Welcome Back Log In Create Account

La pavoni vs E61

Eu ma tot uit la ăsta ECM Classika II PID
https://youtu.be/bJFB2g-AcGQ
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

Reply
(07-03-2018, 22:51)Denis Wrote: grup e61- nono, vine apa peste cafea exact ca la Pavoni, cum veneau otomanii la noi.
[...]

Ce singleboiler cunoasteti, cu grup bun (alama eventual) care se incalzeste repede, boilerul deasupra grupului, un boiler de 300-500ml?

Cu Pavoni vezi tu cu adiszep. Poți băga apă în grup picătură cu picătură, în funcție de cât de mult ridici pârghia. Dacă lași descoperit doar puțin din găurica prin care intră apa în grup, evident că va intra foarte încet apa. 

Legat de întrebare, vezi Dalla Corte Mini. Are același grup ca Mina. În 7min e up to temp.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
E greu sa te joci de-a profilarea fara sa umplii aparatul de senzori si controllere.

Poate o sa ne prezinte @mirceat in ce stadiu a ajuns cu tuningul la BZ09.

Reply
(07-03-2018, 23:58)rdumitrescu Wrote: ... Poți băga apă în grup picătură cu picătură, în funcție de cât de mult ridici pârghia. Dacă lași descoperit doar puțin din găurica prin care intră apa în grup, evident că va intra foarte încet apa. ... 

nu am nici o experienta cu Pavoni, dar ma gandeam la aceasta posibilitate... interesant!
deci poti face o preinfuzie lenta, la 0 bar, care la Strega, cu pompa dimmed da rezultate foarte bune la blendurile ce le folosesc (amestecuri de prajeli dark 'comerciale', de calitate, plus prajeli medii de-ale mele...)!
intrebare: cum iti dai seama ca a intrat cam toata apa ce avea de intrat, adica, daca ne gandim la profilul de presiune, probabil pe ultima portiune e in rampa, de la 0 la 0,8 bar, cat e in boiler... are loc deci presurizarea incintei cilindrului;
in acel moment as incepe extractia, n-as mai lasa preinfuzie pe palier de presiune (fie el numai 0,8 bar);
ok, asta-i procedura mea curenta, dar intrebarea ramane: fara sa ai kitul acela de afisare presiune in cilindru...

dev Wrote:E greu sa te joci de-a profilarea fara sa umplii aparatul de senzori si controllere.
pentru cei pretentiosi, ramane solutia gauririi metalului, alama/inox/etc.
dar eu lucrez cu 3 senzori - doi in interior si unul pe grup, in fata, fara sa fiu deranjat de firaraie - care ok, se vede Smile
firul termocuplului exterior urmeaza un traseu modelat pe formele masinii si solidarizat cu acea folie adeziva de aluminiu...

cosmetizarea unei masini impanate de electronica suplimentara nu e o problema, dupa mine - oricine o poate face pana la urma; problema ramane insa in zona interventiei in si pe circuitele electrice ale masinii, adica la PID-uri, dimmer-e, PWM-uri, SSR-uri etc.
si aici, raman la ideea ca pentru masini prosumer si modificari multiple, cel mai bine e sa le faca proprietarul masinii de casa, chiar daca asistat (gauriri, strunjiri, interventie in instalatia hidraulica etc.) si ajuns neaparat in situatia de a intelege ce face masinii si ce posibilitati de lucru poate practica in continuare...

bine-ar fi sa fie cat mai putine "explica-mi mie pe scurt ca n-am timp", "fa-mi tu asta" etc.
de ajutor e nevoie, mai totdeauna, de-aia e comunitatea forumului, dar de inteles, asta-i problema fiecaruia!
timpul dedicat intelegerii masinilor ce le are ar trebui luat in considerare atunci cand se hotaraste sa investeasca in ceva dotare...

va spune cineva ca Fangio nu stia ce-i aia ambreiaj, dar stia sa conduca o masina de curse...
probabil asta conta atunci, doar erau si curse cu masini fara frana :)
dar masinile moderne cer o colaborare stransa intre pilot si echipa de suport tehnic, care e cu ochii pe ecrane si cu mintea la senzori...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
(08-03-2018, 15:53)radudani Wrote: intrebare: cum iti dai seama ca a intrat cam toata apa ce avea de intrat, adica, daca ne gandim la profilul de presiune, probabil pe ultima portiune e in rampa, de la 0 la 0,8 bar, cat e in boiler... are loc deci presurizarea incintei cilindrului;

Exista un sunet specific al apei si un usor feedback tactil al manerului care marcheaza momentul in care apa intra in camera de extractie. Dupa care, ridicarea levierului poate fi facuta lent si ar trebui sa fie facuta lent, pentru a nu risca afectarea pucului printr-un efect de suctiune.

Pe manometrul de grup intr-adevar se poate observa momentul in care a urcat la 0.8, insa, manometrul fiind 0-12 bar, urcarea arcului e mai putin perceptibila, fiind mai de incredere feedback-ul tactil al levierului (in momentul in care incinta de extractie este plina, levierul se misca diferit - de fapt, cred ca se opreste din a mai fi impins putin in sus de apa care intra in camera de extractie).

De altfel, cu siguranta ca pozitia ridicata a levierului indica faptul ca incinta de extractie este plina.

Quote: in acel moment as incepe extractia, n-as mai lasa preinfuzie pe palier de presiune (fie el numai 0,8 bar);

Majoritatea celor care folosesc Pavoni folosesc o preinfuzie de aproximativ 10 secunde, poate chiar 15, cred ca este un tip de utilizare gen "o folosim pentru ca se poate", cum zicea radu dumitrescu pe alt thread.

De ce nu ai mai lasa preinfuzia sa continue pe palier de 0.8? Care ar putea fi consecintele nedorite? Banuiesc ca ar fi legat de supraextractia fines-urilor?
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
(08-03-2018, 16:33)cradun Wrote: Majoritatea celor care folosesc Pavoni folosesc o preinfuzie de aproximativ 10 secunde, poate chiar 15, cred ca este un tip de utilizare gen "o folosim pentru ca se poate", cum zicea radu dumitrescu pe alt thread. (rdumitrescu nu ține minte acest lucru) Smile 

Este fizic imposibil să nu ai preinfuzie pe un lever. Oricum ai lua-o, faptul că trebuie să umpli cu apă camera pistonului înainte de extracție, pune pucul în contact cu apa. Timpul respectiv reprezintă preinfuzie, chiar dacă tu ai începe extracția imediat ce s-a umplut camera cu apă.

Preinfuzia de 10 secunde despre care vorbești este de fapt preinfuzia la 0.8bar, dacă numeri de când e plin până când apeși. Dar mai ai preinfuzie și până atunci.

@radudani - sunt mai multe variante. Poți da un semn cu markerul pe axul pistonului, respectiv pe grup pentru anumite valori de debit. Valori pe care le măsori tu când dai marcajele. Există un șanț în clopot prin care vezi axul pistonului.

După cum zicea și cradun, se simte când începe să intre apă (dacă nu ai dat semn) și, la fel, se simte când a ajuns apa la piston, moment în care poți ridica în continuare pârgia până la capăt.

Din punct de vedere al implicațiilor pe care le are în ceașcă, se comportă foarte diferit de un espressor cu pompă. Probabil pentru că la espressorul cu pompă setezi o preinfuzie din momentul zero și compari de acolo. Și probabil din pricina schimbărilor mai rapide de presiune / variații de temperatură din timpul extracției.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
(08-03-2018, 16:33)cradun Wrote: Majoritatea celor care folosesc Pavoni folosesc o preinfuzie de aproximativ 10 secunde, poate chiar 15, cred ca este un tip de utilizare gen "o folosim pentru ca se poate", cum zicea radu dumitrescu pe alt thread.

De ce nu ai mai lasa preinfuzia sa continue pe palier de 0.8? Care ar putea fi consecintele nedorite? Banuiesc ca ar fi legat de supraextractia fines-urilor?

Din experienta mea cu profilarea de presiune am invatat ca nu exista retete fixe... :D
PI mai lungi decat este oportun pentru anumit tip de cafea si grad de macinatura,cuplate cu temperatura de extractie ridicata  dau shotului gust ashy,dusty si dry,per ansamblu vei obtine un shot harsh cu aciditate metalica.
Personal modulez lungimea PI pentru a balansa acidiatea shot-ului,atunci cand doresc sa solubilizez mi multe zaharuri.Cu cafelele prajite omniroast de la Bob poti sa ti lejer o PI de 20s in rampa 0-3 bari si sa nu ajungi la phenol extraction.Pe masura ce cafeaua se degazeaza si imbatraneste zaharurile se solubilizeaza mai usor si asta impune o PI mai scurta.Cu un blend pe placul lui Levo 10s de PI este prea mult...

Reply
(07-03-2018, 22:51)Denis Wrote: sau doua pompe cu opv pe fiecare una la 2 bar si alta la 6 bari.

O pompa, un OPV, 2 electrovalve + restrictoare cu diametre diferite si o valva de sens

Reply
Trebuie sa termin cu mutatul si apoi sa incep un proiect mai indraznet.

Vreau sa cuplez un senzor de presiunea + senzor de temperatura in grupul unui espressor levier, senzori analogici, apoi sa transform semnalul in digital, si sa cumplez totul la un laptop.

Mai vreau un cantar care sa se ocupe de flow/sec si totul sa fie preluat si transpus grafic pe calculator.

Sa am o librarie de shoturi cu notite si posibilitatea sa jonglez cu presiunea asa cum vreau eu. Temperatura nu ma prea intereseaza asa de mult +- 92 grade, nici stabilitatea nu ma intereseaza exagerat de mult, poate sa varieze 1-2-3 grade, 8-10 grade nu.

Se poate face un espressor open, dintr-un grup 58 alama peste el vine o teava fi 58 interior lipita de grup, in el vine o rezistenta controlata prin pid, in teava am si senzorii infipti, cat mai aproape de grup, si actioneaza sa se faca oarecum printr-un piston care disloca doar o cantitate mica de apa (teava cu un volum de 500ml, discolarea pistonului sa fie de 100-150ml). Ar mai fi nevoie de un senzor de temperatura in surubul ce fixeaza sita de dus de grup, ca sa stii cand e saturat grupul. Efectiv cursa pistonului va fi ridicol de mica, problema este ca nu prea ai control de presiune avand o cursa mica.

Cred ca ma complic prea tare cu pistonul, dar vreau sa variez presiunea la mana, nu din pompa electrice.

E posibil asa ceva?

Reply
Nu prea are sens sa reinventezi roata cand te poti axa pe ceva verificat: arduino si senzori volumetrici si de presiune. 

Eu cred ca "poezia" levierelor nu ti se potriveste si se adreseaza celor care vor sa bea un espresso autentic fara sa stie la zecimala ce se intampla.

Reply
Cred ca problema este alta: este nevoie de un kit de profilare ale presiune pentru La Pavoni la un preț mai accesibil, ceva gen 50/100 EUR.

Si cred ca este ceva de care este nevoie mai ales pt începători. De când am Kinu am încercat sa aflu care este setare potrivita. Cu un espressor "normal", sau chiar cu Microcasa, este usor: rasnesti din ce în ce mai fin pana când ajungi la 32g out în 35 sec. Oricine poate s-o face și sa găsește repede setare pt rasnita.

Cu doamna Pavoni nu este asa. Ai încă un grad de libertate. Cu un manometru pe grup poți sa te ții la 9 bar și sa cronometrezi timpul. Fără este mai greu.

Spun asta din experienta personala pentru ca încă încerc sa învăț cum se obține un espresso bun.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Reply
(08-03-2018, 22:21)micrenda Wrote: Cred ca problema este alta: este nevoie de un kit de profilare ale presiune pentru La Pavoni la un preț mai accesibil, ceva gen 50/100 EUR.

Si cred ca este ceva de care este nevoie mai ales pt începători. De când am Kinu am încercat sa aflu care este setare potrivita. Cu un espressor "normal", sau chiar cu Microcasa, este usor: rasnesti din ce în ce mai fin pana când ajungi la 32g out în 35 sec. Oricine poate s-o face și sa găsește repede setare pt rasnita.

Cu doamna Pavoni nu este asa. Ai încă un grad de libertate. Cu un manometru pe grup poți sa te ții la 9 bar și sa cronometrezi timpul. Fără este mai greu.

Spun asta din experienta personala pentru ca încă încerc sa învăț cum se obține un espresso bun.

Zic și eu acum, mai mult să mă aflu în treabă. Nu înțeleg chestia asta cu "este nevoie, este nevoie". În general, când ai "nevoie", îți faci. Nu are niciun fabricant obligația să producă ceva la un cost mic. Îți dai seama câte kituri de profilare vinde Gabor... probabil a vândut 20 până acum. E mai mult pasiune decât afacere. 

Cumpără un manometru, mergi la un strungar să faci un ax din inox și eventual un fitting pentru manometru și aia e. 

La obiect: nu prea există "setare potrivită". Măcinătura este doar un parametru pe care-l reglezi în funcție de ce vrei să obții. Nu-ți imagina că se schimbă radical gustul espressoului dacă nu ești atent 2 secunde și nu ai apăsat la fel de tare. 

Mai important decât să stai la 9 bari este flowul prin puc. Pe care-l poți observa cu ajutorul cântarului. Vei vedea că dacă aplici presiune mai mică la început, vei avea flow mai mare în restul extracției, iar dacă aplici presiune mare imediat, cafeaua va curge mai greu. Iar asta influențează gustul, împreună cu ceilalți parametri (temperatură, măcinătură, câtă cafea ai în sită etc...).

Va dura ceva până când vei înțelege ce implicații au diversele modificări, dar în general treaba asta se numește experiență. Va veni cu timpul, dacă ești atent la ce se întâmplă. Cafele bune ar trebui să obții destul de repede.

Reply
@rdumitrescu

Nu cred ca am spus ca vreu un fabricant trebuie sa faca ceva la pret pe care o spun eu. Eu am doar spus ca este o piata interesanta pentru un kit de profilare de presiune pt La Pavoni la un pret mai acesibil.

Un europiccola se gaseste SH in jur de 200-300 EUR si 300 USD pt un kit de profilare este un cost destul de ridicat.

La acest nivel kitul este destinat doar pentru persoanele foarte pasionate si un anumit nivel de resurse disponibile.

Nu spun asta doar de dragul polemicii ci pentru ca in ultimele saptamani chiar am studiat problema si am incercat sa studiez kitul de la Naked (care se vinde cu 300 USD).

Am studiat un pic pistonul de la Pavoni si am facut un project de cum ar trebui sa fie. Singur lucru pe care am dificultati s-o gasesc este o bara de metal (otel, alama?) cu o gaura centrala.
Apoi este nevoie de un stungar bun sau cineva cu o masina cnc care face lucrari mici.

Atasat gasiti cateva poze despre solutia la care m-am gandit. Lipseste doar filetul superior unde se va conecta manometru si pistonul de jos, care are nevoie de o gaura la mijloc.

Acum, nu am experienta despre projectare de piese metalice dar cred ca este posibil sa fie facut la un pret mult mai mic de 300 USD. Dar ca prototip este posibil sa am costuri ridicati.

Daca aveti sfaturi, sunt bine veniti.
[Image: jvoAARu.png][Image: LzaSCRA.png][Image: 32DfL2o.png][Image: ARvtdJj.png]

Reply
(08-03-2018, 23:46)micrenda Wrote: Un europiccola se gaseste SH in jur de 200-300 EUR si 300 USD pt un kit de profilare este un cost destul de ridicat.

La acest nivel kitul este destinat doar pentru persoanele foarte pasionate si un anumit nivel de resurse disponibile.

Costul kitului nu are legătură cu aparatul pe care-l pui, ci cu cât costă el de fapt. Sau eu nu reușesc să văd legătura. 

Un La Marzocco GS/3 este 7000€. "La acest nivel espressorul este destinat doar pentru persoanele foarte pasionate și un anumit nivel de resurse disponibile." Smile înțelegi unde bat? Dacă ești suficient de pasionat încât să simți nevoia acelui kit, găsești o soluție. Ori financiară, ori de realizare a lui. 

Eu începusem să lucrez la o variantă, dar din păcate n-am reușit să mă mișc cât aveam timp pentru asta. Dacă îți faci tu axul de piston, ieși foarte ieftin. Iar acum, Europiccola nu mai e espressorul pe care îl folosesc în mod constant. 

La soluția ta va trebui să sudezi de ax acel inel. Trebuie să vezi cât de ușor se realizează asta. Eu văd mai simplă versiunea cu tija transversală întreruptă. Sau mai bine zis două jumătăți de tijă transversală.

Reply
(09-03-2018, 00:11)rdumitrescu Wrote: Un La Marzocco GS/3 este 7000€.

Da, dar daca ma apuc sa construiesc un La Marzocco (cred) sau un Kinu M47 imi dau seama de ce costa asa de mult. Costul lor devine justificat. Dar cu kitul alea chiar nu vad dece. Asta nu este un repros spre firma care il face, fiecare firma este liber sa vinde la pretul pe care isi doreste, la fel cum eu sunt liber sa nu il cumpar.

Poate ca in timp ca il studiez gasesc o problema majora si pretul lor se va justifica.

(09-03-2018, 00:11)rdumitrescu Wrote: Costul kitului nu are legătură cu aparatul pe care-l pui, ci cu cât costă el de fapt.

Costul are legatura cu domanda/oferta. Daca au ales pretul alea inseamna ca este "sweet point-ul" lor. Nu este nimic rau in asta.

(09-03-2018, 00:11)rdumitrescu Wrote: Dacă îți faci tu axul de piston, ieși foarte ieftin.

Din pacate nu prea cred. Nu prea am experienta cu stungari sau cnc si nu am idea cat ar putea costa (sau daca cineva s-ar apuca sa faca asa ceva).
(09-03-2018, 00:11)rdumitrescu Wrote: La soluția ta va trebui să sudezi de ax acel inel.

Stiu, di este punctul unde am mai multe indoiele. Inelul este foarte mic (radius 4mm, grosime 1mm) si este greu de sudat. Ma gandeam la niste silicon sau 2 o-ring-uri laterale.

(09-03-2018, 00:11)rdumitrescu Wrote: Eu văd mai simplă versiunea cu tija transversală întreruptă. Sau mai bine zis două jumătăți de tijă transversală.

Cum arata? Ai o poza?

Multumesc

Adaug cateva poze...

Tabelul de mai jos este singur locul unde am gasit bare de metal cu gaura centrala (versiuna pentru La Pavoni este cea cu D=12mm). Din pacate sunt facute din Widia (cemented carbide) si sunt folosite pentru a crea burghiuri, deci nu cred ca sunt usor lucrabil.

Daca cineva are o idea unde pot sa gasesc asa ceva in otel sau un alt material m-ar ajuta mult.

[Image: jGZDDU0.png][Image: UA3ymIB.png][Image: Az08LEw.png][Image: rIZrvxE.png]

Reply
Vad ca lucrezi in solidworks.

Axul il poti face din 2-3 bucati cu filet mama tata pe care le imbini. Asta iti faciliteaza gaurirea cu gaura de fi 2-3-4.

Ia inox 303 gasesti la directline inox ieftin fi 12. Carbura nu o poti prelucra la orice aparat deoarece este casanta, daca o lovesti crapa.

Reply
(08-03-2018, 23:20)rdumitrescu Wrote: Mai important decât să stai la 9 bari este flowul prin puc. Pe care-l poți observa cu ajutorul cântarului. Vei vedea că dacă aplici presiune mai mică la început, vei avea flow mai mare în restul extracției, iar dacă aplici presiune mare imediat, cafeaua va curge mai greu. Iar asta influențează gustul, împreună cu ceilalți parametri (temperatură, măcinătură, câtă cafea ai în sită etc...).

+1
Mentionez ca nu am experienta cu La Pavoni ,dar regula asta se aplica la toate extractiile profilate. Ea este  denumita "the new rule of thirds" si spune ca daca in prima 1/3 a extractiei aplici o presiune lent crescatoare ultmile 2/3 vor curge mai repede; invers daca saltul presional in prima 1/3 a shot-ului este brusc ultimile 2/3 vor curge greu.Pe baza acestei reguli iti cam formulezi strategiile de profilare.

Sunt curios daca o valoare predefinita de 10ml/s in aplicatia de la Mina are acelasi impact in prima 1/3 ca si in ultima 1/3 si cum compenseaza masina comportamentul descris de noua regula a treimilor.

Reply
Isomac Venus + ito pid?

Vad ca nu se mai vinde ito pid. Cu cine pot sa vorbesc pe privat pentru mai multe detalii?

Reply
(09-03-2018, 12:48)Denis Wrote: https://www.softwareandcircuits.com/divi...htmlIsomac Venus + ito pid?

Vad ca nu se mai vinde ito pid. Cu cine pot sa vorbesc pe privat pentru mai multe detalii?

ito e pe baza de comenzi:

https://www.softwareandcircuits.com/divi...edule.html

Adica pentru urmatorul batch se primesc comenzi in aprilie cu livrarea kit-urilor in iunie.

Nu-mi dau seama daca se poate adauga la kit-ul lui @csabitec ceea ce ofera ito.

http://projectcaffe.bplaced.net/features_leva.html

Reply
Ne mutam aici cu profilarea
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Mulțumesc tuturora pentru sugestii dar inca nu m-am hotărât (pitici mei sunt un PSD,adică fara nici un rezultat)
Mazzer mini electronic A, La Pavoni Profesional.Imi prajesc cafeaua cu un pistol Dewalt d26414 si imi iese mai bine cafeaua prajita ca unor prajitori.

Reply
Eu am luat o decizie deja. Rolleyes

Reply
La ce te-ai oprit?
Mazzer mini electronic A, La Pavoni Profesional.Imi prajesc cafeaua cu un pistol Dewalt d26414 si imi iese mai bine cafeaua prajita ca unor prajitori.

Reply
Single boiler, grup alama+ boiler alama 400ml, boiler montat direct pe grup. Apoi urmeaza o serie de documentare sa vad ce pompa ii pun, gaura in boiler senzor de presiune si dimmer ac pe pompa conectat prin usb la calculator si logat fiecare extractie in parte.

Am inceput cu un isomac venus. E important totusi sa ai boilerul pe grup, si sa ai un volum suficient al boilerului astfel incat sa nu pierzi mai mult de 1-2 grade in extractie. Daca scoti 35-40 ml din boiler, mai ales ca ii scoti intr-o perioada totala de 40-45 secunde cu tot cu PI e bine.

Informatiile si graficele adunate pe calculator ma ajuta sa inregistrez extractiile bune sau rele, sa-mi pun notite acolo si sa analizez curba de presiune. Mai trebuie un cantar cuplat la calculator care sa-mi preia gramele/secunda ca sa pot sa tin si o curba de debit.

Lapte nu fac niciodata nu ma intereseaza aspectul legat de frotat lapte. Daca vrei te poti uita la un Bz09, il gasesti pe espressoperfetto.de la 3000ron+ sau in alte magazine din Eu.

Saltul normal pentru mine in momentul de fata ar fi sa trec la un aparat capabil espresso prin modulare de presiune liniar, nu in slaturi. Dar asemenea aparate trec lejer de 6000-8000euro, bani pe care nu sunt dispus sa-i stockez intr-un espressor, mai ales ca ma voi muta des in urmatorii ani.

Astept cu interes sa vad ce se intampla anul viitor cand cei de la Decent espresso poate scot un aparat compact, mic, 12 kg, cu tot ceea ce am eu nevoie, la un pret mai ok ~2000euro+.

Reply
Mersi adiszep pt intalnirea cu micul Pavoni.
[Image: mYTjej2.jpg]

Reply
Si ceva concluzii va rugam, pe un alt topic bineinteles :)
Pariez pe Pavoni...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Si eu sunt printre cei care au facut in trecut aceasta trecere de la lever. De la Pavoni (ok, nu se compara cu Strega, dar e lever) la E61 HX. Dupa care m-am intors la Pavoni, dar am pastrat si E61. Gustul e diferit, e o mare placere sa am ambele espressoare. Chiar mi-ar placea sa detaliem pe thread-ul Pavoni vs E61 aspectele legate de caracteristicile de gust si ce cafele merg cel mai bine pe care espressor (desi parerea quasi-unanima e ca cele light naturale merg pe Pavoni cel mai bine) si, ideal ar fi sa gasim si explicatii pentru aceste diferente.

Reply
(20-04-2018, 12:26)cradun Wrote: desi parerea quasi-unanima e ca cele light naturale merg pe Pavoni cel mai bine

Nu știu, dar am văzut si eu acest fenomen. Am folosit o naturala (Costa Rica de la Yume) și, orice greșit făceam (și făceam!) tot ieșea ceva acceptabil, cu gustul caracteristic ale naturalelor.

Cu alte cafele spălate am mult mai puține marja de eroare. In ultimul timp am devenit fan naturalelor: păcat ca nu exista o decaf naturala pentru soția!
Motivul chiar nu o inteleg!

in cazul meu este Europiccola Pre-Millenium sita IMS unde incap max 13g. Rasnirea cu Kinu M47 la 1.28- 1.30 (o tura completa, si positionat intre numarul 2 si 3)

Reply
micrenda, vezi ca te vede Levo si te pareste la italieni ca vrei sa consumi cafea light!!!! E normal sa iasa cafelele mai bune pe pavoni decat pe e61 (chiar in general pot spune) deoarece la e61 fie ca e db sau hx nu ai control asupra debitului, fazelor de extractie, timpului efectiv de pi, esti un simplu spectator la apasarea unui buton, pardon, la ridicarea unui "levier". Problema e ca, cu cat ai mai multa libertate in extractie, cu atat esti mai predispus sa o dai in bara, si cu atat ai sansa ca o cafea sa nu iasa la fel ca cealalta. Deci lucrurile se complica si mai mult, si uneori ma intreb daca merita.

Un lucru important de care s-a vorbit insa in ultimul timp nu prea, este importanta apei in prepararea espresso. Eu sunt nevoit pana imi cumpar un filtru britta, sa cumpar apa imbuteliata cu niste parametri ok, deoarece aici in Viena, apa de robinet are duritate 12-14, ceea ce inseamna ca dintr-o cafea fructata, parfumata, florala, primesc un lemn obosit in ceasca, daca folosesc apa de robinet (care btw e potabila). La campionatele de cafea, oamenii isi aleg cafelele in functie de apa, si invers. La o sesiune de cupping, se foloseste o anumita apa. Pana acum nu am dat nici o importanta acestui aspect, doar ca de curand am cumparat o cafea laudata, care am baut-o in cafenea (mythos+strada) si acolo avea gust bun, echilibrat, dulceata. Iar la mine acasa cu apa de robinet duritate 14, era un shot slab, lemnos, cu fade arome de fructe.

Reply
(20-04-2018, 12:55)Denis Wrote: E normal sa iasa cafelele mai bune pe pavoni decat pe e61 (chiar in general pot spune) deoarece la e61 fie ca e db sau hx nu ai control asupra debitului, fazelor de extractie, timpului efectiv de pi, esti un simplu spectator la apasarea unui buton, pardon, la ridicarea unui "levier".

Nu as zice ca toate cafelele ies mai bune pe Pavoni vs E61, ci doar cele prajite light, banuiesc ca din cauza tolerantei mai mari la temperatura ridicata a apei si a posibilitatii de a face o preinfuzie corecta (adica tot pucul sa fie saturat de cafea).

Poate ca acelasi lucru (dpdv al preinfuziei) se poate face si cu E61 scazand doza de cafea, astfel incat sa poata apa la preinfuzie sa satureze pucul, insa doar speculez. Sau schimband jigleur-ul cu unul mai mic (poate 0.6 sau 0.5) ca sa dureze mai mult preinfuzia la E61.

Padelele nu intra in discutie :)

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)