Eu am baut acum o saptamana, avand la parinti un Bialetti Mini Express:
Desi nu beau alt tip de cafea decat espresso (chiar daca am incercat diverse modalitati), rezultatul obtinut cu acesta a fost cat de cat acceptabil, avand o consistenta a lichidului destul de densa.
La un moment dat am indesat mai multa cafea, crezand ca va curge mai cremos, insa apa a curs pe aparagaz, prin dreptul garniturii.
Opinia mea este ca nu poti compara cele doua rezultate finale, adica un espresso si o cafea la Bialetti. Sunt chestii diferite, cu gusturi si consistente diferite, unele cu crema altele cu putintica spuma. Deci as spune ca nu sunt intr-o concurenta, iar metoda Bialetti/Moka nu e una care sa poate fi numita "espresso".
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Ce obtii cu un Bialetti si ce obtii cu un espressor, reprezinta rezultate complet diferite pentru ca se folosesc tehnici de extractie complet diferite.
Oricum, folosind cafea proaspat prajita si o rasnita, ai parte in ceasca de senzatii incomparabile cu o cafea gata rasnita din supermarket. Dar asa cum espresso-ul are regulile lui stricte, la fel si Bialetti le are pe ale sale. Trebuie cautat pe forumurile de afara...
Iar ca si grad de rasnire, sunt convins ca o cafea care iti scoate in 25s un espresso delicios la un Pure sa zicem, va bloca un Bialetti! Eu am umplut sita agregatului din clipul de mai sus cu Jacobs in vid (la parinti), am presat putintel cu o lingura ca sa se taseze, si cu toate ca aveam o macinatura foarte groasa, Bialetti-ul s-a blocat! La espressor, aceeasi macinatura ar fi umplut ceasca in 10 secunde! Deci e foarte greu sa faci o paralela intre ce vei obtine cu un espressor semiautomat si ce obtii cu un Bialetti!
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Mi-am procurat un Bialetti Brikka (cea care face si spuma) de doua espresso, acum cateva luni.
Initial am avut probleme cu timpul: lasam pe foc mic, dura 5-6 minute si iesea amara si neplacut de acra. Era si o cafea oarecare de filtru pentru inceput, ca sa vad macar cum functioneaza si ce scoate.
Cu ajutorul lui Radu (PJ) am mai facut niste schimbari (in primul rand am marit focul la maxim posibil ca sa nu mai fie supraextrasa - aici e mai ciudat pentru ca depinde de sursa de caldura, calitatea gazului, temperatura ambientala si a apei), s-au simtit diferente notabile, desi totusi nu era ce voiam. Era in schimb decent pentru capuccino/flat white/latte macchiato.
Am incercat cu diverse macinaturi (cu Hario Skerton)... diverse tipuri de cafea in timp.
Ieri am macinat insa cu Porlex Mini Mill :). Granulatia am facut-o la ochi, am avut surpriza ca sa inceapa curgerea fara acel fasait si doar la final sa faca spuma. Era totusi un alt gust!
Azi dimineata am mai scazut cu un pas macinarea si s-a comportat mult mai aproape de normal - a inceput sa curga atunci cand a inceput sa fasaie. A iesit un espresso sensibil apropiat de unul adevarat. A fost o adevarata surpriza pentru mine! Ce e ciudat insa e ca taie complet necesitatea de cafea pentru cateva ore; chiar si acum, dupa 3 ore inca o simt vag undeva in cerul gurii. Estimarea mea ar fi ca au intrat catre 17-18g cafea Columbia de la PJ (foarte putin apasata cu degetele, mai mult pentru nivelare si eliminare goluri).
Parerea mea este ca macinatura constanta a facut toata minunea...:)
Exact de acolo. S-ar putea sa iesi insa ceva mai ieftin pe amazon in DE (cca 30 EUR) daca o combini si cu alta comanda ca sa scazi transportul. Altfel e comparabil pretul si daca iei in calcul si garantia... nu merita sa iei de afara.
Mi-am luat si eu un Bialetti moka Expres de 3 cesti - este modelul lor de referinta,clasic - si imi place tare cum prepara espresso. e adevarat ca folosesc o cafea rasnita rcomandata, rasnita la granulatie speciala. Italia e plina de acest tip de espressoare, f simplu de folosit pe aragaz. Am vazut ca acum gasesti si in romania Bialetti originale asa ca nu mai platesti costul de transport din afara.
Foarte buna si cafeau facuta Moka :D daca o prepari cum trebuie.
De 1 mai am fost plecat din oras, fara acces la espressor asa ca am facut una moka, ceva boabe arabica de la kaufland, rasnita pe cutite :) a iesit surprinzator de buna, nu a trebuit lapte, foarte putin zahar...o cafea blanda, aroma discreta, pe mine m-a incantat.Apropo de modalitate de pregatire, dimineata urmatoare a preparat un prieten cafeaua si l-am urmarit sa vad ce face, toate pe dos: a macinat fin, a tasat, focul la maxim, rezultatul: o cafea foarte amara, de nebaut fara lapte.
Sfarsitul acesta de saptamana vreau sa incerc cu o cafea proaspat prajita si cu rasnita din dotare...
A macinat-o prea fin cred... Eu am ajuns de curand pe Porlex la 8-9 si deja am reusit sa dau de gust acrisor la o Kenia!
Pe la inceputuri o lasam si la foc mic si la fel, nu era de baut. Noroc cu indicatiile lui Radu (Papa Jacques).
08-05-2014, 03:07 (This post was last modified: 08-05-2014, 03:08 by amarok.)
Inainte de a-mi lua viza pentru expressoland am avut o jucarie din aceasta de inox. Intre sistemele clasice (uzuale) face de departe cea mai buna cafea.
Din pacate prima tura de cafea facuta pe GC + aceeasi cafea macinata ce o foloseam inainte mi-a demonstrat ca cei 1100 de lei platiti pe GC nu sunt de loc degeaba. Pasul urmator a fost rasnita si de asemenea, (tot) o evolutie!
A urmat sita nepresurizata si nici o surpriza... tot evo!
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
Foarte interesant si util. Am aflat doua lucruri noi:
1. Ca exista moka pot cu valva -> brikka;
2. Ca nu e bine sa pornesti cu apa rece in moka pot (scenariu 3). Eu mi-am furat-o de multe ori asa.
Se gasesc si prin alte locuri, e drept no name, nu Bialetti. Am ceva oale de acest Brand si sunt undeva sub tefal.
Dezavantajul jucariei e ca e facuta din aluminiu, care-i net inferioara uneia din otel inoxidabil (mai greu de gasit). Am avut ambele tipuri, faci o cafea bunicica cu ele. Dar o cafeluta facuta cu o cafa gata macinata cu site presurizate e mult peste, asa ca indice de comparatie.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
Problema la mokka pot sau stovetop espresso sau percolator sau gheizer cum se numeste in republica Moldova, e ca se arde cafeaua cat sta pe foc. Pana cand fierbe apa care ajunge oricum la o temperatura prea mare pentru cafea, caldura focului arde cafeaua. E o solutie de compromis la un espressor dar mai bine dai banii pe un V60 02.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
Asa cum am mai scris am inca o jucarie de inox cu valva. Comentariul ramane.
Suplimentar pot sa-ti spun ca dupa un an de GC mi se pare greu de baut o astfel de cafea. :P
Dar ce stiu eu, cumpara una si verifica singur!
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
(28-12-2014, 21:09)stefandinescu Wrote: L-am vazut acum ceva timp. Concluzia era ca trebuie sa pui apa fierbinte ca sa nu arzi cafeaua.
Nu stiu din ce cauza ramasesem cu impresia ca era exact invers. Am recitit si am facut azi o proba si am ajuns la un rezultat superb, folosind apa fierbinte... :D
Tot ce e posibil. Asa se apropie de un expressor de presiune mica. Daca tot te indeamna pasiunea poti incerca sa dai cu-n spay de ceramica cosul de cafea pentru o incalzire si mai mica a cafelei.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
Niiiice! Asta upgrade! Parca pari mai electrician daca instalezi un PID dar sa pulverizezi ceramica in moka pot deja suna bine! Ce altceva se poate face la moka pot?
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
Nu-s electrician ci (teoretic) inginer sudor. De aici ideea cu ceramica. In ultimul timp au aparut sprayuri care depun un strat protector de ceramica pe piesele de uzura la pistoletele de sudare.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
Si se usuca acea ceramica? Am vazut ceva spray-uri pt sudura de la Weicon dar erau pt protejarea impotriva brocurilor ce se lipesc in jurul sudurii. Un spray de ceramica-portelan care sa se "coaca" la temperatura asa cum face cimentul pentru seminee si sobe, ar fi ceva.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
Data pe duza de gaz dupa un timp se usuca. Eu l-am incercat pentru cu totul alte scopuri...
Ce am remarcat e ca straatul depus e suficient de gros sa mai impiedice trecerea curentului electric. De aceea nu se poate folosi la roboti de sudare cu urmarire prin contact.
Dar daca nu uit voi studia problema saptamana viitoare.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
Am repetat experienta si cu alte soiuri, se confirma. Cred ca am incercat si pe la inceputuri cu apa incalzita, dar rezultatul nu l-am "inteles" la acea vreme...
Se poate intampla ca acest aparat moka sa explodeze pe aragaz si,daca da, in ce conditii?Eu am unul de mai multi ani,e un no name din aluminiu luat dintr-un supermarket, dar (inca) nu s-a intamplat asa ceva.Am auzit de astfel de intamplari nefericite si de aceea va scriu aici pentru raspunsuri avizate.Multumesc
Ar tebui sa aiba o supapa de siguranta care sa lase aburii sa iasa in caz ca se face presiune prea mare in vas. Daca supapa respectiva se astupa cumva si vasul dezvolta in timp crapaturi, se poate intampla sa explodeze.
Nu sunt asa de scumpe, poti sa cumperi altul daca zici ca il ai de mult. Eu as lua totusi unul cat de cat decent care sa aiba supapa de siguranta ok, nu facuta de mantuiala.