Welcome Back Log In Create Account

Instrumente pentru WDT

Daca rastorni in pf si agiti, tot ce ai facut in paharul Niche e degeaba, parerea mea...

Reply
(03-01-2021, 17:04)razvandumitru1 Wrote:
(03-01-2021, 16:52)Vali Wrote: Cred ca o sa incurce cercurile de la final. Poate ar trebui taiate...

Am uitat sa menționez ca wdt fac în paharul de la Niche, apoi răstorn in portafiltru și agit, nu fac wdt in portafiltru.

Pai wdt ar trebui sa fie pregatire direct in portafiltru pentru tampare.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Now:
#Flair PRO, #Kinu Phoenix

Reply
(03-01-2021, 17:54)Vali Wrote:
(03-01-2021, 17:04)razvandumitru1 Wrote:
(03-01-2021, 16:52)Vali Wrote: Cred ca o sa incurce cercurile de la final. Poate ar trebui taiate...

Am uitat sa menționez ca wdt fac în paharul de la Niche, apoi răstorn in portafiltru și agit, nu fac wdt in portafiltru.

Pai wdt ar trebui sa fie pregatire direct in portafiltru pentru tampare.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Sustin aceasta teorie, wdt-ul trebuie facut in pf direct, ceea ce faci tu in pahar se cam anuleaza la momentul cand torni in portafiltru.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM

Reply
Mda...nu va contrazic, dar în portafiltru nu concep sa fac asta, as anula toată utilitatea paharului de la Niche... Dacă nu e wdt, nu-i problema, nu ii mai zic wdt (i-aș fi zic RDT, de la Razvan Distribution Tehnique, dar e luat și acronimul asta :)) )

Am văzut asta la Dave Corbey, dacă nu o sa ajute, asta e am pierdut câțiva dolari. 
https://youtu.be/Y4lMoJqp-Rw
Bianca, Niche, Acaia Lunar, Comandante, V60, Hario Switch, Orea V3, Aeropress, Fellow Stagg
Ex: Lelit PL41TEM, Lelit PL43MMI

Reply
A mai aparut discutia asta prin alte topice, si mi-am expus parerea aici:
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid146986

... si din replica imediat urmatoare se pare ca si altii gandesc la fel.

Cand rastorni paharul in PF pur si simplu nu mai are orice amestecare anterioara, este data peste cap.

Reply
Și de cele mai multe ori, din experienta mea cu Niche, când răstorni din pahar în pf, se fac bulgarasi. Deci wdt făcut în pahar își pierde valoarea.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic

Reply
(03-01-2021, 16:58)Damian The Man Wrote:
(03-01-2021, 12:12)RaduCarutasu Wrote: O alta concluzie la care am ajuns este aceea ca nu este nevoie sa umblu prea mult la macinatura; cel mult doua rotiri in sens orar si doua invers. La fel si cu nivelatorul. 

Sa inteleg ca la Duomo executi si rotiri in sens invers?
Toate recomandarile, atat oficiale cat si ale utilizatorilor care au facut experimente erau de 3-5 rotiri in seunsul orar.

Asa procedez si nu cred ca fac ceva gresit. 
Acele sunt fixe si, fie ca merg inainte sau inapoi, se deplaseaza pe aceleasi urme. 
Am vazut si eu, la fel ca cei cu cei care fac recomandari oficiale, ca important este sa nu repet de mai mult de 4-5 ori rotirea dispozitivului.
Voi face si cateva teste in care voi roti doar in sens orar.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Dupa cateva zile de folosire Kribli Grabli pus la dispoziție de Lyvyoo concluzia e ca am clar mai putina stropire (aveam la o cafea mai ales) si parca si la gust e mai putin bitter, treb sa mai testez. Dar clar e mai bine. 
Si parca nivelatorul dăunează.. Am incercat sa nivelez dupa Kribili si tot stropea. Cel mai bine a iesit doar cu Kribili... as renunța la nivelator in favoarea unui asemenea "zgarmanator".

Pe de alta parte, cred ca e f usor de facut acasa cu un capac care sa se potriveasca pe portafiltru si in care sa înfigi niste ace/corzi de chitara dupa așezarea de la Kribli. Cam mult sa dai 200 de lei pe ceva ce poti face atat de elegant.

Am atașat poza cu un capac de deodorant solid de la Nala care se potriveste perfect peste portafiltrul meu lelit de 57mm, adica se așează fara joc si se învârte perfect paralel, dar cred ca oricine ar putea găsi în fctie de dimensiunea lui un capac potrivit. 

[Image: J98rax8.jpg][Image: KfkZMMw.jpg]
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 

Reply
In loc sa cautati dupa capace care sa se potrivesca, puteti folosi o alta sita care va sta nefolosita prin casa.
Eu chiar folosesc o sita de double pe post de"nivelator", intra perfect pana la marginea unde in mod normal s-ar opri si tamper-ul.

Reply
Si eu am renuntat la nivelator si cred ca ma voi desparti de el. Pur si simplu e suficient sa faci putin WDT apoi vii cu tamperul cu autonivelare (cazul ideal) si gata...

Posibile imbunatatiri de gust pot aparea cu un WDT corect, inclusiv cu Kribli, pt ca pregatind pucul corect vei extrage mai mult din cafea (EY mai mare). Surpriza asta o putem avea uneori si cand crestem temperatura la o cafea si observam ca a mai disparut din bitter, cu toate ca se stie ca o crestere a temperaturii e aducatoare de bitter. DAr secretul este ca noi am reusit sa extragem mai mult din bunatatea unei cafele (daca o are) in loc sa ne luptam la 89 de grade sa o facem fructata cand de fapt noi nu trageam suficient de mult din tot buchetul de arome disponibil.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Da, pt toti single-doserii, Kribli mi se pare extrem de util. Nici eu nu am mai folosit nivelator, de cand cu Kribli.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
Niciodata nu m-am ferit de temperaturi ridicate ( adica le-am ocolit pe cele joase) pentru ca atat la un blend traditional italian cat si la SO am inceput sa am rezultatele dorite la gust doar de la 93 de grade in sus, si am tot mers cu incredere uneori la 96. Cateva napoletate aveau sweet spotul la 91-92, dar sunt exceptii.

Plus ca, in foarte putinele cafenele din tara sau afara unde am baut cafele care sa pot spune ca sunt cel putin la fel de bune/pe gustul meu, precum la mine acasa, am avut surpriza sa aflu ca erau trase la 94 de grade, ceea ce intr-o cafenea 3rd wave nu prea se poarta.

------------

Incep si eu azi sa experimentez putin niste pucuri cu/fara nivelator, am citit recent enorm de multe pareri care sustineau ca in urma unor experimente foarte riguroase l-au scos definitiv din ecuatie. Sunt curios daca e doar o unealta neutra, sau chiar poate dauna extractiei/pucului.
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

Reply
(08-01-2021, 12:33)renatoa Wrote: In loc sa cautati dupa capace care sa se potrivesca, puteti folosi o alta sita care va sta nefolosita prin casa.
Eu chiar folosesc o sita de double pe post de"nivelator", intra perfect pana la marginea unde in mod normal s-ar opri si tamper-ul.

Nu prea înțeleg cum e cu sita, poate ca nivelator e ok, dar pe ce se sprijină cand face wdt cu ace ca kribli? Pe cafea?

Eu vad opțiunea sa se potrivească fix pe exteriorul portafiltrul ca Kribli cum am găsit eu capacul de mai sus, sau sa se spriiineasca pe interior fara sa deranjeze/preseze cafeaua. 

Pentru varianta exterior pt cei care au lelit de 57, capacul de mai sus se gaseste la Nala cosmetics si costa 20 de lei:
https://nala.ro/deodorant-fara-aluminiu-portocala

Sau mai e o varianta de adaptor pt filtre foto cokin pe diametru de 58mm (nu e o problema ca e pe 58, se potriveste fix inauntru sitei lelit standard, nu știu daca si ascaso) ca in poza de mai jos

Problema acum e ce lipim peste acest adaptor (un disc in care sunt înfipte acele) sau cum lipim acele pe fundul capacului de deodorant, cu fludor poate nu stau, mai e varianta de a le îndoi ca la kribli in forma de U, prinse pe sub un disc subtire de plastic si totul lipit pe fundul capacului

[Image: G0ngHLN.jpg]
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)

Reply
(08-01-2021, 13:41)Damian The Man Wrote: ... am citit recent enorm de multe pareri care sustineau ca in urma unor experimente foarte riguroase l-au scos definitiv din ecuatie ...

... Era normal sa le scoata , sunt absolut inutile ( ... sau utile ptr. cafeaua 3rd wave , departamentul pareri si simptome )  dar , daca cineva face experientza de 1-2 ori ... se lamureste repede si definitiv.
    Nu sustzin nici nivelatorul dar ... il consider util ptr. cei care incarca o sita prea mult sau folosesc rasnitze care genereaza macinatura atipic , sau pur si simplu nu vor sa dea pe afara cafeaua din sita , accidental.
    In cazul meu - si nu numai - ptr. rasnitzele Honne / Versalab si cei ce le folosesc cu inel pe PF e bun nivelatorul , marind viteza de lucru prin acea pre - tampare / nivelare si eliminand riscul rasturnarii movilei de cafea peste marginea PF ... acu ' fiecare cum considera ca mai bine ptr. el.
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
(08-01-2021, 14:33)dragos.stoian Wrote:
(08-01-2021, 12:33)renatoa Wrote: In loc sa cautati dupa capace care sa se potrivesca, puteti folosi o alta sita care va sta nefolosita prin casa.

Nu prea înțeleg cum e cu sita, poate ca nivelator e ok, dar pe ce se sprijină cand face wdt cu ace ca kribli? Pe cafea?

Eu vad opțiunea sa se potrivească fix pe exteriorul portafiltrul ca Kribli cum am găsit eu capacul de mai sus, sau sa se spriiineasca pe interior fara sa deranjeze/preseze cafeaua. 

Ai dreptate, ca grebla ii mai trebuie si un sprijin pe marginea PF... 
(08-01-2021, 14:33)dragos.stoian Wrote: ...
Problema acum e ce lipim peste acest adaptor (un disc in care sunt înfipte acele) sau cum lipim acele pe fundul capacului de deodorant, cu fludor poate nu stau, mai e varianta de a le îndoi ca la kribli in forma de U, prinse pe sub un disc subtire de plastic si totul lipit pe fundul capacului

Vezi solutia sugerata de mine aici: 
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid122926

Reply
(08-01-2021, 15:55)renatoa Wrote:
(08-01-2021, 14:33)dragos.stoian Wrote:

Ai dreptate, ca grebla ii mai trebuie si un sprijin pe marginea PF... 
(08-01-2021, 14:33)dragos.stoian Wrote: ...

Vezi solutia sugerata de mine aici: 
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid122926

Mersi, ma tot sfătuiesc și cu IonutMihail care a făcut o unealta cu ace de imprimanta (am înțeles ca ai vb și tu cu el) si sa vedem ce iese pana la urma

Reply
Dragos.stoian - aditional de link-ul lui Renatoa unde am realizat dispozitivul, atasez pozele sa vezi cum realizează distributia in pf, eu unul sunt multumit! Chiar daca am muncit ceva la el este o solutie asemănătoare Kribli Grabli si cum spunea un coleg, mai eleganta. Ai învârtit de 2 ori stanga/dreapta si asta este, nu trebuie facut abuz deoarece ce urmeaza este invers cu așteptările dispozitivului, adică channeling la greu [emoji2].[Image: 955368008199041e254684cace42e1b5.jpg][Image: d55d8ce22007b6c531e0e35de74832df.jpg][Image: 89eee85cb670aaea71965ef744ef62de.jpg][Image: 7195112c79c95eccaaf2b92617a6c557.jpg]

Reply
(08-01-2021, 19:20)IonutMihail Wrote: Dragos.stoian - aditional de link-ul lui Renatoa unde am realizat dispozitivul, atasez pozele sa vezi cum realizează distributia in pf, eu unul sunt multumit! Chiar daca am muncit ceva la el este o solutie asemănătoare Kribli Grabli si cum spunea un coleg, mai eleganta. Ai învârtit de 2 ori stanga/dreapta si asta este, nu trebuie facut abuz deoarece ce urmeaza este invers cu așteptările dispozitivului, adică channeling la greu [emoji2].[Image: 955368008199041e254684cace42e1b5.jpg][Image: d55d8ce22007b6c531e0e35de74832df.jpg][Image: 89eee85cb670aaea71965ef744ef62de.jpg][Image: 7195112c79c95eccaaf2b92617a6c557.jpg]

Super! Deci sunt înfipte in pluta si pluta lipita?

Reply
Pluta am decupat-o cat sa stea fixa in inel, placa vine in spate, nu sunt lipite intre ele. Da, am introdus acele prin pluta astfel incat sa pice in gaurile placii care le-am ales dupa un modelul Kribli, restul vezi ceva mai jos in link-ul respectiv cand am pus acele de imprimanta.

Reply
Citind threadul asta ma gandeam ca o solutie fezabila de omogenizare in portafiltru fara a folosi ace sau nivelator ar putea fi reprezentata de un suport de portafiltru plasat pe un mediu elastic cu un excitor / driver audio (gen https://www.avmall.ro/detalii/driver-day...x58fp.html) plasat sub suport care ar induce vibratiile necesare pentru spargerea "bulgarilor de cafea", omogenizarea si nivelarea macinaturii. Ce parere aveti de ideea asta?
Bonus: puteti face suportul sa cante :D
Lelit Anita PL042TEMD, tamper Motta 57mm, nivelator Motta 57mm, sita Ascaso 14-20g, portafiltru bottomless PLA570s.

Reply
Si omogenizarea cum s-ar face, in acest caz? Adica nu pretind ca stiu cum face wdt-ul omogenizarea (dc asta face), probabil nimeni nu stie, dar vibratiile de la o sursa audio nu cred ca ar face altceva decat ar face niste tap-uri repetate, adica sa faca particulele fine sa mearga adanc in macinatura, spre fundul sitei, ceea ce nu ar fi o omogenizare, ci mai mult o stratificare. E ca si cum ai lua o galeata cu pietre mici si cu nisip si ai agita-o - nisipul ajunge in cele din urma spre fundul galetii.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
(09-01-2021, 01:39)cradun Wrote: Si omogenizarea cum s-ar face, in acest caz? Adica nu pretind ca stiu cum face wdt-ul omogenizarea (dc asta face), probabil nimeni nu stie, dar vibratiile de la o sursa audio nu cred ca ar face altceva decat ar face niste tap-uri repetate, adica sa faca particulele fine sa mearga adanc in macinatura, spre fundul sitei, ceea ce nu ar fi o omogenizare, ci mai mult o stratificare. E ca si cum ai lua o galeata cu pietre mici si cu nisip si ai agita-o - nisipul ajunge in cele din urma spre fundul galetii.

Ai dreptate insa ma gandesc ca e mai ok sa fie toate straturile la aceeasi densitate pe orizontala decat bulgari de diferite densitati imprastiati aleatoriu prin puc.
Cat despre vibratii, ma refer aici la diferite frecvente, nu la o melodie. Melodia o bagi dup-aia  Smile .
E doar o idee, daca ma chinuiesc un pic cred ca gasesc un excitor prin cutia de "miscellaneous electronics" si fac un prototip.
Lelit Anita PL042TEMD, tamper Motta 57mm, nivelator Motta 57mm, sita Ascaso 14-20g, portafiltru bottomless PLA570s.

Reply
(09-01-2021, 01:58)Cata Wrote:
(09-01-2021, 01:39)cradun Wrote: Si omogenizarea cum s-ar face, in acest caz? Adica nu pretind ca stiu cum face wdt-ul omogenizarea (dc asta face), probabil nimeni nu stie, dar vibratiile de la o sursa audio nu cred ca ar face altceva decat ar face niste tap-uri repetate, adica sa faca particulele fine sa mearga adanc in macinatura, spre fundul sitei, ceea ce nu ar fi o omogenizare, ci mai mult o stratificare. E ca si cum ai lua o galeata cu pietre mici si cu nisip si ai agita-o - nisipul ajunge in cele din urma spre fundul galetii.

Ai dreptate insa ma gandesc ca e mai ok sa fie toate straturile la aceeasi densitate pe orizontala decat bulgari de diferite densitati imprastiati aleatoriu prin puc.
Cat despre vibratii, ma refer aici la diferite frecvente, nu la o melodie. Melodia o bagi dup-aia  Smile .
E doar o idee, daca ma chinuiesc un pic cred ca gasesc un excitor prin cutia de "miscellaneous electronics" si fac un prototip.

S-a gândit deja cineva la asta, s-a mai postat:
https://youtu.be/rsb1_PEO1DM

Reply
E pe undeva postat vreun fisier CAD cu distributie ace, la "greble" care au confirmat ?

Reply
(09-01-2021, 10:44)dragos.stoian Wrote:
(09-01-2021, 01:58)Cata Wrote:

S-a gândit deja cineva la asta, s-a mai postat:
https://youtu.be/rsb1_PEO1DM

Mersi pentru link, interesant!

Reply
Sunt și eu interesat de fișierul cad
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
Salut,
Azi am testat din nou o abordare pe care am vazut-o la cineva care avea Versalab: macina in portafiltru, 2-3 ciocniri de masa(doar plan orizontal, sa se niveleze gogoasa) si apoi tampare.
Am facut o proba cu Kribli, dupa macinare in PF, si, apoi, direct tamp precum si alta fara Kribli. Cea fara Kribli a scos un gust cel putin la fel de bun ca cea cu Kribli, iar curgerile au fost in timpii "normali".
E clar ca ma ajuta si rasnita care distribuie macinatura uniform, dar incep sa cred ca "less is more" si la espresso.
Lelit Bianca V2, Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc, VST baskets

Reply
Din capitolul experimente doar de dragul experimentului, am scos Kribli din rutina si am bagat un sake. Peste sita cu cafea din portafiltru am pus sita de backflush, si dai si agita ca la bar :)
Apoi nivelare, tampare si dat drumul la pompa, abia dupa vreo 12-13 secunde a inceput sa pice anemic, si dupa vreo 47s am avut un ceasca 36gr.
In privinta gustului, nu era amar/ars cum ma asteptam, dar nu mai avea deloc aciditate si nici aroma pe care stiam ca trebuie sa o aiba.
Bugster+Honne, Kinu

Reply
Exact asa fac și eu cu sette.. Bat puțin de blat apoi nivelez și gata, curge super frumos, am scos wdt din ecuație.., am scos și Pf naked din ecuație, pana la urma tre sa ma bucur de cafea și asta fac de vreo 3 luni și parca sunt și mak liniștit :)).
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
(09-01-2021, 14:59)d2florin Wrote: Exact asa fac și eu cu sette.. Bat puțin de blat apoi nivelez și gata, curge super frumos, am scos wdt din ecuație.., am scos și Pf naked din ecuație, pana la urma tre sa ma bucur de cafea și asta fac de vreo 3 luni și parca sunt și mak liniștit :)).
Mi-ai umplut.inima de bucurie :)
Si eu fac la fel cu PF-ul naked si sunt mai linistit. Il foloses doar la retetele noi ca sa gasesc macinatura OK. In rest, mai mult ma chinuia, pentru ca, si fara probleme de extractie, tot mai arunca cate un strop si murdarea prin jur.
Urmeaza sa scot la vanzare un set de scule scumpe :)
Lelit Bianca V2, Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc, VST baskets

Reply

Forum Jump:

Browsing: 3 Guest(s)