(24-10-2015, 15:53)Papa Jacques Wrote: Uite ... nu vreau sa te superi si imi cer scuze apriori ca sunt asa combativ dar vreau sa obtin niste raspunsuri clare pentru toata lumea. Mie mi se pare un subiect fierbinte care a asteptat destul o dezbatere sanatoasa pe forum.
Nu e nici o suparare, si mie imi plac lucrurile clare si nu am nici o problema cu discutiile.
(24-10-2015, 15:53)Papa Jacques Wrote: 1. Repet a treia oara ca poate de data asta am succes. Colegul Bcc nu a cumparat direct de la mine. Eu nu vand cafea Hotspot si nici rasnite Vario. Daca a fost nemultumit, de ce nu a luat legatura cu vanzatorul?
Mea culpa, mi-a scapat faptul ca a cumparat direct de la terta parte, din stocul existent la tert. Intelesesem ca a plasat comanda la tine, printr-un intermediar, si comentariile mele au reflectat aceasta intelegere.
In lumina acestei clarificari (pentru mine, alti membri probabil au inteles corect din prima), cele scrise de tine, respectiv
"Costurile si efortul logistic astfel incat o cafea sa ajuta la consumator in mai putin de 1 saptamana de la prajire sunt imense si se amplifica exponential pe masura ce creste volumul de cafea livrata. " au sens.
(24-10-2015, 15:53)Papa Jacques Wrote: 2. Din raspunsul tau, eu deduc ca d-nul Radu Carutasu ar fi mare amator de prajituri pe baza de cafea sau de cafea la ibric. Din cate stiu, dumnealui isi prajeste singur acasa cafea si il stiu ca un om chibzuit asa ca nu cred ca mananca prea multe prajituri cu cafea. Silueta il da de gol. Este un exemplu convenabil pentru tine dar iarasi ai ocolit raspunsul. Eu insist sa obtin raspunsul complet. Deci, repet intrebarea: Cum stii ca data stampilata pe pachet este aceeasi cu data la care a fost prajita cafeaua? Care sunt metodele tale de evaluare a vechimii unei cafele? Care este acuratetea verificata a acestora? Pentru un raspuns argumentat logic si rational, bine documentat, eu sunt dispus sa platesc niste banisori buni.
A fost un exemplu recent si convenabil, dar sunt alte cazuri de utilizatori care nu arunca cafeaua mai veche de 2 saptamani pentru ca fac toate eforturile sa nu ajunga in acea situatie.
Raspunzand concret la intrebarea ta: nu am o metoda infailibila de verificare a corectitudinii datei prajirii inscrise pe pachet. Nu am incercat sa o determin si nu sunt la curent cu metodele stiintifice prin care s-ar putea face asta. Cand am comandat cafea am mers pe incredere.
Pe de alta parte cand mi-am dat cu parerea legat de deprecierea gustului si calitatilor cafelei in timp, m-am referit la cafea prajita de mine sau cafea prajita in fata mea, la care stiam exact data prajirii.
(24-10-2015, 15:53)Papa Jacques Wrote: 3. Cum ar veni cafelele ethiopiene uscate natural pe care tu le prajesti sunt ok timp de o saptamana si jumatate, adica 10,5 zile dar Rwanda Intore pe care am prajit-o eu este "cam veche" dupa 9 zile? Pe bune?
Aici imi pare ca tu ai ales sa ignori anumite fapte, pentru convenienta. Hai sa fim seriosi, cum poti sa compari un alergator la final de cursa cu unul care acum incepe sa alerge?
Concret, la cifrele de mai sus, 10.5 zile e ziua limita de consum a cafelei, cand a fost consumata ultima portie. 9 zile ale tale reprezinta (in cel mai bun caz) prima zi de consum a cafelei. Problema nu e ca e veche la 9 zile, e ca ajunge veche la sfarsitul perioadei de consum.
(24-10-2015, 15:53)Papa Jacques Wrote: 4. Iarasi o eschiva abila. De ce nu iti place sa vorbim pe sleau? Nu toata lumea are abilitati inascute de barista. Extrapolezi experientele personale si faci proiectii. Daca tu te pricepi, asta nu inseamna ca toti ceilalti sunt experti.
Nu a fost nici o intentie de eschiva. Ajustarea continua pe masura ce cafeaua se invecheste mi se pare o chestie de bun simt nu de expertiza. De acord, am facut o extrapolare pe baza experientei personale. Daca tu ai fapte/cifre care sprijina cele sustinute de tine sunt interesat sa le aud, asta in masura in care se aplica membrilor forumului.
(24-10-2015, 15:53)Papa Jacques Wrote: 5. Sa inteleg ca atunci cand ai comandat de la mine, ti-am trimis cafeaua in mai mult de o saptamana? Trimite-mi te rog pe PM numarul facturii. Vreau sa verific timpul de raspuns la comanda. Daca e trecut de 7 zile, ai de la mine 1 kilogram din orice cafea de pe site, la alegere.
Nu am spus asa ceva, am corectat doar afirmatia ta: "Pai tu nu ai comandat niciodata personal de la mine.". Daca bine tin minte (a trecut ceva vreme de atunci) comanda a ajuns in 2,3 zile. Am fost multumit de cafeaua primita, nu am absolut nimic de reprosat.
(24-10-2015, 15:53)Papa Jacques Wrote: 6. N-am primit un raspuns la aceasta intrebare.
Nu am raspuns intrucat nu mi s-a parut o intrebare serioasa. Intentia mea a fost sa corectez o afirmatie de-a ta pe care am considerat-o incorecta:
"Caracteristicile principale ale celui de-al treilea val sunt trasabilitatea, localizarea geografica si transparenta, nu prajirea light sau zilele numarate pe degete.".
Pentru mine tocmai aspectele de prajire mai light (nivelul de prajire nu ascunde caracteristicile de gust date de origine si modul de prelucrare) si prospetime (substantele volatile care dau aroma, influentand astfel gustul sunt inca in cafea) sunt mai importante.
(24-10-2015, 15:53)Papa Jacques Wrote: Ce inseamna prajitorii on demand? Poti sa-mi dai cateva exemple?
Inseamna o prajitorie unde poti sa mergi, sa alegi o cafea verde din plaja oferita, sa o puna un nenea in prajitor, sa alegi gradul de prajire si sa stai sa bei o cafea, eventual sa mananci ceva pana ti se termina de prajit cafeaua.
Pot sa dau un singur exemplu, cu precizarea ca nu e din tara:
https://coffee.com.au . Le-am fost client o vreme pana cand mi-am asamblat "instalatia" de prajit acasa.
Pentru prajirea on demand ei foloseau un prajitor de capacitate mica (2 kg parca) , de design propriu.
(24-10-2015, 15:53)Papa Jacques Wrote: Nu inteleg ce inseamna prajitorie mai mica. Eu am un prajitor de 5 kilograme. Nu am angajati. Eu prajesc, ambalez, livrez, fac colete, merg la Posta, dau cu matura si mopul etc. Eu muncesc in jur de 14 ore pe zi, aproape in fiecare zi si fac asta de mai bine de 4 ani pentru ca imi place. O prajitorie mai mica ce-ar insemna? Sa ma plimb prin Romania cu un Behmor 1600 in rucsac si 250 grame de cafea verde in buzunar ca sa prajesc acasa la fiecare?
Felicitari si tot respectul.
Aici iar n-am nimerit-o. Sugestia am facut-o in urma interpretarii mele gresite a celor spuse de tine:
"Costurile si efortul logistic astfel incat o cafea sa ajuta la consumator in mai putin de 1 saptamana de la prajire sunt imense si se amplifica exponential pe masura ce creste volumul de cafea livrata. " .
Sa trecem cu carioca peste..
(24-10-2015, 15:53)Papa Jacques Wrote: Oare n-ar fi mai util pentru toata lumea sa fie prajitorii mai mari, cu capital 100% romanesc, care sa poata rupe din clientii multinationalelor?
Daca vrei punctul meu de vedere ca si client, raspunsul e un nu emfatic. Prefer experienta prajitoriile mai mici, cu concurenta de rigoare, diversitatea.
Care ar fi castigurile clientilor in cazul in care s-ar crea o mega prajitorie romaneasca?