Hello There, Guest! Login Register


"Pucologia" si legatura sa cu distributia si nivelarea

#1
[Image: AUNcCAD.jpg][Image: n9f0Yjg.jpg][Image: 6IYzdiY.jpg]
Lelit Bianca V2 | Fiorenzato F64 EVO | Bravo tools | VST, IMS baskets&screen shower | Kompresso/Krinder
Past: Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky Doserless | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

 
 
Reply
#2
Nivelator in ambele directii?
Tamper - surubul din capac cate invartiri are pana sa intre complet? Cantarul meu digital nu ma ajuta sa ii masor forta de tampare.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#3
Ambele directii mereu, din prima zi, fara exceptie.
La tamper nu am umblat deloc, cum l-am primit asa a ramas. Eram hotarat sa fac ajustari minutioase,  dar am fost atat de multumit de el incat am zis ca e inutil sa modific ceva....deocamdata.
Lelit Bianca V2 | Fiorenzato F64 EVO | Bravo tools | VST, IMS baskets&screen shower | Kompresso/Krinder
Past: Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky Doserless | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

 
 
Reply
#4
(30-10-2019, 14:43)Damian The Man Wrote: Ambele directii mereu, din prima zi, fara exceptie.
La tamper nu am umblat deloc, cum l-am primit asa a ramas. Eram hotarat sa fac ajustari minutioase,  dar am fost atat de multumit de el incat am zis ca e inutil sa modific ceva....deocamdata.

Multumesc!
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#5
Si eu folosesc Kribli (WDT) + nivelator Bravo (distribuire si nivelare) + tamper Bravo, in rutina zilnica. Am observat ca dupa nivelare, nivelatorul nu trebuie bruscat la scoaterea din filtru pentru a evita o posibila afectare a integritatii patului de cafea. Probabil ca se creaza un efect de suctiune, provocat de diametrul si peretii verticali ai tălpii de nivelare plus particulele de cafea ce patrund intre filtru si nivelator. Aceasta problemă nu apărea la nivelatorul Motta, probabil datorita șanțului circular practicat in talpa nivelatorului (la Motta apăreau alte probleme Smile). In concluzie, daca dupa distribuire-nivelare scot cu atentie nivelatorul nu am probleme cu pucul de cafea, dupa extractie iese perfect din filtru, fara sectionare pe verticala sau orizontala.
ECM Classika PID / Eureka Mignon Specialita / Kribli-Grabli / Motta tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#6
damn, citesc si ma bucur ca demult am uitat de wdt, rdt si alte smecherii Big Grin
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#7
(30-10-2019, 18:13)maki Wrote: damn, citesc si ma bucur ca demult am uitat de wdt, rdt si alte smecherii Big Grin
Pai ce, ai inceput sa bei ness, cu sculele din semnatura? ... Big Grin
ECM Classika PID / Eureka Mignon Specialita / Kribli-Grabli / Motta tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#8
la mine workflow-ul la moment e banal de simplu.

masoara 18.2g cafea,
baga in hopperul gol Sette,
macina direct in pf cu sita VST,
distributie cu OCD,
tampare,
baga pf in grup,
preinfuzie 3 bar pana primele picaturi in ceasca,
extractie la 7 bar.

mentionez ca lucrez doar cu sita VST, care e megacapricioasa, si daca ar fi ceva incorect mai sus, as avea channelling de as curata bucataria Big Grin
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#9
Nu vreau sa contrazic experiențe personale, dar cu un anumit tip de cafea, în speță prăjită mediu sau mai sus, daca ai "nimerit" gradul de măcinare corect, în afara de o tampare relativ corectă nu ar trebui sa existe alte artificii pentru o extracție corectă.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: (factory g106), m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#10
multi aici beau prajiri nordice?))
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#11
@maki
Eu am scos din workflow masurarea si am introdus WDT ... Wink
ECM Classika PID / Eureka Mignon Specialita / Kribli-Grabli / Motta tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#12
Un grooming tool(OCD,Motta,Pullman chisel si variatiile lui) adanc setat va tasa mereu straturile superioare ale pucului,astfel se creeaza o zona mai compacta superior ce duce la extractie inegala  cu efect negativ asupra EY.Cu cat macinatura e mai fina si inaltima pucului mai mare cu atat efectul este mai accentuat ajungandu-se pana la clivaj (am patit-o si eu cu macinaturi foarte fine,nivelator setat adanc si light or no tamp).

Si eu folosesc grooming tool(o imitatie de Pullman chisel) dar il setez sus,astfel incat sa nu imi scada EY.Bravo Distribuidor lucreaza si compacteaza cum a fost el conceput nu cum vrei tu ca user sa il setezi...

Eu gasesc absolut normal ce i se intampla lui N3cks in contextul in care are site de 54mm si implicit pucuri mai inalte,poate foloseste light roast ce impun macinatura fina,si poate mai si macina intr-un pahar si nu direct in sita.
 
Reply
#13
Am continuat experimentul azi cu 1 blend, plus alte 2 SO.
Am folosit aceeasi sita IMS de 16-18, din blend am dozat 15 gr, din SO 17 si 18 gr.
Rezultatele au fost la fel, adica nici o urma de sectionare/fracturare a pucului, nici pe orizontala nici altfel.
Lelit Bianca V2 | Fiorenzato F64 EVO | Bravo tools | VST, IMS baskets&screen shower | Kompresso/Krinder
Past: Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky Doserless | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

 
 
Reply
#14
(30-10-2019, 21:52)Damian The Man Wrote: Am continuat experimentul azi cu 1 blend, plus alte 2 SO.
Am folosit aceeasi sita IMS de 16-18, din blend am dozat 15 gr, din SO 17 si 18 gr.
Rezultatele au fost la fel, adica nici o urma de sectionare/fracturare a pucului, nici pe orizontala nici altfel.


Ce sa zic ....
[attachment=7322]


A arătat mai bine. L-am sfărâmat din greseala. Dar pe orizontala se vede ca era secționat.

Poți sa îmi spui șurubul din “dop” câte rotiri are pana îl strângi de tot? Sau e de tot închis. La tamper ma refer...
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#15
(29-10-2019, 22:57)N3cks Wrote: De când am descoperit a doua funcție, adică prima descrisă, cea de amestecare a macinaturii, pucul iese secționat pe orizontala. E ca și cum ai avea doua pucuri suprapuse. Descrierea e un pic exagerata, dar se vede ca prima rupere când iese din portfiltru e cumva pe orizontala.
E drept ca ma joc cu puterea de tampare și alte variabile (deocamdată), dar tind sa cred ca la amestecare se Creează o discrepanta pe doua nivele între ceea ce se amesteca și partea de puc de rămâne mai jos.
Astfel ca la extracție fisureaza exact acolo și se Creează “doua pucuri suprapuse.”

Am tot divagat in discutie, si nu te-a intrebat nimeni daca e vreo problema in gust pe care o asociezi cu ruperea pucului sau doar te deranjeaza vizual.
Strietman CT2 | Niche Zero | M47 brew | Aeropress | V60
 
Reply
#16
(30-10-2019, 22:13)N3cks Wrote:
(30-10-2019, 21:52)Damian The Man Wrote: Am continuat experimentul azi cu 1 blend, plus alte 2 SO.
Am folosit aceeasi sita IMS de 16-18, din blend am dozat 15 gr, din SO 17 si 18 gr.
Rezultatele au fost la fel, adica nici o urma de sectionare/fracturare a pucului, nici pe orizontala nici altfel.



Poți sa îmi spui șurubul din “dop” câte rotiri are pana îl strângi de tot? Sau e de tot închis. La tamper ma refer...

Surubul e inchis de tot
Lelit Bianca V2 | Fiorenzato F64 EVO | Bravo tools | VST, IMS baskets&screen shower | Kompresso/Krinder
Past: Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky Doserless | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

 
 
Reply
#17
Prajitura de dimineață (forma a fost afectata de manuire)
[Image: rkHFfof.jpg]
ECM Classika PID / Eureka Mignon Specialita / Kribli-Grabli / Motta tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#18
(30-10-2019, 23:08)Laddu Wrote:
(29-10-2019, 22:57)N3cks Wrote: De când am descoperit a doua funcție, adică prima descrisă, cea de amestecare a macinaturii, pucul iese secționat pe orizontala. E ca și cum ai avea doua pucuri suprapuse. Descrierea e un pic exagerata, dar se vede ca prima rupere când iese din portfiltru e cumva pe orizontala.
E drept ca ma joc cu puterea de tampare și alte variabile (deocamdată), dar tind sa cred ca la amestecare se Creează o discrepanta pe doua nivele între ceea ce se amesteca și partea de puc de rămâne mai jos.
Astfel ca la extracție fisureaza exact acolo și se Creează “doua pucuri suprapuse.”

Am tot divagat in discutie, si nu te-a intrebat nimeni daca e vreo problema in gust pe care o asociezi cu ruperea pucului sau doar te deranjeaza vizual.

Nu aş putea să confirm, dar nici să infirm.
Eu zic că e la fel. Pucul se rupe pe orizontala...

(30-10-2019, 23:34)Damian The Man Wrote:
(30-10-2019, 22:13)N3cks Wrote:
(30-10-2019, 21:52)Damian The Man Wrote: Am continuat experimentul azi cu 1 blend, plus alte 2 SO.
Am folosit aceeasi sita IMS de 16-18, din blend am dozat 15 gr, din SO 17 si 18 gr.
Rezultatele au fost la fel, adica nici o urma de sectionare/fracturare a pucului, nici pe orizontala nici altfel.



Poți sa îmi spui șurubul din “dop” câte rotiri are pana îl strângi de tot? Sau e de tot închis. La tamper ma refer...

Surubul e inchis de tot

L-am setat şi eu azi la fel.
Asta înseamnă că e forţa maximă.

Azi dimineața 2 shoturi cu tamperul pe putere maxima, acel șurub din “dop” închis complet.
Am redus nr se învârtiri ale nivelatorului la 1.

Primul:
[attachment=7323]

Al doilea, la care am lungit eftractia printr-o macinare mai fina. De la 29” am mers in 34”.

[Image: 9d4bd52458ed534923b92fe28f15a658.jpg]

Pregătirea am păstrat-o aceeași in ambele cazuri.
La al doilea se vede o tendința de rupere pe orizontala.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#19
(30-10-2019, 20:03)CatalinH Wrote: Si eu folosesc grooming tool(o imitatie de Pullman chisel) dar il setez sus,astfel incat sa nu imi scada EY.Bravo Distribuidor lucreaza si compacteaza cum a fost el conceput nu cum vrei tu ca user sa il setezi...

+1
Rancilio Audrey ■ MK K22S SSP ■ MK K32SB & Aeropress 
 
Reply
#20
M-am straduit sa fiu cat se poate de neatent si cu miscari bruste in pregatirea pucului. 
Ba chiar am lovit usor portafiltru de blat dupa tampare curios fiind sa vad daca exista tendinta vreunei fisurari...
[Image: 81BJsfh.jpg][Image: OmWh1cn.jpg][Image: BYCetcR.jpg]
Lelit Bianca V2 | Fiorenzato F64 EVO | Bravo tools | VST, IMS baskets&screen shower | Kompresso/Krinder
Past: Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky Doserless | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

 
 
Reply
#21
(31-10-2019, 13:56)Damian The Man Wrote: M-am straduit sa fiu cat se poate de neatent si cu miscari bruste in pregatirea pucului. 
Ba chiar am lovit usor portafiltru de blat dupa tampare curios fiind sa vad daca exista tendinta vreunei fisurari...
[Image: 81BJsfh.jpg][Image: OmWh1cn.jpg][Image: BYCetcR.jpg]

Arata bine!

Din pacate eu am pe 54mm. O comparatie nu e chiar usor de facut, daca e sa vorbim de gramaje.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#22
(31-10-2019, 15:08)N3cks Wrote:
(31-10-2019, 13:56)Damian The Man Wrote: M-am straduit sa fiu cat se poate de neatent si cu miscari bruste in pregatirea pucului. 
Ba chiar am lovit usor portafiltru de blat dupa tampare curios fiind sa vad daca exista tendinta vreunei fisurari...

Arata bine!

Din pacate eu am pe 54mm. O comparatie nu e chiar usor de facut, daca e sa vorbim de gramaje.

Elimina nivelatorul din rutina...
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: (factory g106), m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#23
(31-10-2019, 15:18)dev Wrote:
(31-10-2019, 15:08)N3cks Wrote:
(31-10-2019, 13:56)Damian The Man Wrote: M-am straduit sa fiu cat se poate de neatent si cu miscari bruste in pregatirea pucului. 
Ba chiar am lovit usor portafiltru de blat dupa tampare curios fiind sa vad daca exista tendinta vreunei fisurari...

Arata bine!

Din pacate eu am pe 54mm. O comparatie nu e chiar usor de facut, daca e sa vorbim de gramaje.

Elimina nivelatorul din rutina...

Da, e in plan.
Dar cum fac doar 2-3 extractii pe zi, nu as arunca cafeaua doar asa sa testez.
Deci dureaza Sad

Am observat dimineata ca la o extractie mai scurta nu crapa pucul asa, ca si cum rasnec mai fin si las o extractie de 34".
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#24
(31-10-2019, 13:56)Damian The Man Wrote: M-am straduit sa fiu cat se poate de neatent si cu miscari bruste in pregatirea pucului. 
Ba chiar am lovit usor portafiltru de blat dupa tampare curios fiind sa vad daca exista tendinta vreunei fisurari...

Ce cafea folosești?
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#25
Cred ca cea din ultima poza fusese Costa Rica Yellow Honey de la Sloane.
Lelit Bianca V2 | Fiorenzato F64 EVO | Bravo tools | VST, IMS baskets&screen shower | Kompresso/Krinder
Past: Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky Doserless | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

 
 
Reply
#26
Poate ajuta:
Expobar Leva | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia Evolution | Gaggia MDF
 
Reply
#27
Cam suspectam ca nu face mare lucru, desi o generalizare ar trebui aplicata dupa teste cu mai multe tipuri de distributoare. Profilul aripioarelor poate face o oarecare diferenta.
Strietman CT2 | Niche Zero | M47 brew | Aeropress | V60
 
Reply
#28
Foarte interesanta uniformizarea prin vibratii.La noi nu am vazut sa se gaseasca.Asi fi interesat de o asemenea achizitie.Cat ar fi?
LELIT Bianca ,Honne,ibric Soy, Bravo Tools, Vst 18, 20,25.
 
Reply
#29
Nu ar fi pentru ca inca nu exista. Adica nu e disponibil in comert.
Omul spune ca e un prototip aflat in teste.
Expobar Leva | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia Evolution | Gaggia MDF
 
Reply
#30
Rotind intr-un singur sens a facut doar nivelare, deci e normal sa nu se intample nimic. Am incercat si eu cu Bravo.
[Image: fPs4aLz.jpg][Image: BnYAYS6.jpg][Image: AgIma2j.jpg]
Cred ca daca particulele de zahar ar fi avut aceeasi dimensiune si greutate cu cele de cafea rezultatele erau mai bune.
ECM Classika PID / Eureka Mignon Specialita / Kribli-Grabli / Motta tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)