• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Gaggia Classic 2015

(25-09-2015, 15:25)Lyvyoo Wrote: Ai incercat sa macini mai fin, pe gradatia 4..3..2.. pana obtii o curgere de 25-28 de secunde, in loc de cele 12 secunde despre care vorbeai?

Sita dubla ai schimbat-o cu una nepresurizata? Sita originala este o jucarie ce trebuie aruncata cu tot cu palnia de rigoare.

Ce gramaj folosesti? Cantaresti de fiecare data cafeaua pe care o pui in rasnita goala? Ar trebui sa pui 16-17g in sita nepresurizata. Se folosesc si gramaje mai mari, in functoe de capacitatea sitei.

Presiunea are partea ei de "comercial", toate chinezariile marketizandu-se cu 15 bar, apoi forumurile rupand brusc mitul, si clamand cei 9bar standard. Am observat si personal si pe forum ca multi oameni la inceput de drum tind sa supraliciteze acest lucru si sa dea vina pentru tot pe presiune, cand de fapt pasii incipienti pana la un espresso cremos sunt altii, parte dintre ei fiind enuntati mai sus. Cu un simplu search pe forum vei gasi discutii stufoase despre importanta presiunii., dar stiind foarte bine ce isi doreste cineva care abia intra in aceasta lume, lasa barii deoparte si considera cele de mai sus ca fiind baza problemelor. Un tutorial de preparare ai aici.

Nu am incercat o macinare mai jos de 5. Citisem pe aici ca pt Gaggia MDF se recomanda 6, dar voi incerca.
Folosesc sita nepresurizata pt. duble si cantaresc 16 g cafea boabe, pe care o macin.

Nu inteleg insa de ce se stinge ledul de incalzire dupa cca 10 secunde de la apasarea butonului.

Multumesc pentru sfaturi.

(25-09-2015, 16:57)Silvio Wrote:
(25-09-2015, 12:54)Renatissimo Wrote: ....obtin 60 ml in cca 12 secunde. Macinatura pare a fi consistenta (granulatie, uniformitate) si am grija la tampare. Sa fie doar presiunea de 15 bari de vina?

dupa volumul obtinut, cel mai probabil ai dozat cca 14/15g in sita. Incearca sa macini plecand de la setarea cea mai mica , pt cel mai fin si de acolo te muti mai sus cu o treapta pana obtii 60 ml in 25-30 sec.
La ce debit ai avut la curgere, presiunea a fost f. mica

Voi incerca. Multumesc pentru sfat.
Gaggia Classic, Gaggia MDF, portafiltru fara fund, Porlex mini mill, Hario V60
 
Reply
Nu-ti bate capul cu led-urile pentru inceput. Eu unul nu am tinut niciodata cont. Cel mult poti imbunatati anumite nuante de gust, daca "pandesti rezistenta" prin temp. surffing, folosindu-te si de luminite.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
Buna, va urmaresc de ceva timp in tacere!
Am achizionat acum vreo 2 saptamani un Gaggia Classic 2015 la promotia de pe 5 septembrie.
Pana in acel moment m-am descurcat decent cu un model ieftin Elite Express. Este adevarat ca inca nu am sita nepresurizata, si nici rasnita, urmand sa le achizitionez..dar cu aceiasi cafea comerciala pe care o foloseam cu vechiul expresor, am ajuns la concluzia ca gustul era mai bun si cafeaua avea cremala vechiul expresor! Gaggia Classic face un strat foarte subtire de spuma si gustul imi pare ca duce spre o cafea facuta la filtru!mi se pare ca apa curge foarte repede, iar in 10 secunte se stinde ledul! Incepe sa imi para rau de achizitie! Cred ca rasnita si cafeaua proaspat macinata pot face minuni, dar strict in comparatie cu un expresorul ieftin detinut anterior, cu aceeasi cafea as fi vrut sa simt o diferenta in crema si gust la Gaggia! Doar de asta am facut upgrade-ul de la o ''ieftinitura''!
Gaggia Classic 2015, Porlex Tall, Tamper CNC, Sita IMS Competition, Moka pot Bialetti
 
Reply
Decat sa pui gazolina de pe sant in noul Lambo, mai bine ramai la Trabi. Doar putin exagerat. Nu poti reinventa espresso-ul. Multi au incercat, bineinteles fara succes. Cei 4 m sunt obligatorii.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Brikka|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|[size=small]MYY47 Aerolite|[/size]Aillio R1 Bullet|Gene Coffee CBR-101|.
 
Reply
(25-09-2015, 12:54)Renatissimo Wrote: 1. Timpul de curgere a apei prin grup pana la reaprinderea ledului este de cca 10 secunde. Mentionez ca am respectat instructiunile de prima utilizare, iar dimineata la 1-a utilizare, dupa stingerea ledului, las sa curga cca 150 ml apa prin grup inainte de a monta portafiltrul
Boilerul are cca. 280 ml. Daca lasi sa curga 150ml ai golit 1/2 din boiler.
Ledul se aprinde in 10sec. tot datorita volumului mic al boilerului. Cand pornesti pompa, apa rece ce intra in boiler, este directionata spre termocupla si porneste rezistenta.
Foloseste acel flush initial pentru temp. surffing.
Nuova Simonelli Oscar; Mazzer Super Jolly; M38
DIY fluid bed roaster
 
Reply
Asta e noua... 280 ml boilerul pe Classic? Stiam de 200.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
(26-09-2015, 21:37)Lyvyoo Wrote: Asta e noua... 280 ml boilerul pe Classic? Stiam de 200.

E boilerul de pe Pure, masurat de mine la revizie. Smile
Nuova Simonelli Oscar; Mazzer Super Jolly; M38
DIY fluid bed roaster
 
Reply
Ce inseamna fabricile astea preluate de corporatii...pun accent in toate prezentarile ca espressorul are 15 bar (avea, ca nu se mai fabrica) dar nu sufla o vorba despre un lucru esential, marimea boilerului, cei 280ml fiind un mare plus. E drept ca mergea o rezistenta mai puternica...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
Dar daca se zice ca 9 bari e mai bine, si lumea modeaza pentru 9 bari... de ce nu le scot din start asa ?
 
Reply
(26-09-2015, 15:59)cristinamid Wrote: Buna, va urmaresc de ceva timp in tacere!
Am achizionat acum vreo 2 saptamani un Gaggia Classic 2015 la promotia de pe 5 septembrie.
Pana in acel moment m-am descurcat decent cu un model ieftin Elite Express. Este adevarat ca inca nu am sita nepresurizata, si nici rasnita, urmand sa le achizitionez..dar cu aceiasi cafea comerciala pe care o foloseam cu vechiul expresor, am ajuns la concluzia ca gustul era mai bun si cafeaua avea cremala vechiul expresor! Gaggia Classic face un strat foarte subtire de spuma si gustul imi pare ca duce spre o cafea facuta la filtru!mi se pare ca apa curge foarte repede, iar in 10 secunte se stinde ledul! Incepe sa imi para rau de achizitie! Cred ca rasnita si cafeaua proaspat macinata pot face minuni, dar strict in comparatie cu un expresorul ieftin detinut anterior, cu aceeasi cafea as fi vrut sa simt o diferenta in crema si gust la Gaggia! Doar de asta am facut upgrade-ul de la o ''ieftinitura''!

Bun venit Cristina,

E foarte posibil ca aceasta dezamagire sa o ai si cu un espressor profesional de bar, atat timp cat nu folosesti cafea proaspat prajita si o rasnita, fie ea si o manuala mai ieftina.

E greu sa faci asemenea comparatii pe diagonala, caci espressoarele semiautomate sunt construite ca sa le folosesti cu o cafea rasnita dupa bunul plac, neavand nicio limitare ca in cazul automatelor. Concluzia cu stratul de spuma poate veni de la o schimbare de gramaj (mai putin adica), de la schimbarea brand-ului de cafea, de la oxidarea suplimentara a acelei cafele gata macinate etc. Daca tot te-ai orientat catre un aparat cu un anume potential de ce sa nu iti doresti sa obtii ce au postat alte cateva mii de insi pe aici? Ca sa continui analogia de mai sus, iti iei un o masina noua buna sa inlocuiesti vechea Dacie, dar  le compari incercand sa vezi care merge mai repede cu frana trasa si cu ulei de floarea soarelui in rezervor,  in loc de benzina. Din moment ce frana de mana e trasa, nici caii putere nu se pot dezlantui. Asa si aici, le limitezi pe ambele si e greu sa faci comparatii.

Daca bugetul este o problema pentru o rasnita manuala macar, atunci incearca sa cumperi cafea gata rasnita de la prajitorii, cu un grad de prajire macar mediu, foloseste sita originala dubla, presurizata, si palnia aferenta (fara rasnita nu are rost sa mergi pe sita nepresurizata), cantareste 16g pentru fiecare espresso de 60ml, tampeaza cat poti de drept cu plasticul din pachet sau de preferat ia-ti un tamper metalic cat de ieftin pe  58mm si vezi ce poti scoate asa. Cu siguranta se pot observa ceva imbunatatiri, insa oricum departe de ce potential are Classic, asa schimbat cum este el in 2015.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
(26-09-2015, 22:29)renatoa Wrote: Dar daca se zice ca 9 bari e mai bine, si lumea modeaza pentru 9 bari... de ce nu le scot din start asa ?

Ca sa mearga bine si cu cialde (ESE Pod), functie pe care clientii neavizati o gasesc utila.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
Stiu ca sunt la inceput, si ca mai am multe de achizitionat! Dar uite am cumparat de la sarkiz, cafea Columbia si intradevar s-a simtit o diferenta de gust! Imi venea sa nu mai scot nasul din punga de cafea! Am rugat pe cineva la o cafenea sa o rasneasca! Si da este o diferenta mare de gust, daaaar tot fara stratul acela de crema! Pentru mine o necunascatoare in ale tehnicii, e destul de greu sa imi fac alegerile, dar ma bate gandul sa returnez Classicul pentru un Baby Black!
Gaggia Classic 2015, Porlex Tall, Tamper CNC, Sita IMS Competition, Moka pot Bialetti
 
Reply
Crede-ma, si daca iti iei profesional de bar de 10.000E tot acelasi rezultat o sa-l ai. Omul de la cafenea ti-a rasnit-o prea grosier, pentru ca nu are cum sa nimereasca cineva granulatia exacta, calibrarea aceasta fiind de fapt un set de cateva reglaje pe rasnita si incercari nereusite, pana la granulatia care ofera un espresso corect. Data viitoare sa o ceri mai fin. Insa aici intri oricum intr-o spirala din care nu poti iesi cu fruntea sus decat printr-o intamplare absolut norocoasa. Un espresso cremos nu este rodul unei loterii sau a potentialului unui espressor, fie ca este Baby, Classic sau vreun aparat de cafenea, ci este o potrivire facuta de un creier omenesc, intre reglarea unei rasnite si prospetimea cafelei. Espressorul isi va spune cuvantul pe problemele de gust, fiabilitate si dirijarea generala a unei extractii din cafea. 

Gandeste-te ca rasneai tu 17g de cafea de la Sarkis pentru a le folosi cu sita mare, iar apoi in extractie aveai o curgere apoasa ca cea de azi. Solutia care era? Sa  mai pui iar 17g in rasnita si sa o reglezi spre mai fin. La urmatoarea incercare deja aparea crema dar poate nu era suficienta. Atunci mai mergeai o treapta spre fin si incercai iar 17g, moment cand aveai mari sanse sa cazi pe acel espresso cremos mult dorit (60ml de lichid in 25 de secunde). Exista si cazul cand cafeaua e mult prea fin macinata si espressorul abia picura, asta insemnand ca trebuie oprita extractia si preparat un espresso din cafea rasnita ceva mai grosier. E o corelatie logica, usor de inteles...

Deci nu se pune problema ca mai ai multe de cumparat ci doar ca ai nevoie de o rasnita. E de ajuns si o manuala gen Hario de 130-160 de lei sau un Porlex de 210-230 lei, ca sa bei cu totul altceva. Atunci insa va trebui sa schimbi si sita originala cu una nepresurizata (ciuruita pe fund adica) pentru ca vei macina mai fin iar gaurica aceea singulara se va infunda. 

Eu zic ca cel mai simplu este sa alegi calea cea dreapta si sa nu te minti pe tine ca si doritoare a unui espresso corect sau sa crezi ca ar exista alte posibilitati iar noi le tinem ascunse Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
Am inteles, sa traiti! O sa aleg calea cea dreapta! Probabil aveam nevoie de confirmarea faptului ca eu sunt componenta eroare in intreg procesul! In ordine pentru acest lucru ma gandesc sa comand o rasnita luna viitoare cred ca Lelit PL43MMI! Azi imi comand o sita nepresurizata si probabil si cafea de la BluBean ca tot au concurs!
Gaggia Classic 2015, Porlex Tall, Tamper CNC, Sita IMS Competition, Moka pot Bialetti
 
Reply
Buna dimineata.
Va rog sa ma ajutati cu indicatii(link-uri) referitoare la schimbarea si achizitia unei site la un Gaggia Classic 2015. Am tot cautat site dar m-am cam poticnit. Va multumesc.
Kinu M47 ,Rok Espresso, Aerobie AeroPress , ocazional cafea la ibric...
 
Reply
Vezi aici. Indicatii aici.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
In legatura cu butoanele de pe panoul frontal, se activeaza prin apasare ele revenind la pozitia initiala dupa apasare, dar mie mi s-a intamplat de cateva ori sa ramana inauntru si sa fiu nevoita sa il apas mai cu putere pentru a-l dezactiva si pentru a reveni in pozitia normala. Trebuie sa ma ingrijorez, a mai patit cineva acelasi lucru?
Gaggia Classic 2015, Porlex Tall, Tamper CNC, Sita IMS Competition, Moka pot Bialetti
 
Reply
Buna,

Sunt proaspat posesoare a unui expressor Gaggia Clasic 2015. As dori niste sfaturi de la forumisti care au expressorul de mai mult timp.

1. Expresorul mi se pare destul de galagios (mai ales cand nu are ceasca pusa, dar nu numai) de la tava de colectare a apei care trepideaza , nu stiu daca pot improviza ceva ,singura solutie la care m-am gandit e sa tin eu apasat cu degetul tava metalica ca sa micsorez trepidarea. 
Tava de colectare vine cu 3 piese: tava de plastic de colectare , o alta piesa de plastic (in manual cup grille) si partea de metal pe care asezam cestile. Eu nu i-am gasit locul piesei " cup grille", mi se pare ca ma incurca daca o pun cum indica in manual.

2. La spumare nu imi iese tot timpul laptele cum trebuie, cred ca mai vine si cu practica, de 2-3 saptamani cred ca mi-a iesit bine doar de vreo 2 ori deci se poate, de aia incerc sa cer tips-uri din pracatica voastra.

Incerc sa aplic regulile de spumare din cursul barista dar am observat ca la inceput sufla foarte puternic aburul, uneori ma stropesc daca nu sunt atenta, dar cam dupa 15 sec, fluxul de abur scade, ledul de semnalizare se stinge, si aburul nu prea mai are putere sa invarta laptele, dupa vreo 5-10 sec pare sa-si recapete puterea ca sa invarta laptele dar deja ceainicul frige si stiu ca in acest moment trebuie sa opresc spumarea. Am scos din start partea de plastic (panarello). 


merci
Gaggia Clasic 2015, Lelit PL43MMI
 
Reply
1. Si modelul vechi e galagios. La extractie porneste pompa si vibrand zangane toate piesele libere. Eu m-am obisnuit, chiar imi place zgomotul asta.  Wink
Daca piese despre care spui e o bucata de plastic taiata la colturi atunci trebuie sa stea peste tava dar sub grila metalica. Rolul ei aste acela de a impiedica stropirea cand refuleaza apa. Ai sa vezi mai bine asta la primul backflush.

(L.E. Parca 2015 n-avea OPV, nu ?)

2.Aici nu sunt bun de dat sfaturi. In doi ani tot de doua ori mi-a iesit si mie.  Big Grin Deschizi prea mult robinetul de abur pare, nu te grabi.
Ceado E5P, Gaggia Classic, La Marzocco 7 & 17 g, tamper Motta Bubinga
 
Reply
Shoot nr 5 cu Gaggia.
Se aude un scartait ciudat a carui cauza nu o pot depista. La primul shoot era mult mai puternic. Am inteles ca va ceda.

https://youtu.be/dHTN7_NGsK0

Si filmuletul...
Expobar Brewtus IV, Mazzer SJ, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker.
 
Reply
E un scartait din interior , desfa si tu capacul si verifica suruburile sau ce-ar putea sa scartie asa
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
Il mai las la rodaj. Imi e teama sa nu pierd garantia daca umblu in el...
Expobar Brewtus IV, Mazzer SJ, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker.
 
Reply
S- a rezolvat! Dimineata am facut 1 capucinno si 1 expresso. Dupa ce am incalzit boilerul pentru spuma de lapte am pornit cafeaua si niciun zgomot. Am mai facut un expresso acum si scartaitul parca nu ar fi fost niciodata.
Expobar Brewtus IV, Mazzer SJ, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker.
 
Reply
Pentru amatorii de modificari, a aparut un tutorial video foarte bine facut, legat de adaptarea tevii de Silvia pe Classic:



Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
Am observat multe pareri f proaste despre modelul GC 2015. Chiar asa sa fie?
Gaggia New Baby - Hario Skerton, tamper Lelit PL100 plus, latiera 350 ml inox, rasnita electrica Gaggia MDF
 
Reply
La fabrica din Milano e greva din cauza ideilor Philips. Nici nu se stie daca se mai trimit transporturi luna aceasta de Classic... Deci daca porniti un proiect de suflet vreodata si il faceti vandabil ca si business international, nu il vindeti corporatiilor Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
E serioasă treaba in cazul acesta. Ciudat mod de a actiona al unei companii totusi serioase( philips) să strici o afacere care mergea totusi. Aste clar ca este chestie de costuri( printre altele) . Dar totusi, domeniul acesta nu era tocmai pentru consumatorii  obișnuiti, iar dacă simțeau nevoia sa rentabilizeze vanzarile( daca despre asta este vorba) se putea umbla si la pret( in sus desigur). Pana la urma, in unele domenii sunt oameni care mai bine dau ceva bani in plus pentru un aparat bun decat sa se faca compromisuri, peste care cei avizati, cum erau petentialii cumparatori de GC nu ( pot)trec( trece). pacat că, asa cu se intampla in majoritatea domeniilor, lucrurile bune nu se mai pot impune ( sau mentine)pe piața( aste si cazul pieței audio video).
Gaggia New Baby - Hario Skerton, tamper Lelit PL100 plus, latiera 350 ml inox, rasnita electrica Gaggia MDF
 
Reply
Odata cu reducerea TVA, Lelit PL41E va primi la 1400 de lei cat are forumul acces, si un tamper de inox. Deci Classic-ul se duce si mai jos ca si optiuni in alegerile acestui buget.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
(11-01-2016, 18:09)Lyvyoo Wrote: La fabrica din Milano e greva din cauza ideilor Philips. Nici nu se stie daca se mai trimit transporturi luna aceasta de Classic... Deci daca porniti un proiect de suflet vreodata si il faceti vandabil ca si business international, nu il vindeti corporatiilor Smile
Big Grin Desi va puteti umple de bani !

Corporatie + serioasa, doua cuvinte care nu incap, de cele mai multe ori, in aceeasi propozitie.
Ceado E5P, Gaggia Classic, La Marzocco 7 & 17 g, tamper Motta Bubinga
 
Reply
Am pus un pid pe un classic 2015...pentru cine mai vrea sa încerce sa țineți cont ca papucii nu sunt standard. Nu i-am măsurat dar nu au 6.3 mm...sunt undeva la 4,5-5 mm. Butonul de pornire este foarte sensibil și greu accesibil și, dacă îl scoți, are niște piese care imediat zboară de la locul lor. Și cam trebuie sa îl scoți deoarece nu ai loc sa ajungi la fire. Senzorul l-am aplicat la suprafața boilerului după ce i-am polizat o parte pe care am făcut-o plată și l-am prins în montura termostatelor, în locul celui de brew, cu o bucata de termoizolație în spate. Nu este cea mai fericita poziție dar nu prea am avut timp de căutări.
Loc pentru Ssr-ul mare, de 25a, nu prea am avut, asa ca am folosit un sharp de 8a pe care l-am lăsat în aer.
Nu am încercat sa fac un bypass pentru timer dar nu mi s-a părut simplu... Acum așteptam să vedem cum se comporta Smile
Dip Dks65 || LS Vivaldi
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)