25-03-2018, 21:55
Tocmai mi-au ajuns sitele IMS pentru moka pot. Oare trebuie sa modific macinatura, sau sa o las asa?
Lelit Mara X, Kinu M47, Ascaso i-mini i1, Cafflano Kompresso, Bialetti Moka /w IMS.
|
Moka Pot
|

(27-04-2018, 07:55)hbvlad Wrote: Buna dimineata! La Bialetti Brikka folositi apa rece sau apa calda? Am vazut in tutoriale ca se recomanda apa rece, insa cu apa calda mie mi se pare ca se obtine o bautura mai buna,cu toate ca nu are acea crema in abundenta.

(27-04-2018, 07:55)hbvlad Wrote: Buna dimineata! La Bialetti Brikka folositi apa rece sau apa calda? Am vazut in tutoriale ca se recomanda apa rece, insa cu apa calda mie mi se pare ca se obtine o bautura mai buna,cu toate ca nu are acea crema in abundenta.

(07-07-2018, 16:01)LucianS Wrote: Am incercat si cu apa calda si cu rece. Cu apa rece are mai mult sens, scopul e de fapt sa se evite supraincalzirea cafelei.
(07-07-2018, 17:36)renatoa Wrote: Atunci nu ai decat sa incarci vasul din start cu apa deja fiarta, si sa imbini cele doua jumatati, din care una fierbinte, folosind o manusa de bucatarie. Am facut asta si mare schimbare nu am constatat...
Cred ca totusi modul cum functioneaza moka pot te duce pana la urma tot la faptul ca infuzia se va face cu apa aproape fierband, deci mult peste cele 92 grade recomandate. Nu ai cum sa fortezi urcarea apei in tub daca in interior nu a inceput sa fiarba, asta e...
(03-06-2013, 09:50)Mihai L Wrote: Mi-am procurat un Bialetti Brikka (cea care face si spuma) de doua espresso, acum cateva luni.Am si eu probleme cu o Bialetti Brikka 2 luata de curand de aici: =11.0pthttp://www.coffein.ro/index.php?id_produ...er=product Se pare ca sunt facute in Romania, la fabrica Bialetti din Dumbravesti. Am rasnit 16g de cafea columbiana de la PJ cu HARIO RASNITA MINI CERAMIC SLIM PLUS la 8 clickuri (abia umple cosul) si am pus 60ml de apa plata rece, respectand riguros toate recomandarile culese din mai multe situri de pe net. In mai putin de 2 minute a iesit o cafea de mai putin de 50ml, tare, foarte acra si fara crema. Am schimbat pe rand setarile la rasnita (4, 6, 8,10 clikuri) si cafeaua cu una etiopiana tot de la PJ. Am pus si mai multa apa (80ml). Rezultatul a fost similar. Este acceptabila doar in forma lunga (1:1) sau americano (1:2). Dar nici urma de crema. Am dat banii degeaba pe Brikka si sunt suparat ca nu inteleg de ce nu se comporta cum descriu toti. Nu-mi vine sa cred ca intre Hatio Mini si Porlex Mini, care au structuri similare, poate fi o diferenta atat de mare din punctul de vedere al rezultatelor. Poate cineva sa confirme aceasta diferenta si eventual sa o explice? Orice parere este binevenita.
Initial am avut probleme cu timpul: lasam pe foc mic, dura 5-6 minute si iesea amara si neplacut de acra. Era si o cafea oarecare de filtru pentru inceput, ca sa vad macar cum functioneaza si ce scoate.
Cu ajutorul lui Radu (PJ) am mai facut niste schimbari (in primul rand am marit focul la maxim posibil ca sa nu mai fie supraextrasa - aici e mai ciudat pentru ca depinde de sursa de caldura, calitatea gazului, temperatura ambientala si a apei), s-au simtit diferente notabile, desi totusi nu era ce voiam. Era in schimb decent pentru capuccino/flat white/latte macchiato.
Am incercat cu diverse macinaturi (cu Hario Skerton)... diverse tipuri de cafea in timp.
Ieri am macinat insa cu Porlex Mini Mill :). Granulatia am facut-o la ochi, am avut surpriza ca sa inceapa curgerea fara acel fasait si doar la final sa faca spuma. Era totusi un alt gust!
Azi dimineata am mai scazut cu un pas macinarea si s-a comportat mult mai aproape de normal - a inceput sa curga atunci cand a inceput sa fasaie. A iesit un espresso sensibil apropiat de unul adevarat. A fost o adevarata surpriza pentru mine! Ce e ciudat insa e ca taie complet necesitatea de cafea pentru cateva ore; chiar si acum, dupa 3 ore inca o simt vag undeva in cerul gurii. Estimarea mea ar fi ca au intrat catre 17-18g cafea Columbia de la PJ (foarte putin apasata cu degetele, mai mult pentru nivelare si eliminare goluri).
Parerea mea este ca macinatura constanta a facut toata minunea...:)