
- urmatorul set de SF-uri il fac doar cand vad ca aluatul este relaxat. Aici deja intervine temperatura ambientala si mai multi factori. Folosesc un vas transparent pentru a putea vedea exact cum se comporta aluatul
- nu am o regula fixa pentru cate seruti de SF-uri fac, dar odata ajuns la elasticitatea aluatului pe care o urmaresc, trec la etapa urmatoare, si anume pre-shape.
- dupa 30-45min de relaxare a aluatului ii dau forma finala si il pun in baneton. Folosesc momentan banetoane de rachita cu prosop de bucatarie din bumbac si in partea inferioara dar si pe post de "capac" + o caciula de dus.
- la frigider pentru minim 6 ore, de obicei intre 12-15 ore.
- cuptorul il preincalzesc la 250° cu placa de otel si tava cu roci vulcanice
- dupa aprox. 25min, painea din baneton o asez pe hartie de copt, o crestez si impreuna cu o bucata de placaj pot face transferul in cuptor.
- tava de la cuptor o pozitionez imediat deasupra painii pentru a preveni formarea crustei ce va impiedica cresterea. In tava cu roci vulcanice, aprox. 300g, pun 6 cuburi de gheata ce vor incepe sa degaje abur imediat. Fata de metoda "clasica" cu apa fiarta peste roci, consider ca este mai eficient pentru ca nu pierzi din abur pana ajungi sa inchizi cuptorul
- 15-20 min cu abur. Nu setez functia de convectie a cuptorului. Convectia in prima faza favorizeaza formarea cojii si implicit blocheaza cresterea painii.
- scot tava cu roci si tava ce am asezat-o deasupra painilor si reduc temperatura la 180° pentru 20-25 min, in functie de cum se coace painea
Pentru doua paini de aprox. 800g - la final doua paini de aprox. 680g
780g mix faina - 180g faina integrala + 600g faina de paine (650)
560 ml apa
200 g starter solid
20g sare
20-25 ml ulei de masline
Nu am reusit niciodata sa lucrez cu hidratare mai mare de 75%.
PS si eu consider ca supradospirea este principalul vinovat pentru un aluat ce se lasa atunci cand este scos din baneton.