(15-05-2016, 11:07)Tito Wrote: Da' cata bataie de cap cu aparatele aste " speciale " pt prajit cafea !!! Dar uite ca se poate praji si asa cu costuri mult mai mici : Prajit ieftin [Image: smile.gif] .... Chiar toti vrem sa prajim cu aparate speciale? Nu mai vrem sa ne " murdarim " pe maini deloc ? Stam si ne plangem de mila ca aparatele sunt scumpe?
Multumesc Tito: nu pentru ca-mi citezi postarile - aveam alta perspectiva acum 4 ani, cand foloseam numai
popper-ul - ci pentru ca faci un lucru pe care cei mai multi din noii veniti in forum, dar si cei mai vechi, nu-l fac: valorifici cunoasterea acumulata in acest forum!
citesti si cauti in forum!
pentru mine, multe thread-uri mi se par plicticoase, desi sunt pline de verva si
excitement in fata noului: pare mai important sa-ti dai cu parerea, decat sa te documentezi in prealabil si in ceea ce postezi sa te stradui sa arati ca-ti pasa de ceilalti, ca le stii si intelegi parerea si ca ai si tu ceva de zis la asta!
cam de-aici incepe o discutie, o dezbatere, si cred ca asta e o stare de gratie, de maxima valoare in forum...
ei, dar revenind la prajitul acasa...
simplificand putin pentru a ma face inteles sper, vad optiunea pentru a praji acasa ca o problema de comoditate;
si asta se aplica atat la cel entuziast de preparare espresso, cat si la consumatorul obisnuit de cafea preparata acasa;
sunt destule cele postate de mine in care incerc sa demontez acest woodoo al prajitului cafelei!
problema nu e ca prajitul cafelei e mai complex decat facutul espresso; cand folosim masini moderne de prajit acasa, ar trebui sa fie mai simplu! problema e deosebirea mare de abordare:
facutul espresso la o masina moderna semiautomata, e ca o lucrare de laborator: cunoastere, precizie, manualitate...
prajitul cafelei are similitudini cu prajitul hranei in general, cu gatitul...experienta, intuitie, manualitate
continuand un gen de simplificare: cand preiau cafeaua prajita pentru a face espresso, o iau ca hrana semipreparata, eventual preambalata de la un prajitor, sau ca hrana gatita acasa, daca-am prajit-o eu!
mereu se face comparatia intre prepararea espresso in conditii comerciale si prepararea acasa; si la fel, intre prajirea pentru utilizare comerciala limitata - sa-i zic, deci prajitori artizanali - si prajirea acasa;
diferentele sunt atat de mari uneori, incat tehnicile folosite se contrazic; oricum finalitatea difera;
ramanand la prajirea cafelei acasa: "ea poate fi pe atat de distractiva si usoara, sau exacta si tehnica, pe cat doresti sa o faci!" (inceput de capitol in
Sweet Maria's)
sa explic prin exemple:
ni se intampla sa cumparam carne scumpa si frumoasa, sa o gatim in cuptor electric de performante bune (cu alternativa unor retete memorate si n simturi...), dar rezultatul sa fie o friptura obisnuita, chiar mediocra, in care contributia cea mai mare o au aromele adaugate, inclusiv vinul...
cu mai multi ani in urma, in Viena, o cunostinta mai cu experienta a pus niste antricoate de porc (cumparate de mine, deci nici un woddoo) intr-o cratita, a turnat apa deasupra, a pus capacul si a asezat totul pe un resou, in baia camerei de hotel
[Image: smile.gif]
rezultatul a fost iesit din comun: o carne frageda, alba etc... o mentiune: nu faceam foame, aveam bani suficienti... eram romani
[Image: smile.gif]
nu masinaria, ci materia prima si experienta operatorului, a facut diferenta...
zice titlul radacina:
in cautarea espresso-ului perfect... multi dintre noi, cei mai multi, nu? spera sa bea cat mai des un espresso preparat acasa, perfect; adica cel putin la fel de bun ca si cel mai bun ce l-a baut vreodata...
bun, adica asa cum iti place! sau bun, adica asa cum se spune?
cafelele bune sunt tare diferite pentru fiecare dintre noi...
pare-se ca aici e mult din tot ce as vrea sa spun: cum sa fac ceva ce-mi place, urmand canoanele, dogmele propaganda chiar, a altora?!
adevarata problema a performantei fiecaruia este castigarea abilitatii de a face mai bine nu numai prin imitatie, ci prin angrenarea propriei creativitati!
mi se pare un argument suficient pentru a descoperi prajirea cafelei cu mijloace proprii!
cred ca nimeni nu se apuca de facut espresso acasa cu o masina espresso, fara sa fi avut o experienta prealabila in prepararea cafelei cu mijloace comune;
si cred ca nimeni n-ar trebui sa se apuce de preparat espresso acasa numai pe motiv ca nu gaseste ceva bun de baut in targ...
ar trebui neaparat sa-ti placa sa lucrezi la preparare, sa 'gatesti', adica sa ai o motivatie directa, organica pentru a depasi multele hopuri de care ai parte...
tot asa, nimeni nu ar trebui sa se apuce de prajit cafea, fara sa inceapa prin a incerca o metoda comuna de prajit cafeaua: de la clasicul prajit in tigaie, sau o varianta mai specializata pentru preparat pe foc (
stovetop), pana la prajirea cu o suflanta de aer fierbinte (
heat-gun) si un vas pentru boabe;
numai dupa ce ai prajit cafea in interactiune directa, ai umplut totul in bucatarie cu pielita fina, aderenta, a boabelor (acel chaff, sau pleava cum zic unii - e usor si nu cade in jos decat cand vrea si pleaca iarasi la drum la cea mai mica adiere, chiar si acea a maturii...) ai vazut etapele prin care trece bobul, ai simtit mirosurile, ai mai umplut si cu ceva fum apartamentul...
apoi te-ai incapatanat sa repeti totul, ai mai citit - exista enorm de multa informatie, text si video - cu ceva masuri preventive de limitare a dezastrului (macar pe balcon, sau afara, dar ferit de vant...), pentru a ajunge la boabe cat mai uniforme ca dimensiune si culoare...
numai dupa asta - nu e un sfat, o parere, e o convingere totala a mea - merita sa te gandesti la o solutie pentru prajirea acasa!
in eventualitatea optimista, aceea ca nu ai cedat nervos, in spatele unor argumente intelepte;
eu n-am avut de ales, am inceput acum vreo 5 ani prajitul acasa, dupa ce-am ajuns sa cred in cafeaua proaspat prajita;
si contrar unor pareri pe acest forum, la acea vreme se gasea cafea verde in RO*; in general, mult mai buna decat acum; mai putina si la mai putini, desigur...
prin 2012 sfatuiam colegii sa foloseasca un prajitor de popcorn modificat; adica sa controleze debitul de aer si gradul de incalzire, masurand temperatura in vortex; solutia e totusi greoaie pentru cei fara abilitati de bricolaj electronic;
acum, daca m-ar intreba cineva, i-ar recomanda fara ezitare folosirea
hotgun-ului si a unei cuve de inox; cu mici imbunatatiri, gen site - pentru boabe si pentru racire, un paravan... este poate descurajant de greu la inceput, dar dupa 2-3 prajiri - si cu studiu individual - rezultatele devin spectaculoase! unii raman in acest stadiu si cred ca fac foarte bine: diferenta pana la un DIY mai 'performant', dar in special mai 'curat', nu se justifica in toate cazurile;
si ca-ntotdeauna: "mai bine o cafea prost prajita dar proaspata, decat o cafea 'perfect' prajita, dar veche"...
* cumparam online cafea verde in 2011-2012 de la:
- defunctul Monkaff - Cafea de origine verde sau prajita
- Bizcafeshop - Cafea verde de origine (Columbia, Kenya) - pungi de 300 g
- Semiramis, principal pentru mine ...
- merita amintit din 2013 si dl. Radu Mitran (Ecuator Cafe)
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)