Hello There, Guest! Login Register


Cafenea prajire

#31
Verdele ce ni se vinde noua la kg ar trebui corectat in primul rand cu vechimea.
Ca o medie aproximativa, putem considera ca prin stocare se pierd cam 5 puncte pe an.
As zice ca ne putem considera norocosi daca punem mana pe verde de peste 80pt reale.
 
Reply
#32
oare asta nu se preteaza la prajire?
https://www.lidl.ro/p/o-bucatarie-in-sti...n-1/p55365
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#33
(08-06-2021, 21:55)Fane Wrote: oare asta nu se preteaza la prajire?
https://www.lidl.ro/p/o-bucatarie-in-sti...n-1/p55365
1800 W
40°C-200°C

Daca îi hackuiesti softul sa urce temperatura până la 240-250°C și rezolvi problema plevei cumva sa nu ardă inside .... ai mai avea de pus niste pale in tambur,
Rămâi la Huky
Toper Cafemino 1kg + TC4ESP, ACS Vostok, ACS Vesuvius Leva , Expobar Brewtus, Gaggia Mini, La Pavoni Professional, Cafflano Kompresso, Mypressi v.2, Flair Pro 2, DF-83, Niche Zero, ARCO-duo, Kinu Classic+Phoenix, 1Zpresso.
 
Reply
#34
In banii respectivi, poti construi un fluid bed.
 
Reply
#35
Am incercat in cuptor cu gaz la 255 grade, cu un tambur aprroape identic, si a durat 20 minute pana la un FC vag perceptibil.
Cauza principala este viteza de rotatie prea mica, de 3-4 RPM.
O imbunatatire substantiala a fost cand am manufacturat din plasa un tambur patrat, care facea ca boabele sa se prabuseasca brusc de pe un perete pe altul, la fiecare 10-15 secunde, s-a vazut imediat diferenta de agitare, dar tot nu mi s-a parut o solutie de prajire atractiva.

Acesta de mai sus, daca are vartej de aer cald in interior sa zicem ca ar mai compensa un pic, dar ma indoiesc ca se roteste macar cu 10 RPM cat are Gene. Un video ar putea sa ne lamureasca asupra vitezei.
Daca nu are convectie fortata, adica aerul cald ventilat in interior, nu merita deranjul.
Sau luat unul, testat si returnat in aceasi zi, la Lidl ai libertate mare la faza asta.
Ramane problema cu pleava intr-adevar.

(09-06-2021, 07:40)dev Wrote: In banii respectivi, poti construi un fluid bed.

FB de 250-330 grame, cat ar duce un cuptor ca asta nu e chiar abordabil de catre oricine, stii si tu.
Plus alte hibe care le descoperi in timp, sa ne spuna Fane de ce a schimbat tabara, el a avut FB "de sfert" Smile
 
Reply
#36
(09-06-2021, 05:50)umarianos Wrote: Rămâi la Huky

 iti dai seama ca nu ma gandesc sa inlocuiesc huky... intrebam pt niste prieteni. Smile Tongue
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#37
(09-06-2021, 11:26)Fane Wrote:
(09-06-2021, 05:50)umarianos Wrote: Rămâi la Huky

 iti dai seama ca nu ma gandesc sa inlocuiesc huky... intrebam pt niste prieteni. Smile
Aaaaa. Pai dacă e vorba de prieteni, spune-le că merge și la cafea, iese mai în sânge așa puțin dar poate le place.
Toper Cafemino 1kg + TC4ESP, ACS Vostok, ACS Vesuvius Leva , Expobar Brewtus, Gaggia Mini, La Pavoni Professional, Cafflano Kompresso, Mypressi v.2, Flair Pro 2, DF-83, Niche Zero, ARCO-duo, Kinu Classic+Phoenix, 1Zpresso.
 
Reply
#38
Behmor cum a rezolvat problema cu chaff-ul?
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#39
(09-06-2021, 15:41)Fane Wrote: Behmor cum a rezolvat problema cu chaff-ul?
Are o tăviță subt tambur unde ar trebui să o colecteze dar cred că o bună parte se arde fiind în ET.
Toper Cafemino 1kg + TC4ESP, ACS Vostok, ACS Vesuvius Leva , Expobar Brewtus, Gaggia Mini, La Pavoni Professional, Cafflano Kompresso, Mypressi v.2, Flair Pro 2, DF-83, Niche Zero, ARCO-duo, Kinu Classic+Phoenix, 1Zpresso.
 
Reply
#40
(08-06-2021, 10:20)renatoa Wrote: Pentru fanii de Columbii, una buna si una rea: urmeaza un an de recolte deosebite, dar si scumpe.
Nu mai putin de 23 de ferme cu recolte +87 la CoE:

https://cupofexcellence.org/colombia-2021/

... dar cu o medie a pretului de peste 60$ !!! pe kg, depasind pentru prima oara in istoria CoE cafelele din Etiopia, care au avut o medie a pretului inferioara, posibil datorita ofertei mai mari decat in alti ani, peste 30 ferme cu punctaj peste 87.

Cea mai scumpa a fost o Gesha, provenind din ferma lui Pablo Andrés Guerrero Pérez’s, din Buesaco, Nariño, cu un scor de 90.61, vanduta la 135$ !!!
https://javahavanews.com/colombia-cup-of...-magazine/

Vreau si eu o linguritza Smile de boabe... le prajesc la lumanare Big Grin

Scorurile acestea ar trebui sa fie un semn de exclamare apropo de ce se vinde prin targ, sau chiar prin Europa, la punctaje nerealistice.

Cei din Bucuresti le vor putea gusta la Origo, detaliile probabil vor fi publice in cateva zile. Ca idee, mie locurile 3 si 4 mi-au placut cel mai mult din top 5; 11 si 12 din restul. 

E o mica greseala la pret totusi, sunt de 2,2 ori mai mari Smile
Si asta pt ca licitatia se realizeaza la lbs. Practic 1kg = 2,2lbs.
La care mai trebuie sa adaugati, transport si tva. Plus niste analize.
La final o pierdere de prajire, taxe la stat si profit.

Cu toate astea, eu mi-as cumpara cate 1 kg din loturile specificate mai sus, dar sunt gusturi si gusturi Smile
Aeropress, V60, Kalita wave, Kinto 01, Hario Syphon, Gabi Master A, Comandante Nitro blade, Hario v1 scale, Acaia Pearl, Acaia Lunar,  Synesso, Mythos 1
 
Reply
#41
Le-am "tradus" la kg, stiind ca lumea nu e prea familiarizata cu livra.
Preturile din articol, de aprox 30$ pe livra le-am translatat la 60$/kg.
 
Reply
#42
la asta ma refeream "un scor de 90.61, vanduta la 135$ !!!" - ala e pretul pe livra Wink
Aeropress, V60, Kalita wave, Kinto 01, Hario Syphon, Gabi Master A, Comandante Nitro blade, Hario v1 scale, Acaia Pearl, Acaia Lunar,  Synesso, Mythos 1
 
Reply
#43
Oups... linguritza mea tocmai s-a injumatatit... nu-i nimic, ajunge si un BOB  Big Grin

 
Reply
#44
Poate și espresso ?
Toper Cafemino 1kg + TC4ESP, ACS Vostok, ACS Vesuvius Leva , Expobar Brewtus, Gaggia Mini, La Pavoni Professional, Cafflano Kompresso, Mypressi v.2, Flair Pro 2, DF-83, Niche Zero, ARCO-duo, Kinu Classic+Phoenix, 1Zpresso.
 
Reply
#45
Da, il tampezi in picurator...
 
Reply
#46
Kestar tocmai ne-au anuntat ca au devenit importatori ai prajitoarelor Kaleido.
Nu va suna a nimic? No problem, de asta va avea grija reclama in viitorul apropiat.
Si aspectul lor cu totul iesit din tiparele cu care suntem obisnuiti... trebuie sa ai ceva ..."bobitze" ca sa scoti un prajitor cu aspect de janta auto...

Este vorba de o firma chinezeasca, relativ nou aparuta, site-ul american are fix un an de la infiintare, iar finantarea provine de la Alibaba, cei care au inregistrat domeniul kaleido-coffee.com.
Pana acum nu ii vazusem decat pe Aliexpress, acum se dezvaluie noul model de a face afaceri al Alibaba... nu numai vindem, dar si incorporam companiile promitatoare.

Link-urile legate de povestea de mai sus:
https://www.kestarcoffee.ro/catalog/praj...do-1000146
http://www.kaleido-coffee.com/
https://www.aliexpress.com/store/feedbac...05009.html
 
Reply
#47
Ce sa faci cu 150g cand poti praji 300-500g prin metode mult mai economice...
 
Reply
#48
Sampler.
E mult mai greu sa prajesti, uniform, controlabil si reproductibil, 100g decat 500.
Ai putea zice ca la preturile la care se dau samplerele bune, mai bine faci sampler DIY de 300g, "lucru bine facut", ca  balanta "boabe vs sampler pro" nu o echilibrezi nici intr-o viata... si oricum nu arunci restul de 200g ramase dupa cupping, de un blend tot or mai fi bune...
Ramane totusi cazul cand primesti un sfert de verde sample si nu stii cum sa il abordezi ca sa poti trage cat mai multe concluzii dintr-o singura incercare.
 
Reply
#49
In acest clip puteti vedea un unpacking al modelului M2



La 2:48 se poate vedea tamburul care este de fapt o cusca din bare, ca sa fie cat mai transparenta, pentru ca prajirea se face majoritar in IR, vedeti lampa la 3:48.
Faptul ca lampa este amplasata sus, si aparenta lipsa a vreunui airflow duce la concluzia ca avem foarte putina convectie in aceasta masina.
Caldura de la lampa nu are cum sa coboare singura spre tambur, radiatia IR fiind principalul transportator de energie calorica, direct sau prin reflexii de placile laterale lucioase care sunt montate in video in procesul de unpacking.
 
Reply
#50
Poate se mai trezesc unii modernisti la realitate, din bula lor a prajirii cu calculatorul...

http://www.oldcoffeeroasters.com/coffee_...tents1.htm
 
Reply
#51
In timp ce ne talibanizam uni contra altora, crezand ca stim totul despre prajirea cafelei... mai apare cate o maciuca din asta sa ne trezeasca la realitate, ca nu e chiar totul asa cum credeam pana acum...

De exemplu... prajire in doua etape... prajitus interuptus... "proaspat prajita" pe loc, in fata clientului, pornind de la materie prima pre-prajita pana la un stadiu destul de avansat, din cate se vede la ochi, unii ar zice ca light-ul lor e mai light decat ce se vede in punga aia...

https://www.youtube.com/watch?v=xWQ91qAR0Bk&t=18s

Ce ratiuni ar fi in spatele acestei abordari ? Pai, il ametesti pe client ca e prajita pe loc, in fata lui, ceeace e partial adevarat, dar scapi de o serie de inconveniente: degazarea e deja facuta, nu mai ai pleava, fum doar cat sa faca fatza o hota oarecare... probabil si cerinte mai mici de la sanepid pentru locatia respectiva, care nu are statut de prajitorie...
Barista nici macar nu trebuie sa aiba pregatire de prajitor, se vede ca totul e computerizat, cu cod de bare pe punga de "verde".

Si, poate cineva da cu piatra, acum pe loc, fara sa fi gustat, ca ce iese din procedura asta nu e demn de "speciality" ?
 
Reply
#52
Cred ca mai mult e cafea boabe incalzita. Ca ciorba, o tin la rece si o pun la microunde sa nu o mananci teapana...  Tongue
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#53
Reteta din vechime Smile

“ Pentru cafea cu lapte, cafeaua o prăjim ceva mai închis, dar să nu o ardem, iar pentru cafeaua turcească, ceva mai deschis. Prăjitul cafelei să se facă la început încet, apoi din ce merge tot mai iute la o dogoreală mare de jar si nu la flăcări căci în cazul din urmă se poate afuma, mestecând-o continuu. Când cafeaua începe a pocni şi vedem că devine lucioasă, atunci fiind de ajuns prăjită, o deşertăm intr`o farfurie mare şi cu altă farfurie o acoperim, scuturând-o de 2-3 ori bine, apoi acoperită, lăsată să se răcească şi pusă într-o cutie de tinichea bine închisă.”
Bugster+Honne, Kinu
 
Reply
#54
Si nici o rugaciune, nimic, in timp ce suflii in jar ?  Confused Huh
Sa iasa "profilul" din ea ...
 
Reply
#55
(01-10-2021, 17:24)renatoa Wrote: Si nici o rugaciune, nimic, in timp ce suflii in jar ?  Confused Huh
Sa iasa "profilul" din ea ...

Cum o arata un grafic la jăratec? Smile
Bugster+Honne, Kinu
 
Reply
#56
Ca focu’…
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#57
Eu cred ca iese la fel de buna... Fac analogie cu pâinea cu maia.., strabunica nu avea tabele și făinuri super speciale și cuptoare electrice și tot ii iesea o paine super bună asa și cu cafeaua prăjită.. La tigaie.. Cred..
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
#58
Daca vorbim de credinta…
Sa ne gandim ce marfa ajungea aici in tara. Ce calitate, in ce conditii, dupa luni de zile de transport, mai statea si prin magazii.
Chiar nu mai conta.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#59
Conditiile chiar conteaza... daca era transportata pe camila... poate strabunii beau cami-luwak... Big Grin si habar nu aveau ce privilegiati sunt...
 
Reply
#60
Cred ca se aplica vb aia :nu știe țăranu cei șofranul
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)