Welcome Back Log In Create Account

Extractia... pentru incepatori

Da, greu cu religiile astea... greu de digerat pentru cine nu concepe sa iasa din 9 bar, 1:2, 30 secunde...

Pentru cei dornici de experimentare, care judeca cu papila proprie, nu se forteaza sa isi perverteasca gusturile ca sa se potriveasca cu ce proclama netul... nici o surpriza ca poate iesi ceva bun, cand in final s-au oprit cu experimentarile la 5 bari, 1:4 ratio, si secundele... nu conteaza. Bun, nu doar baubil ... ;)

Reply
@dev, mâine dimineață încerc și eu. Mersi
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply
(23-01-2020, 11:25)dev Wrote: https://www.cell.com/matter/pdfExtended/...19)30410-2

15g in, ce se vede in imagine out, extractia oprita pe la secunda 19. Gustul surprinzator de echilibrat si baubil. Merita incercat pentru cine nu reuseste sa se impace cu gustul de espresso "corect" preparat in 30s.

Of, @dev, nu ai dat si tu detalii, acum trebuie sa citesc tot studiul...
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
A dat pe alt topic, e un espresso mai pe sărăcie, sau economie, depinde cum vrei să o iei, dar cu rezultate bune, eu cel puțin asta am înțeles. :)

Reply
Poti sa si incerci singur, sa vezi papilu ce zice... curaj, nu musca Smile

Nu e nici saracie nici economie, la mine espresso inseamna 14g in 64 out, la 5 bar... c'asa place la limba mea.
14g in sita de single, ca sa fie erezia completa. :D

Reply
(23-01-2020, 15:55)cradun Wrote:
(23-01-2020, 11:25)dev Wrote: https://www.cell.com/matter/pdfExtended/...19)30410-2

15g in, ce se vede in imagine out, extractia oprita pe la secunda 19. Gustul surprinzator de echilibrat si baubil. Merita incercat pentru cine nu reuseste sa se impace cu gustul de espresso "corect" preparat in 30s.

Of, @dev, nu ai dat si tu detalii, acum trebuie sa citesc tot studiul...

Cred ca trebuie incercat fiindca nu e o reteta universala. Eu am coborat presiunea la 5 barca sa am o foarte scurta preinfuzie, la 9 bar curge mult mai repede si mai violent. 

[Image: jw8zltD.jpg]

Nu am refractormetru dar cred ca se poate folosi graficul de mai sus ca reper.

Reply
Ce părere aveți despre posibilul impact al spațiului dintre sita de duș și pucul de cafea?
Un articol de acum 2 zile despre acest subiect de la Barista Hustle: Espresso headspace
https://www.baristahustle.com/blog/espresso-headspace/

Nu-mi dau seama dacă e potrivită aici discuția sau ar fi alt topic mai potrivit sau ar fi nevoie de topic nou? @Lyvyoo
Are cumva legătură cu extracția și am încercat aici. Mă mai gândeam la topicul "Pucologia" si legatura sa cu distributia si nivelarea

Flair-ul meu are nevoie de un distanțier, altfel sita de duș e direct peste pucul de cafea. :D

Reply
Distantier pus unde ? Si cum...  Confused Huh

Nu il vad decat peste cafea, ca sa tina sita de dus la locul ei, unde de fapt nu prea sta... decat daca ai grupul plin, adica + 16 grame.
Centura de silicon e prea moale, daca pun mai putin de 14g cafea, gasesc sita intotdeauna infundata in grup...

Sincer, nu prea vad aplicandu-se toata teoria din articol la Flair, nu crezi ca la turnare are timp destul sa faca preinfuzie la zero bari de care vorbesc ei acolo? Idem la un open boiler, sau lever full manual...
La masini cu pompa e alta poveste, apa ajunge in grup doar prin presiune, ca altfel nu are cum... si poate are sens spatiul ala.

Reply
(22-03-2020, 20:15)renatoa Wrote: ... La masini cu pompa e alta poveste, apa ajunge in grup doar prin presiune, ca altfel nu are cum... si poate are sens spatiul ala.

exprimarea mi se pare mie (?) tare greoi de inteles... sau o fi chiar gresita?!
adica, la masini fara pompa, cum sunt spring lever-ele, sau mai mult, dintre ele, dipper-ele, cum ajunge apa in grup altfel decat printr-o diferenta de presiune?!
prin bunavointa... portarului? Smile 
a, dar la masinile cu piston, apa ajunge in grup printr-o... gaura, sau mai multe!

p.s.

'masini cu pompa' nu face o diferenta specifica...
si Strega si Londinium sunt masini cu pompa si totusi... extractia se face sub presiunea unor arcuri care imping un piston peste o coloana de apa, peste puc-ul de cafea etc.
nu mai amintesc de masini cu levier si arc, dotate totusi cu pompa, dar numai pentru umplerea boilerului, cu alimentarea dintr-un rezervor de apa; pentru ca, de ex. masinile comerciale au de regula rezolvata problema alimentarii cu apa a boilerului prin presiunea din reteaua de apa;
daca masinile espresso, sunt masini de extras cafeaua espresso, atunci diferenta ar trebui asezata tocmai la modul in care se genereaza presiunea necesara extractiei: cu pompa, sau cu arcuri, sau manual etc.

ma tenteaza, in context (extractia... pentru incepatori) sa revin (a n-a oara...) asupra unor explicatii speculative, cu cele ce se-ntampla cu pucul pentru si in extractie;
e simplu pentru oricine neinteresat, sa renunte la lectura acestui post!

apropo de folosirea unor filter basket-uri de capacitate diferita, cu o aceeasi doza, la masinile - sa zicem - cu extractie prin pompa:
- conteaza mult, in afara de volumul 'rezidual' liber, si forma si numarul gaurilor (VST, IMS, EPHQ etc.) 
- acea curgere de inmuiere la 0 bar depinde in durata, de debitul apei de extractie si de volumul ramas liber in 'camera de extractie'; cu referinta la debit, trebuie tinut cont de 'plecarea' mai lenta a pompelor vibratoare, precum si de prezenta, intr-o forma sau alta, a unui restrictor de debit in circuitul apei de extractie (!) - debitul initial e oricum mai mic, insa este! eu am masurat prezenta apei deasupra pucului in primele momente de debut ale shotului (Magica)!
daca dispunem de un manometru in grup, putem vedea clar cum durata acestei faze de inmuiere la 0 bar difera functie de volumul rezidual neocupat de puc, pentru diverse capacitati de filter basket-uri;
cand am facut ceva comparatii, am folosit site Bezzera de 12, 14, 16 si 23g, nu IMS si nici EPHQ; de asemenea, am vazut pe termofiltrul DIY, efectul volumului liber (care trebuie umplut cu apa de extractie) asupra temperaturii de extractie!

speculatie, desigur, dar nu cred ca inmuierea asta de care se face vorbire, e asa importanta in a oferi apei care va sa vina in presiune, o masa gata 'dumnicata' in apa, deci numa' buna de extras!
ar fi, cred eu prea simplist si lasand nelamurite unele fenomene obiective care apar; de ex., presurizarea... 
eu sunt de partea celor care vad in inmuierea asta a stratului superficial din puc, doar o forma de pregatire a acelui strat superficial - nimic, in timp util, in profunzime - pentru socul de presiune ce va sa-l suporte pucul, sub apa ce vine cu 9-10 bar etc.!
deci stratul superficial inmuiat 'bland' in apa, devine oricum impermeabil si egalizeaza prin inmuierea si umflarea particulelor de macinatura, tensiunile care ar apare brusc in cazul in care suprafata puucului ar trece rapid, in 1-2 sec, la o presiune de 9-10 bar! durata acestei inmuieri nu are asa mare relevanta prin infuzarea in adancime a apei in straturile mai profunde ale pucului; cel putin eu nu cred ca se intampla asa ceva in cele 3, pana la 10 sec de preinfuzie moale, la 0 bar!
ce se intampla deci in faza asta este doar pregatirea stratului superficial de contact dintre puc si apa asezata 'balta' deasupra lui - umflare si inmuiere - etansare; si sigur, durata necesara, inseamna terminarea acestei pregatiri, care ar trebui sa difere functie de macinatura, cafea etc.
urmeaza apoi presurizarea, faza in care, la un moment dat, apa sub presiune penetreaza in straturile de profunzime ale pucului; faza aceasta, de preinfuzie poate fi considerata reusita daca apa ajunge sa picure la baza pucului, numai dupa ce a udat in intregime pucul (vorbim de saturarea pucului);
sigur ca nimic nu e batut in cuie si urmat cu sfintenie oarba de toti practicantii espresso-ului de casa cu masini care permit varia forme de profilare parametrii in preinfuzie: o rampa de presiune rapida, exploziva, pana la un maxim setat de - sa zicem - 9 bar, va determina o migrare rapida de fines (la macinatura espresso, deci bimodala) si mai apoi, o curgere mai 'stransa' - un debit mai mic; o rampa de presiune moderata (5-6 sec de la un 2 la 9-10 bar) va determina e extractie in debit mai mare si - posibil - un EY putin mai mic...

dar in ideea de mai sus, varia headspace-uri determina pentru o aceeasi doza, temperatura, profil de presiune/debit, diferite comportamente, nu datorita vreunui gremlin ascuns undeva in grup, ci datorita gradului diferit de pregatire puc umed: modul in care a avut timp suprafata pucului sa fie pregatita pentru cresterea de presiune, va determina modul in care va curge apa prin puc!
foarte mult din procedurile de grooming puc, de preinfuzie si profilare au in final efect in modul de curgere al apei prin puc; asta sigur nu mai e... pucologie; cel mult s-ar putea numi channeling-ologie :) sau numai... olog-ie :)

disclaimer:
speculatii, ok, dar pentru comportamente constatate experimental, totusi! deci nu vorbe, asa, ca sa ne auzim cum suna... posibil sa fi gresit, sa fie multe aiurea, dar de vreo 4-5 ani incoace, cam tot ce extrag e pe masini cu care pot modifica profilul de presiune in preinfuzie si de debit in extractie!
ca exemplu, faza asta de 0 bar inmuiere e inevitabila in primele 5 sec la Strega, dar modificand debitul (dimmer), sau chiar oprind pompa, pot prelungi faza... oricat! ei bine, am stabilit prin degustari, ca (pentru o anume cafea, la o data anume etc.) prelungirea acestei faze la nesfarsit nu da rezultate mai bune; ci mai proaste! exista deci, functie de spatiul liber (Strega are peste 70 ml de spatiu liber...), o durata optima pentru faza 0 bar (debitul...), dupa care trebuie sa inceapa presurizarea!
mai mult, pe Minima, am rezultate mai bune daca scurtez la maxim faza asta de inmuiere la 0 bar si ajung repede (in 1-2 sec) la 2 bar (sau 3, dupa caz...) unde stau pana la strapungerea pucului;
deci fac o preinfuzie in palier de presiune, la 2-3 bar, (dupa o idee preluata de la spring-lever-urile plumbed...) dupa care trec (imi place varianta cu rampa lenta, 4-5 sec) pe presiunea maxima disponibila (zic disponibila, pentru ca, fiind deja in curgere, nu mai e posibil sa se atinga deasupra pucului presiunea limita setata prin OPV!) de cca. 8 - 8,5 bar...
stiind ca debitul apei de extractie e controlat manual prin acel robinet cu ac din grup (ECM device) de la 0 la cca. 12,5 ml/sec;

________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
@renatoa Tu te referi la Flair Classic(dacă e vorba de versiunea veche cu silicon pe marginea sitei de duș și tu poți forța sita să coboare în portafiltru; ca idee și ăsta Classic mai nou are sita de duș doar metal, dar care nu se mai poate introduce în portafiltru, rămâne doar în poziția standard, deasupra, peste marginea portafiltrului).
Flair Signature Pro sau Pro 2 au alte specificații(sigur ai urmărit și participat la discuții în perioada în care s-a făcut și achiziția de grup și s-au discutat detaliile astea) și la cantitatea de cafea și diametru, iar sita de duș e metalică fără garnitură și intră în portafiltru/coș/sită cafea, se așează direct peste pucul de cafea. Bine.. intră până la un anumit punct, pentru că există o zonă de unde se îngustează portafiltrul și nu mai merge mai jos sita de duș, nici tamper-ul, deci cumva Flair te obligă să folosești o anumită doză minimă de cafea. În zona ~ 16g ar fi cam doza minimă pentru Pro 1(din ce se discută la Pro 2 ar fi "mai rău", adică doza minimă mai mare decât la Pro 1).
Unele detalii nu au legătură foarte mare cu subiectul, dar sper că ai prins ideea. Tongue
Acum dacă s-a înțeles, eu având posibilitatea să pun sita direct peste pucul de cafea, mă gândeam că ar fi ușor să improvizez ceva pentru a ridica sita cu 1-2mm. De exemplu un inel metalic(chiar și dintr-o sârmă sau vreo șaibă ceva) pe marginea sitei de duș unde oricum nu sunt nici găuri, între pucul de cafea și sită, cât să depărtez sita față de cafea cu 1-2mm cât se menționa prin articolul postat. Asta ca variantă fără să alterez sita, altfel ideal ar fi probabil 3 puncte mai mici ca suprafață, la distanță egală unul față de celălalt, pe marginea sitei.

Reply
@sochaux_, da, ma refer exclusiv la Classic. 
Orice distantier ar fi, nu vad cum l-ai pune pe patul de cafea si sa pastreze spatiul mult timp, pentru simplul motiv ca prin umezire se umfla. Vad sensul unui distantier doar daca se sprijina pe marginea pe care s-ar fi sprijinit sita de dus, care la randul ei sa se sprijine pe distantier.
Si apropo de asta... nu stiu cum bagati voi +16g in classic, cand la mine daca bag 14g, se umfla de o gasesc dand pe dinafara la curatarea grupului, imi impinge sita si iese 1-2 mm...

Daca vrei sa fie spatiul ala doar in primele secunde, dintre turnarea apei si asezare pistonului, poate ca ar merge, dar, repet... toata gaselnitza cu spatiul ala este ca realizezi o pre-infuzare la zero bari... cel putin asa sustine articolul.

Quote:The headspace needs to be filled with water before any pressure can build up in the puck. While the headspace is filling at 0 bars, the puck is already starting to absorb water, creating a kind of pre-infusion effect. A bigger headspace allows a longer time for the grinds to saturate before full pressure is reached, which could promote higher extraction.

... ori, turnarea apei in cilindru ce este ?  Confused Huh
La voi nu ies bule de aer din sita in momentul cand turnati apa ? Adica a inceput umectarea pucului...

Reply
Salutare, espresso newbie here.

Inainte de toate as vrea sa spun ca am de aproximativ o luna masinaria din semnatura (+ Tamper Motta 57mm) si de putin mai mult frecventez forumul (asa am si ales aparatul). Am vrut sa experimentez inainte sa cer sfaturi si sa citesc cat mai multe din postarile de aici in speranta ca gasesc ceva care sa-mi rezolve problemele.

Din pacate, ori am eu asteptari gresite, ori n-am reusit inca sa gasesc o balanta in extractie. Ori ambele Smile

Cafelele pe care le am momentan:
[Image: NiqW-2tHzm_vRBnhX92XPldgXc3OXdetITSthfUs...4-h1818-no][Image: 71hmc2eAUD-SrxDQEE6n8xoQjlo8F0G-pbVz8Jmp...4-h1818-no]

Pana astazi (cand ma cumparat cele 2 tipuri din a doua poza), am incercat in fel si chip sa scot un espresso cat mai baubil din Ethiopia. De cele mai multe ori am obtinut ceva cu gust predominant acrisor, ca sa nu zic acru de-a dreptul. De cand am schimbat apa (foloseam apa de la filtru, am trecut la Bucovina) situatia s-a schimbat destul de mult. Gustul acrisor predomina, dar cu usoare note de citrice, iar espresso-ul a devenit mai cremos. Momentan, cea mai ok extractie am obtinut-o din 23g de cafea, 46 in pahar in 34 de secunde la 93 de grade. Presiunea e constant 9bar, (inca) nu am desfacut aparatul sa ma joc cu OPV, astept sa imi vina sita blind (sa pot masura presiunea) si cea de la Ascaso pt Lelit (am inteles ca ar face o diferenta adestul de mare) inainte sa recurg la asta. Am inteles ca prin modificarea valvei multi utilizatori au obtinut extractii mai cremoase.

Tot de la schimbarea apei si reducerea gustului acru, am observat si un oarecare gust intepator. Prin asta se caracterizeaza aciditatea ? Am incercat sa cresc temperatura, sa scad cantitatea, sa rasnesc mai fin.. gustul acrisor persista si nimic altceva nu se mai simte pe langa, dar macar nu mai e asa deranjant. Daca cresc prea mult temperatura, sa zicem 96 de grade, intervine gustul amar si cel acrisor se diminueaza, dar combinatia nu e placuta deloc pentru mine.

Astazi am incercat 2 extractii si din blendul Yoyo. Fiind destul de diferita de Ethiopia, am zis ca o sa scap de acreala. Extractiile au fost:

- 18g -> 36g in pahar, 50+ secunde (prima incercare)
- 18g -> 36g in pahar, 30 secunde (a doua incercare)

Ambele 93 de grade. Ambele au rezultat cu gust acrisor, nimic altceva pe langa, foarte lichid, crema mai deloc (bine, cu asta am avut o problema de la inceput, crema nu e densa si nu rezista decat maxim un minut, hai doua). 

De asemenea, contrar a tot ce am citit din diferite surse, inclusiv aici pe forum sau pe site-ul espressoman, baiatul de la Yoyo mi-a spus ca in opinia lui e total eronata afirmatia cum ca cafelele ar trebui consumate in maxim o luna de la data prajirii. Zicea ca unele isi pot atinge apogeul la 6 luni dupa prajire, altele la cateva saptamani). Mi s-a parut destul de ciudata opinia, deoarece am vazut ca lumea apreciaza cafeaua de la Yume (el vinde cafea de la ei iar blend-ul lor este prajit tot la Yume) si as vrea sa stiu ce credeti. (ma gandeam ca poate a fost mai mult o remarca de marketing, mai ales in situatia actuala; e prima data cand cumpar)

Cafeaua de la Yume inca nu am deschis-o. O s-o incerc zilele acestea si revin cu pareri.

Pana una alta, as avea nevoie de ceva sfaturi ca sa:

- obtin o extractie mai cremoasa (ca si corp, si ca si crema deasupra). Nu este o dorinta ca asa am vazut la altii, ci asa prefer sa fie espresso-ul.
- sa scap de gustul acru (pe cat posibil) si sa obtin un gust mai complet, si cu altfel de nuante in afara gustului predominant (oricare ar fi el, acru/dulce/amar)

Orice alte sfaturi/tips and tricks pentru incepatori sunt bine venite. Merci.  Smile
Lelit PL41TEM + Kinu M47

Reply
Salut.

​​​​​​Ar trebui pentru început să încerci soiuri ca; Brazilia, Peru, Columbia, Bolivia, dacă ești la prima experiență în această 'lume', și prăjiri de espresso, nu omniroast sau filtru.

Reply
Folosește pt început cafea de 7-10 zile. Faci experimente cu cafea de 2-3 luni ulterior dacă vrei :)
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
E un prag psihologic pe care mi-e greu sa-l depasesc. Greu de obtinut cafea in perioada asta, toti furnizorii au cost de livrare sub o anumita suma (100-150 de lei), si nu imi vine sa dau 30-40 de lei pe cafea, si 20 pe transport. Daca iau de suma aia minima, se invecheste pana o consum pentru ca beau maxim 2 cafele pe zi, in 90% dintre cazuri doar una.  Undecided 

Dar inteleg ideea si o sa aplic pe cat posibil.
Lelit PL41TEM + Kinu M47

Reply
Nu te uita la cei 20 de lei în primă fază, dar nici să îți faci probleme dacă depășește +20 de zile de la prăjire. De ex., colegul nostru bogdan_geor , ce e vice-campion mondial la prăjite, recomandă (pe site) pentru espresso consumul după 14 zile de la prăjire, iar pe ambalaje văzusem și 21 zile, deci asta cu 10-15 zile nu e o cutumă.

Reply
Da dar nici de la început de Februarie... comanda de la yume au 10 lei cost de livrare. Fa un sacrificiu cel puțin pt început pana când vezi ce greșești. Poți comanda 500g din același sortiment sa ai de practice. Plus ca băieții de la yume te ajuta cu rețeta și cu sugestii.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
De pura curiozitate, cum ai reusit sa bagi 23 gr in sita standard de pe Lelit?
Profitec Pro 600 + Honne Slim + Kinu M47 + Bravo&Duomo + Aeropress + Comandante C40 MK3

Reply
O cantitate mai mare de cafea foarte light, măcinată foarte fin, poate intra acolo unde o cafea prăjită mai tare nu poate.

Reply
Yep, probabil asta e motivul. Ethiopia ce o am e destul de light prajita. Cand mi-a venit espressorul nu aveam decat o cafea din supermarket si maxim am reusit 18/19g sa pun.
Lelit PL41TEM + Kinu M47

Reply
De asta am intrebat, eu n-am reusit sa bag mai mult de 19 grame. Mersi de raspunsuri!
Profitec Pro 600 + Honne Slim + Kinu M47 + Bravo&Duomo + Aeropress + Comandante C40 MK3

Reply
(16-02-2020, 11:01)organon Wrote: Dragii mei țin sa va anunț noua mea descoperire, Ethipia Kena de la Papa Jacques. Cinstit sa fiu, cred ca este cea mai buna cafea băută de mine în ultimii 3 sau 4 ani. E clar peste tot felul de scumpeturi de pe piața, chiar și fata de Gheishe. Note de trandafir merișoare și piersică. Sunt acolo de la desfacerea pungii de 300 de grame pana la finalul ei. Este prăjită perfect. Se vede mana maestrului nu numai la gust dar și în felul în care curge. Merita din plin mai ales pentru cei care prefera fructele.

Salut,
Cum ai preparat-o ca sa-ti iasa gustul asa cum il descri tu? Ma refer la macinatura, grame, presiune, etc
Sunt in cautarea unei cafele proaspat prajite care sa nu fie acida si arsa si m-am oprit la postul tau

Salut,
Avand echipamentele din semnatura de aprox 3 sapt timp in care am invatat sa le folosesc cu cafea obisnuita din comert m-am gandit ca e timpul sa trec la pasul urmator si sa cumpar cafea de la prajitorii.
Am tot citit forumul dar fiind atat de multe informatii si eu avand experinta 0 va rog sa ma ajutati sa identific o cafea cu urmatoarele caracteristici pe baza a ceea ce voi ati consumat pana acum:
- sa nu fie foarte prajita (nu-mi place cafeaua amara)
- sa nu fie acida
- sa se preteze atat la un espresso cat si la un capuccino

Va multumesc

Reply
(21-04-2020, 09:44)pacapaca Wrote: ...
Avand echipamentele din semnatura de aprox 3 sapt ...
Pai nu se vede nimic în semnatură ... , oricum, as zice sa incerci blendurile Sarkis si Handsome Monk.
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

Reply
+1 pentru Sarkis. Iti recomand blendurile Chocolat sau Sweet.

Reply
(21-04-2020, 10:10)Cip Wrote:
Pai nu se vede nimic în semnatură ... , oricum, as zice sa incerci blendurile Sarkis si Handsome Monk.

Lelit PL91T Victoria  Lelit PL72 William

(21-04-2020, 10:10)Cip Wrote:

Daca cumpar 2 pungi a cate 300g fiecare oare in cat timp trebuie sa consum cafeaua a.i sa nu isi piarda din calitati? In casa se beau aprox 5 espresso dublu pe zi

Reply
Păi îți ajunge pentru o săptămână, nici nu apucă să se degazeze. :)

Reply
(21-04-2020, 12:14)coffeemilk Wrote: Păi îți ajunge pentru o săptămână, nici nu apucă să se degazeze. Smile

Am mai citit de degazare. Sa inteleg ca dupa ce cumpar cafeaua trebuie sa astept o prioada si dupa aceea sa o consum?

Reply
Da, așa e recomandat, să o lași vreo +10 zile de la data prăjirii.

Reply
Asa e recomandat, dar vorba unui coleg, testați pe limba voastră. Eu găsesc foarte bună în espresso, și cafeaua prăjită de 2 zile, e drept nu foarte foarte Light.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic

Reply
Poate e o intrebare prosteasca dar cum scot 60g de lichid ptr un espresso dublu din sita stock a aparatului respectand proportia de 1:2 cafea/lichid in ceasca?

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)