Espressoman infocat
Posts: 120
Joined: Mar 2017
Ineu
Si inca ceva, am citit ca versiunile anterioare ar fi avut probleme cu garnitura pistonului care lasa sa treaca apa deasupra acesteia in timpul apasarii. La mine nu trece apa iar lasat liber nu aluneca deloc
Lelit PL41TEM ,Eureka single dose, Kinu M47, sita ascaso 14/20, sita ims 12/18 , PF naked
Tamper Lelit 57.35 , Latiera 350ml, LOGOCUPS ,
AEROPRESS , CAFFLANO COMPRESSO
Espressoman infocat
Posts: 1.039
Joined: Nov 2017
Bucuresti
28-06-2019, 16:57
(This post was last modified: 28-06-2019, 17:05 by dragos.stoian.)
Prima extracție reușită cu Kompresso, pe o cafea de la nea Florescu (Alez-y Esspreso blend), avea mai multa crema la început, dar am facut poza la câteva minute după si s-a mai disipat.
M-am chinuit ceva cu multe shoturi ratate, pana mi-am dat seama ca nu macinam destul de fin. Acum cand a iesit apăsarea a necesitat un efort maricel, dar gustul a fost f echilibrat.
Imi rămâne multa apa in cilindru după ce apas la maxim, deși nu am problema descrisă cu cilindrul care cade singur, iar apa nu scapa deloc pe lângă garnitura.
Am reusit extrag cea mai mare parte din apa cand am măcinat mai grosier dar gustul a fost oribil si nu am obținut crema.
E normal sa ramana asa multa apa deasupra? De obicei pun cam 65-70 ml
Lelit PL81T, Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton
Espressoman infocat
Posts: 202
Joined: Jan 2018
Cluj-Napoca
28-06-2019, 18:51
(This post was last modified: 28-06-2019, 18:51 by LucianS.)
Pare cam putin lichid in ceasca, l-ai cantarit? Ar trebui sa ai 30-40g.
Lelit PL41TEM, Kinu M47, Ascaso i-mini i1, Cafflano Kompresso, tamper+nivelator Motta, Bialetti Moka /w IMS.
Espressoman infocat
Posts: 120
Joined: Mar 2017
Ineu
28-06-2019, 18:55
(This post was last modified: 28-06-2019, 18:56 by kcosmin1985.)
Eu personal pun undeva putin sub gradatia de 60 ml. In ceasca intre 22 si 25 gr imi place cel mai mult gustul
Dupa pahar are undeva la 20 gr cred
Lelit PL41TEM ,Eureka single dose, Kinu M47, sita ascaso 14/20, sita ims 12/18 , PF naked
Tamper Lelit 57.35 , Latiera 350ml, LOGOCUPS ,
AEROPRESS , CAFFLANO COMPRESSO
Espressoman infocat
Posts: 1.039
Joined: Nov 2017
Bucuresti
Nu am cântări ca eram la munca,o sa fac asta acasa, am luat o gură f mica înainte de poza deci sa zicem ca era 20 si ceva,poate 25g
Lelit PL81T, Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton
Espressoman infocat
Posts: 1.039
Joined: Nov 2017
Bucuresti
Iese ceva mai bine, dar crema se disipeaza f repede, asa e si la voi? Cafeaua e prăjită de vreo 2 săpt,măcinată pe loc
Lelit PL81T, Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton
Espressoman infocat
Posts: 2.512
Joined: Nov 2013
Bucuresti
Da, crema nu e deloc persistenta
Dar nu e nici o problema
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
Espressoman infocat
Posts: 1.039
Joined: Nov 2017
Bucuresti
(03-07-2019, 18:05)vladdooo Wrote: Da, crema nu e deloc persistenta
Dar nu e nici o problema
Mersi, o sa incerc si cu o italiană cu robusta, pt corp
Lelit PL81T, Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton
Espressoman infocat
Posts: 1.039
Joined: Nov 2017
Bucuresti
Ma intreb totusi de ce nu persistă crema,daca generează aprox 9 bar? O fi plastic dar se extrage destul de bine
Lelit PL81T, Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton
Espressoman infocat
Posts: 120
Joined: Mar 2017
Ineu
04-07-2019, 08:55
(This post was last modified: 04-07-2019, 08:58 by kcosmin1985.)
Crema nu cred ca e mare problema ca se disipeaza repede, oricum se bea din 2-3 ''guri'' , mai important e gustul.pt mine
Lelit PL41TEM ,Eureka single dose, Kinu M47, sita ascaso 14/20, sita ims 12/18 , PF naked
Tamper Lelit 57.35 , Latiera 350ml, LOGOCUPS ,
AEROPRESS , CAFFLANO COMPRESSO
Espressoman infocat
Posts: 645
Joined: Apr 2012
Ploiesti
Stiti vreun site, de preferat din afara tarii, de unde se pot cumpara garnituri (bune) pentru piston?
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
Espressoman infocat
Posts: 574
Joined: Feb 2017
Târgu-Mureș
Ai încercat la importatorul din România și ai vreun motiv bun pentru care dorești din afara țării?
Nu cred că la Cafflano ar putea să fie vorba despre mai multe standarde de calitate în funcție de țări.
Vezi:
http://tastecrafters.ro/ sau discută cu
razvanMB.
Espressoman infocat
Posts: 120
Joined: Mar 2017
Ineu
07-07-2019, 17:01
(This post was last modified: 07-07-2019, 17:01 by kcosmin1985.)
Lelit PL41TEM ,Eureka single dose, Kinu M47, sita ascaso 14/20, sita ims 12/18 , PF naked
Tamper Lelit 57.35 , Latiera 350ml, LOGOCUPS ,
AEROPRESS , CAFFLANO COMPRESSO
Espressoman infocat
Posts: 14
Joined: Oct 2018
București
@
dragos.stoian, depinde de cafea. Am avut cafele unde am obținut o cremă foarte densă. În general, cu cât e mai bine prăjită cafeaua, cu atât crema e mai densă.
Aeropress, Kompresso + Comandante
Espressoman infocat
Posts: 1.039
Joined: Nov 2017
Bucuresti
(08-07-2019, 22:13)elbear Wrote: @dragos.stoian, depinde de cafea. Am avut cafele unde am obținut o cremă foarte densă. În general, cu cât e mai bine prăjită cafeaua, cu atât crema e mai densă.
E adevărat,tocmai am descoperit asta cu o Passalacqua napoletana super prăjită
Lelit PL81T, Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton
Espressoman infocat
Posts: 1.039
Joined: Nov 2017
Bucuresti
Funnel high-tech pt Kompresso :-)
Lelit PL81T, Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton
Espressoman infocat
Posts: 120
Joined: Mar 2017
Ineu
(18-07-2019, 12:12)dragos.stoian Wrote: Funnel high-tech pt Kompresso :-)
Prea tare, prea ca la tara
la asta nu m.am gandit
Lelit PL41TEM ,Eureka single dose, Kinu M47, sita ascaso 14/20, sita ims 12/18 , PF naked
Tamper Lelit 57.35 , Latiera 350ml, LOGOCUPS ,
AEROPRESS , CAFFLANO COMPRESSO
Espressoman infocat
Posts: 1.039
Joined: Nov 2017
Bucuresti
18-07-2019, 12:47
(This post was last modified: 18-07-2019, 12:48 by dragos.stoian.)
Chiar functioneaza usor bucata aia de carton lipită cu scoici ca m-am chinuit rau cu pahare de iaurt, nu prea imi ieșea sa tai fix unde trebuia
Dar eu nu am răbdare si nici prea mare îndemânare
Lelit PL81T, Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton
Espressoman infocat
Posts: 574
Joined: Feb 2017
Târgu-Mureș
Dintr-un pahar din plastic (exemplu de la un iaurt) cu fundul tăiat, mi se pare mai simplu.
Sau pahar de cafea to go cum se mai folosește pe aici.
Eu la momentul respectiv am căutat ceva să fie și transparent. Fără vreo intenție de reclamă, am găsit pahare transparente și diametrul corespunzător la Paula Pudding Choco de la Dr.Oetker.
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 12.864
Joined: Feb 2015
Craiova
La orice farmacie... si transparent si e si gradat !
http://www.donaonline.ro/aparatura-si-ac...novei.html
Espressoman infocat
Posts: 211
Joined: Jun 2019
Iasi
25-07-2019, 09:52
(This post was last modified: 25-07-2019, 10:17 by Ciprian75.)
In asteptarea lui Mini, m-am jucat dimineata cu Kompresso in combinatie cu Kinu Pheonix si cu o Papua Noua Guinee Sigri de la Yume. Am rasnit la 1.9, 12g de cafea dar curgerea fost destul de grea asa ca am modificat la 2.1 si am masurat 13g(la 12g am pus bob cu bob si m-am oprit cand s-a facut 13, deci tot 12 ar fi). Tamparea cu lingura Cafflano am facut-o mai intens prima data si mediu a doua oara, drept rezultat obtinand un puc dens la primul si o chestie moale a doua oara. Cilindrul a fost la temperatura camerei, apa fierband a fost turnata imediat ... Primul shot a iesit cam amarui, al doilea mi-a placut, ambele fara crema
. Se pare ca am foarte multe de invatat
)
Espressoman infocat
Posts: 108
Joined: Oct 2014
Bucuresti
Salut,
Pana la urma, ce dimensiune ar trebui sa aiba tamper-ul?
Parca zicea cineva de unul custom made dar nu mai gasesc post-ul. Se mai poate face 1 bucata? Daca da, la ce pret?
Multumesc,
Gaggia Classic + PID Espressuino + steam rancillio V3 + preaheating coil + sita dus IMS + manometru + OPV Bezzerra / Ascaso I-mini i1 / tamper ESPRO 58,4 mm
Espressoman infocat
Posts: 574
Joined: Feb 2017
Târgu-Mureș
De la acest post până pe pagina 10 inclusiv s-a discutat despre tampere:
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid100326
Câteva posturi mai jos de la cel din link este și un model pentru imprimantă 3D. Dar probabil cel mai sigur ar fi să iei legătura cu cineva care a mai printat deja, cum e cel cu site-ul menționat de Liviu sau @
kamasi.
@
Ciprian75 Te obișnuiești destul de repede cu Kompresso. Te joci cu măcinătura, cantitatea, tamparea - câte una pe rând. Eu în zona 12-13g am fost mulțumit de rezultate. Iar la tampare: m-am obișnuit cu tamparea foarte ușoară la început cât se așează puțin cafeaua, apoi tampare finală dintr-o mișcare rapidă/scurtă.
La extracție trebuie să simți că opune destul de multă rezistență la apăsare/strângere, dar nici să-l deformezi(sita se poate deforma dacă se exagerează). Vei găsi un echilibru până la urmă.
De asemenea Yume prăjesc ușor, e mai greu de extras cu Kompresso și nici la prea multă cremă nu te poți aștepta. Dacă ești mulțumit de gust e mai important, iar dacă vrei "aspect" alege o cafea prăjită mai tare decât cea actuală.
Dropshot x Tastecrafters
Posts: 1.111
Joined: Jan 2017
Bucuresti
(25-07-2019, 09:52)Ciprian75 Wrote: In asteptarea lui Mini, m-am jucat dimineata cu Kompresso in combinatie cu Kinu Pheonix si cu o Papua Noua Guinee Sigri de la Yume. Am rasnit la 1.9, 12g de cafea dar curgerea fost destul de grea asa ca am modificat la 2.1 si am masurat 13g(la 12g am pus bob cu bob si m-am oprit cand s-a facut 13, deci tot 12 ar fi). Tamparea cu lingura Cafflano am facut-o mai intens prima data si mediu a doua oara, drept rezultat obtinand un puc dens la primul si o chestie moale a doua oara. Cilindrul a fost la temperatura camerei, apa fierband a fost turnata imediat ... Primul shot a iesit cam amarui, al doilea mi-a placut, ambele fara crema . Se pare ca am foarte multe de invatat )
incearca sa macini o idee mai grosier, o sa iasa si crema, suspectez ca e macinatura prea fina..rezistenta la apasare nu trebuie sa fie foarte mare si mai ales, pe final trebuie sa scada, exact ca la un espressor
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
Espressoman infocat
Posts: 211
Joined: Jun 2019
Iasi
Voua nu va trece apa pe langa piston? Mie din 60+ ml imi iese shot de 24-30 ml
Espressoman infocat
Posts: 1.039
Joined: Nov 2017
Bucuresti
28-07-2019, 20:36
(This post was last modified: 28-07-2019, 20:51 by dragos.stoian.)
(28-07-2019, 19:21)kamasi Wrote: Print 3D
Vreau si eu, si tamper mai ales
(28-07-2019, 20:05)Ciprian75 Wrote: Voua nu va trece apa pe langa piston? Mie din 60+ ml imi iese shot de 24-30 ml
Mie nu imi trece apa pe langa piston,asta e un defect,citește in acest thread un pic mai in urmă.
DAR si mie imi ies uneori 30ml din 60, sa zicem ca o parte raman imbibati in puc,dar ramane destul de multa apa deasupra sitei, care nu mai trece, practic pare ca intampina rezistenta prea mare,desi apas la maxim. Daca macin mai grosier trece tot, dar nu mai face crema si gustul nu e bun
Lelit PL81T, Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton
Espressoman Administrator
Posts: 12.585
Joined: Mar 2012
Bucuresti
Discutiile despre tamper de plastic 3D pt kompresso au fost mutate
aici
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Espressoman infocat
Posts: 18
Joined: Jan 2017
Bucuresti
(25-07-2019, 09:53)kimi_ro Wrote: Pana la urma, ce dimensiune ar trebui sa aiba tamper-ul?
tamperul facut de mine are 46.6 mm. am vazut ca sita este usor ovala diametrele fiind cuprinse intre 46.7 si 47.1 mm
PL92T, PL72, KINU
Espressoman infocat
Posts: 1.039
Joined: Nov 2017
Bucuresti
09-09-2019, 12:36
(This post was last modified: 09-09-2019, 12:52 by dragos.stoian.)
Pățesc o chestie ciudata cu Kompresso: gustul iese prea intens, nu stiu cum sa explic, dar ramane in gura f mult dupa ce am baut, nu intr-un mod placut, si uneori ma doare burta un pic si ma arde pe gat mult timp dupa.
Sunt f obisnuit cu espresso, il beau cu o ratie de 1:2 si nu mi se pare niciodata prea intens,chiar si daca e dark si are robusta.
Am folosit si cafele medium si dark, si proaspat prajite si comerciale.
Dozez cam 11.5-13 grame, apa o torn ori imediat dupa ce fierbe, uneori mai stau cateva secunde pt blendurile mai dark, am.incercat sa aștept si 10-15 secunde daca era prea amar.
Nu e o chestiune de măcinat prea fin, am incercat sa macin mai grosier si dupa ce torn apa curge prin puc înainte sa apas,ceea ce e clar o greșeală pt ca si pe siteul lor zice ca treb macinat atat de fin incat sa nu curga prin puc fara sa apesi.
E ciudat pt ca acasa daca supraextrag pe semiautomat iese amar si cam atat,dar nu asa de 'tare' incat sa nu pot scapa de retrogust si sa ma arda pe gat si la stomac.
Plus ca toate cafelele le-am incercat si acasa si ies f bune pt gustul meu pe espressor.
Tamper am printat 3d si tampez destul de tare.
Imi iese si bun,dar f rar, desi am aceeasi metoda mereu.
Aveti idee ce poate fi, ce pot face diferit?
Lelit PL81T, Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton
Espressoman infocat
Posts: 14
Joined: Oct 2018
București
19-09-2019, 17:54
(This post was last modified: 19-09-2019, 17:55 by elbear.)
Eu întotdeauna aștept în jur de 15 secunde pentru preinfuzie. Când am stat mai puțin, mi-a ieșit mai acidă cafeaua.
În rest, nu știu ce poate fi. Eu folosesc 15 g pentru orice cafea (13 g pentru Gardeli Decaf) și îmi place ce iese. Tampez cu lopățica de la Kompresso destul de tare.
Aeropress, Kompresso + Comandante