25-09-2015, 17:19
(This post was last modified: 25-09-2015, 17:20 by Renatissimo.)
(25-09-2015, 15:25)Lyvyoo Wrote: Ai incercat sa macini mai fin, pe gradatia 4..3..2.. pana obtii o curgere de 25-28 de secunde, in loc de cele 12 secunde despre care vorbeai?
Sita dubla ai schimbat-o cu una nepresurizata? Sita originala este o jucarie ce trebuie aruncata cu tot cu palnia de rigoare.
Ce gramaj folosesti? Cantaresti de fiecare data cafeaua pe care o pui in rasnita goala? Ar trebui sa pui 16-17g in sita nepresurizata. Se folosesc si gramaje mai mari, in functoe de capacitatea sitei.
Presiunea are partea ei de "comercial", toate chinezariile marketizandu-se cu 15 bar, apoi forumurile rupand brusc mitul, si clamand cei 9bar standard. Am observat si personal si pe forum ca multi oameni la inceput de drum tind sa supraliciteze acest lucru si sa dea vina pentru tot pe presiune, cand de fapt pasii incipienti pana la un espresso cremos sunt altii, parte dintre ei fiind enuntati mai sus. Cu un simplu search pe forum vei gasi discutii stufoase despre importanta presiunii., dar stiind foarte bine ce isi doreste cineva care abia intra in aceasta lume, lasa barii deoparte si considera cele de mai sus ca fiind baza problemelor. Un tutorial de preparare ai aici.
Nu am incercat o macinare mai jos de 5. Citisem pe aici ca pt Gaggia MDF se recomanda 6, dar voi incerca.
Folosesc sita nepresurizata pt. duble si cantaresc 16 g cafea boabe, pe care o macin.
Nu inteleg insa de ce se stinge ledul de incalzire dupa cca 10 secunde de la apasarea butonului.
Multumesc pentru sfaturi.
(25-09-2015, 16:57)Silvio Wrote:(25-09-2015, 12:54)Renatissimo Wrote: ....obtin 60 ml in cca 12 secunde. Macinatura pare a fi consistenta (granulatie, uniformitate) si am grija la tampare. Sa fie doar presiunea de 15 bari de vina?
dupa volumul obtinut, cel mai probabil ai dozat cca 14/15g in sita. Incearca sa macini plecand de la setarea cea mai mica , pt cel mai fin si de acolo te muti mai sus cu o treapta pana obtii 60 ml in 25-30 sec.
La ce debit ai avut la curgere, presiunea a fost f. mica
Voi incerca. Multumesc pentru sfat.
Gaggia Classic, Gaggia MDF, portafiltru fara fund, Porlex mini mill, Hario V60