Hello There, Guest! Login Register


Mare intalnire Espressoman + concurs de home roasting

#1
Dragi espressomani,

A trecut ceva timp de la ultima intalnire, asa ca e timpul sa ne punem pe treaba.
Intalnirile in numar mai mare necesita de obicei pregatiri mai multe, spatii mai ample si organizari mai bine facute. Asta incercam sa facem acum, doua sau trei evenimente  simultan.

Ideea initiala a fost a lui @bubucalu (Cosmin Racolta), care provine ca si prajior din randul home roasterilor, ducand mai departe pasiunea spre proiectul sau Buimac.

Iata care sunt planurile.

Ziua: duminica 22 iulie 2018

Evenimente:

1. Concurs de home roasting
Pentru ca sunt multe orgolii la mijloc, incercam sa gasim o cale de mijloc astfel incat sa nu se supere nimeni si chiar va rog sa fiti intelegatori si nu neaparat atat de critici, dar ideile constructive sunt binevenite.
Premiile oferite de catre Buimac sunt importante si mi-as dori sa participati toti home roasterii de pe forum, nu neaparat de dragul premiilor ci mai mult al pasiunii pentru acest domeniu. Si de ce nu, o data pe an merita un exercitiu de evaluare.

Am ales un juriu format din 3 persoane cu experienta (nu este exclus sa vina si a patra), toti forumisti si pasionati pana in maduva oaselor:
- Cosmin Racolta aka @bubucalu de la Buimac
- Florin Lemnaru aka @Raducanu  de la Claro
- Eugen aka @eugenm, foarte tare pe brew si cu vaste cunostinte  despre cafea

Cosmin a facut si un regulament, care poate fi imbunatatit cu argumente, doar sa cadem toti de acord.

"Dragi colegi,
Pentru ca si eu am pornit din randul domniilor voastre, ca entuziast si pasionat home-roaster, ma gandeam ca poate ar prii un mic concurs amical dedicat tuturor prajitorilor artizanali forumisti.
Pentru a acorda sanse egale tuturor participantilor, as vrea sa ofer aceeasi cafea tuturor celor care sunt interesati de participare (pachete de 250g, ramane sa decideti individual cate sunt nevoie)."

ATENTIE: fiecare va primi gratuit 500g de cafea verde cu transport inclus (multumita sponsorizarii celor de la Lelit Romania), costurile pentru voi tinand doar de transportul pe curier inapoi la Buimac. 

PREMIILE:

Premiul 1 - 1kg cafea verde Panama Jurutungo Geisha natural + o ceasca cu farfurioara logocups, buimac, la alegere
Premiul 2 - 1 kg  cafea verde direct trade Panama Casa Ruiz
Premiul 3 - 1 Kg cafea verde la alegere din categoria 120/140lei/kg din oferta Buimac.

Cafeaua pe care o propun este o Colombia foarte versatila, dulce si fructata" 

Voi decideti timpul de degazare. Ce ne intereseaza pe noi este ca pachetele prajite sa soseasca intre 16 -20 iulie la adresa ce o puteti cere in privat cu un PM catre @bubucalu sau catre mine.

Dupa jurizare, oricine din public va putea degusta cafelele din concurs.

2. Concurs de latte art throwdown 

Poate participa oricine de pe forum, conditia fiind sa nu lucreze ca barista, pentru ca este evident ca o rutina de 100 de cafele pe zi isi va spune cuvantul Smile 

Juriul probabil va ramane acelasi ca la home roasting.

Concuram de placere, dar avem si premii:

Locul 1:  Accesorii Lelit la alegere in valoare de 300 lei  + voucher 20% reducere pt orice espressor sau rasnita Lelit / Gaggia / Macap
Locul 2: Accesorii Lelit la alegere in valoare de 150lei 


3. Lansare si testare Lelit Bianca 
Cu ocazia sosirii in Romania a modelului Lelit Bianca, un espressor va fi disponibil pentru test la eveniment. 

4. Bere IPA din belsug. Mi-as dori si o degustare profesionista de bere, fac tot posibilul

Daca aveti intrebari, propuneri, observatii, va rog...

Va asteptam in numar cat mai mare
Lelit Bianca, Honne Espressoman Edition, Tamper autonivelare, Vacanta: Kinu M47 + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 (in vanzare)
 
Reply
#2
E posibila participarea ca "chibit"/degustator sau e musai sa te inscrii in concurs? De asemenea putem veni insotiti de sotii/partenere?
Kinu M47 | AeroPress | Hario V60 | Popcorn Popper
 
Reply
#3
Sa vina evenimentele...

+2 "chibiti" Smile)))
Lelit PL162T Bianca + Honne Slim + Kinu M47; AeroPress + Prolex Mini; 
(ex. Lelit PL41TEM, Ascaso i1 Steel, Gaggia Prestige)
 
Reply
#4
Toti cei care vin, asta fac, degusta cafele, deci sunteti invitati cu drag. 
Legat de partenere, e greu sa spunem ceva acum pt ca depinde de locatie si de numarul de participanti anuntati. Posibil sa nu avem loc daca se dubleaza numarul de persoane. Pe de alta parte, cand pleci in teambuilding pleci alaturi de colegi, e mai fun Smile

L.E. poate facem si degustare de bere IPA
Lelit Bianca, Honne Espressoman Edition, Tamper autonivelare, Vacanta: Kinu M47 + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 (in vanzare)
 
Reply
#5
Sau un Glenfiddich terminat in butoaie de IPA pentru aia care nu sunt iubitori de bere de orice soi o fi ea Smile 

Cred ca vin si eu, daca e loc, insotit, daca nu, solo...
Kinu M47 | AeroPress | Hario V60 | Popcorn Popper
 
Reply
#6
(04-07-2018, 16:07)Lyvyoo Wrote: L.E. poate facem si degustare de bere IPA

Adjudecat  Big Grin
Lelit Bianca + ECM V-Titan 64, Cafflano Kompresso/V60+Kinu M47
 
Reply
#7
Cand am propus cafele unificate la Aeropress, s-a sarit de ... beep... in sus. Smile
Acum sunt iar pe dos, asa ca... de ce sa nu particip cu cafeaua mea ?  Smile
Am ceva care imi place ce iese, de ce sa nu ma verific daca place si la altii ?  Confused  Mai ales ca a mai placut o data Wink
Ce sanse am sa imi iasa o prajire optima la o cafea necunoscuta, mai ales ca nici nu prea prajesc/beau Columbia... Huh
 
Reply
#8
E că loz in plic , nu participi nu poți cârcoti de pe margine.
factory g106, baby+pid+dimmer+bpm+opv, m47, ims, fluid bed roaster
 
Reply
#9
Renato, daca se mai face campionatul de Aeropress se va merge pe aceeasi cafea, din ce stiu. Oricum, acolo e altceva, organizat de o firma mare, alta discutie...

De data asta esti chiar Ghita contra! 
A avea aceeasi cafea confera si un rol educativ pe langa sanse egale, caci se vor putea consulta grafice eventual, se va putea discuta despre abordarea fiecaruia, vorbind o limba cat de cat comuna.
Lelit Bianca, Honne Espressoman Edition, Tamper autonivelare, Vacanta: Kinu M47 + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 (in vanzare)
 
Reply
#10
Felicitari @Lyvyoo - se stie ora inceperii ?

Saptamana viitoare pot spune si eu daca ajung sau nu..
Oare sunt si alti doritori de a participa la eveniment din provincie ?
---
@renatoa in cel mai rau caz, imi trimiti mie sarja Big Grin am gasit un kettle pentru tine  Tongue
--Only God Can Judge Me--
 
 
Reply
#11
Eu as vrea sa particip ca sa mai am si alti "cobai" in afara de nevasta-mea. 

Where do I sign?
factory g106, baby+pid+dimmer+bpm+opv, m47, ims, fluid bed roaster
 
Reply
#12
(04-07-2018, 19:35)Lyvyoo Wrote: ...se vor putea consulta grafice eventual, se va putea discuta despre abordarea fiecaruia, vorbind o limba cat de cat comuna.

Ce grafice, bre, sa iti spun ce miscari de scuturarea am la tigaie... Tongue
apropo, nu v-am spus la ce ultim model de wok am trecut recent... o nebunie de prajit cafeaua la wok Big Grin
 
Reply
#13
Pai sa aducem un primus atunci Smile
Kinu M47 | AeroPress | Hario V60 | Popcorn Popper
 
Reply
#14
(04-07-2018, 22:33)renatoa Wrote: ... ultim model de wok am trecut recent... o nebunie de prajit cafeaua la wok Big Grin 

Ultimul model de wok si care din "18 Movements of Shaolin", ca sa fie reproductibilitate ?!
§ Kinu M38 ► Brewista Smartpour Switch ► Aero Press / Cafflano Kompresso § Porlex Tall ► Tefal KI140D ► Hario V60 §
 
Reply
#15
Frumoasa initiativa!
Pacat insa ca este hotarat a se petrece acum, in perioada vacantei, cand multi sunt plecati.
Eu deja am inceput si voi fi mai mult pe drumuri in aceasta vara. Pana in septembrie nu mi-am lasat niciun weekend neocupat.

Chiar daca nu o sa pot participa, va rog sa imi permiteti o sugestie.
Ar fi mult mai simplu daca la degustare juriul nu ar compara mere cu pere. 
Preferintele celor ce vor praji pot fi diferite si, in consecinta, pot alege, la fel, grade diferite de prajire.
Sugestia mea este ca prajirea sa aiba o tema, un scop. Ar fi mai potrivit ca toate prajelile sa fie in aceeasi zona, una care sa evidentieze in extractie aceleasi caracteristici ale soiului. Altfel unii ar putea prefera tonurile mai dark, ciocolatii altii sa caute echilibrul, altii aciditatea fructata. 
Daca tema ar fi ciocolata, ori echilibru sau aciditatea fructata, atunci juriul ar avea de apreciat acelasi lucru. 
Altfel subiectivismul ar face loc la multe dispute.
Cu ce ar fi mai slaba o cafea prajita mai tare fata de una medie sau alta light?
Cum ar aprecia juriul, daca nu prin prisma propriilor preferinte?
Cafelele columbiene bune pot fi surprinzatoare si placute in multe moduri.
O perioada de degazare de 5-7 zile cred ca ar fi indicata.
Este o parere de pe margine! Shy
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Honne Slim, Kinu M48, Acaia Lunar, BravoTools, Hottop kn-8828b-2k+/Artisan mod.
 (Lelit PL41TEM, Expobar DB, Vibiemme Super 2B/PID, Gagia MDF, Vario Home, Macap M4D, Kinu M68 manual/electric)

 
 
Reply
#16
(05-07-2018, 02:18)RaduCarutasu Wrote: ... Altfel unii ar putea prefera tonurile mai dark, ciocolatii altii sa caute echilibrul, altii aciditatea fructata ...

Este si nu este asa cum spui Radu. La orice concurs de gatit, un muschi de vita preparat "well done" va fi depunctat drastic, desi cunosc foarte putine persoane care in viata reala ar consuma un astfel de preparat "rare" sau "medium rare".
Doi la mana o fisa de cupping atinge TOATE aspectele mentionate de tine, "aciditate", "echilibru", "dulceata", "aroma", "complexitate" si altele, asa incat punctarea sa tine cont de tot spectrul ce defineste o cafea.
Cand vorbim de prajire in primul si in primul rand trebuie identificat daca exista defecte, coacere, subdezvoltare, supradezvoltare, afumare si altele. Daca acestea aspecte sunt controlate, se va cauta modul in care prajitorul a reusit sa puna in valoare soiul respectiv. Daca un soi crescut intr-o anumita origine este unul natural fructat, nu va fi bine vazuta o prajire care a incercat sa scoata in evidenta notele pamantii.

Recomandarea mea este ca @bubucalu sa accepte sa ne vedem si sa discutam despre soiul propus de el si chiar sa facem o sesiune de cupping sau degustare.
 
Reply
#17
Dragilor, concursul e, in primul rand, un motiv de intalnire a forumistilor. Nu trebuie neaparat cautate lacune sau inadvertente in regulament. Totul se face cu bunavointa si din dragoste fata de cafea, nu va temeti de interese ascunse, campionii inca nu se stiu...bine, poate doar Renato, el participa singur in categoria lui Smile .
Pentru noi, restul:
cafeaua are un scor de 85,5, este din sezonul 17/18 a venit insotita de urmatorii descriptori:
fruity, chocolate, dried
fruits, melon, overall
sweet, pomegranate
The average altitude is 1,924 mts. Therefore, the coffee from this farm has a very distinctive chocolate, citric and floral flavor. You are going to identify the balance among aroma, flavor, acidity and body. The milk chocolate and caramel are very clear with a silky and creamy mouthfeel. It is a very complete coffee
La Pavoni, Kinu m38
 
Reply
#18
Ma bucur foarte mult pentru aceasta iniziativa, sper sa reusesc sa trec si eu :-) Eventul pare foarte interesant (chiar daca eu nu ma ocup de prajire) si cred ca este o ocazia unica pentru a cunoaste cateva membri din aceasta comunitate!
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#19
@RaduCarutasu - cu mare parere de rau ca nu poti ajunge, iti spun sigur ca multi alti home roasteri din tara nu vor putea ajunge. Dar esențial este sa trimiteti cafeaua prajita pt a ajunge la juriu in timp.

Home roasting este o parte a evenimentului, in rest degustam cafea la greu, socializam, testam ipa-uri, invatam latte art de la Raducanu etc.
Lelit Bianca, Honne Espressoman Edition, Tamper autonivelare, Vacanta: Kinu M47 + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 (in vanzare)
 
Reply
#20
(05-07-2018, 10:28)Lyvyoo Wrote: invatam latte art de la Raducanu etc.

Vin si eu Smile
 
Reply
#21
Si eu, daca nu a fost deja clar
Lelit Bianca + ECM V-Titan 64, Cafflano Kompresso/V60+Kinu M47
 
Reply
#22
Si eu!
La Marzocco GS/3 AV, Mahlkonig K30 Vario, Kinu M47
 
Reply
#23
bine fie... vin si eu.
GS/3 AV | EK-43s | K30 | Comandante | VST 15/18/20g | Bravo Tools | Acaia Lunar
 
Reply
#24
Si eu as veni daca nu o sa plec in concediu in perioada aia Smile
Espresso : Dalla Corte Mini / MINA, Compak F8, Espro Tamper, Espro Pitcher, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact & Klassic, Espro Travel Press, KINU 47
 
 
Reply
#25
Am o veste buna, si pentru home roasteri dar si pentru noi toti care vom veni sa degustam cafelele lor , dupa cupping-ul juriului. Voi updata prima postare...

Daca tot va fi in paralel si lansarea / testarea Lelit Bianca, am obtinut de la importatorul Lelit si o sponsorizare pentru eveniment ca sa ne putem clati cu bere IPA dupa cafea, sa mai rontaim o maslina pentru a duce cafelele mai bine si cel mai important, pentru a trimite cate 500g de cafea verde (transport inclus) tuturor home roasterilor care vor sa se inscrie. Pratic costul va fi doar curierul de intors, vreo 20 de lei probabil.

Daca mi se confirma locatia (in aer liber, cu posibilitate de interior in caz de ploaie), avem loc lejer niste zeci bune de oameni.
Pana acum avem un singur home roaster inscris aici pe topic, @dev. M-as astepta macar la 10
(04-07-2018, 21:05)MyR Wrote: Felicitari @Lyvyoo - se stie ora inceperii ?

Saptamana viitoare pot spune si eu daca ajung sau nu..
Oare sunt si alti doritori de a participa la eveniment din provincie ?
---

As vrea dimineata la 9-10.
Lelit Bianca, Honne Espressoman Edition, Tamper autonivelare, Vacanta: Kinu M47 + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 (in vanzare)
 
Reply
#26
Lyvyoo:  "Pana acum avem un singur home roaster inscris aici pe topic, @dev. M-as astepta macar la 10"

Sa dea Dumnezeu sa va strangeti mai multi, macar de primele locuri ale clasamentului...
Oricum, berea se va bea dupa degustare... Smile

brodand pe marginea ideii de home roaster:
subforumul "Prajire acasa" aparut mai tarziu, ar trebui sa stranga toti home roaster-ii, mai noi sau mai vechi, activi sau nu...
mare lucru nu se poate deduce din asta, cel mult ca o curiozitate, am vazut ca sunt cca. 80 de thread-uri in acest sub-forum si trecand un excel peste ele, au aparut ca autori ai thread-urilor:
renatoa -16, Fane - 7, baloozzy - 4, hateganul - 4, amarok - 3, Lyvyoo - 3, Bcc - 2, bogdan_geor - 2, coffeesnob - 2, Cosminp - 2, danrogo2001 - 2, Denis - 2, Levo - 2, Liviu.Mihu - 2, RaduCarutasu - 2, radudani - 2, Stefu - 2, tristian - 2, rest cu 1;
sigur, mult mai... 'relevanta' ar fi fost statistica autorilor postarilor in acest subforum!

dar ce vreau sa spun: exista membrii activi la vorbit despre prajire acasa si membrii activi la facut prajire acasa, pentru uzul propriu (atentie...!) Smile
asa ca home roaster e destul de larg in acceptiunea curenta; oricum, intr-o statistica mai veche se autodeclarau home roaster-i, cel mult vreo 15, din miile de membrii!
__________________________________________________________________________
strega, pavoni pro, sette, macap, casadio, v60, prajitor diy
 
Reply
#27
Ma inscriu si eu.
Prezent: Expobar Brewtus IV-R, Ceado e37s, Popper Roaster DIY cu Artisan (controller WiFi by Csabitec)
Trecut: GC 2014 (PID XMT7100+PT100+SW RS3), Macap M2D, Kinu M47
 
Reply
#28
@radudani
Chiar a fost o incantare sa degustam data trecuta cafelele prajite de tine sau de ceilalti colegi. 
Eu sunt optimist si cred ca termenul de "competitie" nu a fost atat de dur incat sa sperie cei cativa homeroasteri. Sa o luam ca pe o intalnire intre pasionati, o degustare, din care se incearca in final sa mai schimbam impresii. Ca se primeste si 1kg de Gheisha la final, asta e bonus Smile
Lelit Bianca, Honne Espressoman Edition, Tamper autonivelare, Vacanta: Kinu M47 + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 (in vanzare)
 
Reply
#29
S-ar gasi un spatiu mic pt un espressor manual la aceasta intalnire?
strietman CT1, Kinu-M68;
 
Reply
#30
Waw, te asteptam cu al tau! Chiar sunt tare curios...
Lelit Bianca, Honne Espressoman Edition, Tamper autonivelare, Vacanta: Kinu M47 + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 (in vanzare)
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)