Cam de doua saptamani beau cafea rece preparata de seara. In french press pun 20 gr cafea macinata mai grosier ca pt french press sau putin mai grosier, apoi torn 250 ml apa temp normala sau din frigider, las putin, sparg crusta de deasupra, pun pistonul si apas cat sa stea toata cafeaua in apa si las peste noapte in frigider.
Dimineata fac extragerea si asta e. E chiar racoritor.
Pt acest tip de preferare prefer cafele africane prajite mai light si cat mai proaspat prajite 1-5 zile.
Tentat de cold brew ,dupa experienta de la Sighisoara,tot caut sa cumpar si eu un dripper la un pret apropiat de realitate. Tot cautand am ajuns in luna august...
Ce parere aveti de acesta :
La evaluare incercati sa faceti abstractie de faptul ca e vanduta de colegul Razvan si sa riscati sa spuneti o parere cat mai obiectiva... (dar nu ceva de rau :D )
Au fost expuse deja suficiente metode de DIY coldbrew la preturi infime, ca topicul ar putea fi comparat cu cel de "knockbox la 25 lei".
Sa iti sugerez una cu "mesaj" ? :D
Quote:...fix o cana filtranta mai lipseste pe blat.
Sau mai bine un french press de 15-20 ron, sa fie chiar sub 25. Mai sus am descris metoda mea. De maine voi incerca si sugestia lui renatoa sa pun apa tonica.
Si eu vreau sa gust prin cafenele, dar in arad nu gasesc asa ceva. Pana atunci folosesc metoda descrisa cu french press. Dupa ce voi gusta un cold brew profi, poate schimb datele problemei.
Rob, din considerentele enumerate mai sus de catre colegi, nu sunt interesat de metoda prin imersie ci de cea prin picurare, de aceea am intrebat de acest aparat. Dintre toate ofertele pare cel mai ieftin, in afara de metodele lui Renato. Dar, cum acum, timp de max 15 min, sunt suparat pe el ca m-a prins pe picior gresit, de parca ar fi vina lui, nu-l intreb despre metodele ieftine de dripping. :D Intrebati-l voi si-mi spuneti si mie :D
(29-07-2021, 22:14)renatoa Wrote: Incearca sa amesteci cafeaua de mai sus, la servire, cu ceva apa tonica, in proportii pana simti ca iti place... si mai povestim
Am incercat. Nu e pt papilele mele. Parca ma supara gazul din tonic, indiferent cat de subtil ar fi.
02-08-2021, 10:13 (Edited 02-08-2021, 10:27 by renatoa.)
Cea mai recenta, de care doar am povestit aici, fara ilustratii, cu cana de filtrare.
Se cumpara o cana de filtrare, ce mai ieftina. E acum la Kaufland promo 50 lei cu 3 cartuse.
Care aveti deja o cana, sper ca nu ati aruncat ultimul filtru consumat...
Se sacrifica un filtru taind partea de sus, extragand cartusul de filtrare, apoi clatind bine.
Ramane un paharel terminat in partea de jos cu o sita filtranta suficient de mai fina pentru o cafea limpede.
Vezi imaginea atasata.
Se pune cafea in cantitatea dorita, incape si 100g.
Umeziti masa de cafea cu apa cat mai rece, apoi umpleti cana cu cuburi de gheata si dati la frigider.
That's all folks
PS: unele cartuse filtrante au deasupra elementului activ un soi de capac cu gauri mari, hexagonale, ca un fagure la A5-ul din figura.
Se poate pastra si pune dupa ce umpleti cu cafea, ca sa faca o separare intre gheata si cafea... nu ca ar conta cumva la extractie, doar pentru cei care ii deranjeaza ideea ca gheata se "va murdari" de la cafea :D
Daca nu exista capacul acesta, decupati o rondea de hartie filtru.
PS PS Daca nu era deja clar, este foarte important ca in procesul de dezcapacire filtru sa nu fie afectata suprafata conica laterala pe care cartusul face etansarea cu corpul canii de filtrat !
Altfel apa rezultata din dezghetzare isi va gasi drum pe acolo in loc sa treaca prin cafea...
Offf, Renato, ne invartim in cerc, iar ajungem la cana filtranta de pe blat... :D
Dincolo de gluma ,intr-adevar asta e cea mai ieftina metoda pentru dripping. Cei mai perfectionisti,asa ca mine,pot improviza la cartus un mic robinet pentru picurare,desi dusmanul binelui e mai binele...
In aceasta situatie avem un dispozitiv 2 in 1 ,in functie de cartsul introdus.Inca un brevet marca Renato. :D
Nu ai ce sa modifici pentru ca picurarea e si asa prea lenta, cel putin intr-un frigider reglat la standardul alimentar, adica 4-5 grade, care personal il gasesc excesiv de scazut.
La mine, cu 7-10 grade, in functie de etajul pe care pun cana, intotdeauna gasesc ghiata netopita inca dimineata.
As recomanda chiar sa fie lasata cana afara pana incepe sa picure in ritmul dorit, si de abia apoi sa fie bagata la frigider peste noapte.
A facut cineva, cu papile antrenate, o comparatie de gust intre iced coffee, metoda japoneza, cu V60 picurat peste gheata ("ciobaneste" :D ) , si cold brew prin dripping, folosind aceeasi cafea?
16-08-2021, 12:06 (Edited 16-08-2021, 12:08 by renatoa.)
Nu trebuie sa le ai antrenate, diferenta e colosala, am renuntat total la cold brew.
Doar ca eu nu fac V60, ci Kompresso, undeva la mijloc intre brew si espresso ca macinatura, cat si ca timp de extractie, un minut.
14g cafea, 50g gheata, 100ml apa, 100ml tonic rece, si la final inca un cub de gheata 10g.
Extractia de 100 ml un minut inseamna intai 20 ml preinfuzie 30 secunde, apoi seringa umpluta ochi si presata lent 30 secunde.
Oricum e loc de experimentat... pana la Tokyo si inapoi.
Pui cuburi de gheata in cilindru sau cum procedezi mai exact? As vrea si eu sa incerc
(16-08-2021, 12:06)renatoa Wrote: Nu trebuie sa le ai antrenate, diferenta e colosala, am renuntat total la cold brew.
Doar ca eu nu fac V60, ci Kompresso, undeva la mijloc intre brew si espresso ca macinatura, cat si ca timp de extractie, un minut.
14g cafea, 50g gheata, 100ml apa, 100ml tonic rece, si la final inca un cub de gheata 10g.
Extractia de 100 ml un minut inseamna intai 20 ml preinfuzie 30 secunde, apoi seringa umpluta ochi si presata lent 30 secunde.
Oricum e loc de experimentat... pana la Tokyo si inapoi.
16-08-2021, 18:04 (Edited 16-08-2021, 18:19 by renatoa.)
Cuburile sunt in pahar, si extrag peste ele, pica din compresso fierbinte drept pe gheata.
Tonicu nu e musai, cui nu-i place gustul, sau ca aduce efervescenta.
Vezi si clipul, nu stiam de el cand am facut prima oara, chiar am experimentat "ciobaneste".
Am folosit metoda lui vara trecuta, rea nu e dar impresia lăsată era ca extracția nu este la fel de consistenta precum cea clasica. Pe de alta parte am băut și v60 la vreo ora după și avea alt gust [emoji23]
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita: Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
Renato, de ce ai renuntat la cold brew si care e difetenta de gust, cu aceeasi cafea, intre cold brew si metoda ta?
Dezvolta, te rog, subiectul asta, pentru ca decizia ta e un pic surprinzatoare si e posibil sa prezinte interes pentru mai multi colegi.
18-08-2021, 22:18 (Edited 18-08-2021, 22:20 by renatoa.)
Bravos... ma gasisi pe mine ala cu papile si descrieri de note si arome...
Pur si simplu intr-o extractie la cald sunt mai multe, este mai completa, componente care la cold brew nu se extrag din cauza temperaturii, oricate ore ai... macera-o, ca aia faci pana la urma...
Si nu inteleg de ce nu incerci pe limba ta in domeniul asta nu m-as lua dupa parerea nimanui.
Nu ti s-a intamplat niciodata sa bei impreuna cu cineva aceasi cafea, si tie sa ti se para ca e socata, si celalalt sa zica ca el nu simte decat ciocolata ?
Ai Kompresso, treci la treaba... iar cold brew poti face si cu un borcan, daca nu ti-ai luat deja Aeropress.
Acum, ca sa fiu sincer, pe langa cele de mai sus mai e si argumentul rapiditate in preparare... au fost zilele astea cand voiam atunci pe loc sa beau ceva rece, nu sa stau cateva ore dupa el sa picure...
Pentru ca am ceva fixatii referitoare la lucrul bine facut, mi-am luat picuratorul de la Timemore si in vacanta la mare si pe drum a fost foarte apreciat.
In weekend am sa incerc metoda ta. Merci de raspuns.
Apropo de ce simti in plus/minus la cold brew vs alte metode, mie mi se pare ca atunci cand beau cold brew, atat drip, cat si cel obtinut prin imersie, simt o consistenta mai "uleioasa" a bauturii. Prefer cafelele procesate natural pentru cold brew pentru ca aduc un plus de note fructate in cafea. O fi numai temperatura bauturii, ca e normal ca lichidul sa aiba alta consistenta la temperatura mai scazuta.
Prefer drip cold brew, mi se pare mie ca are o claritate peste imersie, iar restul de care zici nu stiu, ca le beau calde
La imersie, cand faci filtrarea, la sfarsit, mi se pare mie ca agit patul ala de cafea prea mult si mai iese de acolo si ceva mai amar, pe care nu il vreau extras. De asta prefer drip-ul, ca nu am agitarea aia de la sfarsit.
20-08-2021, 10:12 (Edited 20-08-2021, 10:13 by renatoa.)
De ce ar conta preferintele altora in aprecierea gustului
Unii poate ca prefere sa nu li se sugereze nimic... "no spoilers, please !" ca sa poata sa isi faca singuri o impresie cat mai personala.
Sindromul fricii de a experimenta... o avea si o denumire medicala ?
E vorba de experiente totusi…
Eu n-am facut niciodata cold brew, de pilda. Nu m-a atras. Dar daca as vrea, probabil m-as documenta putin. Daca majoritatea zice ca metoda x nu e OK, n-ar fi pacat sa incep cu ea si sa ma chinui ca sa constat in final ca au avut dreptate?
Asta e de fapt rolul forumului, de a aduna niste experiente si a usura calea si altora. Recomandari de rasnite, de espressoare, de scule diverse… Setari…
Gandeste-te ca nu ai habar de cafea si incepi cu espressoare de la 200 lei ai tot schimbi cu ceva mai bun pana la 10.000 lei. E greu sa stii din prima cu ce te-ai intelege mai bine, dar poti avea un start mai bun. Si pierderi financiare mai mici.