Welcome Back Log In Create Account

Cum arata cafeaua ta de azi?

O cafea cumparata pe baza mirosului ce iesea prin supapa ca unica apreciere, dar care s-a dovedit a fi exceptionala la gust:

[Image: uzg5zbh.jpg]
Flair 58, DF83V
Lelit Anna, William

Reply
Este o marcă de cafea accesibilă a Origo, deci ar trebui să fie bună.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979

Reply
Ethiopia kochere washed
14 zile rest
15/240ml 94C (3 turnari kettle + 2 melodrip)

Piersica, miere, ceai verde
[Image: n1Qd2CL.jpeg]
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
O cafea excelenta, arome, gust, savoare, la nivelul unor cafele de doua ori mai scumpe. Am cumparat-o in 2023, amdepozitat punga in congelator. Aroma florala, in pahar o combinatie de miere, visinata, limette si ciocolata amaruie care in functie de reteta poate fi imperceptibila sau usor prezenta in straturile de arome/gusturi. O cafea din categoria celor pe care le-as cumpara de mai multe ori.
[Image: qyJAh4bl.jpg]

Reply
O cafea cu un pret bun, foarte buna pentru espresso, aeropress, moka pot. Am reusit espresso echilibrat, care mi-a placut mai mult decat ce am baut din cand in cand pe la vreo cafenea. Surpriza, insa, a fost la mokapot, cu care am reusit sa obtin o cafea aromata fara amareala.

[Image: lLA6JwSl.jpg]

Reply
Vad la ei pe site ca exista optiune de profil prajire, espresso sau filtru. Tu cu ce te-ai jucat acolo?

Reply
Cred că trebuie să mi curat geamurile..

Kenya Thimu AA spălată.

[Image: KxQkMMf.jpeg]

Reply
Fir-ar sa dea! [emoji3]
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
(03-03-2024, 20:26)Fanfan Wrote: Vad la ei pe site ca exista optiune de profil prajire, espresso sau filtru. Tu cu ce te-ai jucat acolo?

Pe punga de Etiopia scrie Filtru, pe cea de Honduras scrie Espresso.

Reply
Ethiopia keramo spălată (una din cele mai bune Ethiopii pe 2023 la cam toți prăjitorii, și nu o zic eu o zice lumea) e așa buna că cei care vând și cafea verde nu vor sa vanda din stocul făcut. Un exemplu este shokunin din Olanda care vinde si cafea verde din toata oferta de cafele prajite. Insa pe asta a scos-o din oferta de cafea verde, ca e prea buna.

Am reușit să iau 500g.

Prăjire "ușoară" adică un tpc filtru la 126 agtron. În ceașca am găsit fructe mov, piersica alba și iasomie.
[Image: ipBmWci.jpeg][Image: 2rARQQQ.jpeg]

[Image: JbpAAtV.jpeg]

Reply
Am găsit două cafele care se extrag similar fără să umblu la râșniță, cu diferențe mici de doză.
[Image: tw2ZVgA.jpeg]

Cafeaua asta de la Circulor a fost o revelație, am obținut foarte ușor un profil de gust pe care îl întâlnesc cu plăcere la unele cafenele și mai rar acasă. Este o combinație ciudată de dulceață și aciditate cu note de portocale.
Kenya este un contrast interesant, cu aciditate mai pronunțată, spre fructe de pădure.

[Image: uowWA5P.jpeg]

Reply
(05-03-2024, 10:47)adrian1 Wrote: Am găsit două cafele care se extrag similar fără să umblu la râșniță, cu diferențe mici de doză.
[Image: tw2ZVgA.jpeg]

Cafeaua asta de la Circulor a fost o revelație, am obținut foarte ușor un profil de gust pe care îl întâlnesc cu plăcere la unele cafenele și mai rar acasă. Este o combinație ciudată de dulceață și aciditate cu note de portocale.
Kenya este un contrast interesant, cu aciditate mai pronunțată, spre fructe de pădure.

[Image: uowWA5P.jpeg]

Te salut!
Imi poti spune te rog si mie cum ai reusit sa faci aceste doua scenarii de extractie? Ceva aplicatie dedicata espressor sau se poate adapta la altul?

Multumesc!
Lelit Bianca v3 Black | Niche | 
Orea V3 l Cafec l Fellow Stagg EKG l Kinu Rebel ESP+PO | ThirdWaveWater
EX: Sage Barista Express | DF64 Gen 2| Eureka Atom 75 + SSP

Reply
(05-03-2024, 00:52)Darsidius Wrote: Ethiopia keramo spălată (una din cele mai bune Ethiopii pe 2023 la cam toți prăjitorii, și nu o zic eu o zice lumea)

Utila informatia. Din pacate nu se gaseste la prajitoriile de la noi. Am vazut-o la PGC, daca stiam de ea o comandam cand a fost oferta Dodgy

Reply
(05-03-2024, 12:43)AndreiUngureanu Wrote: Imi poti spune te rog si mie cum ai reusit sa faci aceste doua scenarii de extractie? Ceva aplicatie dedicata espressor sau se poate adapta la altul?

Folosesc BeanConqueror ca să înregistrez extracțiile și mai ales să țin evidența pungilor și datelor de prăjire, dar nu din cauza asta au ieșit la fel.

Înainte să deschid punga de Peru, am avut Kenya AB din pachetul de grading de la Sloane și știam cam pe unde trebuie să iasă extracția, adică 17.7in/43out în 20-24s la temperatură mare. Când am trecut la Peru, am ales să păstrez reglajul râșniței, dar am pus o doză mai mare, ideal ar fi 18.2, observând spațiul ocupat de cafea în sită și felul în care curge. Ieri am deschis Kenya AA și m-am gândit să aplic direct rețeta de la AB, care s-a potrivit. Obișnuiam să dau râșnita cu o gradație mai gros la fiecare pungă nouă, pentru că prefer să curgă prea repede decât să curgă prea încet, însă de data asta a fost o decizie informată.

Altfel încerc să lucrez constant și să pregătesc pucul cât mai simplu astfel încât să fiu aliniat cu soția care refuză să facă WDT.

Reply
A ajuns la rand si renumita Sidra. O cafea foarte buna spre excelenta dar ... la pomul laudat ....Ma asteptam sa fie superavion (ca sa folosesc limbajul profesionistilor din domeniul cafelei de specialitate :D ), ceva ce nu am mai baut vreodata. Destul de greu am reusit sa minimizez ciocolata amaruie la un nivel la care sa te intrebi daca e acolo sau nu. Alta problema, nu am gasit musetelul Smile , poate pentru ca avea aproape 2 luni de la prajire cand am deschis punga Confused Altfel, e juicy, matasoasa, se simt portocalele, prunele galbene, dar fara musetel nu cred ca va prinde primele 5 locuri in topul cafelelelor preferate de mine in acest an. Cool

[Image: tm63yk3l.jpg]

Reply
(05-03-2024, 14:40)edri Wrote: Alta problema, nu am gasit musetelul Smile ....
Intre timp, cafeaua de dupamasa a fost allonge si ... am identificat mirosul de musetel Rolleyes

Reply
(05-03-2024, 14:00)adrian1 Wrote:
(05-03-2024, 12:43)AndreiUngureanu Wrote: Imi poti spune te rog si mie cum ai reusit sa faci aceste doua scenarii de extractie? Ceva aplicatie dedicata espressor sau se poate adapta la altul?

Folosesc BeanConqueror ca să înregistrez extracțiile și mai ales să țin evidența pungilor și datelor de prăjire, dar nu din cauza asta au ieșit la fel.

Înainte să deschid punga de Peru, am avut Kenya AB din pachetul de grading de la Sloane și știam cam pe unde trebuie să iasă extracția, adică 17.7in/43out în 20-24s la temperatură mare. Când am trecut la Peru, am ales să păstrez reglajul râșniței, dar am pus o doză mai mare, ideal ar fi 18.2, observând spațiul ocupat de cafea în sită și felul în care curge. Ieri am deschis Kenya AA și m-am gândit să aplic direct rețeta de la AB, care s-a potrivit. Obișnuiam să dau râșnita cu o gradație mai gros la fiecare pungă nouă, pentru că prefer să curgă prea repede decât să curgă prea încet, însă de data asta a fost o decizie informată.

Altfel încerc să lucrez constant și să pregătesc pucul cât mai simplu astfel încât să fiu aliniat cu soția care refuză să facă WDT.
Multumesc frumos pentru răspuns !

Reply
Azi învățăm să gustăm și analizăm prajiri de la cei mai cei.

https://www.nordiccoffeefest.com/best-roaster

Azi cafeaua mandatory, 12 prajiri aceasi cafea. 
Maine cafeaua sourced aleasa de fiecare, 12 cafele din S America. 

[Image: NfqLmFf.jpeg][Image: ORlq7z2.jpeg][Image: j4v2XNZ.jpeg][Image: K3cDgJG.jpeg]

Reply
Inainte de culcare, pentru un somn linistit. Sleepy

[Image: jPJBbnSl.jpeg]

Reply
Bine degazata, florala, dulce, citrică pe final, clean, marchează bine Radu Manea, PJ/Cafai[Image: UExImj8.jpeg]
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Cafea folosita: MEXIC Chiapas - Prajitoria Crop Brasov

[Image: x0ijb9r.jpeg]

Reply
(06-03-2024, 16:26)Lyvyoo Wrote: Bine degazata, florala, dulce, citrică pe final, clean, marchează bine Radu Manea, PJ/Cafai[Image: UExImj8.jpeg]

Demultisor nu vad ethiopie la el pe site. Sau cine apuca direct din prajitorie, e norocosul?  Smile
CREM ONE Profiler; Compak E8; Sculptor 078S; Kinu M47; VST18-20gr.
Ex: LELIT PL62S(kit profilare CS), Mazzer SJ

Reply
(06-03-2024, 16:26)Lyvyoo Wrote: Bine degazata, florala, dulce, citrică pe final, clean, marchează bine Radu Manea, PJ/Cafai[Image: UExImj8.jpeg]

Confirm! A fost o surpriza placuta
Lelit Bianca V3, Cafflano Kompresso, V60, Aeropress, Orea, DF64V, Kinu Simplicity, Comandante C40 , Past # Lelit 042 Emi +Pid, Niche zero

Reply
Gata am inceput sa fac brew la cafelele din setul de la Nordic coffee competition cafea aleasa de fiecare din cei 12 prăjitorii nordici.

Cafeaua A- standout Colombia Diego Bermudez double washed 48hx2 anaerobic cu toate bacteriile posibile. I am făcut și cupping dar și brew.
Aroma te rupe direct cu pleurotus, marijuana și caise. Gust de zmeura, dude dar foarte intens de cloudberry. Gustul ăla e un fel de îți place sau nu, un fel.de papaya pestios foarte copt. Aftertaste lactic ușor ciocolatiu. Marijuana în aroma încă prezenta.

[Image: gc7P4Vs.jpeg][Image: lASHQcc.jpeg]

Reply
Cafeaua B - kafferaven Suedia- Columbia Pink bourbon spălată - prăjire foarte dark culoare 101

Gust de horn, amăreala, ciocolata și niște cireșe.
[Image: HH4Wjmt.jpeg]
Cafeaua C - Kaffa Oslo- Honduras Santa Barbara anaerobic  spălată. O cafea plăcută cu note de prune, zmeura, herbala -ceai și ardei gras. Dulceață mare. Culoare 112

[Image: 6h7AWzy.jpeg]

Cafeaua D- Tim Wendelboe Honduras Ihcafe90 spălată  - boabe super mici și dense. Gust cu aciditate și acreală mare de măcriș, corcodușe, un fel de agrese. Zmeura și coacăze roșii. Dulceață medie.

Culoare 110

La culoare cu cât e Mai mica valoarea cu atât e Mai prăjită
 Pt filtru cam intre 108-120 e okay. La 100 deja e espresso.

[Image: ZRRgSys.jpeg]

Reply
Update Sidra: Azi s-a terminat Sad. O cafea care a devenit tot mai buna odata cu trecerea timpului Shy. Acum la sfarsit, in fndal se simt notele de musetel, dar pe langa fructe au aparut fel de fel de arome interesante de condimente cum ar fi coriandru, cardamon, chimion. Ciocolata amaruie s-a transformat intr-o matasoasa ciocolata cu lapte. Mi-a placut mai mult cum a iesit pe filtre wave. O cafea pe care as mai cumpara-o si a doua oara .... daca va mai fi la o oferta de nerefuzat Wink. Altfel, pretul nu o recomanda pentru cafeaua de toata ziua.

[Image: By4u1JZl.jpeg]

Reply
Sar peste E și F pt că sunt cafele care nu mi au placut. Columbia washed cam acre prăjite de gringo nordic și good life coffee Finlanda. Amuzant cică good life coffee au luat locul 1 dar cafeaua lor este baked, savory cu aciditate scăzută și gust de tambur murdar.

Și acum o cafea wow. Peru geisha washed Maxi Garcia prăjită de Prolog.
Culoare 116 unde din cele mai light in competiție. Gust de portocale (suc, pulpa și bpmboanet de portocala), liliac și narcise, dulceață mare de curmale.

Aceași cafea a fost prăjită de Sey și a fost un succes deci e clar că acest fermier știe ce face.
In clasamentul meu cafeaua asta a ieșit pe 2 din simplu motiv că pe 1 e o cafea la jumate de preț fata de Peru asta și e o Columbia care are gust de kenya.

[Image: UKjZ881.jpeg][Image: QsGQzds.jpeg]

Reply
(08-03-2024, 17:36)Darsidius Wrote: Gata am inceput sa fac brew la cafelele din setul de la Nordic coffee competition ...
Intr-o imagine scrie ca ai folosit un mesh de 51mm in combinatie cu B75. Este vorba despre un mesh din acela care trebuie "spalat" cu ultrasunete cand se foloseste la espresso? Banuiesc ca l-ai pus sub filtrul de hartie. In ce sens e booster?

(10-03-2024, 13:21)Darsidius Wrote: In clasamentul meu cafeaua asta a ieșit pe 2 din simplu motiv că pe 1 e o cafea la jumate de preț fata de Peru asta și e o Columbia care are gust de kenya.

Poti detalia despre acea Columbia? Sub ce denumire ar trebui cautata?

Reply
Asteapta urmatoarea postare ca cafeaua ce urmeaza H.

Un simplu mesh slim nu din ala gros se vinde pe aliexpress pt pavoni 51mm si incape la fix in b75 pe fund. Rolul lui e sa tina filtru de hartie in plan drept si sa nu lase mult aer sa vina pe sub. Iar cafeaua se prelinge si curge mai spre lateral. 

https://sibarist.coffee/product/booster-45/

Intr-un video mai recent, Sumo- Daniel Horbat a comparat diferite baze pt orea v4 pe o cafea procesata, si a ajung la concluzia ca orea cu baza restrictionata (cum e booster) a adus fructe mai coapte si mai dulci, iar baza deschisa a adus aciditate mai mare.

[Image: 3fXd6QJ.jpeg][Image: nMMflh9.jpeg][Image: kXpwRqq.jpeg][Image: VDaN4q9.jpeg][Image: 1RvQrwJ.jpeg][Image: 21lNSKT.jpeg]

Reply
Cafeaua H- prajitor Solberg and Hansen, culoare :112. Cafeaua e un Honduras Pacas washed producator Kelvin Osmary Pineda Domninguez.  Din punctul meu de vedere asta e cafeaua nr 1 fara comentarii la competitie pt ca face KO restul cafelelor.  Nu doar dpdv al gustului, dar costa 10$ per kg, pe cand altele sunt pe la 25-35$/kg.

Gust si aroma: macese, zmeura de padure, rubarba, aciditate si acreala de kenya cu un contra-balans de zahar brun/creme brule. Dupa ce se raceste ai tomate cherry si prune acide cu un mouthfeel super juicy. Clean, fara sa fie deloc baked, fara mal, fara nisip. Asa da!

[Image: FTou678.jpeg][Image: QWgbeJG.jpeg][Image: pjagFAK.jpeg][Image: Mu2JqXW.jpeg]

Reply

Forum Jump:

Browsing: 35 Guest(s)