Welcome Back Log In Create Account

Cum arata cafeaua ta de azi?

[Image: j5d5d7El.jpg]
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

Reply
Am avut si eu parte de 2 revelatii anul trecut: cafeaua de la Dropshot (raport foarte bun calitate/pret) si pe final de 2023 mi-am gasit si eu o cafea (cadou de la sotie) care chiar m-a dat pe spate.

[Image: ByO2FS7]

https://www.facebook.com/CortadoRoastery
Rancilio Silvia V3 (PID, Dimmer, barometru), Eureka Specialita, Bezzera BB005, Brewista Smart Scale 2

Reply
Ne zici si care cafea? de la ambele
PL41TEM, PL43MMI, Kinu Simplicity

Reply
Photo dump (sorry) de azi:

[Image: DkDKTce.jpg]

[Image: YMOFy60.jpg]

[Image: CKFDmiW.jpg]

[Image: MBVlpXu.jpg]

[Image: SOupDvH.jpg]

[Image: 3h3Bp64.jpg]

[Image: WikeHyP.jpg]

[Image: z8kcHah.jpg]
Flair 58, DF83V
Lelit Anna, William

Reply
Deși pe pungă și recomandarea a fost v60, am reușit să fiu în rangeul de gust al celei servite in shop.

[Image: 1YNO5Jv.jpg]
Home kit: Lelit Bianca V2, Eureka SD.
​​​​​​Remote kit: Staresso Mirage Pro, kinu m47 classic.

Reply
El Salvador geisha Salaverria anaerobic 300h

Crop 2022 însă ținută în pungi cu vacuum (cafea verde) și după prăjire că sa nu fie declin, băgată în pungi cu puțin aer și congelata.

90C
21.3 g kinu pe 4 ture cu brew burr
380 ml apa cu 5 turnari agitație maxima 
1.2 rea/18.9% ey
Aroma de iasomie intensa
Piersica
Pepene rosu
Scorțișoară după ce se oxidează

[Image: 5Cy9WrB.jpg][Image: DkbyWGI.jpg][Image: dmYkQBG.jpg][Image: eiSeJMt.jpg]
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
Am scos de la naftalină prințesă adormita.
Doarme din 1951.

[Image: Svw6Pbg.jpg]

Ultima poza am pus-o sa se vada ca nu a inventat nimeni nimic in materie de rasnite.  In poza se vede cutitul de mahlkonig (ex Zwanger) inventat prin 1920-30, vandut de mahlkonig sub denumirea de cutit kenia si copiat de Hansung/SSP denumit 64 MP si brew. 

Apoi tot in poza se vede ce inseamna un adevarat pre-breaker, nu cum vezi la rasnitele actuale (multi breaker). Rasnita concept 1930, in partea dreapta cad boabele, in partea stanga jos in camera sunt dinti din metal scobiti care sparge boabele. Porticutitul are 2 aripi lungi spirale fara sa faca multe ture cum vezi acum la astea cu melc, si preiau boabele si le arunca la 2850 rpm in acei dinti si apoi la cutite.

Partea funny ca iese macinatura cu niste fulgi de chaff mari de 5mm chiar daca macini destul de fin.[Image: IzAJXfI.jpg][Image: YC123nP.jpg]

Reply
Azi a fost espresso day, ca sa nu prinda mucegai Pavonica.

Prima cafea, o ethiopia destul de gasita pe la toti prajitorii de top, basha bekele naturala.
14.7g in/38.2g out in 25 sec aprox trasa la 5 bar cu usoara scadere pe final.
Rasnita pe kinu la 1+2.5

Destul de buna, rotunda, dulceaga, ceva capsuni, aciditate buna.

[Image: bCXKh6u.jpg][Image: A5vCMuv.jpg]
Apoi mi-am amintit de vremurile bune. Am scos o kenya prajire 5th wave light, sau daca vreti cruda. odihnita suficient (50 zile+). si am bagat-o in rasnita alba unimodala cutite plate 65mm aliniate.
Ca sa fac treaba am pus sita mare ims si am bagat 18g in rasnita au iesit 17.3g out dupa ce am scos fines si pleava de pe marginile paharului (la 2850rpm se electrizeaza tot de pereti).

Am tras 17.3g in-50.2 g out in 12 sec total cu un tds de 7.63 si ey de 22%+. Amuzant ca gustul este bun, dulceag, acrisor (coacaze) si usor jeleu de lamaie cu zahar. Da este acida, dar nu e o acreala de zeama de lamaie. Rasnita a mers la minim de fin fix unde se ating cutitele, dar din cauza cutitelor unimodale fara margini plate, si din cauza pre-breakerului nu poate sa rasneasca suficient de fin pt espresso classic, doar lungo/turbo. Exact cum era ek43 inainte de 2015 cand avea cutitele de cafea, care fac turbo dar nu pot face espresso.

Pe kinu nu avea nici o sansa kenya, indiferent de ce i-as fi facut.
[Image: IHurqFv.jpg][Image: 9UByJhC.jpg][Image: vEBWzmP.jpg][Image: CEoOXMw.jpg]

Reply
(17-01-2024, 14:53)Darsidius Wrote: Pe kinu nu avea nici o sansa kenya, indiferent de ce i-as fi facut.
De ce? Pentru espresso, in acest moment, pot folosi numai Kinu. Confused

Reply
Cumpara o punga de Bob coffee lab filtru si trage espresso cu kinu si ne zici cum a iesit. 

Macinatura din kinu e prea grosiera ca sa extraga ce trebuie din cafea, si trasul de timp ca sa extragi (gen shoturi lungi ca timp) nu fac altceva decat sa omoare gustul/notele care conteaza.

Reply
(17-01-2024, 14:53)Darsidius Wrote: Azi a fost espresso day, ca sa nu prinda mucegai Pavonica.

Prima cafea, o ethiopia destul de gasita pe la toti prajitorii de top, basha bekele naturala.
14.7g in/38.2g out in 25 sec aprox trasa la 5 bar cu usoara scadere pe final.
Rasnita pe kinu la 1+2.5

Destul de buna, rotunda, dulceaga, ceva capsuni, aciditate buna.

[Image: bCXKh6u.jpg][Image: A5vCMuv.jpg]
Apoi mi-am amintit de vremurile bune. Am scos o kenya prajire 5th wave light, sau daca vreti cruda. odihnita suficient (50 zile+). si am bagat-o in rasnita alba unimodala cutite plate 65mm aliniate.
Ca sa fac treaba am pus sita mare ims si am bagat 18g in rasnita au iesit 17.3g out dupa ce am scos fines si pleava de pe marginile paharului (la 2850rpm se electrizeaza tot de pereti).

Am tras 17.3g in-50.2 g out in 12 sec total cu un tds de 7.63 si ey de 22%+. Amuzant ca gustul este bun, dulceag, acrisor (coacaze) si usor jeleu de lamaie cu zahar. Da este acida, dar nu e o acreala de zeama de lamaie. Rasnita a mers la minim de fin fix unde se ating cutitele, dar din cauza cutitelor unimodale fara margini plate, si din cauza pre-breakerului nu poate sa rasneasca suficient de fin pt espresso classic, doar lungo/turbo. Exact cum era ek43 inainte de 2015 cand avea cutitele de cafea, care fac turbo dar nu pot face espresso.

Pe kinu nu avea nici o sansa kenya, indiferent de ce i-as fi facut.
[Image: IHurqFv.jpg][Image: 9UByJhC.jpg][Image: vEBWzmP.jpg][Image: CEoOXMw.jpg]
Salut!
Cum socotești TDS si EY? E nevoie de ceva instrumente? Ms
Bezzera Unica PID | Eureka Atom65 Touch| Kinu Phoenix | Loveramics | VST 

Reply
total lichid out x tds/ doza de cafea

Reply
Asta pt EY, da? La tds cum fac?:)

Reply
(17-01-2024, 18:11)RaduNim Wrote: Asta pt EY, da? La tds cum fac?:)

pentru TDS iti trebuie refractometru
SDB | Honne
Past: AVX DB1 | Eureka Mignon Specialita

Reply
Ms mult!...............(nr de caractere:) )

Reply
O cafea prajita prea dark pentru gustul meu, desi e bifat pe punga si filtru. Nu am reusit sa obtin ceva placut, aromat nici dupa preparari prin care sa o duc spre zonele Sweet sau Sour&Citrus. Partea amaruie ramane oricum prea evidenta si aciditatea predominanta este in zona suc de lamaie. Am incercat si un espresso, unde a iesit ceva
mai bine, dar departe de asteptari. Sad

[Image: rqelxRHl.jpg]

Reply
Fa un brew cu ratie 1-18/20 chiar. cu 90-92C temp
Sau o imersie de 7 minute, apa la 100C peste cafea, astepti 7 min si separi (eu folosesc clever, dar merge si presa franceza, ori pur si simplu un vas.

Reply
Ce ratie pentru imersie? La fel 1-18/20? Ma gandeam sa incerc reteta Aeropress prezentata de LH pentru cafele dark si/sau vechi. Asa se si termina mai repede punga de cafea  Wink

Reply
Nu. Pt imersie extragi mai putin, 1-16 gen.

Pt drip ratie lunga micsoreaza tds rezultat dar mareste extractia. Brew-ul o sa fie mai soft cu mai multa dulceata, fara aciditate/acreala de lamaie/ananas necopt. Mai reduce si din funk.
Imersia omoara aciditatea, daca faci 3-4 min imersie, ai aciditate inca, daca o faci in 6-7 min ai aproape zero aciditate. E pentru bosorogi, sau pt aia care trag espresso cu preinfuzie de 20 sec.

Reply
Azi a iesit cel mai bine. Amareala minimizata si ceva aroma de ceai de macese. Am folosit una dintre ultimele retete Aeropress prezentata de Lance (30/120+90bypass/80C).
"Recipe 1: for decaf, dark roast, baked, or aged coffee
(amount of coffee can absolutely be scaled)
30g coffee
120g water at 80C
Grind around 1200 micron (800 or so burr movement)
Pour all at once
stir for 10 seconds
at 1 minute, add lid, press for 1 minute
dilute with 80-120g water
(obviously if dosing less coffee, change the bypass amount accordingly"

Probabil ca "ghinionul" acestei pungi este ca am deschis-o dupa vreo 10 pungi de la prajitorii cu cafele pe gustul meu Arusha, DAK si Pressco.

[Image: X5BgvMkl.jpg]

Sotia a spus ca ieri a fost mai buna cafeaua pentru ca era mai amara :D

Reply
Azi dimineata am avut timp de niste exercitiu de pictura pe „canvas“. 

Dropshot Kaimak Blend cu 064s. Foarte buna. Adusa ca baietii pe avion in bagaj pana acasa.  Rolleyes

[Image: nAemGrf.jpg]
SBE BES875 // Timemore Sculptor 064s //
Hario V60 // 1Zpresso K-Max // Kingrinder K6

Reply
Cafeaua de dupamasa. Desi prajita inegal, surprinzator aciditate nesemnificativa. Pe punga este bifat numai pentru espresso. Eu am preferat un allonge. Cred ca este o cafea potrivita pentru cei care doresc espresso traditional, dominat de ciocolata amaruie.
[Image: VxrVygVl.jpg]
[Image: ihrJsGvl.jpg]

Reply
Prajirea nu este inegala, inegalitatea vine de la faptul ca acel lot de cafea verde este unul hyperprocesat. Adica se culeg la comun boabe mai necoapte cu boabe coapte, cu boabe super coapte, se proceseaza prin fermentare cu adaosuri de drojdii sau altele, sau nimic, timp de 50-150-300-720 ore timp in care se intampla o oarecare omogenizare (daca pui niste ardei iuti la murat cu 10kg de kapia o sa ai ardei kapia iuti) si apoi boabele ajung pe piata.

De ce ar face producatorul asta? ca sa-ti maximizeze profitul, pentru ca oamenii care culeg sunt platiti la kg, si pentru ca procesand altfel cafeaua maschezi pt majoritatea bautorilor ceva (nu intru in detalii ca nu isi au locul aici, multi nu o sa poata gusta diferenta oricum).

Cafeaua aia verde, indiferent cui i-o dai sa o prajeasca o sa iasa inegala. Deci mai usor cu judecatul dupa aspect, si dat vina pe prajitori, nu e mereu vina prajitorului. Se intampla si mai bine de atat, sa primesti sample de cafea buna, si sa-ti trimita 3 saci buni 7 saci rai.  Smile

Iar in ziua de azi, cand am inceput sa vad cafea washed insa anaerobic cu fermentare 50-90 ore, deja fug de ea, ca stiu sigur ca arunc pe putin 10-15% dupa prajire, si inca 10% in timpul prajirii se duce pe horn.

Pentru aciditate ai 2 variante: mareste multe temperatura, scade ratia.

Și cum arată cafeaua mea de azi după-masă: 
Cupping și prezentare cu Tim Wendelboe.

14 cafele din care 7 noi care nu vor fi pe site de la ferma lui Tim si a lui Elias.

Am reușit să iau o pungă, pe lângă o pungă de kenya.

[Image: j4x0ODF.jpg][Image: h3f4uGy.jpg][Image: 18K0a26.jpg]

Reply
Azi, pentru cafeaua de ora 9, am scos o fiola de Milky Cake din congelator. Aeropress, reteta nr.2 LH (https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid202571).
Rezultat echilibrat, insa ramane retrogustul de ciocolata amaruie. Pentru aceeasi cafea preparata la V60, ciocolata amaruie se poate minimiza astfel incat sa nu iasa in evidenta, fiind parte integranta a buchetului complex de arome. Acum am simtit si ceva condimente, in prepararile pour over eu nu am dat si de aromele de condimente, predominanta fiind prajitura Rolleyes

[Image: yW1hdxml.jpg]

Reply
Prăjit de Timmy pe Roest.

Florala puternic (narcise și violete), cloudberry (nu știu în română) portocala pe aftertaste.

[Image: lNnntl3.jpg][Image: XRhQe5Q.jpg]

Reply
In sfarsit, am reusit sa prepar aceasta cafea astfel incat sa pot spune ca nu mai este mediocra ci este o cafea buna/corecta. Ciocolata amaruie redusa drastic, astfel incat sa nu mai fie dominanta, cafea echilibrata chiar daca nu se distinge un buchet clar de arome. Reteta: https://aeroprecipe.com/recipes/coffeefu...ess-recipe Probabil ca este meritul acelui bloom cu apa la temperatura camerei Shy.

[Image: 9DX03Oll.jpg]

Reply
Căpșuni confiate in coniac

[Image: ZcCAW31.jpg]

Reply
Foarte soft, mult hibiscus și fructe de pădure fade.

Rația de 1-17 nu a fost o idee buna deși cafeaua are 1.47tds. 

[Image: TMo8VeH.jpg][Image: lAde0bY.jpg][Image: zPBxgBk.jpg]

Reply
(23-01-2024, 15:19)Darsidius Wrote: Foarte soft, mult hibiscus și fructe de pădure fade.

Rația de 1-17 nu a fost o idee buna deși cafeaua are 1.47tds.
Ce este device-ul din stanga refractometrului?

Reply
Colormetru, indica culoarea cafelei macinate, in scara in care e calibrat.

Nu e asta, dar e similar facut:

https://new.sca.coffee/entries/espresso-...ast-vision

Reply

Forum Jump:

Browsing: vladdooo, 35 Guest(s)