(22-03-2020, 20:15)renatoa Wrote: ... La masini cu pompa e alta poveste, apa ajunge in grup doar prin presiune, ca altfel nu are cum... si poate are sens spatiul ala.
exprimarea mi se pare mie (?) tare greoi de inteles... sau o fi chiar gresita?!
adica, la masini fara pompa, cum sunt
spring lever-ele, sau mai mult, dintre ele,
dipper-ele, cum ajunge apa in grup altfel decat printr-o diferenta de presiune?!
prin bunavointa... portarului?
a, dar la masinile cu piston, apa ajunge in grup printr-o... gaura, sau mai multe!
p.s.
'masini cu pompa' nu face o diferenta specifica...
si Strega si Londinium sunt masini cu pompa si totusi... extractia se face sub presiunea unor arcuri care imping un piston peste o coloana de apa, peste puc-ul de cafea etc.
nu mai amintesc de masini cu levier si arc, dotate totusi cu pompa, dar numai pentru umplerea boilerului, cu alimentarea dintr-un rezervor de apa; pentru ca, de ex. masinile comerciale au de regula rezolvata problema alimentarii cu apa a boilerului prin presiunea din reteaua de apa;
daca masinile espresso, sunt masini de extras cafeaua espresso, atunci diferenta ar trebui asezata tocmai la modul in care se genereaza presiunea necesara extractiei: cu pompa, sau cu arcuri, sau manual etc.
ma tenteaza, in context (extractia... pentru incepatori) sa revin (a n-a oara...) asupra unor explicatii speculative, cu cele ce se-ntampla cu pucul pentru si in extractie;
e simplu pentru oricine neinteresat, sa renunte la lectura acestui post!
apropo de folosirea unor
filter basket-uri de capacitate diferita, cu o aceeasi doza, la masinile - sa zicem - cu extractie prin pompa:
- conteaza mult, in afara de volumul 'rezidual' liber, si forma si numarul gaurilor (VST, IMS, EPHQ etc.)
- acea curgere de
inmuiere la 0 bar depinde in durata, de debitul apei de extractie si de volumul ramas liber in 'camera de extractie'; cu referinta la debit, trebuie tinut cont de 'plecarea' mai lenta a pompelor vibratoare, precum si de prezenta, intr-o forma sau alta, a unui restrictor de debit in circuitul apei de extractie (!) - debitul initial e oricum mai mic, insa este! eu am masurat prezenta apei deasupra pucului in primele momente de debut ale shotului (Magica)!
daca dispunem de un manometru in grup, putem vedea clar cum durata acestei faze de inmuiere la 0 bar difera functie de volumul rezidual neocupat de puc, pentru diverse capacitati de
filter basket-uri;
cand am facut ceva comparatii, am folosit site Bezzera de 12, 14, 16 si 23g, nu IMS si nici EPHQ; de asemenea, am vazut pe termofiltrul DIY, efectul volumului liber (care trebuie umplut cu apa de extractie) asupra temperaturii de extractie!
speculatie, desigur, dar nu cred ca inmuierea asta de care se face vorbire, e asa importanta in a oferi apei care va sa vina in presiune, o masa gata 'dumnicata' in apa, deci numa' buna de extras!
ar fi, cred eu prea simplist si lasand nelamurite unele fenomene obiective care apar; de ex., presurizarea...
eu sunt de partea celor care vad in inmuierea asta a stratului superficial din puc, doar o forma de pregatire a acelui strat superficial - nimic, in timp util, in profunzime - pentru socul de presiune ce va sa-l suporte pucul, sub apa ce vine cu 9-10 bar etc.!
deci stratul superficial inmuiat 'bland' in apa, devine oricum
impermeabil si egalizeaza prin inmuierea si umflarea particulelor de macinatura, tensiunile care ar apare brusc in cazul in care suprafata puucului ar trece rapid, in 1-2 sec, la o presiune de 9-10 bar! durata acestei inmuieri nu are asa mare relevanta prin infuzarea
in adancime a apei in straturile mai profunde ale pucului; cel putin eu nu cred ca se intampla asa ceva in cele 3, pana la 10 sec de preinfuzie moale, la 0 bar!
ce se intampla deci in faza asta este doar pregatirea stratului superficial de contact dintre puc si apa asezata 'balta' deasupra lui -
umflare si inmuiere - etansare; si sigur, durata necesara, inseamna terminarea acestei pregatiri, care ar trebui sa difere functie de macinatura, cafea etc.
urmeaza apoi
presurizarea, faza in care, la un moment dat, apa sub presiune penetreaza in straturile de profunzime ale pucului; faza aceasta, de preinfuzie poate fi considerata reusita daca apa ajunge sa picure la baza pucului, numai dupa ce a udat in intregime pucul (vorbim de
saturarea pucului);
sigur ca nimic nu e batut in cuie si urmat cu sfintenie oarba de toti practicantii espresso-ului de casa cu masini care permit varia forme de profilare parametrii in preinfuzie: o rampa de presiune rapida, exploziva, pana la un maxim setat de - sa zicem - 9 bar, va determina o migrare rapida de
fines (la macinatura espresso, deci bimodala) si mai apoi, o curgere mai 'stransa' - un debit mai mic; o rampa de presiune moderata (5-6 sec de la un 2 la 9-10 bar) va determina e extractie in debit mai mare si - posibil - un EY putin mai mic...
dar in ideea de mai sus, varia
headspace-uri determina pentru o aceeasi doza, temperatura, profil de presiune/debit, diferite comportamente, nu datorita vreunui gremlin ascuns undeva in grup, ci datorita gradului diferit de pregatire puc umed: modul in care a avut timp suprafata pucului sa fie pregatita pentru cresterea de presiune, va determina modul in care va curge apa prin puc!
foarte mult din procedurile de
grooming puc, de preinfuzie si profilare au in final efect in modul de curgere al apei prin puc; asta sigur nu mai e... pucologie; cel mult s-ar putea numi
channeling-ologie :) sau numai... olog-ie :)
disclaimer:
speculatii, ok, dar pentru comportamente constatate experimental, totusi! deci nu vorbe, asa, ca sa ne auzim cum suna... posibil sa fi gresit, sa fie multe aiurea, dar de vreo 4-5 ani incoace, cam tot ce extrag e pe masini cu care pot modifica profilul de presiune in preinfuzie si de debit in extractie!
ca exemplu, faza asta de 0 bar inmuiere e inevitabila in primele 5 sec la Strega, dar modificand debitul (dimmer), sau chiar oprind pompa, pot prelungi faza... oricat! ei bine, am stabilit prin degustari, ca (pentru o anume cafea, la o data anume etc.) prelungirea acestei faze la nesfarsit nu da rezultate mai bune; ci mai proaste! exista deci, functie de spatiul liber (Strega are peste 70 ml de spatiu liber...), o durata optima pentru faza 0 bar (debitul...), dupa care trebuie sa inceapa presurizarea!
mai mult, pe Minima, am rezultate mai bune daca scurtez la maxim faza asta de inmuiere la 0 bar si ajung repede (in 1-2 sec) la 2 bar (sau 3, dupa caz...) unde stau pana la strapungerea pucului;
deci fac o preinfuzie in palier de presiune, la 2-3 bar, (dupa o idee preluata de la
spring-lever-urile
plumbed...) dupa care trec (imi place varianta cu rampa lenta, 4-5 sec) pe presiunea maxima disponibila (zic disponibila, pentru ca, fiind deja in curgere, nu mai e posibil sa se atinga deasupra pucului presiunea limita setata prin OPV!) de cca. 8 - 8,5 bar...
stiind ca debitul apei de extractie e controlat manual prin acel robinet cu ac din grup (ECM
device) de la 0 la cca. 12,5 ml/sec;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)