Welcome Back Log In Create Account

Cold Brew

(05-07-2022, 12:38)IonutMihail Wrote: Salut,

Mi-am luat acest dispozitiv de la Lidl, el are sita deja, mai trebuie sa cumpar site de 200 microni ca mai sus? Nu ma pricep si vreau sa experimentez sa vad ce iese. Mulțumesc anticipat!

Incearca o extractie cu sita lui si vezi ce reziduuri raman.
Chiar si 200 microni nu e ceva deosebit de fin, la dimeniunea asta 2-3% tot trec oricum ai rasni.
Cafea clara ca apa obtii doar cu filtru de hartie care are pe undeva pe la 20 microni.

Reply
(05-07-2022, 15:12)renatoa Wrote: Cafea clara ca apa obtii doar cu filtru de hartie care are pe undeva pe la 20 microni.

Eu am asa https://a.aliexpress.com/_mLqV5kQ si scoate perfect limpede cafeaua, nu are hartie de filtru.

Nu am alta poza decat asta, dar se vede in primii picuri ca e limpede [Image: Jo0hznY.jpg]
Home: Lelit Bianca V2; Kinu Phoenix; NAVIGATOR F74; Eureka SD 
Past: Lelit 41TEM, Eureka Libra 65 All Purpose
Work: LaMarzocco LineaPB, Mahlkonig e65GBW

Past: Lelit PL41TEM

Reply
Aparatul postat de @Stelo (Timemore cold brew ice dripper) se gaseste la Tastecrafter si la Barshaker mai ieftin decat la Aliexpress si mai beneficiati si de reducerea de forum. Daca il cumparati va recomand sa alegeti varianta transparenta, ca sa puteti supraveghea picurarea. Pe masura ce scade coloana de apa trebuie facute 1-2 ajustari si prin picuratorul maro nu prea se vede ritmul picaturilor,in medie 7 pic / 10 sec.

Reply
Asa este @Eugen16, din Ro l-am luat si eu cu pret redus, dar nu am vrut sa fiu acuzat ca fac reclama :D

Reply
Am primit ieri un mail de la Tasecrafters despre prepararea cold brew prin infuzie.
    Din el am desprins patru idei importante : 
- cum alegem cafeaua cea mai potrivita
-cum macinam
-cum stabilim ratiile
-cand este gata, cafeaua trebuie filtrata.

Intrucat nu am regasit acest text pe siteul lor, ca sa pun un link, il postez integral aici asa cum l-a trimis Tastecrafters :                                       

"  Mod de preparare COLD BREW

Există puține luxuri mai fine decât paharele de cold brew, făcut cu boabe de specialitate, pline cu gheață. Astăzi, vă vom arăta reţeta Paulei (Barista DROPSHOT Coffee Shop & Training Lab) pe care le puteți folosi pentru a face Cold Brew acasa. În esență, prepararea cafelei la rece este un proces foarte simplu. Dar gustul unui cold brew este influenţat de foarte multe detalii. De aceea, la recomandările Paulei trebuie să respectăm anumiţi paşi:
Alegerea cafelei
În ceea ce privește alegerea celei mai bune cafele pentru a face o infuzie la rece, poți (teoretic) să alegi orice tip de cafea. Cu toate acestea, cele mai utilizate sunt cafele cu note gustative dulci și fructate, în special cafea africană (în special din etiopia) procesată natural. 
Prepararea cafelei cu apă rece reduce marginile aromei cafelei, atât în ​​ceea ce privește partea sa amară, cât și cea acidă. Utilizarea boabelor de cafea cu aciditate mai mare vă va ajuta să păstrați o parte din caracterul fructat al cafelei, chiar și atunci când este o cafea preparată la rece. 
Măcinarea Cafelei
Pentru Cold Brew trebuie să măcinați grosier cafeaua, fie cu ajutorul unei rasnite manuale care necesita un strop şi jumătate de sudoare sau puteţi să obţineţi acelaşi grad de măcinare cu o rasnita electrica în care stropul de sudoare o lasă numai portofelul. 
Raportul Cafea – Apa
Fiecare băutor de cafea are o notă relativă de subiectivitate în ceea ce presupune cafeaua. De aceea propunem 3 rapoarte de concentraţii pentru prepararea Cold Brew:
  • Easy to drink – Cu un raport cafea - apa de 1:20 (50gr de cafea la 1 litru de apă) utilizat frecvent de Paula.
  • High Energy – Cu un raport cafea - apa de 1:15 (50 gr de cafea la 0,75litri de apă
  • Concentrate – Cu un rapot de cafea – apa de 1:8 (50gr de cafea la 0,4 litri de apă) rezultă o cafea infuzată la rece foarte concentrată care poate fi diluata după bunul plac.
Adăugați apă rece (sau la temperatura camerei), dar pe tot parcursul infuzării recipientul trebuie să rămână la o temperatură constantă de 5 grade celsius (la frigider). Lăsați-l la infuzat pentru o perioadă lungă de timp - de obicei, de la 12 la 24 de ore, după ce s-a terminat procesul de infuzie trebuie filtrata cafeaua. Pentru filtrare, Paula foloseşte filtre de V60, french Press sau sita prin care nu trec impurităţile.
Modul de servire 
Cold Brew poate fi consumat în foarte multe combinaţii în funcţie de gusturile fiecăruia dar Paula îl combină cu Apă Tonică, Gheaţă, Lapte, dar şi lapte alternativ, asortat cu o felie de portocală. "

Reply
De curiozitate, am sunat-o pe sotie sa ia versiunea tip sticla, daca tot era in Lidl. Ce poate sa nu mearga la o sticla?
Motivul pt alegerea sticlei a fost ca sita ajunge mai jos, spre deosebire de carafa, permitand si folosirea unei cantitati mai mici de apa.

Mno, nu e ok. Am aruncat 60 lei pe fereastra. Nu va recomand.

Calitatea si faptul ca are o gramada de componente care se infileteaza, sugereaza faptul ca nu tine mai mult de trei utilizari.
Dar problema reala este plasticul folosit. Aproape sigur nu prezinta siguranta alimentara dupa aspect si miros. Nu ma vad bagand in gura apa in care a stat 24 ore un filtru "de benzina".

Din ce in ce mai putine lucruri utilizabile in Lidl, calitatea a scazut constant. A ajuns la nivelul Auchan.
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF

Reply
@adif
​​​​​​Daca ai păstrat bonul si ambalajul, poti sa-i faci retur fara nici o justificare. De 60 de lei cumperi o punga de cafea buna, asa ca nu mai sta pe ganduri.  Smile

Reply
Lenea e mare, desi nu e departe. Voi vedea ce dispozitie am cand ies.
Dar l-as returna din principiu, nu trebuie tolerat asa ceva.
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60

Reply
@adif 
Pentru ca am cumparat si eu unul ca sa-l compar cu Timemore ice dripper, alarmat de tine, am citit acum instructiunile. Scrie fara echivoc, ca este sigur in utilizarea alimentara si este fara BPA. 
Intr-adevar are aspect de lucru ieftin dar totusi nu cred ca Lidl se joaca cu cuvintele cand e vorba de siguranta. Tribunalele din tarile cu apa calda nu sunt prea indulgente in astfel de situatii. 
Ca sa fiu si mai sigur, am spalat temeinic "aparatul" si am fiert doua minute piesele din plastic.Nu s-au deformat, dar totusi trebuie supravegeate. 
L-am pus acum la treaba cu filtrul decuplat de capac si scufundat complet in apa. Vedem maine ce a iesit. 
Avand in vedere pretul, nu cred ca e o varianta de neglijat.

Poza :[Image: A6X6OnF.jpg]

Reply
Este foarte posibil sa ai dreptate. Si sigur nu are BPA, dar BPA-ul nu este singurul element...  :)

Mai degraba mirosul m-a pus pe ganduri. Aspectul ca aspectul.

Reply
Mi-am cumpărat și eu sticla de la Lidl și când să pun cafeaua în sita aia, am observat că nu e prinsă/lipită bine la capete și cam scapă cafeaua pe acolo. Normal că nu mai aveam bonul...

Reply
(06-07-2022, 13:45)adif Wrote: De curiozitate, am sunat-o pe sotie sa ia versiunea tip sticla, daca tot era in Lidl. Ce poate sa nu mearga la o sticla?
Motivul pt alegerea sticlei a fost ca sita ajunge mai jos, spre deosebire de carafa, permitand si folosirea unei cantitati mai mici de apa.

Mno, nu e ok. Am aruncat 60 lei pe fereastra. Nu va recomand.

Calitatea si faptul ca are o gramada de componente care se infileteaza, sugereaza faptul ca nu tine mai mult de trei utilizari.
Dar problema reala este plasticul folosit. Aproape sigur nu prezinta siguranta alimentara dupa aspect si miros. Nu ma vad bagand in gura apa in care a stat 24 ore un filtru "de benzina".

Din ce in ce mai putine lucruri utilizabile in Lidl, calitatea a scazut constant. A ajuns la nivelul Auchan.
Sunt curios colegul nostru ce diferente ai sa observi tu intre varianta Hario sticla (care este un brand) de x 2.5 mai scump vs acesta de la Lidl excluzând forma capacului? Eu sunt aproape sigur ca sunt foarte mici diferente.
Este foarte probabil sa fi nimerit un produs defect care se poate returna pe baza bonului daca tot esti nemulțumit, cum sustine colegul. Dar pana sa afirmi ca toate produsele lor sunt low cost este distanta mare, nu știu cate din produsele lor din gama tehnic ai folosit pana in prezent? In ceea ce privește mirosul, m-ai facut curios sa il miros pe al meu si iti pot confirma ca nu miroase in nici un fel suspect. Iar comparația cu filtrul de combustibil imi este clar că nu ai sectionat nici unul pana acum sa vezi din ce este format, cu atat mai mult cat prin acest filtru trece cafea eventual, nu combustibil, este o diferență [emoji846].

In alta ordine de idei, cam asta este ce am obținut fara alte filtre dupa 12 ore la frigider, într-adevăr bitterul a disparut dar ca arome nu pot sa spun că m-a dat pe spate. In ultima poza este reziduu ramas care fara niste filtre mai fine nu ai cum sa scapi de el.

Extracții reusite sa aveti![Image: 88c1efef8a614cbe601f08730fb3a7e2.jpg][Image: d62635ba46ba6892cb4cb04fac66bc7f.jpg][Image: 5cc5dc236c3df4197eaec37370603518.jpg]
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/

Reply
Nu prea mi-e clar de ce te deranjeaza nemultumirea mea. Daca tu esti multumit de produs, iti doresc sa il folosesti sanatos cu rezultate dintre cele mai bune!

Nu am spus ca simt eventuale chimicale in cafea, doar ca nu imi inspira incredere. Nici nu am facut cafea in el. :)
Da, e posibil sa fi imprumutat mirosul de la cutie, dar tot nu-mi pare (mie!) tipul alimentar.

Personal, am o limita de toleranta in ceea ce priveste calitatea minim acceptata. Dar e valabila si viceversa, asa cum ai spus. Adica un borcan de 3 lei sa coste 3-400, doar pentru ca scrie cafea pe el.

Ne oprim aici, nu are sens o disputa pe o sticla. Il poate verifica oricine in magazin si vede daca ii place.

Reply
(06-07-2022, 20:36)adif Wrote: Nu prea mi-e clar de ce te deranjeaza nemultumirea mea. Daca tu esti multumit de produs, iti doresc sa il folosesti sanatos cu rezultate dintre cele mai bune!

Nu am spus ca simt eventuale chimicale in cafea, doar ca nu imi inspira incredere. Nici nu am facut cafea in el. :)
Da, e posibil sa fi imprumutat mirosul de la cutie, dar tot nu-mi pare (mie!) tipul alimentar.

Personal, am o limita de toleranta in ceea ce priveste calitatea minim acceptata. Dar e valabila si viceversa, asa cum ai spus. Adica un borcan de 3 lei sa coste 3-400, doar pentru ca scrie cafea pe el.

Ne oprim aici, nu are sens o disputa pe o sticla. Il poate verifica oricine in magazin si vede daca ii place.
M-ai înțeles gresit si nici pe departe sa intru in vreo disputa pentru acest produs. Eu m-am uitat la acel Hario si pare foarte asemănător construit, de asta ziceam. Dar obiectiv vorbind, tu nu recomanzi acest produs dar motivele tale pot fi legate pur si simplu de un produs cu defect de fabricație, nu de unul bun. Extractii reușite sa avem!
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/

Reply
In caz ca e cineva interesat. Pare ok la prima vedere. [Image: nsAldIs.jpg]

Reply
Old stock... semnalata acum o luna, ultimele discutii pe tema acestor carafe sunt.

Reply
Am facut un test acum vreo luna sa vad ce se poate obtine cu Timemore ice dripper, infuzorul in forma de sticla de la Lidl, despre care s-a discutat mai sus si metoda @renatoa, care presupune folosirea unui con V60 si cuburi de geață peste cafea. Intre gheata si cafea am pus un disc de hartie de filtru pentru o mai buna dispersie a apei.
Am folosit 30 gr de cafea si 400 gr de apa, sau gheata sau amestec de apa cu gheata. 
Cea mai placuta la gust si cu cele mai multe "floricele" am obținut-o cu dripperul Timemore, urmata de infuzorul de la Lidl care a stat 18 h in frigider. A iesit o cafea "good enough" Poate aici mai trebuie de umblat un pic la timp. Prin metoda lui @renatoa cafeaua a iesit un pic cam diluata, poate aici mai trebuie umblat la rasnita. 
Infuzorul de la Lidl are avantajul pretului si cum sita pare a fi din plastic, se poate folosi si iarna la infuzat ceai foarte scump,ceai care nu accepta sita din metal. Sita de la "sticla" este detasabila si se poate scufunda complet in apa.

Diferenta de produs obtinut cu dripperul si cel cu infuzorul este mult mai mica decat diferenta de pret dintre ele. Cu apa tonica se mai estompează din arome, asa ca unui incepator i-aș recomanda infuzorul.Cel in forma de sticla, nu de carafa. E mai comod de preparat la el, este mai versatil si nici nu trebuie pazit pentru a verifica permanent debitul de curgere. La capitolul reglaj, Timemore a tratat problema cam repede.Nu si la pret, acolo au fost foarte atenti...

Reply
Nu imi atribui mie metoda cu V60, nu am scris nicaieri despre asa ceva, eu cu aeropress am facut.
Ca am suplimentat aeropressul pe inaltime cu palnia lui proprie, ca sa fie mai multa gheata, e alta poveste, dar nu are legatura cu V60.

Reply
Scuze, eu înțelesesem de V60, nici nu puteam sa imi inchipui cum incap 400 gr de gheata într-un Aeropress. 
Cum iese la Aeropress?

Reply
... ca la un alt drip... gheata se topeste si infuzeaza patul de cafea...
Nu am avut termen de comparatie.

Reply
Au zis-o !

Quote:Sensory Analysis of Full Immersion Coffee: Cold Brew Is More Floral, and Less Bitter, Sour, and Rubbery Than Hot Brew

https://www.mdpi.com/2304-8158/11/16/2440

Reply
Oare dau eu startul anul asta?
[Image: 2rdxTWi.jpg]
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi

Reply
Pregătiri pentru zile toride!
[Image: K3ls3RUl.jpg]
Am comandat de la https://www.tastecrafters.ro/ acest ice dripper pentru cold brew și sunt extrem de mulțumit. Calitatea constructiei foarte bună, ușurință în utilizare iar cafeaua astfel preparată merge de minune cu gheață, apă tonică sau suc de portocale.
Să vină vara!
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

Reply
Eroare, urmeaza o miniglaciatie, incalzirea a fost si s-a terminat, dar savantilor nu le convine partea a doua...

Reply
(19-05-2023, 12:42)renatoa Wrote: Eroare, urmeaza o miniglaciatie, incalzirea a fost si s-a terminat, dar savantilor nu le convine partea a doua...
Chiar și așa, incă nu scot dripperul pe bursă :)
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

Reply
Nici nu sugeram asta, o sa avem nevoie de ele pentru ceai :D

Reply
Eu folosesc lapte+cafea solubila

Reply
(19-05-2023, 23:47)nfs01 Wrote: Eu folosesc lapte+cafea solubila

Să faci ce? Cold brew? Poate Dalgona sau Frappe.

Reply
(20-05-2023, 11:16)Cip Wrote:
(19-05-2023, 23:47)nfs01 Wrote: Eu folosesc lapte+cafea solubila

Să faci ce? Cold brew? Poate Dalgona sau Frappe.
Un fel de frappe,iese foarte bine si simolu de facut

Reply
Ce cafele si ce tip de prajire preferați pentru cold brew?

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)