Welcome Back Log In Create Account

Espressorul Lelit PL 41TEM PID

@ovidiut ca sa ai sufletul impacat si linistit, poti face urmatorul experiment extrem de simplu, in urma caruia poti vedea, daca pompa este capabila sa asigure presiune si debit suficient. Pui sita blind ca pentru un backflush, scoti din recipientul de apa furtunul de retur si il indoi cu mana astfel incat sa nu mai lase apa sa treaca. Dai drumul la pompa, si o sa ai placuta surpriza sa vezi cum presiunea pe manometru trece de 12 bari si ajunge chiar la 13, moment in care opresti pompa si dai drumul apei in rezervor (va stropi un pic in jur). Vei avea astfel confirmarea, ca pompa este OK si poate furniza fara probleme peste 10bari. Verifica inainte si robinetul de abur sa fie inchis bine.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.

Reply
(04-05-2021, 19:32)Dan_R Wrote: @ovidiut ca sa ai sufletul impacat si linistit, poti face urmatorul experiment extrem de simplu, in urma caruia poti vedea, daca pompa este capabila sa asigure presiune si debit suficient. Pui sita blind ca pentru un backflush, scoti din recipientul de apa furtunul de retur si il indoi cu mana astfel incat sa nu mai lase apa sa treaca. Dai drumul la pompa, si o sa ai placuta surpriza sa vezi cum presiunea pe manometru trece de 12 bari si ajunge chiar la 13, moment in care opresti pompa si dai drumul apei in rezervor (va stropi un pic in jur). Vei avea astfel confirmarea, ca pompa este OK si poate furniza fara probleme peste 10bari. Verifica inainte si robinetul de abur sa fie inchis bine.

Mulțumesc, o sa fac acest experiment.
Expobar Brewtus IV & IMS Precision Group Shower Screen, portafiltru naked & IMS Competition Precision Filter Ridged Basket 16/20 gr - B70 2T H26.5 M, Eureka Mignon & espresso burrs, Kinu M47 Phoenix, Fuego coffee scale, tamper 58,5mm 

Reply
Salutare, de vreo o saptamana am observat o ciudatenie: nu mai sta temperatura la cat o setez pe PID. Tot timpul e cu un grad in minus, ex. setez 92, sta constant pe 91, mai urca putin la 92, scade cate o secunda chiar la 90. Inainte nu facea asa, statea fix la cat il puneam. Asta cu espressorul incalzit minim 30 min. Ce poate fi?

Dupa ce am frunzarit putin pe net dupa informatii despre PID, am gasit asta:

I: maintenance value, it increases the cycles of activation of the heating element when it’s in stand-by mode.

Am crescut valoarea I a PID-ului de la 0 la 0.02, pare mai stabil acum.
Cu ocazia asta mi-am readus aminte de ce inseamna de fapt controllerele PID, a trecut ceva vreme din facultate. :D
Practic in graficul asta e ilustrat fain ce se intampla de fapt cand schimbi cele 3 valori: https://en.wikipedia.org/wiki/PID_contro...imated.gif
Las aici si celelalte valori pe care le am setate:
P: 1
I: 0.02
D: 4
F.04: 4 (setat de mine, era 0 din fabrica)
F.05: 110
Ramane totusi curiozitatea legata de motivul pentru care a aparut subit aceasta oscilatie, pana acum cateva zile nu am observat-o (am espressorul de aproape 2 ani).
Voi monitoriza "cu atentie si preocupare" comportamentul in urmatoarele zile.
Azi am baut 4 shoturi din cauza acestui fenomen. :D
Lelit Mara X, Kinu M47, Ascaso i-mini i1, Cafflano Kompresso, Bialetti Moka /w IMS.

Reply
Decalcifiere ai făcut în cei 2ani?

Reply
Da, cam la 3 luni, folosesc Puly Caff.
Am si testat apa ce o folosesc, are duritate 1 din 5.
Poate avea legatura?
Lelit Mara X, Kinu M47, Ascaso i-mini i1, Cafflano Kompresso, Bialetti Moka /w IMS.

Reply
E posibil, dacă se depune calcar pe rezistenta. Eu asa as crede. Altfel, dacă nu a umblat apriori altcineva la setări...

Reply
Se poate vedea relativ usor daca il desfac?

Reply
Nu știu sa iti spun, ca nu am umblat în boiler când am avut tem.

Reply
Nu are rost sa desfaci boilerul, mai ales daca ai facut decalcifiere la fiecare 3luni (atentie : decalcifiere nu backflush). Probabil PID-ul nu mai reactioneaza atat de rapid ca la inceput sau poate este o uzura normala a senzorului de temperatura. Nu conteaza cat timp lasi aparatul sa se incalzeasca. El tot aceeasi plaja de valori ∆t o va folosi. Deocamdata nu este o diferenta mare.Vezi in timp. Vezi daca readuci la setarile din fabrica PID-ul, daca se schimba ceva.

Reply
(14-04-2021, 20:16)razvanciobanasu Wrote:
(14-04-2021, 18:39)Dan_R Wrote: ...

... Pe youtube zice sa schimb si protectia termica odata cu pompa. Am comandat si din aceea. ...

Salut Razvan,

Poti sa lasi un link catre acea protectie termica? Nu am gasit ceva pe espressocafe.

Multumesc,
Current  : ► Kinu M47 ◄•► PL41TEM ◄•► PL121 ◄•► XMC013 ◄•► BS1533 ◄•► BS1097 ◄•► Cafflano Kompresso ◄
Obsolete: ► Russell Hobbs Allure 18623 ◄

Reply
@Dyptorden, nu stiu de unde a luat Razvan dar poti gasi protectia la Cafemagia.ro sau aici : https://www.coffeepoint.ro/piese-de-schi...-220v.html.

Reply
(07-05-2021, 19:18)Dan_R Wrote: @Dyptorden, nu stiu de unde a luat Razvan dar poti gasi protectia la Cafemagia.ro sau aici : https://www.coffeepoint.ro/piese-de-schi...-220v.html.

Oki, mersi mult
Current  : ► Kinu M47 ◄•► PL41TEM ◄•► PL121 ◄•► XMC013 ◄•► BS1533 ◄•► BS1097 ◄•► Cafflano Kompresso ◄

Reply
(07-05-2021, 14:17)Dan_R Wrote: Nu are rost sa desfaci boilerul, mai ales daca ai facut decalcifiere la fiecare 3luni (atentie : decalcifiere nu backflush). Probabil PID-ul nu mai reactioneaza atat de rapid ca la inceput sau poate este o uzura normala a senzorului de temperatura. Nu conteaza cat timp lasi aparatul sa se incalzeasca. El tot aceeasi plaja de valori ∆t o va folosi. Deocamdata nu este o diferenta mare.Vezi in timp. Vezi daca readuci la setarile din fabrica PID-ul, daca se schimba ceva.

Da, si eu suspectez PID-ul sau senzorul de temperatura. O sa urmaresc in timp, in caz ca se agraveaza voi apela la un service. Multumesc!

Reply
@LucianS ca sa fii totusi sigur, incearca si sa resetezi valorile din fabrica ale PID-ului. La mine sunt : P-1, I-0, d-4, F04-0, F05-113.  Daca persista problema, urmareste ce se intampla in timp.

Reply
Salutare tuturor.

A incercat cineva sa inlocuiasca rotita care da drumul aburilor cu ceva mai profi ? - gen o maneta cum au espresoarele mai scumpe?
Mi s-ar parea foarte util\interesant sa ridici si sa cobori maneta in loc sa invarti de rotita de cateva ori pana se deschide complet.

Reply
Înlocuiești rotița dar tot trebuie să faci câteva curse să deschizi/închizi, așa e fabricat robinetul.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply
(10-05-2021, 19:12)coffeemilk Wrote: Înlocuiești rotița dar tot trebuie să faci câteva curse să deschizi/închizi, așa e fabricat robinetul.

Pai la rotita aia ma gandeam... daca exista ansamblu compatibil, astfel incat cu o ridicare la 90 grade sa dai drumul presiunii la maxim

Reply
(07-05-2021, 19:03)Dyptorden Wrote:
(14-04-2021, 20:16)razvanciobanasu Wrote:
(14-04-2021, 18:39)Dan_R Wrote: ...

... Pe youtube zice sa schimb si protectia termica odata cu pompa. Am comandat si din aceea. ...

Salut Razvan,

Poti sa lasi un link catre acea protectie termica? Nu am gasit ceva pe espressocafe.

Multumesc,

Salut. Nici eu nu gasisem linkul pt protectie, dar vorbind cu ei pe whatsapp, le-am cerut si protectia. Cred ca e vreo 7 lei.
Lelit PL41TEM ( PF+PF naked/Sita dubla Ascaso Precision Competition) + Lelit PL043MMI /
Gaggia Evolution ( PF+PF naked/Sita single+dubla IMS)+ Ascaso I-mini I2

Reply
(08-05-2021, 13:45)Dan_R Wrote: @LucianS ca sa fii totusi sigur, incearca si sa resetezi valorile din fabrica ale PID-ului. La mine sunt : P-1, I-0, d-4, F04-0, F05-113.  Daca persista problema, urmareste ce se intampla in timp.

Am resetat PID-ul, am mai facut o decalcifiere, la fel face. Orice valoare setez pe PID, temperatura citita in standby e cu 1 grad mai scazuta.
Intrebarea e cat de mult ar trebui sa ma streseze acest comportament. Shoturile sunt la fel, momentan nu am sesizat nicio diferenta (80% beau fara lapte). Stiti un service bun in Cluj? Daca exista, poate ar merita sa il duc sa ii faca o verificare, daca trebuie sa-l trimit undeva prin curier si sa stau saptamani fara el, parca mai bine nu (mai ales dupa ce am citit topicul asta).

Reply
Sincer, nu cred ca merita deocamdata sa te stresezi din cauza asta. In definit discutam de o diferenta mica, pe care o poti compensa eventual, prin marirea temperaturii cu 1grad, daca ti se pare ca influenteaza extractia (desi personal nu cred asta). Oricum offsetul PID-ului Lelit este undeva in intervalul 4-6 grade. Deja discutam de un interval mult mai mare. Las-o asa si savureaza-ti fara stres cafelele.

Reply
Il mai monitorizez, daca observ ca se accentueaza diferenta, trec la cautarea unui service. Multumesc de raspunsuri!

Reply
6 grade diferența de temperatură la extracție să scadă mi se pare cam mult

(28-04-2021, 16:48)Dan_R Wrote: Incearca dupa 3 Mai aici : https://www.ricambiservice.ro. Pana atunci sunt in inventar. Alte variante ar fi ebay sau diverse site-uri de piese de schimb din Italia. Am vazut ca nu costa (fara transport) mai mult de 4 Eur. Poate ai noroc si te suna doamna de la reprezentanta.

Cei de la ricambi service se ocupă decât de espressoare semi automate precum Krups, Philips Saeco etc
Lelit Mara X, Eureka Turbo, EurekaXL, GENE CBR101

Reply
Nu m-am referit la diferenta de temperatura din timpul extractiei, ci la diferenta dintre temperatura reala la extractie si temperatura afisata. Daca ar fi fost de 6 grade intr-adevar ar fi fost cam mare. Aici se vede practic variatia de temperatura din timpul pomparii apei :  https://youtu.be/D94HWxkaS28.

Referitor la ricambiservice.ro, nu stiu de ce firme se ocupa, dar daca intri pe site-ul lor, o sa gasesti garnitura pentru boiler Lelit 41tem si costa cca. 22 lei.

Reply
Salutare, sunt pe punctul de a acizitiona un Lelit PL41 TEM sh (de pe alt site). Pretul este unul bun 1200. La ce imi recomandati sa fiu atent? mersi

Reply
(04-05-2021, 10:23)TVTVTV Wrote: @ovidiut: scoate filtrul Lelit de pe furtun și vezi dacă se ameliorează problema. Este posibil să fie încărcat și să nu-i permită pompei să se alimenteze cu apă în mod corespunzător.

Dacă eliminarea filtrului nu rezolvă problema, verifică și furtunele de tur/retur și asigură-te că nu-s sugușate cumva.

Eu pariez pe filtru, dar este posibil să fie și pompa, dacă zici că a scăzut presiunea cu filtrul blind și că ajunge foarte greu la presiunea de lucru. Sau OPV-ul, poa' să fie și p-acolo ceva.

Oricum, nu e normal. LEM-ul meu este fix în același loc pe manometru, cu sita blind, din 2019 de când l-am cumpărat. 4 flat white-uri pe zi și aici.

Am scos filtrul de pe furtun și l-am folosit câteva zile fără, același comportament l-a avut. L-am desfăcut, am scos furtunul de pe OPV și am desfăcut piulița. Am curățat-o puțin, strâns bine înapoi, făcut un test cu sită blind și la backflush a urcat din nou către 11 bari după care s-a stabilizat la 10 bari.
Am făcut câteva cafele și am fost mai atent și la gradul de râșnițare iar acum stă în jur de 9 bari. Deci posibil piulița de la OPV să se fi desfăcut cumva, deși știu că din fabrică pun ceva lipici pe ea.
Important e că s-a rezolvat problema fără service.

Acum am observat însă alte două lucruri: steam wand-ul se miscă mai 'liber' decât înainte și garnitura de la vârful steam wand-ului mi s-a rupt. Cum să rezolv cu mișcarea și garnitura? Ați pățit? Mulțumesc de sfaturi.
Expobar Brewtus IV & IMS Precision Group Shower Screen, portafiltru naked & IMS Competition Precision Filter Ridged Basket 16/20 gr - B70 2T H26.5 M, Eureka Mignon & espresso burrs, Kinu M47 Phoenix, Fuego coffee scale, tamper 58,5mm 

Reply
Daca nu curge apa pe la partea superioara a wand-ului, nu ai niciun motiv sa intervii. Daca totusi tii neaparat, poti strange foarte putin piulita si atunci o sa se miste mai greu. De obicei la rece se misca mai greu iar la cald mai usor. Referitor la o-ringul de la varf, ori cauti sa gasesti un o-ring la dimensiune, ori poti pune in locul o-ringului, snur teflonat, astfel incat sa nu ai pierderi la imbinare.

Reply
(02-06-2021, 11:02)Dan_R Wrote: Daca nu curge apa pe la partea superioara a wand-ului, nu ai niciun motiv sa intervii. Daca totusi tii neaparat, poti strange foarte putin piulita si atunci o sa se miste mai greu. De obicei la rece se misca mai greu iar la cald mai usor. Referitor la o-ringul de la varf, ori cauti sa gasesti un o-ring la dimensiune, ori poti pune in locul o-ringului, snur teflonat, astfel incat sa nu ai pierderi la imbinare.

Nu am scurgeri de apa așa ca deocamdată nu voi interveni și pana voi găsi o-ring voi încerca varianta cu șnur. Mersi de sfaturi

Reply
Urmează sa plec o perioada de acasa - probabil spre 2 luni si evident, nu o sa mai folosesc espressor-ul in perioada asta.

Trebuie sa fac ceva, ca sa il "pregătesc"? Bănuiesc ca trebuie sa scot apa din el.
Lelit PL41TEM + Eureka Mignon SD , sita IMS 12/18 g / Ascaso 14-20 g

Reply
Dupa ce ai facut o igienizare cu backflush si ai curatat grupul poti face mai departe fie ca in filmuletul asta : https://youtu.be/SsCeb49SiMU, fie ca in filmuletul asta : https://youtu.be/sIvbX3VtNiU.

Reply
Neata,

Multumesc mult! Will do!
Lelit PL41TEM + Eureka Mignon SD , sita IMS 12/18 g / Ascaso 14-20 g

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)