Welcome Back Log In Create Account

Ce inseamna cafea proaspat prajita si dupa cat timp o consumam?

Recomandarea mea este de a incerca cafeaua de la toti prajitorii dupa acest forum , toti avem cafea de calitate , toti suntem profesionisti , important este ca Dvs sa serviti cafeaua ce vi se potriveste , acum sunteti incantata de ce fac eu dar ar fi bine sa incercati si ceilalti prajitori iar daca veti reveni la mine ... " sporeste Doamne , sporeste [SMILING FACE WITH OPEN MOUTH AND SMILING EYES] "
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn

Reply
(26-10-2015, 16:17)honciucmihai Wrote:
Dupa cel cu mustata ingusta a venit altul cu mustata stufoasa si timp de 50 de ani bunicilor , parintilor nostri le-a fost luata toata agoniseala , indobitocirea a fost ridicata la nivel de politica de stat , cenzura trona si multe altele pe care ma bucur ca o parte din voi nu le-ati trait , le stiti doar din carti sau din vorbele parintilor

tot timpul raul a fost unidirectional considerat....nu te mai stresa......si de obicei ,,binele'' a invins (vezi lozincile lui churchill despre asta)
marketing-ul e omniprezent si in istorie :).........desi daca nu suntem mainstream la cafea te-ai fi asteptat sa nu fim nici la istorie, dar nu poti fi cu toate probbabil
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

Reply
In ultima saptamana am baut o cafea din ce in ce mai veche, pusa intentionat la "maturat", ca sa ma lamuresc personal cum e cu ce s-a discutat aici.
Azi am baut ultimele boabe, cele care facusera o luna, prajite pe 11 oct, si nu stiu daca mai rezistam daca mai erau...
E clar, dupa 3 saptamani incepe sa se duca aroma, realmente palpabil... chestie care nu stiu ce ma mira, o stiam si de pe vremea celei de supermarket, cand eram fortat sa iau 500g, ca la sfert nu se gasesc boabe nici acum... care 500g ma tineau in jur de o luna.
Si atunci ultimele zile erau cu oftaturi, cu gandul la ce buna va fi cea din punga care va urma sa o desfac...

Reply
Nu suporta comparatie. Atunci boabele deja vechi se oxidau accelerat pana la ...lemn. Acum gazele ies treptat, trecând de la faza de prea proaspăt prăjită la bună de consum si apoi la cafeaua fadă.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Depinde si de modul de pastrare.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm

Reply
Asa este, modul si conditiile de pastrare sunt determinante.
Consumand cafea zilnic (sau aproape zilnic), avand inca in memorie gustul celei oxidate (comerciale), pot spune ca de fapt nu exista un raspuns clar la tema thread-ului.
Nu cred ca putem delimita limpede timpul de valabilitate (pana in ziua a 14-a este buna, in ziua a 15 e expirata). Nu se poate spune asta.
Cel mult putem veni cu observatii personale, desigur subiective. Asta voi face si eu, motivul postarii fiind experienta de ieri, cand am consumat o cafea "prea proaspata".

Ieri, am ramas fara cafea (nu am mai luat in calcul musafirii, asa ca micul "stoc" s-a terminat prematur). Am prajit, am pus-o in pungi incomplet inchise la o temperatura usor sub cea a camerei si am facut prima extractie dupa o ora (de la prajire).
Nu pot spune ca mi-a placut in mod deosebit, dar am un raspuns acum: intre cafeaua de o ora si cea de 2-3 saptamani, o prefer pe prima.
Am simtit arome, care devin dupa o zi mult mai clare, mai cristalizate. Dupa ziua 2-3, aromele exista, poate chiar la un nivel maxim dpmdv, iar curgerea si aspectul general devin mai placute. Dupa ziua 4-5 curgerea devine perfecta, crema consistenta, cafeaua se echilibreaza (tot aici modific usor setarile rasnitei). Parca urmeaza un mic "palier", de 1-2 zile, dar dupa aceea totul se estompeaza, cafeaua pierzand constant notele subtile, aromele in general, diversele soiuri urmand un fel de convergenta a gustului spre aceeasi zona (nu chiar punct), diluandu-si cumva identitatea. La aproximativ 2 saptamani, pentru mine, cafeaua este la limita, in conditiile pastrarii la temperatura camerei sau 1-2 grade mai jos, in pungi cu supapa (in borcane de sticla nu mi-a placut dupa 7-8 zile).
Scriu toate astea sub rezerva subiectivismului, a aprecierii personale, care nu poate fi in niciun caz reper general.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"

Reply
Am si eu o intrebare... Pana acum am schimbat mai multe prajitori ca sa incerc diverse cafele.
La ultima comanda (nu cred ca e imp de la cine). Ceva a fost diferit(nu neaparat in sens rau).

Am comandat 3 sortimente de cafele (2 blenduri propri si un sortiment de origine).
Ce mi s-a parut interesant a fost ca dupa ce am reglat rasnita pentru primul blend pentru celelalte pungi inclusiv la cea de origine nu a fost nevoie sa mai reglez nimic (nici macar un dinte sus sau jos) ca sa obtin acelasi timp de extractie cu aprox aceasi forta de tampare si gramaj.

Ca si gust pot sa zic era o diferenta. Dar am consumat punga dupa punga nu toate 3 in paralel ca sa le pot compara mai exact.

Sa inteleg ca daca bobul de cafea are cam aceeasi marime si probabil cu acelasi profil de prajire nu prea mai conteaza asa de mult reglarea rasnitei?.
Lelit PL41TEM + Lelit PL043MMI + Ascaso Precision Competition Filter 57mm + Tamper LELIT PL 100

Reply
(18-12-2015, 12:13)Thanatos Wrote: Sa inteleg ca daca bobul de cafea are cam aceeasi marime si probabil cu acelasi profil de prajire nu prea mai conteaza asa de mult reglarea rasnitei?.
Nu. Conteaza si umiditatea din bob iar asta difera de la cafea la cafea, de la prajire la prajire, de la conditii diferite de transport si depozitare si mai ales de la procesare umeda/uscata.

Timpul pentru care eu consider o cafea proaspat prajita este de la 4-5 zile de la prajire (pentru degazare, altfel simt ca ma umfla) si pana la 4 saptamani. Nu sariti! ::)unt campioni mondiali care au testat cafele si au ales sa prajeasca cafea cu 3 saptamani inainte de competitie pentru ca atunci au simtit maximul in acea cafea.
    Sunt foarte importante conditiile de pastrare: Punga de capacitate cat mai apropiata de cantitatea depozitata, dotata cu valva, pastrata in spatii bine ventilate, fara mirosuri straine, ferite de aer, temperaturi extreme si aer. Adica nu frigider sau congelator ci un dulap.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II

Reply
Reactivez topicul cu o informatie interesanta! Daca gresesc cu ceva, poate ma corecteaza Ernest Valentin.

Concurentele care au ocupat locurile 1 si 3 la campionatul de barista, de la cafeneaua Origo, au folosit cafea prajita de 20 de zile! Era  de la Ninety Plus, dar era prajita de 20 de zile... Probabil s-au facut ceva teste pentru a se ajunge la concluzia asta. De gandit, de studiat si de testat...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Iti dai seama ca altaieri voiau toti cafea prajita de 1 zi? iar acum o sa alergam dupa cafele prajite de 3 saptamani? PT un homeroaster e foarte usor de consumat cafea in orice interval de la prajire. Pt un user care cumpara cafea de la shop-uri e putin mai greu dar nu imposibil.

Este destul de tentant sa stai 3 saptamani cu o cafea in dulap, si sa nu o poti degusta des. Am sa incerc acest experiment, tocmai cu Etiopia care urmeaza sa o prajesc.

RaduCarutasu poate sa ne spuna mai multe despre consumarea cafelei la o distanta de timp de la prajire.

Reply
Eu cred ca exista un "sweet-spot" ca si interval de timp in care o cafea exceleaza: unele chiar la 4-5 zile dupa prajire,altele la mai mult de 14 zile.Personal nu am reusit sa scot nimic care sa ma multumeasca la 21-30 zile dupa data prajirii.
Cum descoperi momentul oportun?- incercari nenumarate :D

Reply
Dacă nu e cafea bună ( locu 1 la miss) nu cred că trebuie atât preludiu, IMO.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Pe de alta parte, la campionat s-au folosit metode de filtrare. In espresso vad diferita problema, pentru ca avem nevoie de ceva dioxid ca sa inspiram un shot ok Smile

Reply
(11-09-2017, 17:21)Lyvyoo Wrote: pentru ca avem nevoie de ceva dioxid ca sa inspiram un shot ok Smile

Asta am observat si eu:pentru miros cafelele proaspat prajite miros mai intens-iar unele cafele cu buchet floral te pot seduce devreme dupa prajire, multe din ele insa cand le pui pe limba multe sunt "atac asupra simturilor".Exista o rata la care anumiti compusi organici volatili se evapora-cat de repede?,in ce proportii?,la ce temperaturi?-greu de stabilit in practica noastra, iar asta conteaza enorm in aprecierea gustului si aromei unui shot.
Un barista ,la nivel de competitie, testeaza mult: dispune de multa cafea(de calitate),are mult timp la dispozitie( slujba lui), este incurajat sa studieze si sa aplice in practica si atunci cand merge la competitie cu cafea prajita acum 20 de zile asta inseamna ca el/ea stie ca atunci este momentul oportun sa extraga acea cafea Smile

Reply
Lavinia (locul 1) a folosit cafeaua de la ninetyplus, Flavia (locul 3) a folosit Etiopia Guji ce a fost disponibila si in magazinul online (45 lei/250grame) si servita constant la Trofic (bucuresti) si Roots(Cluj) plus ocazional la alte locatii partenere.
Da, mai ales pentru Guji (procesata natural), am vrut sa fie in jurul a 20 de zile. Atasat aveti si o poza cu ce cafea am fost pregatiti pt aceasta proba.
Si ca totul sa fie si mai interesant, Lavinia a folosit un BLEND din Panama si Etiopia Smile

Attached Files Thumbnail(s)

Aeropress, V60, Kalita wave, Kinto 01, Hario Syphon, Gabi Master A, Comandante Nitro blade, Hario v1 scale, Acaia Pearl, Acaia Lunar,  Synesso, Mythos 1

Reply
Ehhhh... , acum se explica de ce nu mai gasesc eu Guji la Claro... Cool ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Cred ca este f important ca după deschiderea pungii de cafea (proaspăt prăjită ) sa fie imediat folosită.dupa câteva ore calitatiile ei se diminuează semnificativ.

Reply
De ce spui asta? Dacă o tii într-o punga resigilabila, cu zipper, sau borcan cu garnitură, nu cred să fie probleme, însă nu la infinit, vorbim de o săptămână probabil dacă tot o deschidem si închidem.

Reply
Ma risc sa afirm ca acel "sweet spot" difera in functie de soiul cafelei dar si de gradul de prajire. Cafelele prajite mai inchis merg consumate mai devreme, pe cand cele light au nevoie de de ceva timp sa se aseze. Astept sa fiu corectat daca gresesc.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
Are logica ce spui si sunt aproape sigur ca este real , astea prajite mai inchis scot mai mult la suprafata volatilele , insa pe undeva nici nu cred ca se pot mentine valabile , tot atat de mult  ca si cele prajite lights , asta printr-o analogie la ce sta scris mai sus....insa merita verificat sau macar tinut cont , in observatie pe viitor ...remarca interesanta de altfel... Cool ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
In opinia mea cafeaua prăjită în așa  mod in care după cam 10 zile "ar avea de gând "sa apăra uleiurile volatile pe supr. e ideal. Mai puțin se duce spre "păioasa" și iar mai mult spre amarui.daca apare uleiul pe supr bobului atunci cafeaua chiar își pierde aromele repede.ma refeream la cafeaua consumată imediat dupa deschiderea pungii deoarece chiar dacă avem grija ca apoi punga sa fie închisă ermetic tot sunt diferențe sesizabile

Reply
"...Cafelele prajite mai inchis merg consumate mai devreme, pe cand cele light au nevoie de de ceva timp sa se aseze."
"...Are logica ce spui... astea prajite mai inchis scot mai mult la suprafata volatilele..."

da, asa mi se pare si mie intuitiv, dar...
decenii la randul, cafele bune, care se pastrau bine, erau (mai spre) dark roasted!
acum, 'se pastrau bine' e contestabil in forum si oricum, presupune mai mult decat boabe lucioase, presupune eventual si un procent de robusta si o echilibrare a rozetei gusturilor din mai multe cafele nu neaparat ultra scumpe... etc. (odd/off topic)

si... cand faceti o salata din toate, inclusiv condimente cu varia volatile, nu practicati cateva aruncaturi de ulei de masline extra?
traiesc cu impresia ca uleiul acela mai 'etanseaza' oarecum din pierderile de volatile si ajuta la pastrarea unei 'prospetimi', inclusiv a frunzelor...

in aceeasi idee, boabele lucioase, fin acoperite cu uleiuri isi conserva mai indelung aromele 'prinse' in matricea bobului;

si ca tot vorbim de uleiuri, unele din cele ce apar la suprafata, dupa 10 sau mai putine zile, pot fi din cele ... aromate, sau de nutrition enhancers Smile
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Quote:in aceeasi idee, boabele lucioase, fin acoperite cu uleiuri isi conserva mai indelung aromele 'prinse' in matricea bobului;
Depinde totusi de gradul de prajire pe care il suporti. Daca esti cu florile pe campii / 3rd wave / addicted / bitter hater :) atunci conservarea aromelor chiar nu mai are nicio importanta. Daca esti ok cu notele de nuci, alune, ciocolata, s-ar putea sa fie un pont bun.

Reply
@radudani :  " ... decenii la randul, cafele bune, care se pastrau bine, erau (mai spre) dark roasted!  ..."

...
La fel ca in buna traditie italiana dealtfel , ...recunosc ca in unele dimineti si nu numai ... Cool , ma incearca cate o tendinta spre dark - lucios , doar pentru un refresh ( sau asa...in amintirea unei cafele adevarate , de pe vremuri...)  insa nu pot sustine prea mult timp tendinta , din cauza firii schimbatoare omenesti  ( la mine ma refer aici !) , insa ...obisnuita conserva ...in anumite cazuri , poate face uneori minuni...gen Izzo Gold sau mai bine Silver ( ..de Napoli ) de la herr Ionut C.  se dovedeste o alternativa in acest sens...mai ales cu o Sambuca de Molinari langa , o zi noroasa , devine un paradis... :D ...insa nu toata lumea impartaseste senzatia...si o conditie obligatorie , este sa fie pastrata cat mai bine inchisa / etans...

Reply
Pe vremuri , cand "tropaiau " hormonii in mine ma luam dupa trend , fetele frumoase sunt inalte , slabe , cu talia la gat , alergam dupa asa ceva ( atunci era o adevarata epopee sa convingi o fata , nu ca acum , cei ce au trait vremurile stiu despre ce vorbesc [emoji6]) acum au mai trecut anii si am ajuns la concluzia ca cele cu forme ( nu exagerate ) , personalitate , gusturi si arome [emoji41][emoji41][emoji41] raman mult mai mult in amintire .
Cine intelege , intelege [emoji57][emoji57][emoji57]
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn

Reply
Levo Wrote:...gen Izzo Gold sau mai bine Silver...si o conditie obligatorie , este sa fie pastrata cat mai bine inchisa / etans...

da si eu am preferat pe departe Izzo Silver; la vremea aceea (aveam Bezzera Magica) a fost chiar una din surprizele... cunoaterii Smile
apoi am descoperit ca se poate bea un espresso la Autogrill, cu Kimbo; am luat de la ei Kimbo (miscela esclusiva per Autogrill) si mai apoi din tara; cu Kimbo am mers si pe Strega foarte bine; eram intr-o faza in care fugeam de amar (asa-i cafeaua nu?) si am facut un Kimbo 'bitter-less' care m-a lasat masca Smile
(imi pare ca nu-i mare diferenta intre Kimbo Autogrill si Kimbo Superior... daca-s ambele la cel mult 2 luni de la prajire)
in plus, am putut folosi in continuare rasnita, n-a fost nevoie s-o demontez, ca dupa un Meinl, luat la stramtoare...

ce e adevarat: cum prajesc acasa, n-am logistica/practica pentru conservat cafeaua prajita si cam toate astea cele bune, odata desfacut ambalajul original (si nu le portionezi pentru congelator), se duc in cateva zile!

pe Strega, cafelele astea le fac in rampa pana la 1 bar (pana in 7 sec de pompa), cu pompa intreaga, apoi salt relativ brusc la max (cca. 8 bar, camera cilindrului e mai goala, vor curge cca, 27-28g), eventual, cu retinere de levier pentru o presiune de debut si mai mica, 6 bar: 18g in -> vreo 22g out, in cca. 40 sec;
un ristretto, acel - in zilele bune - 'caramel bomb' Smile 
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
As vrea sa va intreb cum procedati atunci cind comandati cafea proaspat prajita si ajunge la voi cu intirziere? Am hotarit sa fac trecerea de la cafeaua comerciala la ce proaspat prajita, deci luni am facut comanda si am confirmat la telefon. Ieri dimineata am primit mesaj de la curier ca livrarea coletului sa va face in cursul zilei. Pina la ora asta nici urma de cafea. Am sunat la firma de curierat si nu raspunde nimeni.
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi

Reply
Ce prajitorie?
Situatii de tot felul apar datorita curierilor de obicei. Sau datorita prajitorului care comunica intarziat ca nu a avut prajita in ziua comenzii si a prajit a doua zi, trimitand poate prea pe seara.

Reply
...Nasol moment , oricum nu pierzi nimic , pentru ca de regula vine prajita cu doar 2-3 zile in urma si oricum trebuie lasata la degazat...asa ca din momentul primirii , pana in momentul rasnirii , ar cam trece o saptamana...daaaar...curierul NU este in regula.
     Se prinde una bucata curier si se baga intr-o sedinta operativa urgenta...iar aici sunt 2 solutii si anume :  1 . Bribe... :D ...  , sau  2. Prepare for battle... :aq:...restul sunt paleative temporare , care nu rezolva problema - doar traim in RO... :D  ...si asta ne ocupa tot timpul...

Reply
Luni am facut comanda la Sarkis. In scurt timp am fost sunat de in domn, am confirmat comanda, mi-a spus ca o trimite in decursul zilei dar ca in Arad au mai fost problem cu cei de la Fan Courier. Pot sa dau si numarul AWB 93944056, conform caruia curierul a ridicat coletul in aceeasi zi. Acum este aproape ora 4 deci este foarte posibil sa nu primesc comanda nici astazi.
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)