Welcome Back Log In Create Account

Instrumente pentru WDT

De-a lungul timpului am experimentat multe variante de dispozitive pentru a face wdt (alaturi de multe dispozitive pentru tampare, nivelare...)
Despre necesitatea introducerii sau nu a acestei etape, in rutina de preparare, ramane la alegerea fiecaruia in parte.

Vad ca nu se mai discuta deloc despre nutatie, la care eu nu am renuntat si care, cred eu, este o tehnica care ar fi bine sa beneficieze de mai multa atentie si observare a efcetelor pe care le produce in extractia efectiva (includ aici etape de la reglajul rasnitei, modul in care se comporta pucului de cafea dar si rezultanta profilului de gust al lichidului din ceasca).

Revenind strict la dispozitivele cu care se poate realiza wdt ul, am folosi si asa ceva:   https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...4#pid66714
si asa ceva: https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid109396
si asa ceva: https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid116638

Cu toate aceste dispozitive am facut, pentru diferite perioade de timp, wdt la extractiile pe care le-am realizat. Adaptand manopera pentru fiecare dintre acestea, rezultatele finale in ceasca au fost corecte.
Ce a diferit a fost usurinta de a utiliza unul sau altul dintre instrumente dar si placerea, satisfactia de a lucra cu acestea.

Asa si la kaflano tampez cu capacul cu care vine echipat, la Flair cu tamperul din inox din trusa, iar la GS3 cu Bravo. Normal, cu toate acestea, in functie de situatii, prepar si espresso.
Gusturile, desi diferite, sunt corecte in raport cu ustensilele si aparatele pe care le folosesc.
Difera mult insa placerea personala de a prepara cafeaua cu unul sau altul dintre aparate dar si lucrul cu sculele implicate in fiecare metoda de preparare.

Am primit cadou noul Duomo. 
Prin comparatie cu tot ce am pus mai sus acesta este o bijuterie, atat ca executie cat si ca mod de utilizare.
Placerea de a-l folosi a bagat la sertar dispozitivul de dinainte, Kribli.
Acum, ca merita sau nu sa se cheltuiasca atatia bani pentru un asemenea dispozitiv, este o chestiune strict personala si, cred eu, nu face obiectul unei analize la persoanele care fac acest pas. Nu ii judecam sau analizam pe cei care isi iau Mercedes doar pentru ca exista si Dacia sau transport in comun (exemplele pot continua si in zona foto, tigari, pescuit, etc...).
Pentru multi a prepara un espresso de calitate este o preocupare care a generat un hoby, o pasiune, o placere. Cand este vorba despre asa ceva, obiectele cu care se interactioneaza au semnificatii aparte pentru fiecare.

Rezultatele finale sunt corecte, placerea de a lucra este diferita:

[Image: oSVOzdi.jpg][Image: Y7APaHX.jpg][Image: u9CDp8x.jpg][Image: BrzxK6N.jpg][Image: UXwcOfZ.jpg]
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
@RaduCarutasu dar strict ca și rezultat final, “in ceașca”, este diferența intre duomo și kribli?
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
(31-12-2019, 11:06)adiszep Wrote: @RaduCarutasu dar strict ca și rezultat final, “in ceașca”, este diferența intre duomo și kribli?

Eu nu masor cafeaua, o beau.
Apreciind in acest sens, cu Duomo sau cu Kribli, nu am sesizat vreo diferenta in ceea ce priveste profilurile de gusturi si arome in lichidul din ceasca sau in comportamentul pucului pe durata extractiei (precizez insa, eu fac si o nutatie de fiecare data cand prepar -diferentele intre cu si fara sunt notabile, indiferent ca e Duomo sau Kribli).
Dpmdv, ambele dispozitive performeaza corect, asa cum am spus mai sus insa placerea de a-l utiliza pe unul sau pe celalat difera si pentru mine asta chiar conteaza.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Quote:cu Duomo sau cu Kribli, nu am sesizat vreo diferenta in ceea ce priveste profilurile de gusturi si arome in lichidul din ceasca sau in comportamentul pucului pe durata extractiei

Multumesc!

Reply
Eu inca sunt in teste nu ma pot pronunta exact dar e bine ca am multa cafea bine degazata si pot face experimente mai hardcore.
Din primele teste "teapa" ramane un accesoriu obligatoriu pentru cei care rasnesc in single dose, mai bun decat multe scule artizanale sau comerciale. Ce as urmari eu cu un Duomo ar fi simplificarea wdt-ului si reducerea timpilor de pregatire a pucului. Un fel de modernizare sa zicem, bazata pe minimalism. Evident ca orice arhitect iti va spune ca minimalismul costa :)   Insa nu e neaparat asa.

Ideea mea ar fi sa rasnesc in portafiltrul cu inel deasupra, sa zgudui putin macinatura astfel incat sa se acopere gaura (pentru cine are Honne) sau sa se prabuseasca uniform conul (in functie de rasnita asadar), apoi sa vin cu Duomo invartind de cateva ori in sensul acelor de ceasornic, tampez  cu autonivelare si gata.  As reduce astfel timpii de preparare pentru ca nu mai dansez cu batul prin macinatura intr-un wdt clasic si nici nu mai folosesc nivelatorul pentru ca deja Duomo mi-a lasat pucul foarte bine pregatit. Ca investitie as fi tot acolo, caci nivelatorul Bravo nu este ieftin.

Insa, pentru a trasa niste concluzii preliminare e nevoie de o luna de joaca pentru ca putem modifica la Duomo inaltimea acelor, in functie de sita folosita, numarul de ture de invartit, poate si sensul chiar daca vrem mai multa adrenalina... Toate acestea vor da curgeri diferite. Ce urmaresc eu ar fi gasirea unei proceduri de utilizare care duce aproape constant la un puc uniform strapuns in preinfuzie, uniformitate reflectata de o sita vizibil inundata pe toata suprafata, utilizand mereu portafiltrul fara fund. 

Ce ma incurca usor la Duomo v2 este faptul ca rotirea bazei cu ace genereaza un zgomot by default, datorita frecarii metal pe metal, iar asta ma impiedica sa aud cand acele ating sita. Eu as vrea sa imi fixez inaltimea acelor astfel incat sa fie la limita milimetrica a atingerii fundului sitei.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
La limita milimetrica da, micrometrica nu e cazul.
La prajire de exemplu, la un tambur de 23 cm diametru, paletele vin la 1 cm de perete si totusi boabele de 5mm, deci doua straturi intre capatul paletei si perete, sunt antrenate la unison cu restul, ca si cum paleta ar fi acolo printre ele...
Probabil o fi o teorie legata de agitatia multimilor, sub actiunea unul baston bine manuit... :D n-am studiat... :)
Dar facand o analogie, as zice ca daca acele se apropie la 0.6mm de perete. adica dublul dimensiunii granulei, ar trebui sa fie suficient...  Confused

Reply
(03-01-2020, 17:21)Lyvyoo Wrote: .......bazata pe minimalism. Evident ca orice arhitect iti va spune ca minimalismul costa :)   Insa nu e neaparat asa..........

Are dreptate arhitectul! :)
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply
Salutari!

Azi de plictiseala m-am gandit sa-i fac un desen tehnic la strungar si sa imi fac un WDT-Tool HomeMade :-D

Baza este facuta din aluminiu, iar acul este din crom dur 1.2mm

Va arat rezultatul, cum a iesit :-)

[Image: PyQzECi.jpg][Image: q6E6kIk.jpg]

Reply
Hai sa ne pregatim de electrificare Smile Pare ce trebuie in domeniul WDT. Sper doar sa avem parte in final de un tool hipsteresc de 1000E Smile

Dave Corbey, pe langa faptul ca ne amageste cu un Crem One, chiar are pe mana un tool de WDT care chiar poate avea viitor, mai ales daca nu va sari prea tare la pret:

#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Dave Corbey se joacă deja de ceva timp cu jucăria aia.
Știam că l-am mai văzut pe forum, în final l-am găsit. E din noiembrie, aici "Pucologia" si legatura sa cu distributia si nivelarea
Am să citez și aici postul original, să apară video-ul pentru cine nu intră pe link-uri:

(02-11-2019, 00:11)adif Wrote: Poate ajuta:

Reply
Pentru zona horeca, "1000 de (insert valuta)", are tanara speranta de la antipozi, Mathew Perger, ceva in lucru:

Incepe de pe la minutul 2 o discutie.

Reply
https://www.youtube.com/watch?v=hlHvvipBnRk&t=458s

Aveti idee ce este instrumentul de la 7:38? Pare sa creeze canale in pucul de cafea pentru distributie mai uniforma a apei.

Reply
Macar daca vedeam curgerea corecta dar au taiat-o la montaj :)

Reply
Posibil să fie un prototip.

De exemplu am găsit:
Barista Hustle: The Hog - din 2017
Info aici: https://www.youtube.com/watch?v=tS0c3ZCtVZs și http://community.baristahustle.com/t/let...hog/2000/9

Ceva similar din perioada respectivă și de la Costas of Sweeden: https://www.instagram.com/p/BaEDUhCj_61/
Și video aici https://www.instagram.com/p/B5vKYJ0nsas/
Sau "electrificat": https://www.instagram.com/p/B39Hmronxiu/
Nu îmi dau seama dacă are vreun nume.

Sau pur și simplu e făcut de cineva după ideea din video sau după propriile idei(nu ar fi ceva ieșit din comun ca și alte persoane să se fi gândit la astfel de tool).
Cine se pricepe cred că poate face destul de ușor ceva similar, un pic de "joacă" într-un program pe calculator + 3D printer (se poate apela la o firmă) + "acele" respective(diverse alternative pentru ace, discutate și pe aici pe forum).

@Lyvyoo vezi ce zice Matt Perger în video pe canalul Barista Hustle (postat la începutul mesajului). Pare să facă treabă destul de bună în cea mai mare parte.

Reply
Salut, 

Am gasit intr-un magazin cu accesorii bucatarie, 2 buc la 9 lei. Sa tai capetele si le las drepte sau indoi capetele ca din poza. ?[Image: XDiqxAE.jpg][Image: cOE85PK.jpg]
Lelit PL41EM, Kinu M47  Phoenix  

Reply
Pai dacă ai 2... probeaza ambele variante :)

Reply
(04-03-2020, 20:02)tavasz Wrote: Sa tai capetele si le las drepte sau indoi capetele ca din poza

Am avut si eu si dupa ce am taiat capetele se destrama tot ansamblul pentru ca e tinut la un loc de tensiunea create de fire, ele nefiind legate/sudate la capatul din maner.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic

Reply
M-am gandit ca se va face bucati, nu am la mine cositor si aparat de lipit teava cupru,cred ca s-ar rezolva problema. Eu am tras prin fire o bucata de pluta si tine.[Image: 6Jj38iY.jpg]

Off topic, papucii Batman, de la Lidl :)))
Lelit PL41EM, Kinu M47  Phoenix  

Reply
In varianta cu capetele indoite, as trece o sarma prin ochiurile alea, si cred ca le-ar tine bine pe toate impreuna...

Eu am asa ceva doar cu 4 sarme, adica doua bucle, in cruce, si nu m-a tentat niciodata sa le tai.

Reply
Salut,
Ce părere aveți?
Cum l as mai putea îmbunătăți?
[Image: d06b8187e12a98c5af7ffc07edd5d162.jpg][Image: 6b3fa76764b9ff9028f2301dbe2a9e82.jpg][Image: 40d54dd63712d052185db434462c9592.jpg]
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
Arata ca o unealta de tortura medievala :)).
Nu ar fi mai usor sa cumperi o perie de sarma cu peri din inox pe care sa-i infigi intr-un soclu din lemn cioplit frumos pe rotund si lacuit?

Reply
:))) probabil :D
Dar de când o folosesc firul de execuție se unește în 2 3 secunde. :) și curge lin frumos :)

Reply
Mai jos vezi imaginea cu un duomo.
Sunt mult mai putine "acuri" si ele sunt muuult mai subtire.
In kribli sunt 6 in total daca nu ma insel, si acolo sunt aproape jumate ca si grosime decat la duomo.

Daca vrei ceva DIY super practic atunci incearca pe asta.

[Image: I9fzNEp.jpg]
--Only God Can Judge Me--

Reply
. Ms
Acul trebuie sa atingă sita? Când fac wdt.
Ce lungime trebuie sa aibă?

Reply
Nu merge link-ul.
about:blank#blocked
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Nu conteaza lungimea daca nu-l poti pune pe portafiltru.
Iti recomand pentru start asa ceva:

@baloozzy
[Image: roJytyy.png]

Reply
:)
Am zis sa fac ceva mai profi :D overengineering

Reply
#keepitsimple  Wink

Reply
Ce fire recomandati pt un wdt home made? Am incercat cu niste ace de croitorie subtiri, infipte in pluta, practic avand expusa zona in care bagi firul in ac, dar parca retine multa cafea. Daca il scutur un pic e ok, dar de curiozitate, exista ceva perfect din punctul asta de vedere?
Zass ZEM 04 ; Eureka Mignon

Reply
cum a zis si @MyR, simplu, unui dop de pluta eu i-am
pus corzi de chitara
isi face treaba

[Image: 6cd63d616e061861b5bc983652b17651.jpg]
#Faema E61 Legend #Olympia Cremina 67 #LaPavonis #LaPeppina # Gaggia Mini #Aeropress #Mythos 1 #Niche Zero #Kinu Classic M47 | ex: #Expobar Brewtus #BFC # Gaggia Classic

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)