• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Trecutul "glorios" al espressomanilor, in materie de cafea

#1
Descoperind (aproape stupefiat) o postare pe Softpedia de acum 7 ani si o data cu sugestia lui ballozzy, am creat acest topic in scopul aducerii aminte a vremurilor de trista amintire. Macar ca amuzament, daca nu ca si rubrica "asa nu" pentru urmasi.

Asadar, ce cafele v-au intunecat mintile pana sa capatati microbul espresso-ului de calitate, ce espressoare v-au pacalit simturile, ce intamplari din trecut v-ar face acum sa zambiti?! Eu m-am spovedit in postul de mai sus, am sufletul curat Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#2
Eu eram consumator de filtru, french-press, ibric. Nu ma prea interesa gustul: cu cat era mai acra, mai amara, mai arsa, cu mai multa cofeina imi parea mai OK. Fara pic de zahar. De obicei vanam Robusta pura prin supermarket-uri (stiti ce greu se gasea?).
De la faza asta am trecut direct la espresso acum cativa ani. M-am documentat pe internet si am sarit peste faza Saeco/ Krups/ Rhonson/ Dolce Gusto/ etc.

Trebuie sa recunosc ca in lipsa unei cafele bune, proaspat prajita, inca beau orice (mai putin decaf) decat sa intru in sevraj din lipsa cofeinei - sunt dependent.

Bunica (sa-i dea Dumnezeu sanatate!) face o cafea dumnezeiasca la ibric (gustul copilariei?), aproape din orice materie prima - de la ea deprins obiceiul bautului cafelei cand eram inca copil.

Amin!
Bezzera BB005 TM, Aeropress, Hario v60 Icecoffee Maker, Lelit PL41TEM, Lelit PL43MM
 
Reply
#3
Smile  Smile  Smile Pai eu zic sa sapam mai adanc, mai ales ca unii eram tineri prin mileniul trecut si am fost, e drept ,fara voie,contemporani cu Ramses  de Scornicesti.Dragii mosului pe vremea cand se ridica cu spor nemaivazut marea piramida din orasul de pe valea Nilului local ,Dambovita care va sa zica si canalul Dunare_ Marea Neagra se sapa cu mainile unor sclavi recunoscatori si entuziasti si postul alimentar 24 din 24 era virtute necrestina,dar virtute,omul de pe aceste meleaguri consuma nechezol.Nu stiti ce este asta?Pai o chestie care astazi ar putea fi considerata material de constructie pe la poduri.Era  grosier ca un grohotis si avea o culoare pamantie (nu stiu altitudinea negativa  a gropilor de pe unde era cules,sau daca solul era vulcanic sau nu-poate vulcanic noroios).Se umfla in ibric ,ca expresorul era interzis fiind inventia dusmanului , si in general producea o greata permanenta ce nu mai pemitea cel putin cateva ore ingurcitarea a ceva alimentar,ceva ce oricum era cam scump la vedere,exceptand orele matinale la care se formau adevarate cozi de dragon.Si uite asa, cand cate un contrabandist mai scotea la vanzare cu miscari de prestidigitator cate un borcan de ness, era mare bucurie.Beam asa mai in clandestinitate  vascozitatea aia si laudam pe Ra,ferindu-ne de privirea exersata a celuilalt la sacosa noastra.Stateam atenti cum se zicea pe atunci, "cu ochii ca pe butelie",de fapt un alt obicei al acestei minunate specii numite roman.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#4
Big Grin Strict arheologic vorbind ,e vorba de stratul specific doar epocii de "cacao",strat ce separa epoci normale in civilizatia cafelei.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#5
Nu voi incepe cu "iarta-ma parinte caci am pacatuit" pentru ca nu consider asta, dar voi spune tot.
Da, in acea perioada pe "lista prajitorilor" aveam o bacanie din spate Hanului lui Manuc (pa langa libraria Agenda) de unde luam kilograme de nechezol lunar, pentru neamuri si prieteni, plus un sofer de tir care imi aducea in principal Alvorada wiener kaffe. Tot de dincolo am baut prima cafea mai acida, un Albrecht pe care o laudam cum aveam ocazia. 
Ca aparate, dupa ibric, termoplonjor, filtru, moka pot, am trecut la espressoare. Primul a fost un Saeco refurbished manual, care cred ca ajutat de o cafea proaspata si site nepresurizate ar fi dat rezultate. Doar ca eu, manivelam la el ca la masina de tocat, pana umpleam cana dintr-o sita de cafea vidata. Faceam de la 10 curse in sus.
Pe "parintele" Lyvyoo, desi citisem cam tot ce era la acea vreme pe pe SP, l-am apostat cu intrebarea ce sa aleg intre 2 automate. Unul dastept se si spala si se si decalcifiaza singur, nu? Numai harul sau, m-au facut sa termin cu peregrinarile prin desert si sa apuc drumul drept spre Holly Coffee Grail.
Hallelujah!
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#6
Eu, mai junior de fel, am inceput direct cu saeco syntia acum vreo 4 ani.(asta aveau parintii acasa).

Imi faceam jumatate de cana (cica cafea) peste care turnam lapte rece din frigider Smile.

In weekend mesteream la clabuci din lapte si extrageam cafeaua in acea spuma (cica latte machiato) intr-un pahar transparent de cocktail.
Toate cu boabe illy

Dupa ce am plecat de acasa, am achizitionat un saeco poemia, care ma adus pe acest forum, dupa ce am extras acea jumatate de cana de "cafea", care nu mai avea gustul "bun" de acasa ...
                                                          
                                    Vario Mahlkoning Home | Expobar Office Leva (HX) | Tamper Tidaka Epico | IMS basket                                               Timer KitchenKraft | Latiere Motta Europa | Cafelat Knockbox & Tamping Mat | d'Ancap & Inker cups | Cantar On Balance 
 
Reply
#7
Eu am inceput cu dolce gusto, ca na, trebuia sa avem ceva cafea cu care sa ne servim musafirii. Smile  Daca tot aveam capsule pe stoc, am baut si eu, ca latte machiatto mi se parea fascinant. Auzi, cica latte cu lapte din lapte praf... Repede m-am saturat de gustul de ars pe care-l simteam indiferent de sortimentul de capsule ales. Aproape ca apucasem sa comand un saeco de vreo 500 de lei cand am descoperit topicul de pe softpedia si am amanat achizitia de scule cu vreo 6 luni, cand am sarit pe Gaggia Clasic si Cunill Tranquilo. La inceput eram mai fermecat de latte art decat de aromele din espresso si asta m-a tinut vreo 2 ani. Acum imi place sa beau espresso si sa fac cappuccino.   Big Grin
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#8
Povestea e lunga,insa experientele au fost putine si asemanatoare.
Cafea la ibric s-a baut in casa inca din '90. Cand a revenit batranul din Italia in 94 s-a carat dupa el cu un saeco classic (prevad a fi model 92 single head, SB) ani de zile se tot alterna intre el si ibric + jacobs sau tarziu lavazza. Recet( 2010) am descoperit moka si moka brikka + cafeaua pelini.era un salt calitativ considerabil la acea vreme. In tot acest timp espresso-ul italian era ceva mai bun decat in ro sau acasa.in 2012 saeco a crapat...si timp de 2 ani am tot citit si analizat piata, abia in 2014 luand decizia de a face investita.noroc ca am gasit acest site si pe Liviu care m-a sfatuit si ajutat sa inteleg mai usor ce am nevoie.
Cafeaua nu mi-a adus numai placeri gustative ci datorita ei/forumului am cunoscut oameni exceptionali Smile
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#9
Dupa nechezol si inka de pe vremea de ''trista amintire '', dupa Jacobs si altele de aceeasi teapa la aragaz a aparut minunea de cafea turceasca gustata la ei si dupa aia ani de zile de disperare sa fac rost de aceeasi cafea (cumparata de acolo) , ibric samd vine vestitul Espressor cu pastile Espresso Point care mi-a mai mancat niste ani din viata (bani si sanatate )  vineeeeeeee  Lelit PL62T chiar luni  36

 Dupa asta ce-o mai fi ???  Cred ca toata lumea ar dori sa afle !!
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#10
Chiar asa de mult nu am decăzut. După moka nu a mai apărut nimic pana la espressor
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#11
Eu am baut prima data ness Amigo amestecat cu cola la petrecerea de sfarsit de clasa a saptea. Urmatoarea intalnire cu ness-ul am avut-o incepand cu anii de studentie unde ne faceam 3 in 1 in camin. Am mai avut 2 cani de italian mocca pana acum 2 ani cand mi-au facut parintii cadou un espressor DeLonghi si o rasnita Gorenje (modelul clasic cu lame). Intre timp la birou ne luasem un aparat cu capsule Nespresso, capsule pe care le aduceau colegii care mai plecau din tara. Mi-a placut gustul capsulelor Nespresso si am fost aproape sa-mi cumpar aparat si pentru acasa, singura grija era sa nu raman fara capsule. Atunci am dat peste forumul acesta, restul e istorie... Cool
Vario K30|VBM Domobar Super PID|Sita dus IMS|Site IMS 14g&17g
|Aeropress|Kinu M47|Brewista&ConceptArt scales|ibric alama
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)