Asa este, modul si conditiile de pastrare sunt determinante.
Consumand cafea zilnic (sau aproape zilnic), avand inca in memorie gustul celei oxidate (comerciale), pot spune ca de fapt nu exista un raspuns clar la tema thread-ului.
Nu cred ca putem delimita limpede timpul de valabilitate (pana in ziua a 14-a este buna, in ziua a 15 e expirata). Nu se poate spune asta.
Cel mult putem veni cu observatii personale, desigur subiective. Asta voi face si eu, motivul postarii fiind experienta de ieri, cand am consumat o cafea "prea proaspata".
Ieri, am ramas fara cafea (nu am mai luat in calcul musafirii, asa ca micul "stoc" s-a terminat prematur). Am prajit, am pus-o in pungi incomplet inchise la o temperatura usor sub cea a camerei si am facut prima extractie dupa o ora (de la prajire).
Nu pot spune ca mi-a placut in mod deosebit, dar am un raspuns acum: intre cafeaua de o ora si cea de 2-3 saptamani, o prefer pe prima.
Am simtit arome, care devin dupa o zi mult mai clare, mai cristalizate. Dupa ziua 2-3, aromele exista, poate chiar la un nivel maxim dpmdv, iar curgerea si aspectul general devin mai placute. Dupa ziua 4-5 curgerea devine perfecta, crema consistenta, cafeaua se echilibreaza (tot aici modific usor setarile rasnitei). Parca urmeaza un mic "palier", de 1-2 zile, dar dupa aceea totul se estompeaza, cafeaua pierzand constant notele subtile, aromele in general, diversele soiuri urmand un fel de convergenta a gustului spre aceeasi zona (nu chiar punct), diluandu-si cumva identitatea. La aproximativ 2 saptamani, pentru mine, cafeaua este la limita, in conditiile pastrarii la temperatura camerei sau 1-2 grade mai jos, in pungi cu supapa (in borcane de sticla nu mi-a placut dupa 7-8 zile).
Scriu toate astea sub rezerva subiectivismului, a aprecierii personale, care nu poate fi in niciun caz reper general.