Intr-adevar cel mai reusit eveniment Espressoman! Nici n-am facut multe dar acesta a iesit pur si simplu plin de viata. Practic a fost o combinatie intre ideea lui @
bubucalu de a face o competitite de home roasting cu verzulii de la Buimac si iminentul eveniment de lansare Lelit Bianca, alaturi de o dorinta a lui Florin de la Claro de a face un home latte art. Si uite asa, cu ceva injectii de stiinta si profesionalism din partea lui @
eugenm, am pus pe picioare un eveniment frumos, la care au luat parte aprox. 50 de persoane. Eu spun ca este un nr. maxim pe care il putem gestiona deocamdata, astfel incat sa nu apara probleme de organizare, motiv pt care nici nu am promovat evenimentul in alte medii decat aici pe forum.
Sunt constient de un minus, pentru care imi exprim iarasi parerea de rau, ca si anul trecut. Am incercat sa-l remediez dar tot nu a fost suficient: s-a baut prea putina cafea!!!!!! Ba organizatorilor, faceti ceva, ca a fost eveniment de cafea nu de bere IPA! Pe deasupra ne-am sincronizat atat de bine incat n-am avut niciun V60 sau Aeropress. Sa fie trasi in teapa vinovatii !
Am crezut initial ca sunt suficiente Bianca, Mina, Strietman-ul lui Neuromancer, Flair-ul de la Barshaker, dar se pare ca m-am inselat. Mina a venit tarziu din cauza unor probleme personale ale lui RazvanMB si practic s-a stat la coada la Bianca, din dorinta de experimentare. Probabil cu Mina alaturi de la inceput rezolvam totul mai cu spor. Data viitoare chiar voi fi exagerat de precaut cu treaba asta.
Am avut si le multumim mult:
- cafele excelente de la Ecuator Cafe (Guji spalata a fost nr.1 de la ei) alaturi de o rasnita Mazzer single dose de 40kg
- cafele fructate de la Claro si experienta unui relativ nou stil de prajire?! Cel putin pe Honne + Bianca a iesit foarte misto Rwanda de la Claro.
- Sloane pentru Ethiopia Burtukana , cafea care ramane de asemenea o referinta, kilul adus de Bogdan topindu-se primul si reusind pe Bianca shot-ul zilei, dupa cum zicea si Radu Carutasu :)
- Sun Coffee pentru accesoriile Panthera, tamperul cu autonivelare fiind folosit continuu, alaturi de wdt tool la nevoie. Manerul facut pentru portafiltrul Bianca de asemenea a primit aprecieri. Mie mi-a placut si inelul, doar ca trebuiesc mai mlute marimi in functie de nevoi (k30, honne, Lelit PL41 TEM etc)
- Barshaker pentru Flair Espresso, un instrument foarte interesant de preparare a cafelei, care merita testat in amanunt. Eu l-as mai tine cateva zile pentru observatii suplimentare :)
- @
razvanMB pentru aducerea Minei si rasnitei Compak, set up de mare ajutor si la concursul de latte art si la degustari.
O iau pe categorii.
- Home Roasting
Locul 1: @
Beowulf - 1kg cafea verde Panama Jurutungo Geisha natural de la Buimac + o ceasca cu farfurioara logocups, buimac, la alegere
Locul 2: @
Dot - 1 kg cafea verde direct trade Panama Casa Ruiz de la Buimac
Locul 3: @
dev - 1 Kg cafea verde la alegere din categoria 120/140lei/kg din oferta Buimac.
Pentru a intra in posesia premiilor luati legatura cu @
bubucalu pe PM
Un efort mare facut de catre jurati, care in ciuda unei competitii adresata oamenilor de acasa au depus eforturi uriase de timp si concentrare, lucruri care "nu se vad la TV". Ma refer la intanliri repetate inainte de competitie pentru calibrare, trimitere si primire pachete, sortare, anonimizare si mai ales concentrare maxima timp de 4 ore pentru evaluarea si notarea participantilor. Nu exista ceva mai greu de atat intr-o competitie, credeti-ma, iar fara un juriu calificat, care sa isi asume toate acestea, lucrurile o iau razna, mai ales intr-o comunitate de orgoliosi cum suntem noi.
Multumesc forumistilor home roasteri care au participat si care au inteles ca scopul acestui concurs nu este castigarea cupei mondiale ci un punct de intalnire al celor pasionati pentru culegerea unor opinii subiective dar incadrate pe cat posibil in niste standarde profesioniste. Daca vreti, mai facem

Preferabil ar fi sa gasim un sponsor tot timpul pentru cafea si transport pentru a nu avea aceasta bariera financiara in calea participarii.
- Latte Art
Uff, aici e greu :) Daca la home roasting am strans usor 13 concurenti (renatoa s-a retras subit), pentru latte art nu stiam pe cine sa mai aducem si de unde sa-l scoatem. In final abia am strans 8 concurenti si cand sa incepem a venit si rdumitrescu, asa ca l-am imperecheat cu fratele sau de suferinta in ale profiarii rzvanMB :)
Cei mai buni forumisti la pictat cu crema de lapte s-au dovedit a fi:
Locul 1 : Bogdan Georgescu aka @
bogdan_geor Felicitari, de asteptat oricum !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Accesorii Lelit
la alegere in valoare de 300 lei + voucher 20% reducere pt orice espressor sau rasnita Lelit / Gaggia / Macap
Locul 2: @
RaduCarutasu De asemenea felicitari
Accesorii Lelit
la alegere in valoare de 150lei
Fotografii cu operele lor de arta gasiti in albumele colegilor, @
Mihail fiind la inaltime ca in fiecare an, cu ochii de sticla pe orice grimasa. Iti multumim mult, Mihai si sper ca ti-a placut espresso-ul profilat facut de mana mea drept rasplata :))
Se vede ca suntem espressomani si mai putin "laptari", caci la un moment dat am strigat "cine vrea capuccino?" (facuse un coleg doua) si toti fugeau ca dracul de tamaie :) Greu s-a sacrificat cineva...
- Lansarea Lelit Bianca
Multumim pentru suport si sponsorizare importatorului Lelit Romania (Silmar 2000 / lelitespresso.ro ), cel care ne ofera si celebrele
reduceri de vreo 10 ani pentru Gaggia, Macap, Lelit. Practic evenimentul a costat cam 500E in total, platiti de catre ei (cafea verde, curieri, chirie locatie si restul gen bere, pizza, apa, lapte, pahare etc).
Bine, planul era altul, ca fabrica sa trimita la timp transportul iar un exemplar de pe palet sa ne revina si noua la teste. Doar ca cererea monidiala imensa si brusca a intarziat productia si livrarile astfel ca l-am adus pe al meu de acasa :)
Impresiile in utilizare le putem discuta lejer pe
topicul dedicat acestui espressor.
- Berea IPA
Multumim Three Happy Brewers pentru berea absolut excelenta, West Coast IPA, sper ca am convertit multi lager-isti la IPA :) Si e grav cand se intampla asta :) Totusi, nu am gasit pe acolo detergent sa spal rusinea de a mai fi ramas vreo 5l de bere in butoi, pe care i-am luat fiecare acasa "la pachet pt de dimineata" ca sa nu rada berarul de noi :)
--------------------
Nu sunt orb, simt si eu nevoia de a ne intalni mai des si a experimenta impreuna. Eu unul stau mai prost cu timpul in weekend, cand majoritatea ar putea, dar avem promise cateva adunari si pentru toamna - iarna:
- testare Mina vs lever Rapida in showroom Dalla Corte alaturi de abia asteptata rasnita Compak PKE + lansarea noului Mini la inceputul iernii
- campionatul de Aeropress din septembrie organizat de catre La Marzocco Romania
- Bianca vs lever

- poate si trimiterea unui camion Barshaker cu accesorii :)
Sa ne vedem cu bine la urmatoarele!
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper