On topic:
Solubilizarea cafelelor corect prăjite, chiar și foarte ușor prăjite, nu ar trebui să pună probleme deosebite în extracție.
Nu se va prepara vreodată espresso din cafea verde, oricât de exuberantă ar fi mișcarea aceasta care tot face pași spre arbustul de cafea.
Profilarea de presiune sau debit poate avea ca rezultat creșterea sau reducerea substanțelor solubile din ceașcă.
Scopul acestui topic - din câte înțeleg eu - este să exploreze posibilitatea de a schimba profilul aromatic al unui espresso, variind mai ales debitul și/sau presiunea, iar prin aceste manipulări să limiteze concentrația finală a unor solubile necunoscute nominal și să o crească eventual în cazul altora, la fel de necunoscute, pentru un rezultat în ceașcă în afara posibilităților unui aparat fără astfel de opțiuni de profilare. Iar pentru acest scop ar fi nevoie de cafele prăjite incorect, cu acces foarte redus la respectivele solubile pentru un espressor „de rând”.
Prin prisma rezultatului final, acest demers este din punctul meu de vedere un exercițiu de futilitate, care caută o problemă pentru o soluție. În esență espressoarele sunt niște încălzitoare scumpe de apă, iar prețul mare al celor profesionale ar trebui să reflecte calitatea materialelor și a manufacturii, având ca rezultat final o bună fiabilitate pe termen lung. În schimb, piața actuală se află într-o frenezie a opțiunilor noi și a prețurilor, la fel de noi.
Revenind la cafea și la posibilele rezultate, afirm cu convingere că orice rezultat care se obține cu o cafea prăjită „Cinnamon” Agtron Gourmet 95-90 (îmi este clară această preferință din referințele observate) și profilare de debit și/sau presiune, se poate obține cu o cafea prăjită „New England” Agtron G. 80-70 sau „Light-Medium„ Agtron G. 70-60 și un espressor DB stabil termic.
Primul grad de prăjire care afectează aromele specifice de origine este 70-60 pe Agtron Gourmet.
Seva acestei idei este faptul că accesul la solubile - fără a afecta aromele de origine - cade în sarcina prăjitorului, iar aceste aparate high-end cu posibilități de profilare nu fac altceva decât să-ți faciliteze accesul la mai multe solubile, în cazul în care nu ți s-au pus la dispoziție prin prăjire.
Prăjirile „Cinnamon” nu subliniază cel mai bine aromele specifice originii. Pentru edificare, cei care aveți acces la „The Book of Roast”, vă rog să căutați la pagina 39 și veți vedea un tabel foarte detaliat cu gradele de prăjire și specificul fiecăruia. Din cauza drepturilor de autor nu pot să-l public aici.
Și atunci întreb: care este calea mai facilă de a obține solubile dezirabile? Zic că este o prăjire adecvată.
Cu toate acestea speranțele și visurile legate de cafea pe care ni le oferă un aparat high-end probabil că își justifică prețul pentru cei cu dare de mână. Dar zic.. să nu-i lăsăm pe ceilalți să saliveze inutil, pentru că nu pierd nimic important.
(12-03-2018, 14:04)razvanMB Wrote: @Razvan.yume imi pare rau ca te-ai inflamat asa de tare. sunt pareri personale si le fac in calitate de espressoman. presupun ca ai vazut ca si contributiile mele aici sunt 95% necomerciale.
In primul rand daca ai fi citit atent am specificat "prajitori" la modul general, nu prajitorii din Romania in mod particular. Am tot testat cafele in ultima vreme din toata lumea si constat un trend clar spre solubilitate, cu care sunt chiar de acord, pentru ca face viata usoara celui care prepara, fara neaparat sa-si piarda cafeaua din calitate sau complexitate.
Threadul este despre espressoare high end cu profilare si discutia despre light roast era doar in contextul de a "forta" solubilizarea unor astfel de cafele cu diverse tehnologii de extractie. Legat de BOB, chiar ieri vorbeam cu un amic espressoman si ii marturiseam ca vreau sa cumpar de la ei pentru teste tocmai pentru ca am testat ieri si erau light roast si s ar potrivi perfect. Nu am zis ca nu prajeste BOB light, chiar dimpotriva, e una din cafelele care ma incita la experimente, dar iarasi nu vad legatura cu discutia de mai sus...am dat exemplu Wendelboe doar pt ca e super cunoscut pt stilul sau...
Legat de Dalla Corte la Budapesta, iar mi se pare o observatie off topic total. In primul rand eu eram ca si tine guest si nu m-am ocupat de preparat si reglat cafele, ci maxim de explicat tehnologia de profilare. Daca nu ti a placut cafeaua la un targ nu mi se pare nimic nou, este de fapt regula, din pacate. Te-ai gandti vreodata daca a avut cineva timp sa regleze acea cafea in conditiile in care vin prajitori si lasa pungi diferite de 250 grame la fiecare 30 de minute? Si mai ales pe Mina, toata lumea vrea sa se joace cu profilele si sa experimenteze extractii? Pai acum la evenimentul Espresso Technology de anul trecut organizat de noi am avut cafea de la Yume, gratis, multumim frumos. Au fost peste 100 de persoane si toata lumea se juca cu profile. Te-ai gandit cate cafele bune si echilibrate au iesit cu adevarat la acel eveniment? Si daca nu erau bune, crezi ca m-am apucat eu sa zic cuiva ca e cafeaua de la Yume aiurea?
Imi pare rau ca trebuie sa-ti raspund la astfel de comentarii, sper sa nu-mi mai dai ocazia pe viitor. Eu am o parere foarta buna despre Yume si o consider una din cele mai profesioniste si organizate prajitorii de specialitate de la noi. Si voi continua sa am aceasta parere indiferent de comentariile tale, pentru ca eu evaluez business ul si produsul, nu neaparat omul din spatele lui. Cand iti mai vin idei te rog sa recitesti randul de mai sus, sa nu ai dubii.
Off topic:
Nu m-am inflamat ci doar am reacționat la cele spuse de tine, tot ca membru espressoman, iar posturile mele aici sunt la fel de necomerciale, cu excepția topicului dedicat, unde zic că am fost întotdeauna discret.
Am citit foarte bine că te-ai referit la prăjitori în general, ți-am dat un exemplu prin care subliniam că nu e sănătos să generalizezi și că dacă îți faci timp să testezi, vei găsi și la noi cafele prăjite foarte ușor, cum îți dorești.
La Budapesta nu aveam eu de unde să știu statutul tău acolo. Acum înțeleg că nu era vina ta și știu că este cafea proastă la astfel de evenimente, dar în cadrul lor toți reprezentanții firmelor îți vorbesc despre cât de grozave sunt noile aparate, iar cafeaua servită la respectivele aparate este întotdeauna jalnică, singurul loc în care mai găsești cafea bună este „Roasters Village„.
Îți mulțumesc pentru aprecieri la adresa prăjitoriei, dar să știi că remarcile mele nu au fost referitoare la partea ta de business sau la aparate... Subliniam faptul că se vorbește mai mult de aparatură decât despre rezultatul din ceașcă.
Comentariile mele nu au fost un atac la persoană, dar observ că te-ai simțit lezat de faptul că am subliniat o afirmație pe care am considerat-o superficială. Când prăjești un astfel de „avion” și ești mulțumit de rezultat, te rog să-mi dai și mie o mostră, mi-ar plăcea să înțeleg mai bine la ce te referi.
Când scriem ceva pe acest forum citesc mii, poate zeci de mii de oameni, iar nuanțele despre scena cafelei prăjite în România poate nu constituie un subiect sensibil pentru tine... e în regulă, dar îmi rezerv dreptul ca pentru mine să fie.
În ultima vreme am observat mai multe opinii care pictează un tablou nefavorabil acestei scene, niciuna bazate pe expertiză, ci doar pe speculă, iar asta mă întreb cui ajută?
Cafea, entuziasm, cunoaștere...