Welcome Back Log In Create Account

Cold Brew

@renatoa
   Puteam sa pun pariu ca asta va fi urmatoarea postare :D ​​​​​​.
    De mult timp se rostogoleste pe forum o idee, dupa parerea mea, paguboasa : "Cea mai buna cafea e cea care iti place tie". 
     Daca afirmatia ar fi adevarata atunci q graderii, concursurile de prajit si cele de barista nu ar mai avea nici un rost pentru ca totul se bazeaza doar pe elemente subiective, cum ar fi gusturile sau papilele juriului. 
     Cei mai multi bautori de cafea sunt foarte fericiti cu Jacobs preparat prin imersie in ibricul cu apa fiarta. E asta cea mai buna cafea? Nu cred.
   Colegul nostru, Bogdan Georgescu, a devenit vicecampion mondial, doar pentru ca stilul lui de prajit s-a "aliniat" in acel moment cu papilele juriului? 
Cred ca nu, parerea mea este ca o cafea buna impune niste reguli destul de stricte, uneori chiar si blamatele cifre.
Mi se pare de bun simt, ca o data ce decid sa experimentez ceva, sa intreb oameni cu mai multa experienta decat mine, raspunsul lor ma poate ajuta sa-mi asez corect propriile impresii.
Cradun are multa eperienta si multe postari legate strict de evaluarea gustului si o data ce "l-am prins" ar fi fost pacat sa nu incerc sa scot mai multa informatie de la el. Am incercat si cu tine, dar tu esti mai "scump" la "taine" :D.
   In general prin intrebarile mele, unele poate nepotrivite, incerc sa scot de la cei care se pricep mai bine, mai multa informatie de calitate, folositoare tuturor colegilor intetesati de pe forum.Uneori stiu raspunsul, ca si in cazul de fata, dar vreau ca el sa fie scris aici de cei cu adevarat avizati, nu de mine. 
   Pe viitor, daca consider ca pot obtine de la tine o informatie valoroasa, nu am sa te mai las sa scapi asa usor cu raspunsuri evazive, ci am sa te "toc marunt" pana spui tot. :D
Asta e, dupa parerea mea, rostul acestui forum, sa aflam.

@cradun
Daca te rog frumos, faci o incercare cu V60 iced si compresso sau aeropress iced, folosind aceeasi cafea ca la cold brew si ne scrii aici parerile tale comparative?
Cred ca ar fi folositor.
Dupa aceea am sa "tabarasc" pe Renato, pentru ca el a lansat metoda cu "seringa iced" si mi se pare corect sa spuna totul pana la capat.
Asa o sa experimentam mai profitabil.

Reply
(20-08-2021, 10:38)Mihai L Wrote: E vorba de experiente totusi…
Eu n-am facut niciodata cold brew, de pilda. Nu m-a atras. Dar daca as vrea, probabil m-as documenta putin. Daca majoritatea zice ca metoda x nu e OK, n-ar fi pacat sa incep cu ea si sa ma chinui ca sa constat in final ca au avut dreptate?
...

Tu vorbesti de experienta, care se aplica in cazul unor lucruri asezate, indelung verificate, eu de experimente, cum e cazul acestor variatiuni de preparare a unei bauturi reci pe baza de cafea.
Care unele din metodele de care vorbim sunt premiere absolute, pe care multi nici nu au pus limba, asa ca pareri izolate nu valoreaza prea mult, ba chiar sunt daunatoare, parerea mea.
Cate inventii nu or fi aparut pentru ca autorul nu citise ca "asa ceva nu se poate, nu va merge, e gresit..."

Reply
E adevarat, inclusiv cafeaua a aparut asa. Sau painea cu maia... Probabil si cold brew.
Dar daca stim ca apa ingheata la 0 grade nu ne gandim la ceva care sa foloseasca apa pura in stare lichida la -30 grade. Putem face multe incercari, garantat esuate.  Tongue
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Si, revenind pe sinele de unde am deraiat un pic, inca o observatie... bauturile de tip "iced" nu sunt chiar foarte cold... un amestec egal de gheata la -18 grade si bautura fierbinte la 80 grade ne da un lichid care va avea 31 grade, deci cam ca ambientul in aceste zile de canicula.
Daca o vrei cat de cat rece trebuie sa faci espresso 33 ml cu 200 g de gheata, de abia atunci scazi sub 10 grade rezultanta, comparativ cu o bautura de la frigider.

Chiar si numai acest fapt ne va influenta comparatia, intr-un fel reactioneaza papilele la o bautura la 5 grade scoasa din frigider, fata de una la temperatura ambianta...

Reply
Ce ne impiedica sa punem o cafea iced la frigider pana ajunge la temperatura multumitoare? 
Nici cold brew nu se face repede, asa ca putem avea rabdare si cu iced, numai sa iasa mai buna sau altfel decat cold brew, dar tot foarte buna.

Reply
@Renato: Calcul corect daca tii bautura intr-un mediu care nu afecteaza temperaturile.
Daca le pui intr-o ceasca/pahar, cu siguranta obtii ceva mai rece decat estimarea (cafeaua este singura mai calda decat gheata si ceasca).  Tongue
Iar daca pui si ceasca la frigider, un cub de gheata cred ca e suficient la 30ml espresso.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Mihai,
daca nu ai incercat pana acum cold brew prin picurare, nu stii ce ai pierdut. E o experienta deosebita. Merge bine vara, dupa ora 13,sau in termos la drum lung, dar bauta cu paiul pentru un + de savoare. 
Ai in Bucuresti destule locuri unde poti incerca unul facut profi, ca atare (sec) , sau combinat cu apa tonica si putin ghimbir. Ai sa te indragostesti de el. Poti incerca la fetele de la Sloane pe Calea Victoriei, sau la Boiler, sau mai bine sa spuna colegii unde au baut un CB exceptional in Bucuresti.

Reply
Ieri am facut primul test comparativ cu metodele de cold brew discutate mai sus.
Juriul prestigios, format din... nevasta-mea.  Smile
Aparate si retete folosite :
Cold dripper Timemore, 20 gr cafea 3 cuburi de gheata si 250 ml apa+ nu stiu cat la preinfuzie. Rigoare maxima... 
Cafflano compresso, 14 gr cafea, 2 cuburi de gheata, 80 ml apa +10 la preinfuzie. 
V60, 15 gr cafea, 4 cuburi de gheata, 250 ml apa. 
La categoria "secco", invingatoare la puncte: Metoda Renato cu aparatul compresso. 
Pe locul al doi-lea cold dripperul, 
Pe locul 5  Biggrin in grupa "categoric nu" iced coffee cu v60. Prea diluata. 
La categoria "coctail", cafea + apa tonica, invingatoare metoda cold drip. A iesit cea mai echilibrata. 
Pe locul a doi-lea, metoda Renato. Aromata dar un pic dezechilibrata. 
Iced coffee + apa tonica, a iesit foarte diluata. 
Din pacate, testul nu a fost facut cu rații stabilite riguros si egal pentru cele 3 metode.
Pana weekendul urmator, cand am sa repet testul cu mai multa rigoare, va rog sa sugerati ce rapoarte apa /cafea/grame gheata, ar fi mai corecte pentru un rezultat mai concludent.

Reply
Cred ca cel mai corect ar fi sa stabilesti un raport intre cafeaua introdusa si cantitatea de lichid extrasa.
Si apoi sa vezi in ce masura a fost diluata similar.
Normal ca un espresso 1:1 cu un cub de gheata iese mai tare ca un V60 cu 1:16. Si fara sa mai diluezi V60.

Reply
Inteleg Mihai, dar pe moment nu prea stiu cum sa stabilesc proportiile pentru ca rezultatul din ceasca sa aiba aceeasi concentratie. Numai asa as putea evalua corect.
Ieri a fost facut totul in graba, fara multa concentrare si printre alte activitati. 
De asta am si cerut ajutor pentru ratii, sigur sunt colegi mai experimentati care pot stabili proportii pentru a obtine concentratii relativ egale, tinand cont de metodele atat de diferite. 
Poate pana la sfarsitul saptamanii se aduna ceva.

Reply
Stiu ca a trecut vara, dar pe mine m-a luat o pofta de un cold brew  Shy . @Eugen16 sunt curios daca ai mai reusit sa faci alte teste comparative :D
Home: Lelit Bianca V2; Kinu Phoenix; NAVIGATOR F74; Eureka SD 
Past: Lelit 41TEM, Eureka Libra 65 All Purpose
Work: LaMarzocco LineaPB, Mahlkonig e65GBW

Past: Lelit PL41TEM

Reply
Salut @Stelo,
Nu am mai făcut alte teste pentru ca, in primul rand a venit frigul si apoi nu cred ca merita sa imi bat capul cu testatul. Am cumparat aparatul de la Timemore si am sa "trag de el" pana scoate o cafea perfecta pentru "coctail". Din cand in cand am sa alternez cu metoda Renato pentru un "secco" bun. Asta cand o veni caldura...
Vara, la drum lung,alaturi de o muzica buna, un "coctail" cu apa tonica si ghimbir e o minune. Nici prea concentrat si nici apa chioara,reconfortant, numai bun de condus mult fara pauze dese. 
Acum, pe frigul asta, nici sa nu aud de gheata. Ma gandesc oare cum s-ar putea extrage cafeaua la 160 de grade , ca sa fiu sigur ca nu se raceste prea repede  :D

Reply
Salutare,

o solicitare de ajutor, va rog, ca tot a venit caldura si se apropie sezonul.
Are cineva idee de unde pot achizitiona sita, saculet, pentru cold brew - Toddy? 160 sau 200 microni.
Am tot incercat sa gasesc pe gogule, dar rezultatele sunt pline de site-uri romanesti sparte de alimama, alibaba, alimoș si altele.

Mersi

Reply
Nu sunt sparte, ca le-ar inchide imediat, ori ele stau acolo bine merci de luni de zile...
Sunt domenii cumparate de chinezi in scopul de... a face mai bine cunoscuta oferta :D

Vad cate ceva la barshaker, nu e ce cauti ?

Reply
n-am vazut la Barshaker, caut ceva de genul:

[Image: x5wjzEn]
https://imgur.com/a/x5wjzEn

Reply
Cauta hop sock pe fabrica-de-bere.ro (nu pot atasa link). Am eu pt bere, e foarte fin, dar nu stiu cati microni are. Sau hop bag, dar astea sunt mai mari. Practic sunt niste saculeti.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.

Reply
Are 200 microni, asta ar fi: https://brouwland.com/en/hop-bags-filter...-sock.html

Reply
(03-04-2022, 20:17)renatoa Wrote: Are 200 microni, asta ar fi: https://brouwland.com/en/hop-bags-filter...-sock.html

Dap, am gasit acolo. Adica la Brico Ideea, reprezentantul lor.
Multumesc, rob8402000 si renatoa

https://imgur.com/IaVZawQ

Reply
Inca o idee de infuzat la rece... de data asta volume mari.
Cred ca ar putea face pereche buna cu "ciorapi" de mai sus...

https://pepco.ro/produs/borcan-cu-robinet-333020_1/

Ca e ridicol de ieftin nu mai trebuia precizat...  :D

Reply
Prima interpretare din anul acesta. Materia prima a fost Guatemala Finca El Durazno de la Rosters Coffee.
[Image: bCq7CYJ.jpg]
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi

Reply
…ca tot veni sezonul…a incercat cineva sa foloseasca lapte in loc de apa? Ar putea iesi ceva bun?

Reply
... Koffeer ...  Rolleyes

Reply
(26-05-2022, 15:24)Stelo Wrote: …ca tot veni sezonul…a incercat cineva sa foloseasca lapte in loc de apa? Ar putea iesi ceva bun?

Dar cu socata ?  Confused
Un cunoscut dicton de carciuma ar zice ca dubla fermentare... e placere  :D

Reply
Eventual cu o socata facuta special pentru asta, in care sa nu pui zahar :D

Reply
Și ce îți mai fermentează? Nu cred ca are prea mult zahar socul.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1

Reply
Am incercat, cu socata deja trasa la sticle si data la frigider ieri.
E mult prea aromata, acopera toata cafeaua, se simte ca nu mai e doar socata acolo, dar mai mult culoarea iti sugereaza ce ar fi, decat gustul.

Reply
(04-06-2022, 16:46)renatoa Wrote: Am incercat, cu socata deja trasa la sticle si data la frigider ieri.
E mult prea aromata, acopera toata cafeaua, se simte ca nu mai e doar socata acolo, dar mai mult culoarea iti sugereaza ce ar fi, decat gustul.

Tocmai asta e ideea pentru care ziceam de zahar :)

Reply
Daca nici acum...

https://www.lidl.ro/p/trattoria-italiana...rew/p74535

Reply
Tocmai ce am luat si eu o carafa din Lidl. Am ales-o pe cea tip sticla intrucat are si un capac care vine peste sita de cafea, capacul are si el sita si e gandit sa stea in apa.
Pare destul de ok la prima vedere, am pus deja la rece cafea. Maine poze pentru cine vrea.

Reply
Salut,

Mi-am luat acest dispozitiv de la Lidl, el are sita deja, mai trebuie sa cumpar site de 200 microni ca mai sus? Nu ma pricep si vreau sa experimentez sa vad ce iese. Mulțumesc anticipat!
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)