Welcome Back Log In Create Account

Moka Pot

Tocmai mi-au ajuns sitele IMS pentru moka pot. Oare trebuie sa modific macinatura, sau sa o las asa?
Lelit Mara X, Kinu M47, Ascaso i-mini i1, Cafflano Kompresso, Bialetti Moka /w IMS.

Reply
Acu' scuza-mi raspunsul, dar experimenteaza si tu si vezi. Nu in asta consta capatarea experientei? In practica?
Eu, spre exemplu, nu am simtit nevoia sa inlocuiesc sita de la Bialetti. I-am dat "forja" pana am fost multumit de rezultat. Si gandeste-te ca am macinat manual cu Harion Skerton...ceea ce inseamna uneori si vreo 10-15 minute de dat la manivela. E adevarat ca nu constant, ci cu mici pauze. Dar m-am dat cu capul pana mi-a iesit si am fost multumit de calitatea gustului. Iar ca sa te joci cu reglajul micrometric al gradului de macinatura la Skerton e alta frumusete, pt ca pana nu faceam cafeaua nu stiam cum am rasnit. Uneori imi venea sa dau de toti peretii cu rasnita. Sau imi bagam picioarele si foloseam rasnita clasica (aia cu cutite care sparg boabele prin viteza de rotatie), rasnind "la ochi" si gata. Evident ca aveam un grad urias de INconsistenta al macinaturii, care by the way, era pusa tot din ochi si nu cantarita, dar macar aveam cafeaua preparata mai repede. A trecut mult si cu "multe" pana am ajuns la un consens atat cu Skerton cat si cu MokaPot-ul Bialetti, dar acum uitandu-ma in urma parca nu-mi pare rau fiindca am capatat experienta.
Si ca sa conchid, DA-I, TATA, CU EXPERIENTA!
Greseste, arunca macinaturi sau extractii, joaca-te cu finess-uri in ceea ce priveste incalzirea MokaPot-ului si a apei, incearca sa folosesti un resou la care poti ajusta mai bine temperatura rezistentei, toarna apa pre-fiarta in "ibricul" MokaPot-ului si pune repede sita cu cafea apoi imediat pe foc la extragere, baga imediat ce incepe sa bolboroseasca cafeaua, partea de jos a MokaPot-ului sub apa rece, etc...etc...etc.
Nu spun ca nu si facut deja toate astea sau doar o parte, ci doar EXPERIMENTEAZA in toate felurile posibile care iti trec prin cap sau le citesti pe Net. Dar dupa ce vei ajunge la un consens cu aparatura ta, sa vezi atunci satisfactii...
Parere mea...zic!  Cool
Lelit PL81T+Ascaso Precision Competition Filter+tamper Lelit PL100+nivelator Lelit PL121, Baratza Sette 270 [b]Wi [/b]și Ascaso iSteel I1+Bialetti Fiametta

Reply
Dupa intamplarile recente parca sunt mai reticent cu experimentarea.  :D
Evident ca voi experimenta, insa nu eram sigur in ce directie sa incep, mai spre fin, mai spre grosier, fata de sita standard (sa profit oarecum de "experimentele" altor colegi inainte de a o incepe pe cea proprie).
Mare parte din ce zici am facut deja. Si eu am inceput cu o rasnita pe care o aveam in casa, apoi am trecut la Ascaso i1, am incercat cu apa rece, calda, diverse cantitati de cafea, intensitate a focului, etc.
Acum pot zice ca am ajuns la un nivel la care chiar imi place ce imi iese cu moka pot-ul. 
Evident, tot timpul e loc de mai bine...
Momentan am pastrat macinatura veche, si pot zice ca am constatat o intensificare a aromelor, mai ales la notele acide / florale. O sa incerc si mai fin si mai grosier, de dragul experimentelor.  Wink
Multumesc de raspuns!
Lelit Mara X, Kinu M47, Ascaso i-mini i1, Cafflano Kompresso, Bialetti Moka /w IMS.

Reply
Rasnirea mai fina e ok atata timp cat noua sita are gaurelele mai mici. Altfel nu faci decat sa risti sa infunzi sita respectiva si/ sau sa ti se repete fenomenul "vulcanic" descris mai sus.
Zic si eu...
Lelit PL81T+Ascaso Precision Competition Filter+tamper Lelit PL100+nivelator Lelit PL121, Baratza Sette 270 [b]Wi [/b]și Ascaso iSteel I1+Bialetti Fiametta

Reply
Buna dimineata! La Bialetti Brikka folositi apa rece sau apa calda? Am vazut in tutoriale ca se recomanda apa rece, insa cu apa calda mie mi se pare ca se obtine o bautura mai buna,cu toate ca nu are acea crema in abundenta.
Lelit PL62X MaraX | Niche Zero | Logo Cups

Reply
(27-04-2018, 07:55)hbvlad Wrote: Buna dimineata! La Bialetti Brikka folositi apa rece sau apa calda? Am vazut in tutoriale ca se recomanda apa rece, insa cu apa calda mie mi se pare ca se obtine o bautura mai buna,cu toate ca nu are acea crema in abundenta.

Acum....depinde ce preferi. Crema (de fapt spumă), sau gustul.
Postarea ta conține singură răspunsurile dorite. Tongue
Vrei gust mai bun, folosești apă caldă, ca lși la celelalte modele de Moka Pot, vrei cremă (cum zici tu) atunci folosești apă rece.
Dacă nu mă înșel, Brikka este „făcut” pentru a obține crema aceea de care pomenești. Probabil că mulți dintre cei care și-au cumpărat acest model de Moka Pot l-au achiziționat special pentru „crema” respectivă...

Reply
Cate grame de cafea incap in moka 3 cesti?

Reply
Depinde de cafea si de macinatura, in jur de 15g. Eu nu mai cantaresc cafeaua, doar umplu recipientul si nivelez cafeaua cu un cutit (nu apas deloc).

Reply
Sincer, habar n-am pentru că nu am cântărit niciodată...nu prea am simțit nevoia...
Eu de fiecare dată am măcinat cam vreo 2 linguri pline ochi cu boabe și apoi am umplut recipientul, după care am bătut cu el în masă (cu piciorușul respectiv) ca să compactez cafeaua, uneori am mai adăugat dacă mi s-a părut că am pus prea puțină și cu asta basta.
După care am trecut la espresso și nu m-am mai atins de MokaPot....deocamdată...

Reply
Salutare! Folositi, alaturi de Moka Pot, rasnita Hario Mini? Daca da, la cate click-uri macinati?
Lelit PL62X MaraX | Niche Zero | Logo Cups

Reply

Nu chiar on topic dar interesant de văzut în interior...
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)

Reply
Azi dimineata am incercat tehnica asta:
https://www.youtube.com/watch?v=rRtF_CGY8GE
Mi s-a parut ca are mai mult corp cafeaua. Mai incerc zilele urmatoare, sper sa nu fi fost placebo.  Smile

Reply
E clară treba.
E ca un fel de preinfuzie...nu?

Sunt curios totuși, ce fel de apă folosește nenea ăla în clip? Fierbinte, rece, sau la tempertura camerei?

Reply
(27-04-2018, 07:55)hbvlad Wrote: Buna dimineata! La Bialetti Brikka folositi apa rece sau apa calda? Am vazut in tutoriale ca se recomanda apa rece, insa cu apa calda mie mi se pare ca se obtine o bautura mai buna,cu toate ca nu are acea crema in abundenta.

Eu folosesc apa rece. Am facut niste teste comparative si eu cu Brikka am obtinut de fiecare data un gust peste Moka.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
Da, un fel de preinfuzie. Eu am folosit apa fierbinte.
Se pare ca nenea are si un topic pe home-barista: 
https://www.home-barista.com/brewing/how...48638.html

Reply
Dupa cateva incercari, pot zice ca chiar se simte diferenta, cafeaua e mai corpolenta si aromata, de-acum incolo o sa adopt tehnica asta.  Smile
Trebuie avut grija sa nu turnati prea multa apa si sa amestecati cat mai uniform cafeaua, altfel e risc mare de chanelling.

Reply
FUARTE ( :D ) TARE FRATEEEE!

Abia aștept să o încerc și eu...dar sincer să fiu mi-e cam ”târșală” să mă apuc să umblu la râșniță, cu atât mai mult cu cât, de când o am, nu am folosit-o niciodată pentru a rășni cafea pentru Moka Pot. Iar asta înseamnă că tb să experimentez puțin cu ea și eventual să arunc niște cafea (de care nu dispun momentan).

Da' mă fac eu mare! Tongue

Reply
Ai incalzit apa?

Reply
Am incercat si cu apa calda si cu rece. Cu apa rece are mai mult sens, scopul e de fapt sa se evite supraincalzirea cafelei.

Reply
(07-07-2018, 16:01)LucianS Wrote: Am incercat si cu apa calda si cu rece. Cu apa rece are mai mult sens, scopul e de fapt sa se evite supraincalzirea cafelei.

Eu zic ca e invers, apa calda ar face ca durata de timp in care Moka e pe foc sa scada, deci si intervalul in care cafeaua ar fi in contact cu metalul incins sa fie mai scurt.

Reply
Atunci nu ai decat sa incarci vasul din start cu apa deja fiarta, si sa imbini cele doua jumatati, din care una fierbinte, folosind o manusa de bucatarie. Am facut asta si mare schimbare nu am constatat...
Cred ca totusi modul cum functioneaza moka pot te duce pana la urma tot la faptul ca infuzia se va face cu apa aproape fierband, deci mult peste cele 92 grade recomandate. Nu ai cum sa fortezi urcarea apei in tub daca in interior nu a inceput sa fiarba, asta e...

Reply
(07-07-2018, 17:36)renatoa Wrote: Atunci nu ai decat sa incarci vasul din start cu apa deja fiarta, si sa imbini cele doua jumatati, din care una fierbinte, folosind o manusa de bucatarie. Am facut asta si mare schimbare nu am constatat...
Cred ca totusi modul cum functioneaza moka pot te duce pana la urma tot la faptul ca infuzia se va face cu apa aproape fierband, deci mult peste cele 92 grade recomandate. Nu ai cum sa fortezi urcarea apei in tub daca in interior nu a inceput sa fiarba, asta e...

Ati vazut video-ul asta?

E destul de clar ca la Brikka ideal e cu apa rece iar fara valva cu apa fierbinte. Si Gabor face filme destul de frumoase :)

https://www.home-barista.com/brewing/sec...30707.html

Reply
Am un aparat de masura TDS pe care il folosesc la acvarii si cu care am masurat si valorile cafelei de curiozitate. Nu stiu cat de potrivit este pentru asa ceva insa diferentele dintre valori sunt foarte mari si ma intrebam daca are cineva vreo explicatie. Datele sunt cam asa:
espresso: din 17g cafea => 34 g lichid, valoare TDS 47
moka pot: din 20g cafea=> 60 g lichid, valoare TDS 2700(doua mii sapte sute si ceva)

Reply
Poate au fost prea multe particule fine, în mod normal la espresso se filtrează înainte de măsurătoare. VST are niște filtre speciale prin care treci cafeaua care are fines (excepție v60, chemex, sau orice altceva cu filtru de hârtie) înainte de măsurătoare.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic

Reply
(03-06-2013, 09:50)Mihai L Wrote: Mi-am procurat un Bialetti Brikka (cea care face si spuma) de doua espresso, acum cateva luni.
Initial am avut probleme cu timpul: lasam pe foc mic, dura 5-6 minute si iesea amara si neplacut de acra. Era si o cafea oarecare de filtru pentru inceput, ca sa vad macar cum functioneaza si ce scoate.
Cu ajutorul lui Radu (PJ) am mai facut niste schimbari (in primul rand am marit focul la maxim posibil ca sa nu mai fie supraextrasa - aici e mai ciudat pentru ca depinde de sursa de caldura, calitatea gazului, temperatura ambientala si a apei), s-au simtit diferente notabile, desi totusi nu era ce voiam. Era in schimb decent pentru capuccino/flat white/latte macchiato.
Am incercat cu diverse macinaturi (cu Hario Skerton)... diverse tipuri de cafea in timp.

Ieri am macinat insa cu Porlex Mini Mill :). Granulatia am facut-o la ochi, am avut surpriza ca sa inceapa curgerea fara acel fasait si doar la final sa faca spuma. Era totusi un alt gust!
Azi dimineata am mai scazut cu un pas macinarea si s-a comportat mult mai aproape de normal - a inceput sa curga atunci cand a inceput sa fasaie. A iesit un espresso sensibil apropiat de unul adevarat. A fost o adevarata surpriza pentru mine! Ce e ciudat insa e ca taie complet necesitatea de cafea pentru cateva ore; chiar si acum, dupa 3 ore inca o simt vag undeva in cerul gurii. Estimarea mea ar fi ca au intrat catre 17-18g cafea Columbia de la PJ (foarte putin apasata cu degetele, mai mult pentru nivelare si eliminare goluri).

Parerea mea este ca macinatura constanta a facut toata minunea...:)
Am si eu probleme cu o Bialetti Brikka 2 luata de curand de aici: =11.0pthttp://www.coffein.ro/index.php?id_produ...er=product  Se pare ca sunt facute in Romania, la fabrica Bialetti din Dumbravesti.  Am rasnit 16g de cafea columbiana de la PJ cu HARIO RASNITA MINI CERAMIC SLIM PLUS  la 8 clickuri (abia umple cosul) si am pus 60ml de apa plata rece, respectand riguros toate recomandarile culese din mai multe situri de pe net. In mai putin de 2 minute a iesit o cafea de mai putin de 50ml, tare, foarte acra si fara crema. Am schimbat pe rand setarile la rasnita (4, 6, 8,10 clikuri) si cafeaua cu una etiopiana tot de la PJ. Am pus si mai multa apa (80ml). Rezultatul a fost similar. Este acceptabila doar in forma lunga (1:1) sau americano (1:2). Dar nici urma de crema. Am dat banii degeaba pe Brikka si sunt suparat ca nu inteleg de ce nu se comporta cum descriu toti.  Nu-mi vine sa cred ca intre Hatio Mini si Porlex Mini, care au structuri similare, poate fi o diferenta atat de mare din punctul de vedere al rezultatelor. Poate cineva sa confirme aceasta diferenta si eventual sa o explice?  Orice parere este binevenita.
Lelit Kate, PL41MMI, HARIO MINI,Brikka 2,French Press, Breville Prima Latte
  ​​​​

Reply
E simplu, ia o cafea prajita mai tare daca iti plac aromele ciocolatii si nu cele fructate / acrisoare
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Partea cu cantarul e informativa doar. Trebuie umplut cosul, poti sa-l presezi foarte usor cu degetele.
Apa doar pana la semn, nu e necesara cantarirea.
Cred ca trece prea repede prin cafea, totusi. Si de aceea nu apuca nici sa faca presiune.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
De unde ai tras concluzia ca e diferenta asa mare intre hario si porlex ?
Au cutite aproape identice, partea rotativa e chiar interschimbabila...

Nu crema face cafeaua, as zice ca e chiar un produs colateral indezirabil Smile
De acord cu datul banilor, un Aeropress iti oferea mai multa flexibilitate... si tot fara crema Smile

Ai 7 zile sa o returnezi, daca a fost cumparatura online, conform legii, fara sa dai nici o explicatie.

Reply
14 zile. Trebuie putin timp pentru experimente, pentru un incepator cred ca e mai recomandat un Caffiano. La fel rasnita, cu cat e mai buna cu atat rezultatul e mai bun  si diferentele pot fi sensibile.
Pe.De.Dienes 109 N, v60

Reply
E multa bataie de cap cu moka,prea multe variabile.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)