Mi-am procurat un Bialetti Brikka (cea care face si spuma) de doua espresso, acum cateva luni.
Initial am avut probleme cu timpul: lasam pe foc mic, dura 5-6 minute si iesea amara si neplacut de acra. Era si o cafea oarecare de filtru pentru inceput, ca sa vad macar cum functioneaza si ce scoate.
Cu ajutorul lui Radu (PJ) am mai facut niste schimbari (in primul rand am marit focul la maxim posibil ca sa nu mai fie supraextrasa - aici e mai ciudat pentru ca depinde de sursa de caldura, calitatea gazului, temperatura ambientala si a apei), s-au simtit diferente notabile, desi totusi nu era ce voiam. Era in schimb decent pentru capuccino/flat white/latte macchiato.
Am incercat cu diverse macinaturi (cu Hario Skerton)... diverse tipuri de cafea in timp.
Ieri am macinat insa cu Porlex Mini Mill
. Granulatia am facut-o la ochi, am avut surpriza ca sa inceapa curgerea fara acel fasait si doar la final sa faca spuma. Era totusi un alt gust!
Azi dimineata am mai scazut cu un pas macinarea si s-a comportat mult mai aproape de normal - a inceput sa curga atunci cand a inceput sa fasaie. A iesit un espresso sensibil apropiat de unul adevarat. A fost o adevarata surpriza pentru mine! Ce e ciudat insa e ca taie complet necesitatea de cafea pentru cateva ore; chiar si acum, dupa 3 ore inca o simt vag undeva in cerul gurii. Estimarea mea ar fi ca au intrat catre 17-18g cafea Columbia de la PJ (foarte putin apasata cu degetele, mai mult pentru nivelare si eliminare goluri).
Parerea mea este ca macinatura constanta a facut toata minunea...
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono