17-03-2014, 02:47
Deschid un subiect neabordat pe forum, frontal.
Cand te prinde pasiunea asta rau de tot, dupa cativa ani deja visezi noaptea variantele de upgrade, fie ca ai, fie ca nu ai banii necesari
Dupa mai putin de 3 ani am ajuns la concluzia ca vreau mai multa exactitate in masuratorile de temperatura (inca nu bat spre dataloger), si am pus la vanzare Bezzera BZ10 al meu, un HX care isi face datoria cu brio insa grupul electric, pe langa avantajul incalzirii mai rapide are si dezavantajul ca nu il poti modifica, montandu-i un termometru Eric. Nu am gasit modificarea de PID pe acel grup, dar aceasta e o alta poveste...
Poate in situatia mea mai sunt si detinatori de Single Boilere care vor sa sara direct la ceva "ultra", fara tentatie prea mare de upgrade in viitorii ani.
In cazul meu, mai ales cu noile reduceri la Expobar care mi-au tulburat intentiile de pana acum, variantele la care ma gandesc sunt:
HX-uri cu grup E61 si termometru Eric cumparat separat
Avantaje:
- pret mai mic
- apa proaspata la grup, direct din rezervor sau de la retea
- profile de temperatura mai apreciate de catre useri experimentati de pe home-barista, desi sunt fluctuante in grafice, nu liniare, lucru care nu inseamna un gust mai putin bun in cesaca, din contra, un user experimentat putand produce rezultate similare atat pe HX cat si pe DB
- flexibilitate mai mare atunci cand faci mai multe shot-uri, eventual cu mai multe origini sau blend-uri, caci cu un termometru Eric in grup, poti ajunge in 10-20 de secunde de flush la orice temperatura doresti.
- racind HX-ul prin flush-uri, se va raci si grupul, care tinde sa fie mai fierbinte. La un DB, citind o temperatura pe PID ai impresia ca aceea este si temperatura de extractie, dar grupul poate fi mai fierbinte sau mai rece si atunci asteptarile iti vor fi inselate
Dezavantaje (aici lucrurile sunt subiective):
- un user incepator s-ar putea sa se obisnuiasca mai greu cu flush-urile de 10-20 de secunde pentru fiecare shot si in general cu rutina utilizarii unui HX.
- daca umbli la presostat si scazi presiunea de aburi din boiler, pentru flush-uri mai scurte, pierzi din cantitatea de aburi. De exemplu eu las apa sa curga pana cobor de la 1.25 la 0.9 bar. Gustul meu prefera cafele mai acide, pe care le pot evidentia asa cum trebuie abia la 0.9. Daca as seta presostatul la 0.9 din start, cantitatea de aburi ar scadea considerabil, presiunea de aburi la 0.9 fiind vizibil mai scazuta decat la 1.25.
DB-uri cu PID:
Avantaje:
- control extrem de simplu al temperaturii, prin setarea PID-ului in functie de dorinte si nevoi
- profil liniar de temperatura, obtinut destul de usor, facand astfel util si usor de utilizat aparatul si pentru un incepator
- spre deosebire de HX-urile cu PID, masurarea temperaturii se face direct pe apa care va pleca spre grup, nu indirect.
- cum am precizat mai sus, temperatura apei citita de PID in boiler este foarte probabil sa nu fie similara cu temperatura apei care ia contact cu pucul de cafea. Dar daca scoti asul din maneca, un termometru Eric montat pe grupul E61 al DB-ului, si calibrezi eventual temperaura de acolo cu PID-ul, nu vei fi maxim de dotat si asigurat? Sau nu se poate face aceasta calibrare pentru ca temperatura in grup variaza mereu?
- Iti poti face o plaja de preferinte a temperaturilor pentru anumite cafele/tipuri de prajire, fara investitii suplimentare, caci ai deja PID, spre deosebire de HX-ul fara termomemetrul Eric, care nu te ajuta vizual decat cu acul manometrului de presiune in boiler al HX-ului (pentru cele care au), manometru care ofera informatii ceva mai vagi si oricum indirecte vis a vis de scopul tau principal - temperatura exacta a apei.
- daca folosesti constant (cateva zile sau saptamani) aceeasi cafea, ai sanse mai mari sa repeti rezultatele bune cu un DB.
- poti opri boilerul de aburi, daca stii ca nu il vei folosi.
Dezavantaje:
- daca schimbi des cafeaua, in special in aceeasi sesiune de preparare, va fi mai greu de lucrat cu un DB pentru ca nu e de ajuns ca PID-ul sa scada la temperatura X, ci mai trebuie sa se raceasca si grupul. La fel si in sens invers, cu precizarea ca la racire timpul de asteptare e mai mare. La un HX cu termometru Eric, cum spuneam, oricum faceai flush-uri pana la temperatura dorita. Totusi, daca ai si termometru Eric pe DB, nu pica acest dezavantaj?
- decalcifiere putin mai costisitoare, pentru ca se va face pe doua boilere. Insa si HX-ul are schimbatorul sau de caldura, pe langa boiler, deci e posibil sa nu fie mare diferenta.
- consum de curent mai mare, cu ambele boilere pornite, fata de un HX de putere asemanatoare
Modelele pe care le vizez ca si upgrade:
DB cu PID:
- Expobar Brewtus 4, pompa pe vibratii si rezervor - 1300E
- Expobar Brewtus 4, pompa rotativa si conexiune la apa - 1450E
HX:
- Expobar Office Leva cu pompa rotativa - 1000E
- Expobar Office Leva cu pompa pe vibratii - 920E
- Bezzera Magica - 1100E
- Lelit PL62 - 1100E
Analizand variantele de mai sus, ce ati recomanda si de ce?
Merita cu adevarat banii pompa rotativa?
Diferenta de la Office Leva HX (cu rotativa sau vibratii) pana la Magica, se justifica in vreun fel? Vorbim totusi de aproape 200E la varianta cu vibratii si 100E in cazul rotativei.
Merita sa dai banii pe alt HX peste 1100E?
Bataia sa fie intre variantele extreme, adica DB cu rotativa (1450E si HX cu vibratii (920E) sau HX cu rotativa (1000E)?
Cand te prinde pasiunea asta rau de tot, dupa cativa ani deja visezi noaptea variantele de upgrade, fie ca ai, fie ca nu ai banii necesari
Dupa mai putin de 3 ani am ajuns la concluzia ca vreau mai multa exactitate in masuratorile de temperatura (inca nu bat spre dataloger), si am pus la vanzare Bezzera BZ10 al meu, un HX care isi face datoria cu brio insa grupul electric, pe langa avantajul incalzirii mai rapide are si dezavantajul ca nu il poti modifica, montandu-i un termometru Eric. Nu am gasit modificarea de PID pe acel grup, dar aceasta e o alta poveste...
Poate in situatia mea mai sunt si detinatori de Single Boilere care vor sa sara direct la ceva "ultra", fara tentatie prea mare de upgrade in viitorii ani.
In cazul meu, mai ales cu noile reduceri la Expobar care mi-au tulburat intentiile de pana acum, variantele la care ma gandesc sunt:
HX-uri cu grup E61 si termometru Eric cumparat separat
Avantaje:
- pret mai mic
- apa proaspata la grup, direct din rezervor sau de la retea
- profile de temperatura mai apreciate de catre useri experimentati de pe home-barista, desi sunt fluctuante in grafice, nu liniare, lucru care nu inseamna un gust mai putin bun in cesaca, din contra, un user experimentat putand produce rezultate similare atat pe HX cat si pe DB
- flexibilitate mai mare atunci cand faci mai multe shot-uri, eventual cu mai multe origini sau blend-uri, caci cu un termometru Eric in grup, poti ajunge in 10-20 de secunde de flush la orice temperatura doresti.
- racind HX-ul prin flush-uri, se va raci si grupul, care tinde sa fie mai fierbinte. La un DB, citind o temperatura pe PID ai impresia ca aceea este si temperatura de extractie, dar grupul poate fi mai fierbinte sau mai rece si atunci asteptarile iti vor fi inselate
Dezavantaje (aici lucrurile sunt subiective):
- un user incepator s-ar putea sa se obisnuiasca mai greu cu flush-urile de 10-20 de secunde pentru fiecare shot si in general cu rutina utilizarii unui HX.
- daca umbli la presostat si scazi presiunea de aburi din boiler, pentru flush-uri mai scurte, pierzi din cantitatea de aburi. De exemplu eu las apa sa curga pana cobor de la 1.25 la 0.9 bar. Gustul meu prefera cafele mai acide, pe care le pot evidentia asa cum trebuie abia la 0.9. Daca as seta presostatul la 0.9 din start, cantitatea de aburi ar scadea considerabil, presiunea de aburi la 0.9 fiind vizibil mai scazuta decat la 1.25.
DB-uri cu PID:
Avantaje:
- control extrem de simplu al temperaturii, prin setarea PID-ului in functie de dorinte si nevoi
- profil liniar de temperatura, obtinut destul de usor, facand astfel util si usor de utilizat aparatul si pentru un incepator
- spre deosebire de HX-urile cu PID, masurarea temperaturii se face direct pe apa care va pleca spre grup, nu indirect.
- cum am precizat mai sus, temperatura apei citita de PID in boiler este foarte probabil sa nu fie similara cu temperatura apei care ia contact cu pucul de cafea. Dar daca scoti asul din maneca, un termometru Eric montat pe grupul E61 al DB-ului, si calibrezi eventual temperaura de acolo cu PID-ul, nu vei fi maxim de dotat si asigurat? Sau nu se poate face aceasta calibrare pentru ca temperatura in grup variaza mereu?
- Iti poti face o plaja de preferinte a temperaturilor pentru anumite cafele/tipuri de prajire, fara investitii suplimentare, caci ai deja PID, spre deosebire de HX-ul fara termomemetrul Eric, care nu te ajuta vizual decat cu acul manometrului de presiune in boiler al HX-ului (pentru cele care au), manometru care ofera informatii ceva mai vagi si oricum indirecte vis a vis de scopul tau principal - temperatura exacta a apei.
- daca folosesti constant (cateva zile sau saptamani) aceeasi cafea, ai sanse mai mari sa repeti rezultatele bune cu un DB.
- poti opri boilerul de aburi, daca stii ca nu il vei folosi.
Dezavantaje:
- daca schimbi des cafeaua, in special in aceeasi sesiune de preparare, va fi mai greu de lucrat cu un DB pentru ca nu e de ajuns ca PID-ul sa scada la temperatura X, ci mai trebuie sa se raceasca si grupul. La fel si in sens invers, cu precizarea ca la racire timpul de asteptare e mai mare. La un HX cu termometru Eric, cum spuneam, oricum faceai flush-uri pana la temperatura dorita. Totusi, daca ai si termometru Eric pe DB, nu pica acest dezavantaj?
- decalcifiere putin mai costisitoare, pentru ca se va face pe doua boilere. Insa si HX-ul are schimbatorul sau de caldura, pe langa boiler, deci e posibil sa nu fie mare diferenta.
- consum de curent mai mare, cu ambele boilere pornite, fata de un HX de putere asemanatoare
Modelele pe care le vizez ca si upgrade:
DB cu PID:
- Expobar Brewtus 4, pompa pe vibratii si rezervor - 1300E
- Expobar Brewtus 4, pompa rotativa si conexiune la apa - 1450E
HX:
- Expobar Office Leva cu pompa rotativa - 1000E
- Expobar Office Leva cu pompa pe vibratii - 920E
- Bezzera Magica - 1100E
- Lelit PL62 - 1100E
Analizand variantele de mai sus, ce ati recomanda si de ce?
Merita cu adevarat banii pompa rotativa?
Diferenta de la Office Leva HX (cu rotativa sau vibratii) pana la Magica, se justifica in vreun fel? Vorbim totusi de aproape 200E la varianta cu vibratii si 100E in cazul rotativei.
Merita sa dai banii pe alt HX peste 1100E?
Bataia sa fie intre variantele extreme, adica DB cu rotativa (1450E si HX cu vibratii (920E) sau HX cu rotativa (1000E)?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan