Welcome Back Log In Create Account

Mare intalnire Espressoman + concurs de home roasting

(24-07-2018, 08:46)dev Wrote: La modul concret, de exemplu cineva a notat peste 80 un sample iar altcineva sub 75. Cum e posibil?

De obicei pentru ca un pannel de tasting sa ajunga la un limbaj senzorial comun e nevoie de o perioada de calibrare. Membrii pannel-ului degusta impreuna in mai multe sesiuni inainte.

Degustatul cafelei trebuie sa aiba loc intr-un mediu linistit,fara multe distractii.Ori intalnirea espressomanilor poate fi considerata opusul idealului in cupping.

Cuvantul "competitie" pare sa starneasca ceva inflacarare Smile .Ideal ar fi sa privesti tot concursul de roasting ca pe o joaca de-a competitia :D ,ca pe un moment de schimb de experienta Smile
Poate si membrii juriului au folosit aceasta ocazie ca pe un antrenament pentru viitoare competitii oficiale Cool

(24-07-2018, 10:06)dev Wrote: Mulțumesc pentru observația foarte constructivă. Cu siguranță mă va ajuta sa prăjesc mai bine in viitor.

Trecand de aspecte teoretice ,prajitul cafelei este un mestesug ce se perfectioneaza practicand-ul cat mai mult.
Prajitul acasa a unor cantitati mici de cafea intr-un mediu de roasting DIY nu iti ofera sansa de a deveni un master al craft-ului cafelei pentru ca nu se poate compara cu un program de lucru full time intr-un mediu comercial, pe masini predictibile si avand la dispozitie persoane de la care  sa poti invata meseria asta.
Din punctul meu de vedere doar "ucenicia" la maestrii prajitori te poate invata sa devi un roaster bun Smile .

Ce practici tu acasa se considera hobby si trebuie privit ca atare Smile

Reply
E normal sa fie o joaca din moment ce discutam despre prajitori amatori dar nu vad de ce ar exclude factorul educativ. Dincolo de nota x sau y fiecare a apreciat ceva sau a depunctat altceva in sampleurile testate.

Sunt foarte conștient că nu există o prăjire universală care sa satisfacă toate gusturile dar cu siguranță poate exista o critica constructiva.

Reply
Si ce te faci daca sfatul/critica primita nu se potriveste gustului tau sau dorintei tale de prajire?
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic

Reply
(24-07-2018, 11:04)dev Wrote: E normal sa fie o joaca din moment ce discutam despre prajitori amatori dar nu vad de ce ar exclude factorul educativ. Dincolo de nota x sau y fiecare a apreciat ceva sau a depunctat altceva in sampleurile testate.

Nu cred ca se exclude factorul educativ.Dar eu cred ca este dificil pentru membrii juriului acum,la 2 zile dupa eveniment sa isi aduca aminte ca sample-ul de la Mr Pink a fost punctat cu 7.5 la claritate de cineva si cu 8 de altcineva si sa iti si zica de ce Cool

Merea frumusete a intalnirii a constat in faptul ca puteai cere lamuriri relativ imediate la fata locului si cu siguranta plecai cu experienta in plus Smile .
La viitoarele intalniri ar fi bine sa fi prezent,nu iti va parea rau Smile

Reply
Îți dai seama că mi-am dorit sa fiu prezent dar niste km și alte cauze obiective m-au împiedicat. Better luck next time.

(24-07-2018, 11:13)Laddu Wrote: Si ce te faci daca sfatul/critica primita nu se potriveste gustului tau sau dorintei tale de prajire?

Daca simti nevoia unei validari atunci ajustezi ceea ce poti controla iar daca nu ramai la ceea ce iti place.

Unul din motivele pentru care se prajeste acasa ar fi ca unii consumatori de cafea nu se regasesc in paleta prajitoriilor consacrate.

Reply
(24-07-2018, 08:46)dev Wrote: La modul concret, de exemplu cineva a notat peste 80 un sample iar altcineva sub 75. Cum e posibil?

Si eu am fost pe locul I (83,25 puncte) pentru un jurat, iar pentru altul locul X (71 puncte). Important e ca reusesc sa prajesc pe gustul meu cu un prajitor DIY si fac lucrul asta cu placere Cool

Reply
Nu ai vrea sa stii de ce ai luat numai 71 de puncte? Ca parte din placere...

Reply
Cei care am fost acolo nu prea suntem afectati de rezultate; cel putin eu nu.
A fost un simplu exercitiu si nicidecum o competitie.
Atata timp cat au fost prajiri care au avut scor peste cel cu care a venit cafeaua  :wall: iar rezultatele fost apoi ajustate din condei ca sa se potriveasca :write: , cat timp au existat diferente mari de punctare, de 1,5-2 puncte :ai: , la aceeasi caracteristica iar numarul mostrelor de degustat a fost mare (12 prajiri, examinate in 4 sesiuni de preparare, cu timpi destul de indelungati), este clar ca totul poate fi pus sub multe semne de intrebare.
Interesante au fost discutiile, aparatele (rasnite, expresoare, dispozitive manuale de preparare), experimentarile, berea, pizza, socializarea si multe altele.
In ce ma priveste, eu nu am putut sa trag nicio concluzie legata de prajire si nici nu stiu daca ar trebui sa schimb ceva, intr-un mod anume Huh . Ramane la latitudinea mea sa tot experimentez!
Concursul de roasting si cel de latte art nu au facut decat sa dea sarea si piperul necesare intalnirii.
Juriul a fost singurul incordat acolo (chiar ne intrbam daca va aparea vreun membru cu vanatai :be:), restul ne-am distrat, ne-am simtit bine:banan: .
Dupa ce s-a terminat cu jurizarea ni s-au alaturat si ei  :az:
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Intr-adevar cel mai reusit eveniment Espressoman! Nici n-am facut multe dar acesta a iesit pur si simplu plin de viata. Practic a fost o combinatie intre ideea lui @bubucalu de a face o competitite de home roasting cu verzulii de la Buimac si iminentul eveniment de lansare Lelit Bianca, alaturi de o dorinta a lui Florin de la Claro de a face un home latte art. Si uite asa, cu ceva injectii de stiinta si profesionalism din partea lui @eugenm, am pus pe picioare un eveniment frumos, la care au luat parte aprox. 50 de persoane. Eu spun ca este un nr. maxim pe care il putem gestiona deocamdata, astfel incat sa nu apara probleme de organizare, motiv pt care nici nu am promovat evenimentul in alte medii decat aici pe forum.

Sunt constient de un minus, pentru care imi exprim iarasi parerea de rau, ca si anul trecut. Am incercat sa-l remediez dar tot nu a fost suficient: s-a baut prea putina cafea!!!!!! Ba organizatorilor, faceti ceva, ca a fost eveniment de cafea nu de bere IPA!  Pe deasupra ne-am sincronizat atat de bine incat n-am avut niciun V60 sau Aeropress. Sa fie trasi in teapa vinovatii !

Am crezut initial ca sunt suficiente Bianca, Mina, Strietman-ul lui Neuromancer, Flair-ul de la Barshaker, dar se pare ca m-am inselat. Mina a venit tarziu din cauza unor probleme personale ale lui RazvanMB si practic s-a stat la coada la Bianca, din dorinta de experimentare. Probabil cu Mina alaturi de la inceput rezolvam totul mai cu spor. Data viitoare chiar voi fi exagerat de precaut cu treaba asta.

Am avut si le multumim mult:
- cafele excelente de la Ecuator Cafe (Guji spalata a fost nr.1 de la ei) alaturi de o rasnita Mazzer single dose de 40kg
- cafele fructate de la Claro si experienta unui relativ nou stil de prajire?! Cel putin pe Honne + Bianca a iesit foarte misto Rwanda de la Claro. 
- Sloane pentru Ethiopia Burtukana , cafea care ramane de asemenea o referinta, kilul adus de Bogdan topindu-se primul si reusind pe Bianca shot-ul zilei, dupa cum zicea si Radu Carutasu :)
-  Sun Coffee pentru accesoriile Panthera, tamperul cu autonivelare fiind folosit continuu, alaturi de wdt tool la nevoie. Manerul facut pentru portafiltrul Bianca de asemenea a primit aprecieri. Mie mi-a placut si inelul, doar ca trebuiesc mai mlute marimi in functie de nevoi (k30, honne, Lelit PL41 TEM etc)
- Barshaker pentru Flair Espresso, un instrument foarte interesant de preparare a cafelei, care merita testat in amanunt. Eu l-as mai tine cateva zile pentru observatii suplimentare :) 
- @razvanMB pentru aducerea Minei si rasnitei Compak, set up de mare ajutor si la concursul de latte art si la degustari.

O iau pe categorii.

- Home Roasting

Locul 1: @Beowulf  -  1kg cafea verde Panama Jurutungo Geisha natural de la Buimac + o ceasca cu farfurioara logocups, buimac, la alegere
Locul 2: @Dot -  1 kg  cafea verde direct trade Panama Casa Ruiz de la Buimac
Locul 3: @dev - 1 Kg cafea verde la alegere din categoria 120/140lei/kg din oferta Buimac.
Pentru a intra in posesia premiilor luati legatura cu @bubucalu pe PM

Un efort mare facut de catre jurati, care in ciuda unei competitii adresata oamenilor de acasa au depus eforturi uriase de timp si concentrare, lucruri care "nu se vad la TV". Ma refer la intanliri repetate inainte de competitie pentru calibrare, trimitere si primire pachete, sortare, anonimizare si mai ales concentrare maxima timp de 4 ore pentru evaluarea si notarea participantilor. Nu exista ceva mai greu de atat intr-o competitie, credeti-ma, iar fara un juriu calificat, care sa isi asume toate acestea, lucrurile o iau razna, mai ales intr-o comunitate de orgoliosi cum suntem noi.

Multumesc forumistilor home roasteri care au participat si care au inteles ca scopul acestui concurs nu este castigarea cupei mondiale ci un punct de intalnire al celor pasionati pentru culegerea unor opinii subiective dar incadrate pe cat posibil in niste standarde profesioniste. Daca vreti, mai facem Smile  Preferabil ar fi sa gasim un sponsor tot timpul pentru cafea si transport pentru a nu avea aceasta bariera financiara in calea participarii.

- Latte Art 
Uff, aici e greu :) Daca la home roasting am strans usor 13 concurenti (renatoa s-a retras subit), pentru latte art nu stiam pe cine sa mai aducem si de unde sa-l scoatem. In final abia am strans 8 concurenti si cand sa incepem a venit si rdumitrescu, asa ca l-am imperecheat cu fratele sau de suferinta in ale profiarii rzvanMB :) 
Cei mai buni forumisti la pictat cu crema de lapte s-au dovedit a fi:

Locul 1 : Bogdan Georgescu   aka @bogdan_geor  Felicitari, de asteptat oricum !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Accesorii Lelit la alegere in valoare de 300 lei  + voucher 20% reducere pt orice espressor sau rasnita Lelit / Gaggia / Macap
Locul 2:  @RaduCarutasu   De asemenea felicitari
Accesorii Lelit la alegere in valoare de 150lei 

Fotografii cu operele lor de arta gasiti in albumele colegilor, @Mihail fiind la inaltime ca in fiecare an, cu ochii de sticla pe orice grimasa. Iti multumim mult, Mihai si sper ca ti-a placut espresso-ul profilat facut de mana mea drept rasplata :)) 

Se vede ca suntem espressomani si mai putin "laptari", caci la un moment dat am strigat "cine vrea capuccino?" (facuse un coleg doua) si toti fugeau ca dracul de tamaie :)  Greu s-a sacrificat cineva...

- Lansarea Lelit Bianca
Multumim pentru suport si sponsorizare importatorului Lelit Romania (Silmar 2000 / lelitespresso.ro ), cel care ne ofera si celebrele  reduceri de vreo 10 ani  pentru Gaggia, Macap, Lelit. Practic evenimentul a costat cam 500E in total, platiti de catre ei (cafea verde, curieri, chirie locatie si restul gen bere, pizza, apa, lapte, pahare etc).

Bine, planul era altul, ca fabrica sa trimita la timp transportul iar un exemplar de pe palet sa ne revina si noua la teste. Doar ca cererea monidiala imensa si brusca a intarziat productia si livrarile astfel ca l-am adus pe al meu de acasa :)

Impresiile in utilizare le putem discuta lejer pe topicul dedicat acestui espressor. 

- Berea IPA
Multumim Three Happy Brewers pentru berea absolut excelenta, West Coast IPA, sper ca am convertit multi lager-isti la IPA  :) Si e grav cand se intampla asta :) Totusi, nu am gasit pe acolo detergent sa spal rusinea de a mai fi ramas vreo 5l de bere in butoi, pe care i-am luat fiecare acasa "la pachet pt de dimineata" ca sa nu rada berarul de noi :)
--------------------

Nu sunt orb, simt si eu nevoia de a ne intalni mai des si a experimenta impreuna. Eu unul stau mai prost cu timpul in weekend, cand majoritatea ar putea, dar avem promise cateva adunari si pentru toamna - iarna:
- testare Mina vs lever Rapida in showroom Dalla Corte alaturi de abia asteptata rasnita Compak PKE + lansarea noului Mini la inceputul iernii
- campionatul de Aeropress din septembrie organizat de catre La Marzocco Romania
-  Bianca vs lever   Tongue
- poate si trimiterea unui camion Barshaker cu accesorii :)

Sa ne vedem cu bine la urmatoarele!
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
@Lyvyoo
Locul 2:  @RaduCarutasu   De asemenea felicitari
Accesorii Lelit
la alegere in valoare de 150lei

Multumesc sponsorului!
Daca cineva este interesat si, in masura in care este posibil,  cedez acest premiu primului forumist (detinator de Lelit) care isi manifesta interesul. 
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
RaduCarutasu, i’m in :)
Mai am cate ceva de luat pt Bianca :)

Daca nu e prea tarziu, desigur

Cine vrea o Bianca sa-l convinga pe Bogdan sa dea discount-ul pe din doua :)
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
@vladdooo
...Daca nu e prea tarziu, desigur....

Asa cum am scris mai sus, primul sosit primul sevit.
Daca ne poate ajuta @Lyvyoo ca sa le poti lua tu direct este mai simplu.
Daca nu, da-mi lista cu ceea ce doresti,  le comand, dupa care le vei primi.

Reply
Ma ocup eu mai departe, e ok
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(24-07-2018, 18:23)Lyvyoo Wrote: Ma ocup eu mai departe, e ok

:ay:

Reply
Despre eveniment: o reusita de zile mari multumita lui Liviu si lui Bubu, eugenm, Raducanu, sponsorului, dar si tuturor celor care au venit.
O zi petrecuta intr-o atmosfera minunata alaturi de prieteni pasionati.

Multumim si la mai multe!

M-am razgandit: cedez mai departe premiul lui Radu catre un coleg cu un Lelit mai mic. Asta al meu a venit cu de toate, am desfacut acum cutiuta [emoji846]
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
Felicitari pentru eveniment!
Mi-ar fi placut sa ajung si eu sa va cunosc, desi sunt la inceput de drum, macar degustam una din cafelele de acolo :D  dar, din pacate, nu am fost in tara in weekend. Poate next time. Felicitari inca odata!
Lelit PL92T Elizabeth  + AVX J64V  + Eureka Mingnon Specialita 15BL (SD mode - alternative brews grinds)

Fost: Lelit PL41 TEM
--------

Reply
Felicitări pentru întrunire și voie bună Smile Păcat că sunt cam departe să pot venit și eu mai ușor.

Btw, @vladdooo, @RaduCarutasu dacă nu e dat premiul, aș fi mai mult decât bucuros să-l iau eu pentru un nivelator (asta doar în cazul care se poate pune diferența din partea mea, nivelatorul fiind peste 150).

Mulțumesc!
Lelit PL162 Bianca + Honne / Cafflano Kompresso + Kinu M47
Past: Lelit PL41TEM, Sita Competition Ascaso 57mm, Lelit PL043MMI 

Reply
Ok, transmit azi

Reply
(25-07-2018, 10:36)grigorievs Wrote: ...Btw, @vladdooo, @RaduCarutasu dacă nu e dat premiul, aș fi mai mult decât bucuros să-l iau….

Daca @vladdooo a renuntat, nu am nimic impotriva sa beneficiezi tu de acest premiu.

Reply
@RaduCarutasu super. Mulțumesc!

Reply
Am citit tot topicul mai mult sa ma oftic fiindca a picat in singurul weekend in care nu am fost in Bucuresti :(
Si daca tot am citit, m-am gandit si la o sugestie:

Quote: Preferabil ar fi sa gasim un sponsor tot timpul pentru cafea si transport pentru a nu avea aceasta bariera financiara in calea participarii.

Eventual si o taxa de participare modica? Ma gandesc ca s-ar putea strange o suma care sa acopere mare parte din cheltuieli. Iar daca se gasesc sponsori care sa acopere cheltuielile suma stransa se reporteaza pt evenimentul urmator. Practic e tot o iesire la cafea/bere/socializare dar intr-un mediu mai axat pe acest hobby.

Reply
Salutare! Nu știu cum e la voi, dar la mine nu a mai ajuns nici un premiu de la Lelit :) Bun, promisiuni am avut vreo câteva.

Reply
Cine stie... Contacteaza-i si se rezolva rapid.

Reply
Păi am vb cu el de câteva ori deja. Nu mai insist. Îndată îmi iau eu și nu mai am nevoie :)

Am zis să scriu aici să se știe situația.

Reply
M-am interesat si eu de situatie caci nu ar fi fost normal asa ceva...
Importatorul a verificat si spune ca premiul a fost trimis prin Nemo la timp, doar ca aia l-au ratacit din cate se pare. Nefiindu-i semnalata atunci problema a crezut ca e totul in ordine. Dupa ce am vazut postarea ta, i-am sesizat si eu pt a rezolva premiul totusi, si inteleg ca discutati pentru stabilirea datei livrarii. Sper sa se rezolve rapid.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)