Welcome Back Log In Create Account

Ce inseamna cafea proaspat prajita si dupa cat timp o consumam?

Am spus "miau" pe un ton prietenos. Eu torc foarte rar si numai in cadrul familiei.  Angel
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 

Reply
Bag seamă că multi useri consideră că zicerea "clientul nostru, stăpânul nostru" e axiomă. Mă încântă să văd un comerciant, ca Papa Jacques, which beg to differ ...

Sunt un asiduu cititor al acestui forum, de aproape un an. Scriu rar, căci nu am "căderea". Dar PJ -- de la care nu am cumparat niciodată, în caz că această precizare face vreo diferență -- îmi pare cea mai cultă voce din branşă. Rar întâlnesc în spaţiul public cotidian un asemenea discurs, clar, concis, argumentat. Chapeaux!

Oricum, acest thread este unul dintre cele mai incitante si fertile din ultima perioadă. Poate că ar fi bine să fie curăţat de replici inutile -- precum a mea ;)  --, si lăsat spre delectare viitorilor pasionaţi de cafea.

Ca notă personală: când există, astăzi, sute de magazine ce comercializează cafea -- de brand sau nu -- FĂRĂ a inscripţiona data prăjirii -- în fapt, aceasta fiind norma --, a sugera, insistând ulterior, că PJ vinde cafea veche de 9 zile mi se pare ceva la limita .... #$%@@ :@ .
Profitec Pro 700, Profitec T64, Fellow ODE Brew Grinder, Mahlkonig Vario, Kinu M47

Reply
(25-10-2015, 10:54)renatoa Wrote: ...
In Craiova a existat asa ceva, un domn care a invatat in italia, cu o masina de 2-3 kg, care avea permanent cam 7 sortimente sub o saptamana data de prajire, nu prajea ondemand dar puteai afla la telefon cand si ce prajea, avea si cateva contracte horeca cu restaurante specific italian care preferau sa ia de la el, preturile mai mult ca decente, mult sub ce vad acum la prajitoriile online, ... si... a inchis :)

(25-10-2015, 12:40)Lyvyoo Wrote:
(25-10-2015, 10:54)renatoa Wrote: si adaosul comercial al operatiei de prajire, fata de boabele verzi, la un nivel decent, sub 50% as aprecia eu, in conditiile in care o astfel de prajitorie ar livra numai local, fara grija si cheltuielile logisticii de expediere.

In Craiova a existat asa ceva [...] preturile mai mult ca decente, mult sub ce vad acum la prajitoriile online, ... si... a inchis :)

QED  :)

Poate sunteti curios cum a aratat aceasta prezenta meteorica prin orasul nostru, a durat sub un an, daca nu pleca probabil nu ma apucam de prajit acasa, pagina lui de facebook inca exista:

https://www.facebook.com/cafeaadevarata

Si, dupa cum puteti vedea frunzarind, omul se ocupa si de educatie, exact in spiritul forumului ;)

Reply
Spun si eu cateva vorbe aici cu toate ca as fi postat in celalalt topic .
Cati dintre Dvs sunteti in stare sa deosebiti o cafea prajita astazi sau ieri , alaltaieri ?
Nici eu ce prajesc de aproape 20 de ani nu imi pot da seama .
Conceptul de proaspat prajit nu este de o zi , doua , trei , este o perioada SCURTA DE LA DATA PRAJIRII aceasta perioada fiind de ordinul zilelor , maxim saptamani ( aici ma refer la 1-2 saptamani de la prajire ) , a spune ca o cafea prajita de 10 zile este veche ori este necunostinta ori este rea intentie , parerea mea este ca este necunostiinta , tocmai de aceea , poate se supara Liviu sau poate nu , cei dupa acest forum si eu stiu foarte bine pentru ca ma intalnesc cu multi dintre membri sunteti formatori de opinie , ce postati Dvs este citit de catre altul care ia de buna , nu tine cont ca este o vorba aruncata in vant sau chiar Dvs " habar nu aveti despre cafea " pentru el este litera de lege .
Cred ca ar trebui ca aceasta calitate de membru espressoman sa fie castigata si de aceea propun lui Liviu ca sa NU SE POATA INREGISTRA decat dupa ce au citit anumite articole ( gen , cafea produs agricol , importanta rasnitei , espressorul , pastrarea cafelei , etc ) sunt foarte multe lucruri bune in acest forum si sincer sa fiu decat sa fim multi si prosti mai bine sa fim putini si intradevar pasionati . Acesta totusi nu este un forum de analiza a produselor emag ( imi cer scuze pentru nume nu am vrut sa jignesc pe nimeni )😇
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn

Reply
Pai si aia multi si prosti cumpara de la tine....nu numai cei intradevar pasionati
Gastroback Dual Boiler, Porlex Tall

Reply
Liviu are blogul unde face o introducere în domeniu și forumul în care fiecare tembel are dreptul democratic de a posta și ai fi șters postul dacă bate câmpii off sau on topic.

Dacă cineva citește cele scrise mai sus de mine și ajunge la concluzia ca și el e un tembel nu e neapărat vina mea ca a ajuns la aceasta concluzie.

Dacă cineva dorește un forum în care poate sa aplice cenzura după regulile sale e liber sa îl creeze. Eu unul nu țin sa fac parte dintr-o asemenea comunitate.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm

Reply
(25-10-2015, 17:45)honciucmihai Wrote: sunt foarte multe lucruri bune in acest forum si sincer sa fiu decat sa fim multi si prosti mai bine sa fim putini si intradevar pasionati . 

Intrebarea este cum suntem acum?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Aștept cu nerăbdare răspunsul... ;-)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm

Reply
Bine ca nu suntem putini si prosti :P
Dar conteaza? Eu zic ca in cesti ne batem cu oricine. Nu asta e scopul final?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Raspunsul este ca suntem putini si buni , cu dorinta de a evolua , a descoperii ce inseamna cafeaua cu aromele si gusturile sale , poate nu am stiut eu sa ma fac inteles , poate exprimarea ideei a fost gresita dar cand citesc ca s-a cumparat o cafea de " 9 zile. " si nu este proaspat prajita

Continui ideea ,eu mai greu cu tastatul sorry [DISAPPOINTED FACE] , imi pare rau .
Nu am cum sa accept aceasta remarca indiferent cine ar praji cafeaua , cunosc ce fac prajitorii dupa acest forum si consider ca o " vorba in vant " aruncata poate insemna mult .
Ca sa fim pe espressoman nu este doar o sursa de venit , o publicitate ci este o foarte mare responsabilitate , calitate la cel mai inalt nivel , cunostiinte in ce inseamna cafea , nu in ultimul rand seriozitate , precum vedeti putini ne ridicam la nivelul cerintelor si cand vine cineva si zice ca a cumparat o cafea " veche de 9 zile ce nu era proaspat prajita " pe ACEST FORUM imi pare rau dar " sar de fund in sus " .
Cine cumpara cafea de la mine datorita postarilor , modului de ambalare , etc si nu datorita calitatii produsului imi pare rau dar recomand sa cumpere din alta parte .
Eu prajesc si vand cafea de calitate pentru cine vrea asta , cine nu doreste poate lua din supermarket sau din reclamele de la televizor .
Clientii mei , printre care se numara forte multi dupa acest forum , sunt oameni de calitate , apreciaza calitatea si isi permit calitatea , cine nu intruneste aceste atribute mai bine ...

Reply
Bine de știut. Când vei rămâne singur pe piață trec pe ceai.

Reply
(25-10-2015, 20:00)Uhonciucmihai Wrote: ......, poate exprimarea ideei a fost gresita dar cand citesc ca s-a cumparat o cafea de " 9 zile. " si nu este proaspat prajita

Nu mai stiu cine a ridicat aceasta problema si nici nu m-am dus in urma sa caut .
Nu cine a deschis subiectul conteaza ci tema in sine . 

Foarte multi dintre cei care prepara espresso si folosesc cafea proaspat prajita fie acasa , fie aprovizionata din diferite surse .
La fel de multi au remarcat si au scris pe forum , ca obtin un maxim de arome dupa o perioada de degazare de 1-3 zile si intr-un interval de consum de 7-10 zile de la data prajirii . 
Dupa aceasta perioada unele arome se estompează sau dispar . 
Nu inseamna ca o cafea este veche dupa acest interval . Inseamna doar ca gustul incepe sa se modifice intr-o alta directie. 
Nici eu nu cred ca este veche ci doar ca , poate , se apropie de limita perioadei de maxim de potential .
Nu exclud faptul ca exista si persoane care , poate , apreciaza mai mult gustul de dupa aceasta perioada .

Avand in vedere cele de mai sus cred ca problema trebuia pusa , de catre coleg , sub un alt aspect .

Daca o cafea are 9 zile de la prajire , cate zile mai poate fi ea folosita , pentru a avea in ceasca un rezultat maxim ? 

In locul celor 9 zile poate fi trecuta orice alta cifra . Am folosit in postarea de fata cazul colegului care a initiat discutia . 

Dupa prajire incepe procesul de degazare a boabelor , adica eliminarea bioxidului de carbon.
Uleiurile volatile se evapora si cu fiecare zi boabele devin din ce in ce mai sărace in compușii volatili care vor trece in lichidul extras in ceasca .

Interesul nostru este acela ca , prin extractie , sa transfram din boabe in cafea cat mai multe dintre aceste uleiuri si sa avem in acest mod , in ceasca , o paleta cat mai completa de gusturi .

Daca pe masura ce o cafea se degazeaza si concentratia de uleiuri scade , iar gustul se modifica de la foarte bun la bun , spre mai putin bun si in final spre rau , de ce nu am privi gradul de prospețime sau de vechime al unei cafele si din aceasta perspectiva ? 

De aceea cred ca intrebarea ar fi trebuit sa fie formulata in acel mod . 
Sunt convins ca asta l-a interesat pe colegul nostru , sa afle cate zile se va mai bucura de un maxim de arome de la cafeaua cumparata si prajita cu 9 zile in urma .

Exact la acest lucru am facut eu referire cand am zis ca nu mai folosesc pentru espresso o cafea mai veche de 30 de zile . 
De ce sa o mai chinui cand nu prea mai are ce sa-mi ofere , avand in vedere ca majoritatea uleiurilor , care extrase si aduse in ceasca dau farmecul unei cafele aromate , s-au evaporat . 
In locul gustului bogat , aromat obtin unul amarui cu nuante de lemn ars , cenusa si eventual ceva acreala .
Eu am alte dorinte si asteptari de la ceasca mea de cafea .
La fel , cred si cei mai multi colegi espressomani .

Extractii reusite tuturor !
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Încet încet ne îndreptăm spre un alt upgrade pe lista celor necesare. Prăjitorul de cafea. Asa ne încadrăm fără grija în cele 9 zile magice. Apoi vom avea o alta dilema: cat timp tine cafeaua prazulie? Au poa' sa ne facem și microplantatii?!
Glumim, glumim, dar noua espressomanilor nu ne trebuie prajitorii în fiecare oraș pentru reducerea costurilor, ci un membru cu prăjitor în fiecare oraș. Asa ne reușim o aprovizionare de cafea proaspăt prăjită la costuri minime.
Sunt plin de idei bune și încă nu mi-am băut vinu'. O noapte buna sa aveți!

Reply
Nu cumva colegul nostru se temea ca pana va avea si espressor (atunci era vorba de inca o saptamana) si pana o va bea (poate 2x7g pe zi adica 35 zile) va pierde miracolul cafelei proaspat prajite (pe care el inca nu l-a cunoscut)? Si raspunsul este desigur NU, pana va regla rasnita, pana va arata apropiatilor ce minunatie si-a luat, va da fuga iar dupa cafea. Daca ar fi fost vorba ca a cumparat cafea pentru o luna, o luna jumate (2,3 kg) atunci ar fi putut conta ca nu era prajita cu 2, 3 zile in urma, dar asta nu o incadra la cafea veche. Daca as cumpara 10 kg maine sigur voi bea si cafea veche, daca o beau toata.
Aceasta ar fi fost prima reclamatie de cafea veche pe acest forum de la un prajitor din tara.
Poate colegul va interveni dupa ce consuma din cafea si va spune ca e cea mai buna care a baut-o pana acum.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Breasla e unita si in cazul minerilor, jurnalistilor, taximetristilor, profesorilor, doctorilor etc... E o bucurie mare sa vezi ca si prajitorii au ajuns sa aiba o breasla, cu intentii de PR comun.

E de observat ca paginile scrise in ultimile zile au fost mai mult pe fond emotional. Dragi prajitori, voua va trebuie om/departament de comunicare (vezi Florescu), nu cafea mai buna. In plus va trebuie calm si mai mult, astfel incat orice informatie gresit inteleasa de un incepator, sa fie (rerererererer)explicata cu toata rabdarea din lume de catre voi! NU exista alta sansa. Fiecare forumist, la inregistrare, primeste automat  pe email o lista cu articolele de baza din forum,  legate de ce inseamna o cafea proaspat prajita, cum se prepara un espresso, ce inseamna un semiautomat si o ranita etc. Daca e nevoie le voi face si mai vizibile. Dar ca sa faci o selectie de creiere destepte, sa dai un eventual test la intrarea in forum, sa chestionezi si sa elimini parte dintre cei nou veniti pe motive de neinformare incipienta, ar fi o atitudine "nazzi". Selectia userilor se face natural nu impusa de o "forta divina".  Din contra, un nou val de forumisti bine instruiti, poate fi adus tot de prajitori, prin discutii fata in fata sau telefonice, prin teste si cupping-uri efectuate in comun etc. si mai putin prin remarci sarcastice.

Fara indoiala ca un punct fizic de prezenta, unde sa se afle periodic si prajitorul nu numai un angajat, ajuta enorm in relatia cu oamenii obisnuiti, care abia afla de cafeaua proaspat prajita. Iar aici ies castigatori Guido prin cele peste 60 de sesiuni free de cupping, pentru cei neinitiati. Cu siguranta ca mare parte din acei oameni au renuntat la cafeaua de brand, si s-au dus mai departe si spre alte prajitorii. Spre exemplu, in locul lui PJ, l-as fi chemat pe Bcc intr-o locatie distribuitoare sau proprie, aduceam o cafea prajita azi, acum noua zile si acum doua saptamani si il puneam pe barista sa ni le testeze ca si blind test. Era un exercitiu plin de invataminte, cu pH neutru nu acid  :) 

A vinde printr-un dealer este un mare risc si fiecare si-l asuma. Recomandarea aici pe forum este sa discuti direct cu prajitorul, sa iei direct de la el, avand parte astfel de toate avantajele financiare (reduceri) si informationale. Astfel se evita si cumpararea de cafele uitate pe rafturi prin bacanii sau magazine online, iar voi sustineti direct prajitorul nu intermediarii.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(26-10-2015, 00:00)amarok Wrote: Încet încet ne îndreptăm spre un alt upgrade pe lista celor necesare.  Prăjitorul de cafea. Asa ne încadrăm fără grija în cele 9 zile magice. Apoi vom avea o alta dilema: cat timp tine cafeaua prazulie? Au poa' sa ne facem și microplantatii?!
Glumim, glumim, dar noua espressomanilor nu ne trebuie prajitorii în fiecare oraș pentru reducerea costurilor, ci un membru cu prăjitor în fiecare oraș. Asa ne reușim o aprovizionare de cafea proaspăt prăjită la costuri minime.
Sunt plin de idei bune și încă nu mi-am băut vinu'. O noapte buna sa aveți!

Nici o sansa... din cei care am ajuns sa ii cunosc loco, 3 prajesc acasa, crezi ca doar unul ar face fata la toti, sa faca pelerinaj la el acasa, fiecare cu diversitatea lui de gusturi ?
Poate pus la comun bani si cumparat un aparat la comun, care sa se plimbe, ca manometrul... momentul delicat va fi cand se va strica, la unul din gasca... ;)

(26-10-2015, 01:13)Lyvyoo Wrote: ...A vinde printr-un dealer este un mare risc si fiecare si-l asuma. Recomandarea aici pe forum este sa discuti direct cu prajitorul, sa iei direct de la el, avand parte astfel de toate avantajele financiare (reduceri) si informationale. Astfel se evita si cumpararea de cafele uitate pe rafturi prin bacanii sau magazine online, iar voi sustineti direct prajitorul nu intermediarii.

Daca nu exista dealer/intermediar, comunitatea se organizeaza singura sub forma de group buy, pentru minimizarea transportului in localitati in care nu exista prajitorii, sau unde unicul prajitor are preturi de monopol ;)
O astfel de actiune ar fi recomandabil sa aiba si un caracter proactiv, un pic de ondemand, nu cand se trezeste careva din grup, aoleu, maine mi se termina cafeaua... fratilor, hai cu lista care vreti, sa facem comanda cat mai repede.

Reply
Nu vreau sa agit apele iarasi ci numai sa ofer cateva lamuriri, in special asupra caracterului meu, astfel incat reactiile mele viitoare sa nu mai fie o surpriza pentru nimeni. 

Ma irita ingrozitor superficialitatea, saritul brusc dintr-o extrema in cealalta (azi asa - maine altfel) si lipsa unui simt critic. Stiu ca astea sunt unele din sporturile nationale preferate la romani. M-am gandit de multe ori sa emigrez dar am decis ca imi place in Romania mult prea mult ca s-o iau de la capat, la 40 de ani cu sotie si copil, pe cine stie ce coclauri.

Mie imi place acest forum tocmai pentru ca gradul lui de superficialitate este extrem de redus. E un forum ca de ingineri, sec ca un os. Cand am avut ceva de spus, am spus si am demonstrat dpdv stiintific ceea ce am spus. Cand postez aspecte tehnice pe forum, eu ma astept sa mi-o iau in freza daca spun prostii. Cand n-am avut nimic de spus, am citit ce au spus altii, am verificat informatiile, am bagat la cap si mi-am tinut gura inchisa. Slava Domnului, de prosteala si minciuni, eu sunt satul - e suficient sa ma uit 5 minute la televizor sau sa deschid un ziar.

Asta cred ca este unul dintre motivele pentru care sunt atat de putini comentatori. Pe mine nu ma deranjeaza acest aspect. Imi place mai mult o orchestra cu putine instrumente, bine acordate decat o cacofonie de 1000 de instrumente unde fiecare canta in legea lui.

Dupa cum se poate lesne observa, eu nu am nici un comentariu pe acest forum care sa fie legat de prepararea espresso, espressoare, tampare, macinare espresso, site de espresso, aspecte tehnice ale espressoarelor etc. Nu ma bag pentru ca nu cunosc si nu ma pricep. Deocamdata. :D
Dar pe cine prind cu prosteala pe subiectele cafea verde, prajirea cafelei si cafea prajita il zappez instant. De asta nu sunt foarte popular nici printre profesionistii cafelei din Romania. Dar nu ma deranjeaza catusi de putin chiar daca am retinut foarte bine si am bagat la cap recomandarile colegului sms caruia ii multumesc frumos pe aceasta cale. Insa eu stiu ca nu poti sa faci performanta cu jumatati de masura si chiar ma bucura faptul ca unii dintre ei au inceput sa faca meditatii la chimie si fizica. Nu dam nume ca nu e frumos.  Angel
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 

Reply
Mai oameni buni, cu riscul de a supara, va intreb: voi chiar nu vedeti cum scrie cel care a aruncat piatra? Ce va spune voua acel stil de a scrie?
Mie unu imi spune asta:
1. aluia nu-i pasa deloc de interlocutori.
sau
2. nu prea le stie cu astea (cu scrisu')

In ambele situatii, eu zic ca v-ati aprins degeaba. In cel mai rau caz puteati face o scurta precizare, seaca, pe un ton oficial, si gata. Eu asa tratez cu cei care nu ma respecta...
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO

Reply
Buna,
Ca un "un elev de clasa I" ridic si eu mana la raspuns!
Nu cred ca am nici 2 luni de cand consum cafea proaspat prajita si inca nu imi revin din gustosul vis in care am intrat. Ca incepator eu cred ca sunt sanse minime sa faci diferente intre cafele prajite de o saptamana, de 2 sau 3. Eu cred ca, daca as ajunge sa am cafea de 30 de zile tot ar fi extraordinara in comparatie cu ce am baut pana acum. Si unii, cred ca uita reprede gustul cafelei de comert, motiv pentru care eu ii mai bag sub nas sotului la cateva zile o cafeluta de comert, doar doar apreciaza eforturile mele de invatare, studiu si chiar procurare cafea proaspat prajita. Primul pachet comandat Columbia de la Sarkiz m-a imbatat cu arome, nu imi venea sa cred ca o cafea miroase atat de bine, imi mirosea in toata bucataria, am comandat apoi de la BluBean care m-a incantat la fel de mult, si nu as putea sa spun ca am reusit sa fac o diferenta decat ca sunt extrem de fericita ca beau in sfarsit o cafea foarte gustoasa, fie ea si esuata din cauza lipsei mele de experienta.
Sambata am trecut la Sarkiz si ne-am cunoscut, ii multumesc pentru sfaturi, recomandari si cafea!
Concluzia mea este ca orice incepator ar trebui sa fie mai mult decat multumit ca a ajuns aici, sa se bucure de arome,sa exerseze cu rabdare si sa lase fineturile pentru mai tarziu!
Apropo pana la urma sunt curioasa cat de gustoasa fost cafeaua mult discutata de 9 zile? Shy
Gaggia Classic 2015, Porlex Tall, Tamper CNC, Sita IMS Competition, Moka pot Bialetti

Reply
Chiar asa... cel care a starnit furtuna asta intr-o ceasca... decat sa faca aprecieri aiurea, mai bine punea mana si isi facea macar una la ibric din aia de 9 zile, ca sa vada diferenta...
Dar se pare ca nici macar atata curiozitate nu a avut, dumnealui inca mai crede ca supersculele dupa care asteapta sunt cele care o sa ii faca cafeaua sa fie buna, nu cafeaua in sine...

Reply
Vedeti despre asta este vorba , nu cenzura , vrei sa te inregistrezi membru espressoman , OK , citeste despre cafea , citeste despre espressoare , pastrare cafea , tampare , importanta rasnitei si alte lucruri de baza apoi incepem sa postam

Se numeste selectie nu cenzura [SMILING FACE WITH OPEN MOUTH AND SMILING EYES]

Reply
Am mai tot scris, selecția o face cel care citește. Dacă unul scrie tâmpenii și vin 10 și zic altceva, apai dacă îl crezi pe ala singuru îți cam meriți soarta.

Reply
(26-10-2015, 15:24)renatoa Wrote: Chiar asa... cel care a starnit furtuna asta intr-o ceasca... decat sa faca aprecieri aiurea, mai bine punea mana si isi facea macar una la ibric din aia de 9 zile, ca sa vada diferenta...
Dar se pare ca nici macar atata curiozitate nu a avut, dumnealui inca mai crede ca supersculele dupa care asteapta sunt cele care o sa ii faca cafeaua sa fie buna, nu cafeaua in sine...

Sa nu o dam din lac in put si sa o luam de la capat, de data asta pe linie de aparatura sau pe linie de inutilitate a sculelor de espresso, atat timp cat exista aeropress. Printre altele, in aceasta comunitate inclusiv incepatorii gasesc un loc unde sunt intelesi, unde pot pune intrebari, chiar  cu aparenta banala pentru cineva mai avansat, si unde gasesc informatii destule cat sa  ajunga la rezultatul potrivit. 

Uite ce fericire se citeste azi in ochii Cristinei, cu toate ca acum putin timp era total dezamagita de espressor. Dupa cum se vede si acolo, ca si user incepator a primit din partea noastra raspunsuri rabdatoare la probleme "aparent imposibil de rezolvat" si a ajuns sa se bucure de un espresso bun. Daca aveam atitudinea asta de revolta, ca in cazul unor replici adresate lui Bcc, poate si Cristina s-ar fi descurajat. Sau cum ar fi fost sa fi intrat managerul Gaggia pe forum si sa spuna "tu compari aparatul asta cu unul chinezesc de la Krups? INvata sa-l folosesti cu o rasnita si o cafea buna si mai vorbim". Tocmai pentru ca nu s-a intamplat nimic din toate astea, iar Cristina a fost intampinata cu multa caldura pe forum, ea a ajuns sa fie multumita azi de cea bea. Acelasi lucru e de preferat sa se intample si cu Bcc, nu sa-i reprosam ca "face aprecieri aiurea". A, daca avea omul un automat si facea o cafea de la prajitorul X apoi spunea sus si tare ca e nasoala, da, era o problema. Asa, nu e nevoie de cat de 

[Image: il_570xN.236273194.jpg]

Reply
Eu unu vad roșu când vine unul altul și cere cenzurare generala ca s-o întâlnit cu singleneuronus sau cu alți încăpățânati din născare.
PS. Eu unul chiar sunt inginer, cel puțin asa scrie pe diploma.

Reply
(26-10-2015, 15:47)honciucmihai Wrote: Vedeti despre asta este vorba , nu cenzura , vrei sa te inregistrezi membru espressoman , OK , citeste despre cafea , citeste despre espressoare , pastrare cafea , tampare , importanta rasnitei si alte lucruri de baza apoi incepem sa postam

Se numeste selectie nu cenzura [SMILING FACE WITH OPEN MOUTH AND SMILING EYES]

A mai fost unul cu mustata ingusta de numea asta selectie... 

Fiecare membru inregistrat primeste automat in momentul crearii contului un email cu o selectie a unor articole de baza, simple, astfel incat sa nu se repete intrebarile celor abia intrati in aceasta lume si sa aiba acea baza de lectura despre care spuneai.

Altfel, sa pui la colt (aka suspendare, banare, cenzurare) diversi oameni la inceput de drum pentru faptul ca au pus o intrebare mai ciudata la un moment dat, nu imi miroase deloc a bine. A nu se confunda acest lucru cu propunerea lui radudani de moderare a primului post (ce poate fi luata tehnic in discutie abia de la versiunea 2.0 a Mybb).

Reply
Cred ca nu am stiut sa imi exprim ideea , este vina mea.
Sorry !

Dupa cel cu mustata ingusta a venit altul cu mustata stufoasa si timp de 50 de ani bunicilor , parintilor nostri le-a fost luata toata agoniseala , indobitocirea a fost ridicata la nivel de politica de stat , cenzura trona si multe altele pe care ma bucur ca o parte din voi nu le-ati trait , le stiti doar din carti sau din vorbele parintilor

Reply
(26-10-2015, 16:03)Lyvyoo Wrote: Sa nu o dam din lac in put si sa o luam de la capat, ...

Uite ce fericire se citeste azi in ochii Cristinei, cu toate ca acum putin timp ...

De acord, si de asta nici nu am mai insistat cu aeropress-ul.

Ideea este alta, peste tot in forum o zic mai multi ca este mai importanta cafeau proaspata si corespunzator rasnita, decat cum o prepari... valabil si in cazul Cristinei, a carui dezamagire de inceput se datora cafelei si rasnirii necorespunzatoare.

Si atunci, sa ai cafea in casa... si incepi sa iti dai cu parerea despre vechimea ei, in loc sa ai curiozitatea sa incerci sa o gusti, prin orice metoda, mai ales ca ai si rasnita... cum numesti asta ?

Reply
Bcc deja intrase pe aria de prajire acasa si isi propunea sa prajeasca, fara sa fi facut primul espresso macar sau primul filtru, cu o cafea proaspata. Cum numesc asta? Surescitare dublata de neinformare. Dar e tratabil totul. Am exemple mai celebre, gen portarul Tatursanu, care impresionat de ce vedea pe la noi si-a luat scule din Italia unde joaca si timp de o saptamana a zis ca le arunca pe geam. Daca ar fi fost un forumist mai activ, cred ca in zilele acelea "injura" pe forum toate cafelele pe care le-a prins si toti producatorii aparaturii. Motivul? Surescitare dublata de neinformare.

Dupa ce am stat cu el pe skype vreo 15min. si dupa ce a dat de campionul italian cu prajitorie despre care se facea vorbire acum cateva zile pe forum, a pasit in paradis si are doar vorbe de lauda, nemaiputand sa bea cafea in alta parte prin Italia decat acasa.

Dar stati ca vine Papajacques acum cu o propunere de inchidere intr-un tarc a tuturor incepatorilor... Astept postarea lui cu mare interes  :)

Reply
Daca privim in urma prin topicuri , inclusiv pe vremea softpedia o sa vedem ca din timp in timp au fost subiecte ce au " inflamat " spiritele si in general au fost produse de persoane sa spunem " meteorice " . Cred ca ar putea fi o incercare de a destabiliza acest forum ce se pare , pe buna dreptate , ca devine un etalon in domeniul promovarii cafelei de calitate si nu numai .
Asa ca sa nu dam apa la moara " elementelor reactionare " [FACE WITH STUCK-OUT TONGUE AND WINKING EYE]
Sincer imi pare rau ca am intrat in acest joc , varsta trebuia sa-mi dea experienta necesara [FLUSHED FACE]

Reply
Eu cred ca orice incepator entuziasmat are tendinta sa isi doreasca rezultate imediate cu studiu minim, ceea ce este complet gresit in orice domeniu. Daca iti doresti rezultate satisfacatoare si de calitate studiul si practica sunt componente cheie. Dezamagirea mea nu a avut niciodata legatura cu gustul cafelei( care mi s-a parut extraordinar) ci cu lipsa spumei cu care eram obisnuita si m-am aprins aiurea inainte de a exersa cuminte si rabdatoare! Vina mea!
Daaar... de la prima cafea proaspat prajita(Columbia de la Sarkiz) m-am indragostit! Asa ca orice om care gusta prima data asa ceva nu are cum sa fie suparat!
Momentul cand mi-am dat seama ca eu sunt componenta ce necesita imbunatatiri a fost acela cand am vizionat filmuletele cu shoturile extrase cu Gaggia Classic de pe youtube trimise de Liviu!

In alta ordine de idei mie inca mi se pune un zambet larg pe fata de cate ori imi savurez cafeaua, de altfel in dimineata asta o Sarkiz Equilibrium foarte aromata si gustoasa! :P
Gaggia Classic 2015, Porlex Tall, Tamper CNC, Sita IMS Competition, Moka pot Bialetti

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)