Espressoman infocat
Brasov
Eu sunt proaspăt trecut de la un automat la un lelit. Pentru mine raportul de 1:2 este prea mult. Ținta mea este un 1:3. Și pe mine ma incantat acea sită single și am comandat-o.
Lelit Bianca V3 Black, Bentwood Vertical 63, Kinu M47 Phoenix, Felicita Arc, VST15G, Outin nano. Anterior: Crem One 2B VP PID WTN, Fiorenzato AllGround, Lelit PL042TEMD
Espressoman infocat
Brasov
14-02-2021, 10:30
(Edited 14-02-2021, 10:31 by vetruvian.)
Arcul care fixeaza sita poate fi usor indoit spre interior pe buza blatului de bucatarie, astfel fixeaza sita suficient sa nu cada din portafiltru.
A desfacut cineva manerul portafiltrului? Se desfileteaza in fata sau se scoate capacul din spate?
Mahlkonig Vario | Lelit PL41TEM | Cafea proaspat prajita | Tamper Lelit | Sita Ascaso | Nivelator Motta
Espressoman infocat
Bucuresti
(27-01-2021, 18:16)vetruvian Wrote: Buna,
Sita ASCASO de la Barshaker, se potriveste pe tamperul nou Lelit 57.35?
multumesc
Da. Cel putin la mine. Am tamperul cu lemn rosu.
Espressoman infocat
Bucuresti
Salut,
am prins oferta de la kfea.ro pentru filtrele cu rasina Gaggia asa ca am cumparat cateva. Foloseste cineva? Sunt folositoare sau e frectie... ? Precizez ca folosesc apa Bucovina.
Lelit PL41TEM, Kinu m47, Hario V60
Espressoman infocat
Bucuresti
(05-03-2021, 11:08)Jebb Wrote: Salut,
am prins oferta de la kfea.ro pentru filtrele cu rasina Gaggia asa ca am cumparat cateva. Foloseste cineva? Sunt folositoare sau e frectie... ? Precizez ca folosesc apa Bucovina.
Ai verificat daca intra pe gura rezervorului la Lelit?
Lelit PL41TEM * Arco Combo/Mazzer SJ/Sage Dose Control Pro 600SIL * Ibric turcesc * Moka Pot BERLINGER HAUS Emerald/ PETERHOF * Pour Over Hario V60-01
Espressoman infocat
Bucuresti
(05-03-2021, 11:35)Jethro Wrote: (05-03-2021, 11:08)Jebb Wrote: Salut,
Ai verificat daca intra pe gura rezervorului la Lelit?
Da, l-am si montat deja. Trebuie sa scoti furtunele ca sa faci loc filtrului mai intai.
Espressoman fresh
Cluj-Napoca
10-03-2021, 00:03
(Edited 10-03-2021, 00:24 by bogdanmin.)
Salutare tuturor,
Tocmai am achizitionat si eu acest espressor si tin sa precizez ca sunt complet incepator.
Tin sa mentionez ca nu am o rasnita, deci am achizitionat o cafea macinata "standard".
Am achizitionat si filtrul ascaso. Acum incerc sa fac niste teste, ce pot sa zic ca am observat e ca folosint filtru ascaso, ajung undeva la 3-4 bari maxim. Folosind filtrul care vine cu espressorul ajunge undeva pe la 8.
Oare problema e strict la macinatura? Sau ar trebui tamped mai tare? Nu mi-e foarte clar...
Also, o intrebare separata: dupa ce opresc pompa, se aude cum se scurge niste apa undeva, cred ca in tavita undeva din spate. Asa e normal?
Si inca o chestie putin mai stupida, cand scutur cafeaua extrasa, pica cu tot cu filtru, e ceva ce nu fac bine? :))
Multumesc anticipat
Espressoman infocat
București
Salut,
Daca cu sita aparatului este la 9 bari si Ascaso la 4 , cred ca este o problema de macinatura. Acea scurgere este normala, e o supapa de suprapresiune. Inspecteaza garnitura si strange bine portafiltrul cu sita Ascaso, dar slabe sanse, probabil ti-ar fi dat afara pe la garnitura si observai. Oricum, daca mai citesti pe forum ai sa observi ca rasnita este temelia, apoi espresorul. Deci trebuie sa faci ceva cu acest aspect deoarece cu cafea gata rasnita nu ai sa reusesti si o sa intervina frustrari, care nu sunt justificate. Spor!
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
Espressoman infocat
Medias
(10-03-2021, 00:03)bogdanmin Wrote: Salutare tuturor,
Tocmai am achizitionat si eu acest espressor si tin sa precizez ca sunt complet incepator.
Tin sa mentionez ca nu am o rasnita, deci am achizitionat o cafea macinata "standard".
Am achizitionat si filtrul ascaso. Acum incerc sa fac niste teste, ce pot sa zic ca am observat e ca folosint filtru ascaso, ajung undeva la 3-4 bari maxim. Folosind filtrul care vine cu espressorul ajunge undeva pe la 9, cum am inteles ca ar trebui.
Oare problema e strict la macinatura? Sau ar trebui tamped mai tare? Nu mi-e foarte clar...
Also, o intrebare separata: dupa ce opresc pompa, se aude cum se scurge niste apa undeva, cred ca in tavita undeva din spate. Asa e normal?
Multumesc anticipat
Bine ai venit în lumea espresso-ului! Cafeaua macinata din comert (supermarket, etc) e macinata mare, pentru filtru si alte tipuri de preparare. Pentru espresso este mult mai fină. De aici si presiunea mica ce o indica cu acea cafea. Părerea mea, dacă nu ai în plan să-ți iei curând o râșniță, poți lua de la o prăjitorie cafea proaspăt prăjită, dar măcinată pentru espresso. Sita ascaso e foarte bună, eu lucrez cu 18 g de cafea pe dublu shot, iar dacă folosești același gramaj pe sita originală Lelit (ceea ce nu cred să încapă-nu mai știu) e normal să obții presiunea mai mare că e mai tampată-îndesată. Curgerea prin spate, în tăviță e normală, espressorul acesta având supapa cu 3 căi.
Sprer că te-am ajutat cu ceva info și nu te-am zăpăcit la început de drum.
Spor la cafele bune!
Lelit PL41TEM ( PF+PF naked/Sita dubla Ascaso Precision Competition) + Lelit PL043MMI /
Gaggia Evolution ( PF+PF naked/Sita single+dubla IMS)+ Ascaso I-mini I2
Espressoman fresh
Cluj-Napoca
(10-03-2021, 00:28)razvanciobanasu Wrote: (10-03-2021, 00:03)bogdanmin Wrote: Salutare tuturor,
Am achizitionat si filtrul ascaso. Acum incerc sa fac niste teste, ce pot sa zic ca am observat e ca folosint filtru ascaso, ajung undeva la 3-4 bari maxim. Folosind filtrul care vine cu espressorul ajunge undeva pe la 9, cum am inteles ca ar trebui.
Multumesc anticipat
Bine ai venit în lumea espresso-ului! Cafeaua macinata din comert (supermarket, etc) e macinata mare, pentru filtru si alte tipuri de preparare. Pentru espresso este mult mai fină. De aici si presiunea mica ce o indica cu acea cafea. Părerea mea, dacă nu ai în plan să-ți iei curând o râșniță, poți lua de la o prăjitorie cafea proaspăt prăjită, dar măcinată pentru espresso. Sita ascaso e foarte bună, eu lucrez cu 18 g de cafea pe dublu shot, iar dacă folosești același gramaj pe sita originală Lelit (ceea ce nu cred să încapă-nu mai știu) e normal să obții presiunea mai mare că e mai tampată-îndesată. Curgerea prin spate, în tăviță e normală, espressorul acesta având supapa cu 3 căi.
Sprer că te-am ajutat cu ceva info și nu te-am zăpăcit la început de drum.
Spor la cafele bune!
Hey, mersi de info. Cafeaua e luata de la prajitorie, deci nu cred ca e macinata chiar aiurea. O sa mai incerc...
Espressoman Administrator
Bucuresti
NU exista espresso fara rasnita ta proprie. E imposibil aproape sa faci un espresso ok cu o cafea gata macinata, chiar de o prajitorie cu cea mai tare rasnita din lume pe bar. Pur si simplu trebuie sa fii convins ca acum doar te joci si nu trebuie sa cauti raspunsuri problemelor de preparare pentru ca nu le vei gasi pana nu vei avea o rasnita a ta.
Ce se aude in tava curgand este apa ramasa pe circuit, evacuata cu ajutorul electrovalvei, ceva normal la espressoarele mai ok.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Espressoman infocat
Brasov
Poți să încerci să pui mai multă cafea în sită. Și la mine pentru sita ascaso trebuie să macin mult mai fin, decât la cea lelit.
Lelit Bianca V3 Black, Bentwood Vertical 63, Kinu M47 Phoenix, Felicita Arc, VST15G, Outin nano. Anterior: Crem One 2B VP PID WTN, Fiorenzato AllGround, Lelit PL042TEMD
Espressoman infocat
Bucuresti
Confirm si eu. Cu sita Ascaso trebuie sa macin mai fin decat cu cea stock.
Apropo, ma enerveaza ca nu pot scutura pucul din sita Ascaso fara sa cada sita din porta filtru. Cu cea originala pot fara probleme deoarece sta mai fix in portafiltru. A rezolvat cineva aceasta "problema" ?
Espressoman infocat
Brasov
Ia un arc de la barshaker.ro și atunci va trebui să transpiri ca să scoți sita.
Espressoman infocat
Ploiești
10-03-2021, 11:33
(Edited 10-03-2021, 11:34 by lucimunteanu.)
Le : vad ca s-a răspuns
Espressoman infocat
Bucharest
(10-03-2021, 11:27)Jebb Wrote: Confirm si eu. Cu sita Ascaso trebuie sa macin mai fin decat cu cea stock.
Apropo, ma enerveaza ca nu pot scutura pucul din sita Ascaso fara sa cada sita din porta filtru. Cu cea originala pot fara probleme deoarece sta mai fix in portafiltru. A rezolvat cineva aceasta "problema" ?
https://barshaker.ro/Filter-Locking-Spring-1mm - l-am comandat si s-a rezolvat problema
#Lelit Mara X #Mazzer Mini G #Bravo tamper #Felicita Arc
#AVX EM3202SW # Eureka Libra
(past: #Lelit PL41TEM #Niche zero #Eureka Mignon XL)
Espressoman infocat
Bucuresti
(10-03-2021, 11:27)Jebb Wrote: Confirm si eu. Cu sita Ascaso trebuie sa macin mai fin decat cu cea stock.
sau scoate arcul si indreapta/curbeaza putin in interior laturile in care forteaza sita
Lelit Bianca, Bentwood v63
Espressoman fresh
Cluj-Napoca
Multumesc pentru raspunsuri. Concluzia e ca am nevoie de rasnita...
Imi puteti recomanda o rasnita care sa aiba posibilitatea de a seta granularitate cat mai mica si care sa nu-mi usuce buzunarul? :)
O alta mica intrebare, voi folositi filtre cu rasini?
https://barshaker.ro/30L?keyword=filtru%20apa&category_id=0 ar fi ok acesta pt Lelit?
Also, pentru curatare, am nevoie de sita blind neaparat?
Mersi
Espressoman infocat
Bucharest
(10-03-2021, 13:21)bogdanmin Wrote: Multumesc pentru raspunsuri. Concluzia e ca am nevoie de rasnita...
Imi puteti recomanda o rasnita care sa aiba posibilitatea de a seta granularitate cat mai mica si care sa nu-mi usuce buzunarul? :)
O alta mica intrebare, voi folositi filtre cu rasini? https://barshaker.ro/30L?keyword=filtru%20apa&category_id=0 ar fi ok acesta pt Lelit?
Mersi
Mai sunt niște capacele din caucuuc care de pun pe fundal portafiltrului, dar nu cred ca faci mare economie, o sita blind nu cred ca e mai mult de 30 lei.
Depinde ce tip de apa folosești.
Cât despre râșnița, ai o suma in minte cu care te simți confortabil? :)
Bugster+Honne, Kinu
Bucuresti
@
bogdanmin - forumul functioneaza pe categorii, thread-uri... Cauta sectiunea si topicul dedicat intrebarilor tale, caci facem tot posibilul sa nu amestecam informatiile, altfel cei care vin din spate vor gasi foarte greu anumite subiecte. Pentru filtre ai topic despre Apa si filtrare, iar pentru rasnite ai sectiunea Sfaturi la cumparare unde deja sunt deschise foarte multe topicuri, mai ai si un
articol sintetic aici, iar daca nu gasesti totusi o solutie, deschizi un topic separat cu un titlu reprezentativ.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Espressoman fresh
Cluj-Napoca
(10-03-2021, 13:39)Cosminchir Wrote: (10-03-2021, 13:21)bogdanmin Wrote: Multumesc pentru raspunsuri. Concluzia e ca am nevoie de rasnita...
Imi puteti recomanda o rasnita care sa aiba posibilitatea de a seta granularitate cat mai mica si care sa nu-mi usuce buzunarul? 
O alta mica intrebare, voi folositi filtre cu rasini? https://barshaker.ro/30L?keyword=filtru%20apa&category_id=0 ar fi ok acesta pt Lelit?
Mersi
Mai sunt niște capacele din caucuuc care de pun pe fundal portafiltrului, dar nu cred ca faci mare economie, o sita blind nu cred ca e mai mult de 30 lei.
Depinde ce tip de apa folosești.
Cât despre râșnița, ai o suma in minte cu care te simți confortabil? 
Pai nu stiu, undeva in jur de 500 Lei, maxim maxim 1000.
Espressoman infocat
Bucharest
10-03-2021, 14:11
(Edited 10-03-2021, 14:34 by Cosminchir.)
In jur 700 lei este Kinu, cred ca ai mai auzit vb despre ea, dar nu știu care sunt timpii de așteptare, aveau ceva probleme cu furnizorul italian care face cuțitul.
Prin mai cred o sa vina și manualele de la Arco, poți lua legătura cu renatoa.
Un nou clip de la cei de la Lelit.
De interes mai ales pentru cei care au espressoare cu offset-0.
Bugster+Honne, Kinu
Espressoman infocat
Iași
Rasnita Arco e in jur de 500 de lei, pentru ca e un proiect lansat recent pe Kick Starter.Altfel par a fi cel putin la fel de bune ca si Kinu.
Pentru ea, poti lua legatura si cu colegul @
tzucky. Teoretic ajung in Romania in luna mai.
Bucuresti
va rog sa discutam on topic aici
Espressoman infocat
Bucuresti
(10-03-2021, 14:11)Cosminchir Wrote: Un nou clip de la cei de la Lelit.
De interes mai ales pentru cei care au espressoare cu offset-0.
Multumim Cosmin! Deci 5 trebuie sa fie offset-ul, nu 8 cum s-a mai sugerat pe forum... Eu il tin pe 99 cu offset 0, deci extrag la 94 si doar cafele light, deci cred ca eram ok.
Bianca, Niche, Acaia Lunar, Comandante, V60, Hario Switch, Orea V3, Aeropress, Fellow Stagg
Ex: Lelit PL41TEM, Lelit PL43MMI
Espressoman infocat
Bucharest
Ontopic ca sa nu ne mai facă Liviu observatie :)
Eu nu ii înțeleg pe producătorii italieni, poate colegii mai tehnici ma luminează și pr mine.
De ce nu pui Offset de la început 5 daca stii ca aparatul tău de fapt are temperatura de extracție 90.
Pana la urma eu ca utilizator nu trebuie sa citesc pe forumuri, despre Offset și alte tehnicalități...
Cel mult îl pot întreba pe cel de la care iau cafeaua la cât sa o extrag, și apoi ecranul sa imi arate aceasi temperatura.
Și mai am o nelămurire, Lelit asta 41 chiar nu îl tine pompa sa extragă la 8-9 bar, de vine setat la 10?
Bugster+Honne, Kinu
Espressoman infocat
Piatra Neamt
10 bar cu sita blind inseamna aproape 9 bar in extractie.
Temepratura nu doar ca nu scade, chiar creste in extractie:
Espressoman infocat
Bucharest
10-03-2021, 16:25
(Edited 10-03-2021, 16:26 by Cosminchir.)
@
dev eu 10 bar in extractie, cu sita blind 11.
Cât despre clipul pus de tine, îl știu, tu te-ai uitat la cel pus de mine, înainte de a-mi răspunde?
Creste cu 1 grad, nu cu 5...
(10-03-2021, 16:25)Cosminchir Wrote: @dev eu 10 bar in extractie, cu sita blind 11.
Cât despre clipul pus de tine, îl știu, tu te-ai uitat la cel pus de mine, înainte de a-mi răspunde?
Creste cu 1 grad, nu cu 5...
Apropo, tot eu l-am postat și pe ăla, dupa ce a apărut :)
Bugster+Honne, Kinu
Bucuresti
Clipul postat de catre dev e bomba

Cred ca e o surpriza pentru toti de pe forum, devreme ce ani la rand eram convinsi ca PL41TEM pierde intre 3 si 7 grade in extractie. Incredibil ce vedem acolo, parca imi vine sa intreb daca au schimbat ceva la modelele 2020 - 2021.
Espressoman infocat
Bucharest
Cum spuneam mai sus, daca cauți o sa vezi ca am pus link acum multe săptămâni. Da e stabil termic, numai de bine din punctul asta de vedere.
Dar asta nu schimba cu nimic ca in manual îți spun ca temperatura optima de extractie este de 95 grade, când de fapt tu real extragi poate la 91 grade....
Bugster+Honne, Kinu